Dagboek van een provocatieve psycholoog

dagboek van een psycholoog

Jeffrey Wijnberg is een zogenoemde provocatieve psycholoog. In plaats van te knikken en te hummen, daagt een provocatieve psycholoog de cliënt uit. Volgens het principe: ‘Als je wilt dat de ezel vooruit gaat, trek hem dan aan zijn staart.’ Op zijn website geeft hij een voorbeeld van provocatief coachen:

‘Cliënt (zachtjes): Ik voel me de laatste tijd soms een beetje uitgeblust; ik heb vrij weinig energie.

Coach (afwezig): Huh? Wat zei je?

Cliënt: (nadrukkelijk): Ik zei dat ik me wat uitgeblust voelde!

Coach (gaapt): Het is ook allemaal zo vreselijk vermoeiend, met die vrije markt en die competitie en zo… Al die stress.’ (Het hele gesprek vind je hier.)

Provocatieve coaching

Het idee van provocatieve coaching, zoals ik het begrijp, is dat de cliënt van narigheid zelf met oplossingen komt. Ik vind het leuk om over de aanpak te lezen, maar zelf zou ik denk ik niet zo gauw naar een provocatieve coach gaan. Niet omdat ik niet van oplossingen of no-nonense houd, maar ik houd toch ook wel van een beetje medeleven. Bovendien heb ik eerder een rem nodig, dan een schop onder de kont volgens mij.

Hoe dan ook, Jeffrey Wijnberg schrijft regelmatig boeken. Zijn laatste pennevrucht heet Dagboek van een psycholoog.

Op mijn boekenblog vind je mijn review.

N.B. Heb je al meegedaan aan de winactie?

Similar Posts

3 Comments

  1. haha dit zou ook niks voor mij zijn, ik heb het zo niet zo met psychiaters en psychologen sinds ik ooit in de psychiatrie werkte en hun aanpak echt niet denderend vond.

  2. ik ben – in tegenstelling tot Lodi – erg ingenomen met wat ik in mijn omgeving psychologen en psychiaters heb zien bewerkstelligen bij mensen. Zonder psycholoog was mijn dochter nu nog een bang vogeltje.
    Deze aanpak vind ik verfrissend. En ik denk dat hij bij menigeen heel goed werkt.Voor medeleven heb je je gelieven, toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.