Pleister nodig? Wat is een goede? Lees nu het antwoord!

pleisterJe hebt pleisters en je hebt pleisters. De ene pleister is de andere niet. Sommige pleisters plakken bijvoorbeeld heel slecht. Andere krijg je er juist bijna niet meer af.

De Consumentenbond deed een paneltest waarbij 114 leden 10 merken wondpleisters testten. Hun conclusie: De ideale pleister bestaat niet!

Wat is een goede pleister?

Een goede pleister voldoet wat mij betreft aan de volgende voorwaarden:

  • Hij is hygiënisch.
  • Je kunt die beschermstrips aan de achterkant er makkelijk afhalen.
  • Je kunt de pleister makkelijk op de huid aanbrengen.
  • De pleister blijft goed zitten, en laat niet veel te snel los.
  • Je kunt de pleister er zonder (veel) pijn weer afhalen.

Twee soorten pleisters: elastische pleisters en classic pleisters

Er zijn blijkbaar twee soorten pleisters: elastische en classic pleisters. Een elastische pleister, de naam zegt het al, is heel elastisch en beweegt dus heel goed mee met de huid. Een classic pleister doet dat niet. Classic pleisters herken je aan de gaatjes op het wondkussentje.

Ik heb zelf bij elastische pleisters wel eens het probleem dat ze zo elastisch zijn dat ik ze niet goed kan opplakken.

Conclusie Consumentenbond over pleisters

De top 3 onder de elastische pleisters is, volgens de Consumentenbond:

  1. Idyl pleisters

    idyl pleisters
    1,08 bij Drogisterij.net
  2. Albert Heijn pleisters

    elastische pleister
    0,99 cent bij AH
  3. Hansaplast pleisters

    elastische pleister
    2,12 bij Drogister.net

Top 3 onder de klassieke pleisters

  1. Jumbo pleisters

    jumbo classic pleister
    0,90 cent bij de Jumbo
  2. Hansaplast pleisters

    hansaplast classic
    1,70 bij drogisterij.net
  3. Europrofit pleisters

    europrofit pleister
    0,35 cent bij de Kruidvat

Overige opvallende uitkomsten van het Consumentenbond pleister onderzoek

Er waren een paar dingen die me opvielen in het verslag van het Consumentenbondonderzoek naar pleisters. Zo veroorzaakte De Hema elastische pleister in 15% van de gevallen huidirritatie en/of jeuk! Dat vind ik niet zo best, en is voor mij een reden om dit type pleister niet te kopen.

Maar de opvallendste uitkomst vond ik toch wel dat pleisters die goed blijven plakken vaak ook moeilijk te verwijderen zijn.

Met andere woorden: een goede pleister is vaak lastig af te halen.

Zeker bij kleine kinderen is dat jammer. Maar zelf zou ik toch voor de zekerheid van een goede pleister gaan. Dan later maar even ‘kiezen op elkaar’.

Lees hier het uitgebreide verslag van de Consumentenbond van hun pleisteronderzoek!

De pleisters die ik gebruik

Mijn kinderen zijn inmiddels pubers en hebben daardoor niet vaak meer een wondje. Als ik pleisters koop is dat meestal bij de Zeeman, Wibra of Action. Het handigst vind ik pleisters die ik niet hoef te knippen. Losse pleisters dus, waarvan je alleen de beschermstrips nog hoeft weg te halen. Qua kwaliteit zijn deze pleisters vrij matig. Ze laten vaak snel los.

Andere pleistertesten

De Consumentenbond is niet de enige die pleisters testte. Op Testgoed staat ook een pleistertest, en daarbij staat een Hema pleister op de tweede plaats! Het Belgische radioprogramma Radio 2 testte ook pleisters. Hun conclusie: ‘De goedkoopste zijn vaak goed genoeg.’ In 2011 testte Kassa ook pleisters, maar die resultaten zijn dus wel 7 jaar oud.

Pleisters verwijderen zonder pijn

Als je een goede pleister hebt, dan is de kans reëel dat het pleisters verwijderen pijn gaat doen. Hieronder een aantal methodes om een pleister zo pijnloos mogelijk te verwijderen!

  1. Doe het snel! Dit is meteen ook mijn favoriete aanpak. Gewoon even kiezen op elkaar, en in 1 snelle ruk er af trekken die pleister. Dan ben je snel van de pijn af.
  2. Maak de pleister flink vochtig met warm water. Door het warme water wordt de lijm zwakker namelijk.
  3. Neem een watje en doordrenk dit met babyolie of olijfolie. Ga er mee over de pleister, totdat die loslaat.
  4. Doe een paar ijsklontjes in stevig keukenpapier en wrijf er mee over de pleister. Hierdoor wordt de lijm korrelig, en laat de pleister makkelijker los.
  5. Verwarm de pleister voorzichtig met een föhn! (Deze tip kwam ik tegen op appartmenttherapy. Ik heb er zelf geen ervaring mee!)
  6. Gebruik een speciaal middel om pleisters pijnloos te verwijderen. Hieronder zie je een leuke video waarin twee heren het middel Limisan testen. En ze concluderen dat het inderdaad helpt! Op het blog Mommyonline kwam ik ook een positieve review van Limisan tegen.

Pleister pijnloos verwijderen met speciaal middeltje

Qutenza pleister

Een heel aparte categorie zijn de Qutenza pleisters. Deze koop je niet zomaar even bij de plaatselijke drogist, maar worden voorgeschreven door een arts. Een Qutenza pleister is een pleister met een hele hoge dosis capsaïcine. Deze stof zit ook in hete pepers! Qutenza pleisters worden voorgeschreven om pijn te bestrijden.

Op de website van ziekenhuis Rijnstate leggen ze de werking van Qutenza pleisters als volgt uit:

‘De capsaïcine in de pleister bindt zich aan beschadigde zenuwcellen in de huid. Het zorgt ervoor dat deze zenuwcellen voor lange tijd (3 maanden of langer) minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor krijgen de hersenen minder pijnprikkels door en ervaart u minder pijn.’

En dan heb je ook nog cbd pleister, nicotine pleisters etc.

Pleisters samengevat

De perfecte pleister bestaat niet. Als hij goed plakt, is hij vaak pijnlijk om te verwijderen. Pleisters die je pijnloos afhaalt, laten vaak ook sneller los als je dat juist niet wilt. Je kunt kiezen uit twee soorten: elastische en klassieke pleisters. Duur hoeven pleisters niet te zijn. Voor 35 cent koop je bij Kruidvat prima pleisters.

Wil je goede pleisters, maar zonder de pijn van het verwijderen? Dan schijnt Limisan echt te werken. Het kost 9,52 bij drogisterij.net. Maar zelf heb ik dat er niet voor over. Ik hanteer gewoon de kiezen op elkaar methode.

Wat zijn jouw ervaringen met pleisters, en pleisters verwijderen? Tips zijn welkom in de comments!

Similar Posts

60 Comments

  1. Ik koop mijn pleisters bijzet kruidvat en die vind ik goed, als ik dan ga douchen alten ze van zelf los en dan gaan ze er makkelijk af, ( niet als je hem even onder de kraan houdt hoor, dan laatje niet los, je moet echt even goede onder de douche staan, wil het loslaten) anders werk ik ze er in een ruk vanaf, hup heb je het meteen maar gedaan.

  2. Hier is bij een pleister voor de kinderen vooral belangrijk: wat staat erop! Voor mezelf gebruik ik eigenlijk zelden pleisters en als ik ze al gebruik dan pak ik er vaak maar 1 van de kids omdat die binnen handbereik zijn haha

  3. Wauw lang geleden dat ik een pleister nodig had! Ik vind die pleisters die je zelf moet knippen juist superhandig, zeker bij een snee of iets wat een groter oppervlakte heeft. En pleisters verwijderen gaat in mijn ervaring makkelijker als ze nat en warm zijn… na het douchen! :)

  4. Heel irritant van die (vaak goedkope) pleisters die na een uur alweer half loslaten… Daarom toch fan van Hansaplast, wel wat duurder natuurlijk maar die blijven beter zitten. Ik verwijder pleisters meestal tijdens het douchen, dan worden ze toch al vaak wat zachter…

  5. Heb een jeugdtrauma van de ‘spray’pleister ;) persoonlijk vind ik de Hansaplast classic pleisters het fijnst, die blijven het beste zitten bij mij.

  6. Ik ga meestal voor elastische pleisters. Nu had ik laatst hele goede! Blijven goed zitten zelf als ze nat zijn geweest. Beetje dom dat ik onlangs de verpakking heb weggegooid want ik weet het merk niet meer…#dom
    Heb meestal geen goede ervaring met eigen merk, want die laten snel los. Dan ga ik meestal voor Hansaplast

  7. Hier het liefst Hansaplast of witte sensitive pleisters ivm overgevoeligheid voor een aantal huismerkpleisters. Begin je met een wondje eindig je met 2 of 3, niet mijn idee van wondverzorging. Liefst de pleisters die je nog zelf moet knippen, die krijg ik vaak stukken beter op beweegbare delen vast.

  8. Ik ben zelf nogal redelijk kritisch als het op pleisters aankomt. Ik gebruik alleen de witte Hansaplast Sensitive pleisters omdat ik een hele gevoelige huid heb. Van gewone pleisters krijg ik vreselijke jeuk en uitslag!

  9. Wij hebben meestal iets van Hansaplast in huis maar ik moet zeggen dat het alweer enige tijd geleden is dat we pleisters hebben gebruikt.

  10. die Hansaplast heb ik ook altijd in huis maar ik mis in het lijstje nog van die hele grote pleisters (merk onstnapt me even). Ik ben er vorige week nog moeten gaan kopen omdat er één op zijn knie gevallen was en het was nogal een grote schaafwonde.

  11. “pleisters die goed blijven plakken vaak ook moeilijk te verwijderen zijn” Eigenlijk heel logisch. Maar meteen ook de reden dat ik vaak geen pleister gebruik. En als ik wel een pleister moet gebruiken, dan liever een spray pleister. Heb jij die al eens gebruikt?

  12. Interessant zeg! Ik had nog niet eerder een onderzoek over pleisters gelezen. Ik heb altijd Hansaplast in huis, misschien ook maar is het gewone huismerk van de AH meepakken.

  13. Normaal geen probleem met pleisters maar sinds dit jaar kan ik pleister helemaal niet meer hebben. Ze gaan branden en halen echt deel van bovenste huid daarmee af :(

  14. Gelukkig hoeven wij ze hier maar zelden te gebruiken maar heb altijd wel een verbanddoos in de auto en het keukenkastje liggen. Met voor de ‘ik piep maar het valt reuze mee’ wondjes characterspleisters en voor het echte werk Hansaplast!

  15. Wij gebruiken hier bijna geen pleisters, dus als ik er ooit 1 nodig ben moet ik ook echt even zoeken. Ik heb het liefste wel losse pleisters dat ik niet eerst hoef te knippen.

  16. misschien een beetje raar, maar ik probeer zo min mogelijk pleisters te gebruiken. Vaak zijn ze helemaal niet nodig en stelpt de wond van zelf. Ik vind de wonderbrand, zo heet het geloof ik wat ze in de horeca gebruiken erg fijn. Geen problemen met verwijderen dat je jezelf pijn doet en ook veel hygiënischer dan een pleister.

  17. Als verpleegkundige al veel ervaring met pleisters gehad, haha. Voor thuisgebruik vind ik doorgaans dat de zelf te knippen pleister vaak het beste blijven plakken, maar steriel kan je ze moeilijk noemen… dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen dienen voor bepaalde zaken natuurlijk.

    Ik werk trouwens doorgaans met een compres en daarop tegaderm of zo….

  18. Ik heb een lange zoektocht gedaan naar de ideale pleister omdat ik medicatiepleister op mijn huid moet plakken en daarover iets beschermend. Na lang zoeken, want vele lieten los en waren niet water bestendig of zaten niet goed, is de Action Aque pleister er bij mij als beste uitgekomen. Goedkoop en handig. Ik moet elke dag een nieuwe plakken dus dat kan rap oplopen. Nu dus ideaal met deze en voel ze totaal niet zitten en kan er mee douchen of zwemmen. Ideaal dus. :D

  19. Thuis gebruiken wij blauwe pleisters. Deze gaan niet zo gemakkelijk van je huid af en kan dagen blijven zitten. Wij halen wel pleisters ervan af met het slapen gaan.

  20. Ik koop vaak toch de Hansaplast pleisters en dan ook die hele stukken, niet de losse pleistertjes.. Ik blijf lekker knippen. ;)

  21. Goed artikel. Ik heb heel vaak pleisters nodig. Die van hansaplast zijn zo goed! Ik gebruik ook vaak waterproofpleisters. Die zijn zo handig.

  22. Om een pleister wat makkelijker te verwijderen, kun je de plakstrip van de pleister voor het verwijderen met een beetje olie insmeren. Even laten intrekken. Dan kun je de pleister er zo vanaf halen. De olie vervolgens uitsmeren waar de plakstrip van de pleister gezeten heeft, en alle vieze plaksel wat achterblijft gaat makkelijk weg.

  23. Ik gebruik eigenlijk altijd pleisters van Hansaplast of iets vergelijkbaars. En ik háát die rotdingen. Ik heb ze vaak op mijn handen (vingers) en bij de eerste de beste druppel water (regen, handen wassen, de afwas doen) glijden ze van je huid. Prima verdienmodel van de fabrikant, want dan moet je weer een nieuwe plakken en ze zijn al zo duur.
    Kan iemand me in vredesnaam een pleister aanraden die dat NIET doet? Die gewoon blijft zitten tot ik hem er af haal?

  24. Had ik dit maar eerder gelezen, mijn man is vanmorgen bij de jumbo geweest en we proberen zo weinig mogelijk boodschappen te doen in de lockdown. Ik rekende op het Kruidvat maar de Hansaplast is veel duurder dan Jumbo huismerk, die nu dus ook nog beter schijnt te zijn dus. Nouja… Als je alles weet van tevoren hè.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.