Afval en zwerfvuil: adopteer een vuilnisbak?!

vuilnisbak

Door wegwerkzaamheden liep ik noodgedwongen een ander hardlooprondje, en kwam ik een vrolijk gekleurde knalgele vuilnisbak tegen.

Er zat een sticker op waarop stond: ‘Deze bak is geadopteerd.’

Gemeentes bezuinigen op publieke vuilnisbakken

Ik weet dat de gemeente Doetinchem waar ik woon vanwege bezuinigingen op veel plekken afvalbakken heeft weggehaald. Zo besparen ze op de kosten van het legen van die publieke vuilnisbakken. Maar om zwerfvuil tegen te gaan, zijn er initiatieven zoals afvalbakken adopteren!

En wat leuk om zo’n geadopteerde vuilnisbak tegen te komen in de Achterhoekse middle of nowhere : )

Hoewel ik denk te weten waarom juist op die plek zo’n geadopteerde afvalbak staat: er is een camping vlakbij. Ik vermoed dat die nog wel eens wat afval laten liggen anders, en dat deze afvalbak dit zwerfvuil moet voorkomen.

Hoe werkt een vuilnisbak adopteren?

Bij de gemeente IJsselstreek bij mij in de beurt kun je een adoptieformulier invullen ; ) Als de adoptie succesvol is, krijg je een sleutel van de afvalbak, en is het jouw verantwoordelijkheid om hem regelmatig te legen. Je neemt vervolgens telkens contact op met de gemeente dat ze het afval kunnen ophalen.

Tot slot

Ik vind het een goed initiatief die geadopteerde vuilnisbakken. Zeker als je op die manier toch weer op meer plekken afvalbakken hebt. Ik weet dat een kennis van mijn moeder langs het Pieterpad woont, en zij en haar buren hebben daar nu ook een afvalbak geadopteerd.

Leestips

Wat vind jij van deze methode om zwerfvuil te verminderen?

Similar Posts

23 Comments

 1. Mijn vuilnisbak had ik langs het voetpad staan, zodat mensen daar hun troep kwijt konden. Totdat we vanwege afvalscheiding verschillende bakken moesten gebruiken. Een bak met alle soorten troep door elkaar levert een boete op, dus stel ik mijn bak niet meer beschikbaar.

  1. Wat vervelend, dat door de regelgeving je mensen niet meer kunt helpen om hun rommel netjes achter te laten Vlierbloesem. Dan zou de gemeente zich eigenlijk eens achter het oor moeten krabben…

 2. Ik bewonder mensen die zich inzetten om zwerfvuil op te ruimen. Bij mij in de omgeving liep er een paar jaar een man die dat ook deed, maar toen ik hem er een van de laatste keren dat ik hem zag ermee complimenteerde vertelde hij dat hij ermee ging stoppen. Hij had het al die tijd gedaan in de hoop dat het mensen zou motiveren om minder afval op straat te gooien, maar i.p.v. minder werd het alleen maar meer. Alsof mensen dachten ach het word wel opgeruimd. Ik vind het altijd weer bijzonder dat we grote hoeveelheden goederen zonder problemen meesjouwen naar huis, maar vervolgens te beroerd zijn om een beetje afval weer mee naar huis te nemen.

  1. Mensen die op eigen houtje vuilnis oprapen bewonder ik zeer, ze vechten tegen de bierkaai.
   Maar dat een gemeente de taak afschuift vind ik niet op zijn plaats. Misschien kan men een voorlichtingscampagne opzetten, dat de mensen zich blijvend bewust zijn van de noodzaak eigen vuil mee naar huis te nemen.

  2. Dat is een intrigerend punt wat je daar noemt Bertie: schuift de gemeente haar verantwoordelijkheid door naar de burgers? Of zou je kunnen stellen dat burgers verantwoordelijk zijn voor hun eigen afval, en dat de gemeente die dus weer netjes neerlegt waar hij hoort?

   Ik vind het een interessant vraagstuk : )

 3. Het is gewoon jammer dat er zoveel moet worden gedaan tegen zwerfvuil.
  Hier lopen wijkbewoners en gemeente handmatig het zwerfvuil op te ruimen.
  De oplossing is gewoon je vuil meenemen of in een afvalbak gooien. Hans

 4. Eigenlijk zouden die lelijke vuilnisbakken overbodig moeten zijn. Als iedereen z’n eigen afval mee naar huis neemt zag de wereld er veel mooier uit.
  Ik heb altijd een tasje bij me om zwerfafval in te doen. Het is inderdaad vechten tegen de bierkaai maar kan het niet laten!

 5. Ik vind het ook een mooi initiatief, maar tegelijkertijd snap ik die drang om te bezuinigen op afvalbakken niet zo. Een gemeente wil toch ook niet dat er overal zwerfvuil ligt? En dat werk je mijns inziens wel in de hand door afvalbakken te verwijderen. Dit is een ‘oplossing’, maar ik zou toch denken dat het op openbare plekken een taak van de gemeente is.

 6. Daar kan ik een boek over schrijven!!
  Een geadopteerde bak waarvan de ‘eigenaar’ verhuisd is.
  Iedereen die loopt te wijzen met het vingertje wie de bak dan moet legen.
  Om vervolgens bijna twee jaar niet geleegd te worden!!
  We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen rommel, alleen beseft niet iedereen dat.

  1. Eigen verantwoordelijkheid voor je eigen afval vind ik ook. Wat ik ervan begrijp is dat als een zwerfafval bal niet geleegd wordt, de gemeente hem helemaal weghaalt. Maar goed, dat is de theorie. Ik begrijp uit jouw reactie al dat het niet altijd zo gaat….

 7. Ik loop af en toe een intensief rondje zwerfafval. Er zijn twee nadelen. 1. Als je het loopt, is je blik naar beneden gericht, je irriteert je aan de hoeveelheid, je houdt er trillende armen aan over door het vasthouden van de vuilniszak en de grijper. 2. Je kunt nooit meer een rondje lopen of fietsen zonder het afval te zien. Voordeel is dat je korte ommetjes weer even schoon zijn :) . Ik heb de gemeente verzocht om blikvangers te plaatsen op school fietsroutes. Geen antwoord… mijn insziens begint het voorkomen bij educatie bij lagere school en bij middelbare scholen. Middelbare scholieren veroorzaken hier het meeste zwerfafval. Soms denk ik: waarom doe ik dit? Ik heb niet eens kids. Het is voor andermans nageslacht. Maar ja ik kan het gewoon niet aanzien al die zooi. Omdat ik geregistreerd sta als afvalraper geeft de gemeente mij wel jaarlijks iets (bio bloembollen, zaden, chocolade ed), dat is wel weer vriendelijk.

  1. Door je aan de melden bij de gemeente. Bij ons moet je een overeenkomstje tekenen. Dan krijg je een grijper, handschoenen en vuilniszakken. En af en toe dus een aardigheidje ;)

 8. Vanuit de gemeente begrijp ik dat wel. En mooi ook dat er mensen zijn die zo’n bak adopteren. Maar ik vind het altijd raar dat ‘er is een afvalbak’ als excuus wordt gebruikt om afval op de grond te gooien. Ik leerde van mijn moeder om mijn afval in mijn jaszak te stoppen en mee naar huis te nemen. En vervolgens leerde ik dat aan mijn dochter. Of er nou wel of geen afvalbak in de buurt is, afval gooi je nooit zomaar ergens neer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.