De kunst van het ongelukkig zijn van Dirk de Wachter

De kunst van het ongelukkig zijn

Dirk de Wachter (psychiater-psychotherapeut) is één van mijn favoriete sprekers en schrijvers. Hij biedt aangenaam soelaas in het gekrakeel dat het allemaal Leuk, Leuker, Leukst moet zijn. Zo durft hij bijvoorbeeld kritisch te zijn over de reisdrang waarmee menigeen tegenwoordig bevangen lijkt te zijn.

Vandaar dat ik zijn boek met de aansprekende titel De kunst van het ongelukkig zijn onmiddellijk reserveerde in de bibliotheek toen dat kon.

De kunst van het ongelukkig zijn

De belangrijkste boodschap van Dirk de Wachters boek De kunst van het ongelukkig zijn is dat streven naar geluk juist ongelukkig maakt.

Je kunt veel beter streven naar een zinvol leven.

De kans is dan ook nog groot dat je en passant gelukkiger wordt ; )

Maar maak gelukkig worden, dus liever niet de réden voor een zinvol bestaan!

13 favoriete passages uit De kunst van het ongelukkig zijn

De kern van het boek staat op de achterkant van het boek. Wat kan ik aan die kernachtige samenvatting nog toevoegen? Daarom hieronder 13 passages die mij bijzonder troffen in De kunst van het ongelukkig zijn.

Uitspraken die mij raakten, en mij een gevoel gaven van: 'Zie je nou wel!'

  1. Volgens Dirk de Wachter hoef je niet steeds je best te doen om je beter en gelukkiger te voelen. 'Het is goed om het streven naar weer beter worden eens los te laten. Je mag wel eens gewoon met de stroom meedrijven (...) Als gevoeligheid je parten speelt, zou niet moeten gevraagd worden om harder te werken voor je geluk.'
  2. 'Als je almaar verder reist, komt je ten slotte gewoon weer thuis. De aarde blijft een bol.'
  3. 'Je bent niet ziek als je ongelukkig bent. Ongelukkig zijn maakt deel uit van het leven, en ermee omgaan is wezenlijk (...) Verdriet wordt gepsychiatriseerd.'
  4. 'Moeten we allemaal de avontuurlijke reis maken naar de binnenlanden van Borneo waar nog nooit iemand geweest is? (...) We moeten niet per se het onderste uit de kan halen. Dan denk ik: gewoon is ook goed. Er zijn veel mensen die heel gelukkig zijn met een langzamer en bedachtzaam leven. Dat is evenveel waard.'
  5. Vroeger moesten we binnen de vakjes blijven en braaf zijn. Maar nu moeten we wel erg ver buiten de vakjes gaan om bijzonder te zijn.
  6. 'Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn is de ziekte van deze tijd.'
  7. De pijn van verdriet kun je niet weghalen, en dat is niet wenselijk aldus de Wachter. Wat je wel samen kunt doen is het verdriet 'omzwachtelen met verhalen, windsels, pleisters.' Tot de stekels niet mee prikken. 'Tot je het verdriet bijna koesterend kunt meenemen.'
  8. De Wachter pleit ervoor om de goede dingen uit de christelijke traditie te koesteren en te bewaren. We moeten de baby niet met het badwater weggooien.
  9. Betekenis en zin zijn de sleutelwoorden voor een goed leven.
  10. 'Het is de ethische plicht van de gelukkige mens, die uit een warm nest komt en graag wordt gezien om de lastigheid van de wereld te zien er iets mee te doen.'
  11. 'De zin van het bestaan zit in de zorg voor andermans geluk.'
  12. 'De kunst van het leven is volgens mij accepteren dat lastigheden en tekorten bij het leven horen, en ze delen met anderen.'
  13. Psychiatrische patiënten zijn de kanaries in de kolenmijn. Ze zijn de signaalgevers van onze tijd.

Tot slot

De kunst van het ongelukkig zijn bestaat uit 3 delen: Geluk? Ongeluk? en Zin... Het zijn telkens korte hoofdstukken met een titel die aangeeft waar het over gaat. Het bestaat uit 101 bladzijden met overpeinzingen en observaties van Dirk de Wachter.

Praktische informatie

De kunst van het ongelukkig zijn is voor 19,99 te koop bij bol.com

Screen Shot 2020 01 18 at 15.28.20 1

Lees ook mijn review van Dirk de Wachters boek Vertroostingen en mijn post over Gewonigheid.

Vergelijkbare berichten

25 reacties

  1. We leven in een rare wereld wat dat betreft. Alles moet leuk, leuker, leukst en als het een keer tegenvalt...
    Ik ga dat boek mss wel aanschaffen. Lijkt me een goed idee.

  2. Ik heb er geen idee van of er in Nederland naar VRT Nu kan gekeken worden. Moest het lukken dan kan ik je dit programma aanraden: Dirk De Wachter, van A tot Z. Elke alfabetletter zorgt voor een boeiend gesprek.

  3. In deze maatschappij draait ook alles om presteren, op wat voor manier ook. Dat is niet het leven zoals het is, bij het leven horen ook minder leuke dingen en dat is prima! Dan kun je tenminste nog genieten van de dingen die wel leuk zijn!

  4. Ik ben altijd zo blij als ik bevestigd word in wat ik denk.
    Tot heel kort geleden nooit van Dirk gehoord nu zie en lees ik hem overal.
    Gisteren ook in de wachtkamer in een magazine. Ik mag die man wel.
    fijn weekend lieve Nicole

    1. Ja hè? Ik mag hem ook Helene. Ik kom hem de laatste tijd ook steeds vaker tegen in de media. Ik denk dat hij een belangrijke functie heeft en dingen zegt die heel relevant zijn.

  5. Meer worden om te zijn dan zijn om te worden.

    Jezelf zoeken om het leven te vinden.

    Cellbuilding mental coaching program
    In kwetsbaarheid groeit kracht

    Mooie visie Dirk, dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.