1,5 meter: Is dat nou echt zo moeilijk?

15 meter

In de basis zijn maar twee regels écht belangrijk,’ zei premier Rutte tijdens een nationale coronacampagne in Den Bosch.

‘Anderhalve meter afstand houden en ‘je handen stuk wassen’. Is dat nou echt zo moeilijk?’

Nou vind ik dat ‘handen stuk wassen’ nogal klungelig geformuleerd, maar verder heeft hij een punt.

Zo moeilijk is dat toch niet?

Waarom vinden veel mensen het dan blijkbaar wel moeilijk?

Ik besloot het eens te googelen!

En dat leverde de volgende verklaringen op:

  1. Een gewoonte veranderen is niet eenvoudig. Onze gewoonte om dichtbij elkaar te willen zijn, is niet zomaar doorbroken.
  2. Een sterk verlangen naar contact weegt soms zwaarder dan het risico op corona.
  3. Het idee: ‘Het zal zo’n vaart niet lopen,’ of ‘Mij overkomt dat niet.’
  4. Het gevaar van corona is niet direct zichtbaar. Pas als je het direct meemaakt wordt het gevaar van corona reëler. Dan zie je ook dat mensen gaan oproepen om je toch aan de regels te houden.
  5. De cultuur van het land waar je woont.

Dus ja, dat is best moeilijk

Het antwoord op premier Rutte’s vraag is dus: ‘Ja, het kán soms nog best lastig om ons aan die 1,5 meter te houden.’

Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan!

Zelf probeer ik er in ieder geval goed op te letten.

‘Zo moeilijk is het toch niet?!’ denk ik dan ; )

Geraadpleegde bronnen o.a. Gelderlander, Stadszaken, NOS, NU, BBC

Hoe vergaat het jou?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

46 Comments

  1. Ik hou me er zoveel mogelijk aan maar met boodschappen maken anderen het onmogelijk. Dat vreemde mensen zo dichtbij een ander willen komen snap ik gewoon niet.

  2. Ik let er ook goed op, maar merk wel dat het met familie lastiger is dan bijvoorbeeld in maart. Toen was alles nog ‘gek’ en hield ik angstvallig afstand. Nu merk ik dat ik soms toch ineens ‘te dichtbij’ kom.

  3. Een paar dagen geleden maakte de WHO bekend dat het overlijdenspercentage per 1000 inwoners nog lager is geworden. Dat is nu 0,13%.
    Staat dat in verhouding tot de maatregelen?

    1. Ruim 1 miljoen doden en jij vindt de maatregelen erg? Als er niks wordt gedaan dan ligt het overlijdenspercentage straks op 25% omdat de ziekenhuizen het allemaal niet meer aan kunnen, denk je daar wel eens aan?

      1. Een miljoen over de hele wereld, bedoel je. Neem dan ook mee dat veel mensen MET ipv AAN corona zijn overleden.
        De bevolking adviseren om extra vitamine D te slikken levert meer op dan de maatregelen. Het verlaagt het risico met meer dan 50%.
        Van de mensen die op de IC komen heeft meer dan 80% overgewicht. Dat is een mega groot probleem. Corona is vergelijkbaar met griep, en er overlijden dezelfde personen aan. In 2018 stierven 8000 mensen aan de griep. Dit jaar volgens de officiele cijfers maar 400. Die 400 opgeteld bij mensen overleden aan corona kom je op een lager getal uit dan de griepepidemie van 2018.
        Verder zijn er medicatie zoals HCQ in combinatie met zink en antibiotica (vreemd genoeg dit jaar verboden in Nederland maar dit wordt al tientallen jaren gebruikt), en middelen als Remdesvir.

        In Nederland overlijden per jaar 37.600 mensen aan hart- en vaatziekten. Zo’n 50.000 aan kanker.
        Natuurlijk denk ik aan de ziekenhuizen en nog meer aan al die mensen die dit jaar geen diagnose hebben gehad, geen behandeling en daardoor overlijden.
        Verder meer ellende van depressie, mishandeling, zelfdoding, eenzaamheid, grote werkeloosheid, bedrijven failliet, verwoeste levens.
        Denkt u daar wel eens aan? Of dat Rutte de hoeveelheid IC bedden heeft gehalveerd? Of dat de economie straks zo kapot is dat onze hele welvaart niet meer bestaat?
        Wie betaalt dan nog de ziektekosten?
        Kinderen die in angst opgroeien, jongeren die een flink stuk van hun sociale ontwikkeling missen en hun opleiding niet kunnen doen.
        Demente mensen wiens ziekte veel harder gaat vanwege de maatregelen en doodongelukkig zijn. De eenzaamheid. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

        Maar kritisch zijn op de maatregelen is blijkbaar ‘egoistisch’.

        1. Probleem is dat Kanker en Hart- en vaatziekten e.d. niet besmettelijk zijn, dus das niet te vergelijken, vandaar de maatregelen!
          Maar goed waarschijnlijk is dat voor veel mensen te moeilijk om te begrijpen.
          En zeggen dat vitamine D slikken e.d. zou helpen is op geen enkel wetenschappelijk feit gebaseerd!
          Feit is dat veel mensen alleen maar aan geld denken en dat belangrijker vinden dan een mensenleven.

        2. Zelfs RIVM, Rutte, Aboutaleb, Ollongren geven toe dat mondkapjes niet werken. De laatste drie geven als uitleg dat het gaat om ‘gedragsverandering’.
          Die anderhalve meter is trouwens ook nergens wetenschappelijk op gebaseerd.

          Heeft u de rest niet gelezen? Waar je uit kunt opmaken dat corona nog veel meer slachtoffers gaat maken? Niet door het virus, maar door de maatregelen.

  4. Echt moeilijk is het niet, als je maar wil. En doe je het niet voor je zelf, doe het dan voor een ander.
    Helaas zijn er veel eigenwijze mensen die denken dat ze het allemaal beter weten, maar dat is dan nu ook wel aan de cijfers te zien, we stevenen weer op een ramp af.

    1. De WHO ging aan het begin van corona uit van een sterftecijfer van meer dan 4%.
      Ik stond er helemaal achter dat we in maart in een lockdown gingen om af te wachten wat er zou gebeuren en dat de IC’s niet zouden overstromen.
      Ondertussen heeft de WHO het sterftecijfer naar 0,13% afgeschaald.

      We kunnen dus weer over naar de orde van de dag. Onderzoek door WHO heeft dus laten zien dat corona niet dodelijker is dan de griep.

      1. Door naar de orde van de dag? Vertel dat maar eens aan de mensen die nog steeds leven met de nasleep van corona. Enkele symptomen: reukverlies, smaakverlies, na maanden nog steeds niet in staat om weer gewoon aan het werk te gaan. Ademhalingsproblemen . En ik heb het hier niet over mensen die in het ziekenhuis op de ic gelegen hebben, maar over mensen met relatief milde corona klachten . Het zijn ook geen ouderen met onderliggende klachten, maar mensen tussen de 35 en 50 jaar, ken toch weinig mensen die dezelfde klachten hebben na de griep. Bijzonder dat gewone mensen ineens deskundigen zijn van een virus waarvan de deskundigen zeggen dat ze nog niet weten wat verdere gevolgen van corona op de lange duur kunnen zijn.

        1. Dan kent u weinig mensen. Ik ken ze wel die jaren geleden door griep hun reuk- en smaakvermogen zijn kwijtgeraakt. Die longschade kregen na griep of een ander virus, die chronische vermoeidheid overhielden aan een virus.

          Tot nu toe lijkt het Stockholmsyndroomvirus de meest gevaarlijke te zijn.

        2. Problemen met hart en vaten, neurologische schade, longbeschadiging ook. Allemaal naweeeen die ook hun stempel zullen drukken op samenleving, zorg en economie.

  5. In principe is het niet zo moeilijk natuurlijk, maar ik merk wel dat ik zelf toch snel geneigd ben om wat dichter naar iemand toe te gaan staan als ik met iemand praat. Gelukkig merk ik het wel op, dus kan ik weer even een stapje achteruit doen.

  6. Ik vond voor Corona al vaak dat mensen te veel in mijn ‘Personal space’ kwamen, dus ik vind het een prima maatregel. Ik mis alleen de knuffels van mijn dochter en mijn moeder. Het mondkapjesadvies werkt volgens mij juist averechts als je ziet hoe mensen met die mondkapjes omgaan. Ze hangen onder hun kin, ze doen ze op en af en frommelen zo’n ding in hun zak terwijl je er júist niet met je handen aan mag komen. Ik heb dus meer vertrouwen in de 1,5 meter regel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.