De opkomst van het maaltijdpakket

verspakketten

Als ik me niet vergis was Albert Heijn de eerste supermarkt die er mee kwam: een maaltijdpakket. Zo’n maaltijdpakket bestaat uit verse groentes + een recept. Zelf kocht ik een paar keer het maaltijdpakket van de Albert Heijn voor tomatensoep.

Het handige van zo’n maaltijdpakket oftewel verspakket is dat alle ingrediënten al voor je zijn uitgezocht, en in een doos zijn gestopt. Vervolgens zit er ook nog een handig recept bij dat je vertelt hoe je het moet klaarmaken.

Verwarring over maaltijdpakketten en verspakketten

Overigens worden de woorden maaltijdpakket en verspakket lekker verwarrend door elkaar gebruikt. Als je een maaltijdpakket zoekt dan kom je bijvoorbeeld ook zo’n kartonnen doos van Knorr tegen met ingrediënten voor Kip Tandoori.

knorr
Hier gaat deze post NIET over.

Maar dat is niet waar ik het in deze post over heb. Want in zo’n maaltijdpakket zitten geen verse groentes.

Daarom zal ik het in deze post verder over verspakketten hebben.

Voordelen verspakketten

 1. Als je geen inspiratie hebt om iets te koken, kan een verspakket je op ideeën brengen. Het is een goede manier om eens nieuwe gerechten uit te proberen, zonder dat je uitgebreid boodschappen hoeft te doen.
 2. Alles wat je nodig hebt voor die maaltijd zit in het verspakket. Je komt dus thuis niet voor vervelende verrassingen te staan dat je iets niet in huis hebt.
 3. Er zit een recept bij.
 4. Er zitten verse groentes in!
 5. Je kunt zo’n verspakket ook gebruiken als springplank om iets nieuws te proberen. Dus dat je niet het verspakket koopt, maar de ingrediënten los koopt. Daarmee verlies je wel één van de voordelen van een maaltijdpakket vind ik. Maar ik weet dat er mensen zijn die dit liever doen. En soms kan het ook echt voordeliger zijn om zelf de ingrediënten te kopen.

Supermarkten met kant en klare verspakketten zijn o.a. Albert Heijn, Lidl, Jumbo en Plus.

Unilever van Knorr, Conimex en Unox komt ook met verspakketten

Unilever, bekend van onder andere Knorr, Conimex en Unox brengt in samenwerking met ZON Fruit & Vegetables nu ook verspakketten op de markt.

Elk verspakket van Unilever bevat minimaal 200 gram groente per persoon.

De pakketten bevatten naast verse groentes ook zakjes met bijvoorbeeld een kruidenmix. Vooral dat laatste vind ik intrigerend, want zakjes en pakjes komen nogal eens negatief in het nieuws omdat ze teveel suiker en zout zouden bevatten.

Hieronder een voorbeeld van zo’n verspakket van Knorr:

Knorr verspakket versus AH verspakket

Wat ik dan weer niet zo slim vind van Unilever is dat de prijzen van hun verspakket duurder zijn. Een verspakket Knorr Indiase curry madras kost bijvoorbeeld 5,95. Maar de Albert Heijn versie kost 4,49. De variant van de Lidl koop je voor 4,-

verspakket ah madrasDe Plus verkoopt een verspakket voor curry madras voor 4,49: verspakket

Samenvattend

Je hebt maaltijdpakketten en verspakketten. Die termen worden helaas door elkaar gebruikt, wat verwarrend is. Een maaltijdpakket kan een doos met verse groentes + recept zijn, maar ook een doos van Knorr zónder groentes. In deze post had ik het over pakketten met verse groente, ook wel verspakketten genoemd. Om verdere verwarring te voorkomen heb ik het verder dus over verspakketten gehad. Veel supermarkten verkopen hun eigen verspakketten. Maar nu komt ook Unilever met dergelijke verspakketten. Zo zijn er Knorr verspakketten en Conimex verspakketten. Maar die zijn wel duurder dan de huismerk versie. En eerlijk gezegd kon ik ze in ieder geval online amper vinden! Op de sites van de supermarkten zag ik eigenlijk alleen hun eigen verspakketten.

N.B. Verspakketten zijn ook weer wat anders dan boodschappenpakketten.

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met zogenoemde verspakketten? Welke kun je aanraden?

Similar Posts

34 Comments

 1. Ik heb het nog nooit gekocht, maar zie ze wel staan. Ik kan me best voorstellen dat het makkelijk is bijvoorbeeld bij soep pakketten, je hebt dan meteen alles in een pakket. Ik denk wel dat het duurder is dan wanneer ik het zelf bij elkaar zoek, vandaar dat ik dit nooit koop.

 2. Geen ervaring mee. Ik heb er weleens naar gekeken en ik vind die paketten aan de kleine kant voor mijn gezin. Verder vind ik het veel te leuk om zelf groentes uit te zoeken. Elke week koop ik wat er in het seizoen is, plus groentes zoals uien, paprika, champigons. Ik werk wel met recepten, maar vaak flans ik iets in elkaar van wat ik in de koelkast heb.

  1. Ik koop zoiets ook nooit, man en ik zijn hroentefans en vind het al snel te weinig groente. En vind het leuk om ook resten uit de koelkast ergens in te verwerken. En heb veel kruiden en specerijen in huis. Gebruik geen snelkookrijst maar rijst uit een toko! En pasta draai ik soms zelf. Houd van zelf iets uit te proberen. Je gaf ooit een tip om zelf ijs te maken van vers fruit zoals banaan en nog iets,
   kan het niet meer vinden helaas, wil het wel proberen! Ijs zonder rommel spreekt me erg aan. En het is een leuke manier om fruit binnen te krijgen.

  2. Misschien gaf ik die tip. Ik maak het regelmatig in de zomer van overrijpe bananen. Afpellen en in stukjes snijden. Dan invriezen. Ik laat het even iets ontdooien en dan in de keukenmachine. Ik doe er graag zelfgemaakte amandelmelk bij en dan mixen. Even uitproberen hoe sterk je keukenmachine is. Je kunt ander fruit toevoegen. Laatst maakte ik een soort salted caramel saus van geweekte en gemalen dadels. Daar deed ik wat van over het ijs, erg lekker!

  3. Dankjewel Veggiemo voor het recept van het ijs wil het een keer uitproberen’ blij dat je het recept nog een keer geeft..

  4. Op youtube kun je het recept vinden van de salted caramel van High Carb Hannah.

  5. O lekker zeg, daar ga ik naar kijken! Dankjewel. Man en ik zijn nergens allergisch voor, maar eten graag zo natuurlijk mogelijk! Ik houd van dingen uitproberen.

 3. Ik zou hetzelfde kunnen schrijven als VeggieMo.
  Vraag me ook af of iedereen dat dan allemaal zo gebruikt of er weer dingen uitlaat die weggegooid worden, dat is dan ook zonde van het geld.

 4. Ik heb wel eens wat verspakketten geprobeerd. Van de albertheijn die voor guacamole en van de lidl meerdere. Ik geloof voor een curry en een soep als ik het me goed herinner. Ik heb best goede ervaringen met de pakketten. Alleen hou ik niet van koken met pakjes en zakjes, dus de pakketten die zakjes bevatten koop ik niet. Het klopt dat daar vooral troep in zit. Soms bevatten die zakjes trouwens alleen maar wat zout en 1 bepaald soort kruiden. Nou die heb ik thuis ook wel!

 5. Ik vind dit soort pakketten echt onzin. Als je alles los koopt ben je sowieso veel goedkoper uit en kun je waarschijnlijk voor dezelfde prijs 2x zoveel maken. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen haha.

 6. Ik vind zo handig de maaltijdpakket. Vroeger deed mijn moeder ook en verkopen ze in de markt. Die chili op eerste afbeelding oooh lekker pittig

 7. Ik ken wel de boxen van Hello Fresh, maar ik vind ze zooo duur. Voorstanders zeggen dan dat als je gezond eet, je dat geld sowieso kwijt bent. Nee, denk ik dan, nu betaal je ook nog mee voor de service. Daar is niets mis mee natuurlijk, ik doe nu bv ook boodschappen online omdat ik zelf niet bij de winkel raak en betaal dan graag bij voor die service, maar het maakt het wel duurder. ;)

 8. ik koop ze nooit kies gewoon zelf mijn groenten. Ik gebruik vaak de kruidenmixen van Jonnie Boer, deze zijn heel lekker, zonder zout en in een handig blikje.

 9. eerlijk gezegd zelfs nooit over nagedacht om te proberen…er zijn altijd zoveel recepten die ik nog graag wil maken, zoveel groenten en restjes waar nog iets leuks mee gedaan kan worden..

 10. ik heb zelf nog nooit zo’n pakket gekocht. vooral omdat ik zelf meer groentes in recepten doe. vind de pakketten te weinig groentes bevatten.

 11. Ik koop het regelmatig! Super lekker en helemaal niet zo gek veel duurder dan alle ingrediënten los kopen. (plus geen verspilling verder). Ik neem bij de AH vaak de soepen en curry’s uit zo’n verspakket.

 12. Wij kopen nooit zulke pakketten, dat denk ik tenminste, want ik heb ze nooit gezien. Wel zulke pakken van de Knorr, maar dan moet je er nog van alles in mikken.

 13. Ik heb ze denk ik wel eens zien liggen, met name voor de soep. Maar nog nooit gekocht. De recepten zijn het vaak net niet. Wel koop ik geregeld bv een zakje oosterse groenten voor een wokgerecht.

 14. Ik koop ook wel eens een verspakket, meestal die van AH, lekker makkelijk als ik geen inspiratie heb, maar dan vooral als ik de ingrediënten van het pakket niet al standaard heb of koop. Anders kun je het beter ‘namaken’.

 15. Ja! Die van Albert Heijn heb ik een aantal maal gekocht. En guilty, dat ik ze als springplank gebruik. Heel herkenbaar. Dat doe ik nu ook met die verse soepen. Er zit daar toch altijd een ‘zakje’ bij. Ik maak het dan – nadat ik de eerste keer het verspakket heb gebruikt – graag na. Maar dan zonder het zakje. Dan gebruik ik of verse kruiden of een bouillonblokje.

 16. Die van AH zijn écht lekker… We eten ze regelmatig, vooral de curry’s.
  Verder hebben we vaak een box van hello Fresh, ook prima en sommige recepten bewaar ik, dat zijn bij ons de blijvertjes. En de recepten zijn vaak heel verrassend met combi’s en vissoortendie ik niet snel zelf zal kopen. De box is iets duurder maar omdat ik dan niet naar de winkel hoef scheelt het me tóch geld omdat ik ‘behoed’ wordt voor impulsaankopen????

 17. Ik heb wel eens een verspakket gebruikt (van de AH) en dat is me goed bevallen moet ik zeggen. Ik doe het niet vaak maar die keren dat ik het heb gedaan, was de smaak goed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.