In welk fruit zit het minst suiker? Handige top 12!

In welk fruit zit het minst suiker?

In welk fruit zit het minst suiker?

Op dit moment staat suiker in een kwaad daglicht!

Ook ik ben er door besmet geraakt. Hoewel ik nog wel suiker in mijn koffie doe, ben ik me bewuster geworden van de hoeveelheid suiker die ik binnenkrijg.

Als ik ‘s middags bijvoorbeeld een glas vers geperst sinaasappelsap drink, dan denk ik wel eens:

‘Veel te zoet! Van mij had er minder suiker in mogen zitten!’

Helaas is sinaasappelsap fruit met suiker erin, of beter gezegd fruitsap met suiker erin.

Fruit bevat suiker

Want in fruit zit suiker van zichzelf. En voor je lichaam maakt het niet dat het suiker is uit een vrucht.

Fruitsuikers zijn net zo ongezond als ‘gewone’ suiker.

Dat is ook één van de redenen dat je niet onbeperkt glazen appelsientje ‘puur en ongezoet’ kunt drinken. Volgens het Voedingscentrum zitten er in 1 glas appel- of sinaasappelsap maar liefst 7 suikerklontjes. Dan zijn 110 kilocalorieën. Best veel eigenlijk.

Daarom luidt het advies dan ook om liever een vrucht te éten dan het sap van een vrucht te drinken. In vruchten zitten namelijk gezonde vezels, maar die verlies je vaak als je de vrucht uitperst en er sap van maakt.

Welk fruit is goed voor je?

Volgens het Voedingscentrum is het volgende fruit gezond:

 • Voorgesneden fruit
 • Diepvriesfruit zonder toegevoegde suiker. (Zie ook Hoe bewaar je bananen?)
 • Gedroogd fruit zonder toegevoegde suiker (beperkt, maximaal een handje per dag)
 • Fruit in blik op sap (beperkt). (Het sap staat niet in de schijf van vijf, het fruit wel)

Fruit op siroop in een blik wordt afgeraden, evenals vruchtensap. Opvallend is dat, volgens het  Voedingscentrum fruit uit een blik of pot en diepvriesfruit evenveel voedingsstoffen bevat als in verse vruchten! Je hoeft je dus niet schuldig te voelen om fruit uit een blik.

Fruit met weinig suiker: kokosnoot

Hieronder een top 10 van de meest gangbare vruchten, geordend op hoeveelheid suiker per 100 gram. Houd daarbij in gedachten dat je als vrouw 25 gram suiker per dag mag. Dat is 5 theelepeltjes…

 1. Aardbeien 6 gram
 2. Nectarine 7 gram
 3. Kiwi 7,5 gram
 4. Perzik 8.2 gram
 5. Sinaasappel 8,3 gram
 6. Appels 11 tot 20 gram afhankelijk van de appel!
 7. Mandarijnen: 9,2 gram
 8. Kersen 11,8 gram
 9. Ananas 12 gram
 10. Bananen 18 gram

De vrucht met de minste suiker is de kokosnoot: 1 gram slechts. De meeste suiker zit in dadels: 29 gram.

Ik ben dol op aardbeien dus ik ben blij met hun eerste plaats in deze top 10. Maar ik ben ook helemaal gek op verse ananas, en die bevat best veel suiker. Zie ook ananas snijden. Bananen zitten ook vol suiker, maar die vind ik vies.

Wat is het verschil tussen durian en jackfruit?

Jackfruit heeft een draderige structuur die een beetje op vlees lijkt. Jackfruit wordt vanwege de structuur ook wel als een vervanging voor vlees gebruikt. In 150 gram jackfruit zit ± 28,8 gram suiker. Hieronder zie je jackfruit:

jackfruit

Durian lijkt op Jackfruit maar is totaal ander fruit. Zo heeft het een hele sterke geur. En veel mensen vinden die geur vies. Op sommige plekken is het vanwege de geur zelfs verboden!

Hieronder zie je Durian fruit. Het heeft ergere stekels dan jackfruit!

durian fruit

In 100 gram durian fruit zit 23 gram suiker.

Met Jackfruit kun je veel meer doen dan met Durian fruit. In beide zit een behoorlijke hoeveelheid suiker.

Conclusie over fruit met suiker van zichzelf

Vruchten zijn gezond, maar ook een bron van suiker. Maar omdat er zoveel gezonde stoffen in vruchten zitten is het toch verstandig om elke dag twee stuks vruchten te eten, oftewel 200 gram fruit. Daarbij kun je wel bewust kiezen voor fruit met minder suiker. Kleine moeite.

Als je in Google ‘Hoeveel suiker zit er in fruit’ krijg je als tweede zoekresultaat een handige tabel. Daar kun je het fruit van je keuze intypen en hoe je het eet. En dan verschijnt het aantal suikers per gram!

fruit en suiker

Welke soorten fruit eet jij het liefst en hoe? En houd je daarbij rekening met suiker?

Similar Posts

66 Comments

 1. Aatdbeien en bananaan zijn mijn favoriet. Ik hoef er niet zo op te letten aangezien mijn dagopname erg laag is. Uiteraard maak ik gezonde keuzes maar die liggen meer op andere gebieden.

 2. Aardbei en bessen (diepvries) in de yoghurt smorgens, en verder op de dag een appel. In de pruimentijd pruimen, die vind ik erg lekker. Ik ben niet zo voor het kopen van fruit wat hier niet groeit, dat komt omdat ik de vervoerskosten meetel als vervuiling van de wereld Ik probeer zoveel mogelijk lokaal te kopen. Lokaal, dat is met een cirkel van max 100 km om mijn huis. Daar groeien geen bananen of sinaasappels. Wel allerlei appels peren kersen bessen aardbeien en druiven(ik werk zelf op een wijngaard).
  In mijn tuin staan bessenstruiken, een pruimenboom, een appelboom en een walnotenboom.

 3. Rekening houden met suiker doe ik te weinig, maar ik weet soms ook niet meer wat ik moet geloven.
  De een zegt ‘eet helemaal geen suiker meer’, dan lees ik weer ‘je lichaam heeft suiker nodig’. Vervolgens lees ik dat je niet elke dag druiven mag eten en twee dagen erna is het niet erg om dagelijks wat druiven te pakken.
  Ik pak gewoon wat ik lekker vind (met mate, dat dan weer wel), want ik leef maar 1x :p haha. Liefs.x

  1. Ja, vermoeiend is dat hè?! Al die voedsel hypes. Op druiven zit weer relatief veel bestrijdingsmiddel zeggen ze, dus wellicht komt daar dat advies vandaan.

   Maar ik word er soms ook wel een beetje moedeloos van.

 4. Jammer van de banaan, die eet ik erg graag op mijn werk. Aardbeien vind ik ook heel leuker, dat komt dan wel weer goed uit :-).

 5. Wij eten heel veel aardbeien, kiwi’s bananen en af en toe een appel. Ik heb liever dat mijn dochtertje goed snoept dan continu snoepjes eet. Dus in de ochtend meestal lekker banaan of kiwi en in de middag lekker veel aardbeien.

 6. Wij eten veel aardbeien! Ophelia is er dol op. Verder hebben wij nooit sappen in huis. We drinken meestal thee, water, koffie of melk/karnemelk. We halen alleen sap als we bezoek krijgen en krijgt Ophelia alleen een beetje sap en dan is de verhouding vaak 1/5 sap en rest water…mijn zoontje wil ik eigenlijk helemaal geen sap geven. Hij vindt water lekker en zo wil ik dat graag houden. Ben wel blij dat ze steeds meer rekening hoiden met de hoeveel suikers in drinkpakjes voor kinderen!

  1. Ja, het is volgens mij echt wel een aan het verbeteren. Fijn dat jouw kinderen sap en water drinken. En bij sap kun je de hoeveelheid toegevoegde sap steeds minder maken en heb je de hoeveelheid suiker goed in de hand.

 7. Suiker in fruit maak ik me niet druk om. Bananen zijn erg gezond en ik blijf ze lekker eten. Wat ik wel gemerkt heb is dat ik niet goed reageer op smoothies. Dan wordt de suiker uit het fruit te snel opgenomen. Gewoon stukken fruit maakt dan weer niet uit. Vruchtensap vind ik ook niet fijn. Maar gewoon lekker fruit eten, lijkt me heel gezond. Ik verbaas me meer over al die bewerkte producten waar suiker(s) in zitten. Een van mijn zoons verdraagt suiker niet goed, maar je ontkomt er niet aan of je moet echt alles zelf maken.

 8. Ach, weet je, al vanaf dat ik puber ben zie / hoor ik meiden / vrouwen (in mijn ogen) eten zo labelen. Dan is dit weer niet goed, dan is dat weer niet goed, dan mag je weer bepaalde dingen niet samen eten (of juist wel) en de aardappel wordt al 30 jaar verguisd.

  Ik geloof in alles met mate (behalve misschien groenten en koolhydraten). En ik denk dat een appel gezonder is dan een suikerklontje, alleen moet je natuurlijk geen 10 stuks fruit op een dag gaan eten.

  Ik eet gemiddeld 1 stuk fruit per dag (ben geen fruiteter) en ‘s morgens een klein handje rozijnen door de pap. Geen idee of het genoeg / gezond / niet te suikerig of te bla is. Ik vind het echter prima zo.

 9. Het advies van de WHO gaat over TOEGEVOEGDE suikers, niet over suiker in het algemeen. Want ook koolhydraten zijn suikers, alleen grotere. Toegevoegde suiker is meestal een monosacharide die erg snel opgenomen wordt.
  Fruit wordt gewoon geadviseerd zonder beperkingen binnen een gevarieerd eetpatroon anders dan de gewone: te veel en eenzijdig is ook niet goed.

 10. Als er geen suiker in zit, dan is er wel iets anders niet goed: bestrijdingsmiddelen, e-nummers, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, te veel zout, te veel verkeerde vetten, -anti-bioticaresten, hormonen, een stofje wat er van nature inzit maar de kans op kanker vergroot, blablabla. Wat vooral gezond is, is je gezonde verstand gebruiken, want er is geen voedingsmiddel wat niet door de een of andere stroming tot ongezond bestempeld id. Maar weet je wat pas ongezond is? Niet eten, daar ga je dood aan….

  1. Daar zeg je me wat Kaat: ‘Er is geen voedingsmiddel dat niet door een of andere stroming tot ongezond bestempeld is’.

   Je zet me aan het denken, want nu probeer ik een voedingsmiddel te verzinnen dat nog oké is : )

 11. Oei…. en ik eet juist appels en bananen. Wist niet dat daar zoveel suikers inzaten. Ik let er zelf niet heel goed op. Al doe ik geen suiker meer in de thee en zijn mijn 3 kleine glaasjes tegenwoordig nog maar 1 klein glaasje.

 12. Ik eet gewoon 2 stuks/porties fruit per dag. Als ik zin heb in aardbeien, eet ik aardbeien. Wil ik een banaan, neem ik een banaan. Als je gevarieerd fruit eet en niet meer dan 2 à 3 porties per dag, kun je ‘t volgens mij niet verkeerd doen.

 13. 7 suikerklontjes 110 kcal? Moet dat niet veel meer zijn? Eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat twee stuks fruit gewoon gezond is. In ieder geval veel beter dan snoep, koek of andere troep :-)

 14. Ik ben gek op fruit. Elke ochtend eet ik een banaan door mijn yoghurt en muesli heen. Ik wist dat daar veel suiker in zit, maar niet dat daar het meeste in zit. Het aardbeienseizoen komt er ook weer aan, en daar ben ik ook gek op. Daar zit gelukkig weer minder suiker in zo te zien. Ik houd er eigenlijk geen rekening mee. Fruitsappen drink ik niet, en voeg geen suiker toe aan mijn koffie of thee.

 15. Ik dacht ik kijk meteen hoeveel suiker in mijn frambozen zit die ik net voor een cake gebruikte. Staan ze niet in de tabel… Ik denk altijd maar zo: je kunt beter fruit eten met suiker erin dan een snoepje ;).

 16. Ik dacht dat er in aalbessen heel weinig suiker zat. Maar due zijn nog niet in de winkel denk ik. Ik ben er ook mee besmet geraakt, maar ik merk ook dat minder suiker mij gezondheidsvoordelen oplevert.

 17. Goed artikel! Ik ben ook bewust bezig met suiker en was me bewust van het feit dat natuurlijke suikers net zo behandeld worden door je lichaam als ‘gewone’ suikers. Dat je als vrouw 25 gram mocht was mij niet bekend! Ik schrok ook best wel van de hoeveelheid suiker in een banaan en appel. Die worden hier namelijk best wel veel gegeten!

  1. Op zich zijn appels en bananen gewoon heel gezond, want het is fruit en daar zitten veel voedingsstoffen in. Het is alleen dat het ingrediënt ‘suiker’ wat minder leuk is : )

 18. Oh, fantastisch. Ik ben gek op aardbeien, maar op de één of andere manier dacht ik altijd dat daar veel suiker in zat. Niet dus. goed om te weten volgend jaar in het aardbeienseizoen:).

 19. Handig om te weten hoeveel suiker in zit. Kokosnoot is heel weinig. Ik dacht altijd wel meer suiker in zat… Aardbeien vind ik niet lekker. Wel gezond. Andere ook wel….. Kijk eens naar banaan zit ook veel suiker erin.

 20. Twee stuks fruit per dag is aanbevolen.
  Maar er zit meer suiker in dan je denkt, blijkt al uit je lijstje.
  Mandarijnen: 9,2 gram en druiven: 16 gram zijn mijn favorieten, net die met meer suiker. Hans

 21. Ik wist niet dat er in aardbeien het minste suiker zit. Maar aan twee stukken fruit per dag kom ik helaas ook niet.

 22. Ik eet nooit echt fruit, mag ik wel vaker doen! Kokosnoot vind ik lekker btw, de hele lijst wel eigenlijk! Ik wist niet dat fruitsuikers net zo ongezond waren als gewone suikers.

 23. Ik probeer altijd voldoende fruit te eten, maar het schiet er soms bij in. Ik had het gevoel dat er in aardbeien meer suikers zouden zitten, dus vind het een interessante ontdekking dat ie op nummer 1 staat!

 24. Ik vind het jammer dat er zoveel suiker zit in een glas verse sinaasappelsap, want dat vind ik heerlijk! Maar omdat het niet zo gezond is, zie ik het echt als een traktatie. Verder probeer ik, nu zeker in de winter, wel twee stuks fruit op een dag te eten en let ik niet heel erg op hoeveel suiker erin zit eigenlijk.

 25. Ik hou geen rekening met suikers, want suikers zijn ook energie leveranciers en die heb je ook nodig om de dag door te brengen. Nou ja.. ik hou geen rekening met suikers in fruit dan. Ik eet lekker één tot twee stuks fruit per dag.

  Love as always
  Dimario

 26. Ik probeer bewust bezig te zijn met mijn voeding. Ik eet natuurlijk hierbij ook suikers. Maar zoveel mogelijk van natuurlijke producten, zoals fruit. Het liefste eet ik ook aardbeien, mandarijnen en bananen. Topartikel, bedankt hiervoor.

 27. Ah.. nee, hoor. Daar houd ik me dus helemaal niet bezig. Alsjeblieft, zeg. Ik doe nergens suiker in. Moet ik nou ook nog op gaan letten wat voor fruit ik eet? Dat doe ik dus niet. Eten moet toch ook nog gewoon lekker zijn?

 28. Ik vind het best vermoeiend dat haast niks meer ‘mag’. Fruit is ongezond, melk is niet goed, vet niet, suiker niet. Terwijl het volgens mij gewoon gaat om met mate iets eten of drinken. Ik lust graag bananen, mandarijnen en druiven. En eigenlijk let ik nooit op suikers. Ik gebruik ook niet zo veel suiker denk ik (ik drink mijn koffie zwart, drink meestal water, ben niet zo’n snoeper) dus ik let er eigenlijk nooit op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.