Hoeveel suiker krijg jij binnen op een dag?

suikerSuiker zit op het moment flink in het verdomhoekje.

En dat is ook niet zo raar, want suiker is ongezond. Je wordt er dik van en het is slecht voor de tanden.

Maar soms word ik wel eens een beetje moe van al die waarschuwingen over suiker. Ben ik net bijgekomen van het laatste vleesschandaal, komen er weer enge berichten over suiker. Het belangrijkste nieuws over suiker van de laatste tijd is dit:

Suiker zit in veel meer dingen dan je denkt! (Tadadadummmmm – onheilspellend muziekje…)

Dus terwijl jij denkt dat je hartstikke goed bezig bent omdat je geen suiker in je koffie of thee drinkt, en koekjes laat staan, kan het zo maar dat je alsnog teveel suiker binnen krijgt. Bijvoorbeeld via de ketch-up die je op je hamburger doet! Of via de Conimex sojasaus die je over je rijst sprenkelt.

Hoeveel suiker mag je hebben per dag?

Volgens de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) mag je 25 gram suiker per dag. Dat zijn zo’n 6 suikerklontjes. Het absolute maximum is 50 gram suiker per dag, oftewel 12 suikerklontjes.

Ik heb die 50 gram eens even gewogen. En eerlijk gezegd viel het me niet tegen. Hieronder zie je een bekertje met 50 gram suiker:

suiker
50 gram suiker

Hoewel ik mezelf een schepje suiker in mijn koffie gun, drink ik daarnaast braaf thee zonder suiker en spa rood als frisdrank. In die zin blijf ik dus mooi onder die 50 gram suiker.

Hoeveel suiker krijgen we binnen? Hou je vast!

Maar volgens de Gezondgids van de Consumentenbond krijgen we gemiddeld 122 gram suiker per dag binnen. Aargh! Dat is wel heel veel meer dan die maximale 50 gram. Waar komt al die suiker dan vandaan? Dat zit zo:

 • 41 gram komt uit fruit, melk en yoghurt
 • 81 gram komt via verborgen en herkenbare suikers

Soorten suikers

Er worden drie soorten suikers onderscheiden:

 1. Verborgen suikers: dit zijn de suikers in producten waar je het niet in verwacht. Zoals suiker in zo’n zakje lekker pittige Macaroni mix!
 2. Natuurlijke suikers: suikers in fruit, groente, aardappels, melk.
 3. Herkenbare suikers: het schepje suiker dat je bijvoorbeeld in je koffie schept. Of de suiker in een Paashaas : (

Hoe verminder je de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt?

Het makkelijkst is om de herkenbare suikers te verminderen: dus gewoon geen suiker meer in je koffie en thee en stoppen met snoepen! Daarnaast kun je verborgen suikers verminderen door etiketten lezen. Een handige vuistregel daarbij is:

Hoe meer het ingrediënt ‘suiker’ vooraan op het etiket staat, hoe meer suiker er in het product zit. En let op: vaak wordt suiker met een andere naam genoemd. Zoals ‘fructose’.

En hoe zit het dan met de natuurlijke suikers? Die maken ook dik en zijn ook slecht voor je tanden. Dat betekent voor mij dat ik dus niet meer dan 1 glas vers geperst sinaasappelsap per dag neem. Maar verder houdt het voor mij op! Ik heb geen zin om om me ook nog eens zorgen te maken over bijvoorbeeld broccoli en of ik niet teveel suikers binnenkrijgt als ik groente eet.

Waar gaat het bij mij mis met de suiker?

Ik kan je zo wel zeggen waar het bij mij mis gaat op suikergebied… Door de chocola die ik eet ‘s avonds. Na Pasen heeft mijn man namelijk paashazen voor me gekocht. Die waren toen spotgoedkoop. Ik probeer er zuinig mee te doen. De eerste dag eet ik het hoofd, en de dag daarna de romp. Maar in zo’n paashaas zit natuurlijk veel suiker. Dat weet ik ook wel.

Conclusie over suiker

Suiker is niet goed voor je. Wat betreft de herkenbare suikers is het een kwestie van keuzes maken: snoep gewoon minder. Maar daarnaast krijg je ook suiker binnen zonder dat je het door hebt: dat zijn de verborgen suikers. Die kun je opsporen door etiketten te lezen. Ook met natuurlijke suikers moet je matig zijn.

Let jij op de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt per dag? En hoe doe je dat?

Similar Posts

34 Comments

 1. Goede informatie om eens te lezen… maar eerlijk, ik ga daar echt niet opletten. Ik probeer gezond te leven, maar ja, ik ga dus niet op alles letten :-).

 2. Ik let er wel op, ben gelukkig niet zo’n zoetekauw ! Geen suiker in de koffie en thee. Wel een koekje er bij, dat vind ik wel weer lekker, mag gerust een biskwietje zijn. Heb een tijdje gelet op de ingrediënten bij alles wat je koopt en kwam er inderdaad achter dat het echt zoeken is naar producten zonder toegevoegde suikers.

  1. Ja, dat is ook een beetje het probleem: al die verborgen suikers. Minder snoepen en geef suiker in de koffie en thee en dergelijke pas ik wel toe. Dat vind ik niet zo moeilijk. Maar die verborgen suikers in de gaten houden vind ik lastiger.

 3. Ik probeer verborgen en herkenbare suikers zoveel mogelijk te beperken en drink geen fruitsap. Maar het lijkt me ongezond om inname van groente en fruit te beperken vanwege eventuele suikers.
  O ja, en elke avond een klein stukje chocola bij de koffie moet ook kunnen vind ik :-).

 4. Doordat mijn man elk voorjaar een aantal weken het Atkins dieet doet, heb ik geleerd, waar allemaal verborgen suikers in zitten. Daar let ik op. Een enkele keer iets bakken ,een klein stukje pure chocolade per dag,dat kan voor mij. En groente en fruit eet ik veel.

 5. Ik probeer echt bewust zoveel mogelijk suikers te vermijden. Ik drink sowieso geen frisdrank, alleen water en thee. Af en toe een fruitsap. :) En snoepen ook minimaal. Echt erg waar allemaal suiker in zit, zelf in rookvlees volgens mij! Iets waar je het totaal niet van verwacht. Leuk artikel!

 6. In mijn koffie doe ik al jaren oerzoet in plaats van suiker, dat is net iets minder erg ;-) en verder kopen wij geen pakjes en zakjes. In de mayo en ketchup die we iedere zaterdag eten bij onze zelfgemaakte friet zit ook suiker. En ja, ik bak ook lekkere taarten met suiker en eet iedere ochtend een koekje met suiker. Ook gaan er hier bergen fruit doorheen. Ik vind het zelf belangrijk om geen bewerkte rommel te eten en maak dus al jaren allerlei sausjes en mixjes zelf. Dan weet ik precies wat er in zit, zeker geen suiker!

 7. Ik let er op en heb uitgeprobeerd wat wel en niet goed gaat. Wel fruit, geen vruchtensap. Ook zelfgemaakte appelmoes zonder suiker gaat niet helemaal goed. Oerzoet gaat goed, ahornsiroop weer een stuk minder. Ik kook met basisproducten en neem geen suiker in de thee. Wel een beetje oerzoet in mijn versie van chocolademelk, in de koffie doe ik een paar steviadruppels.
  Als je etiketten leest dan blijkt dat zo ongeveer overal suiker of een synthetische vorm ervan in zit.

  1. Ik drink trouwens vooral heet water, de hele dag. Gewoon water koken en in een thermoskan. Van heet water kun je zo lekker door blijven drinken :-)

 8. Twee stuks fruit. Karnemelk minimaal een halve liter Geen vlees. Pond groenten tenzij het sla is. Thee ook zelfgedroogde en nu munt uit de tuin.

  Heel gezond. Ik hoop dat ik een slechte langdurige AOW afnemer wordt.

 9. Ik krijg er sowieso teveel van binnen, dat weet ik zeker. Schrik van het plaatje met 50 gram suiker. En dan te bedenken dat ik daar een veelvoud van inneem.

 10. Goed artikel! Er is zoveel over te doen en soms ook zoveel onzin te lezen hierover. Ik let absoluut niet op fruitsuikers, maar ik denk wel na over de andere suikers en neem sowieso niet dagelijks snoep of chocola. Ik zou wel willen, maar ja ;)

 11. Ik moet onder de 2% suiker blijven, ik heb een te snel werkende pancreas. 2 jaar (!) heeft het geduurd eer ik de etiketten zowat vanbuiten kende. Hou ik me er niet aan word ik vreselijk ziek. Eén keer in coma gegaan en dan let je wel op.

   1. Gewoon op de verpakking kijken. Tot 2 gr per 100 is ok. Zowat driekwart van hetgeen verkocht wordt valt zo al weg. Dat is makkelijk:)

 12. Ik eet ook te veel suiker. Vooral chocolade is nu na Pasen ook de grote boosdoener :s
  Nu ik zwanger ben, heb ik verschillende docu’s over eten gezien (om mijn tijd in de zetel zinvol te vullen :-)) en ook het effect van suiker/snoep/frisdrank op de hersenen is aan bod gekomen. Het geeft ons een instant goed gevoel (activeert bepaalde delen in de hersenen) en dat zorgt voor het verslavend effect. Daarom doen fabrikanten ook graag suiker in hun producten. Om ons “verslaafd” te maken en ervoor te zorgen dat we ze blijven kopen.
  Zo veel mogelijk zelf koken lijkt me alvast ook een goede oplossing. Want er zit ook veel suiker in voorverpakte maaltijden.

 13. Hoeveel paashazen heb je gekregen dan? (Mijn geestesoog ziet een klein deurtje naar een kastje onder de trap met daarachter dan een gigantische ruimte gevuld met planken vol met paashazen :-) )

  Verder: suikers in fruit en groenten let ik niet zo op, want dat vind ik kul. Fruit wordt hier ook niet overmatig gegeten.

  Verder geen pakjes / zakjes / suiker in koffie / thee. Wel chocolade / ketchup / mayo (soms) en soms een theelepeltje suiker in het eten

 14. Ik let er zeker wel op, omdat het inderdaad in steeds meer producten “verborgen” zit, maar ik ben ook get op fruit en daarbij let ik dan niet zo op, liever drie stuks fruit op een dag dan drie stukken chocolade oid ;)

 15. Ja, en nee. Ik heb al in jaren geen zak (witte) suiker gekocht, en vorig jaar een doos suikerklontjes voor bezoek, waar we nog steeds mee doen. Ik voeg nergens meer suiker aan toe.
  Ik drink ook bijna geen fruitsap meer, omdat ik liever één sinaasappel eet, dan er 3 uitpers voor een glas. Nou ja, sinaasappel is ook zon voorbeeld van een stuk fruit wat ik dus niet lekker vind om ‘los’ te eten. En dat zegt mij ook genoeg. Ik eet liever een peer of banaan. Naast suikers krijg je dan ook vezels binnen en die zijn weer goed :)
  Balans dus.
  Wat me ook opvalt is dat je rustig de helft van de aangegeven hoeveelheid suiker kan gebruiken als je zelf koekjes bakt. Dat hoeft helemaal niet zo zoet te zijn. En aan eigen gebakken brood voeg ik ook geen suiker toe. Gewoon een beetje gebalanceerd eten, dan kan een stukje chocola op zijn tijd geen kwaad.

 16. Ik let er heel goed op. Zodra ik weet waar een verborgen suiker in zit, probeer ik een alternatief te zoeken. Ik merk direct een verschil in mijn gezondheid. Als ik teveel geraffineerde suiker heb gehad (teveel verjaardagen met gebak, te vaak kant-en-klaar koek) dat krijg ik last van eczeem, opgejaagdheid, ‘s nachts kramp in mijn benen. En door suiker te vermijden heb ik geen last van hooikoorts. Ik merk dus directe invloed.
  Wel is er een verschil tussen fruitsuikers en geraffineerde suiker. Suiker in fruit wordt opgenomen door het lichaam en omgezet in noodzakelijke brandstoffen. Geraffineerde suikers onttrekken brandstoffen aan het lichaam. Dat is in een notendop het grote verschil tussen de suikers.

  Maar ik snap wel dat je je er niet tot in detail mee bezig wilt houden.

 17. Ik probeer er op te letten, maar ik snoep ook heel erg graag. Dus dat is lastig. Ik heb een poging gedaan om helemaal geen suiker te eten en kreeg vervolgens afkickverschijnselen.

 18. Ik probeer er wel op te letten, maar hoe minder tijd hoe meer suikers.
  Ik koop geen ‘frisse fruitdrankjes’ meer, drink zo min mogelijk prik en probeer af en toe zelf iets suikervrij te bakken, maar het lukt niet altijd.
  Pure chocolade met minstens 70% cacao schijnt gezond te zijn.
  Wanneer ik veel gesnoept heb, merk ik ook dat mijn suikerspiegel enorm heen en weer gaat en daardoor mijn stemming ook..

  Ik krijg de nieuwsbrieven van Jurglen Zwaan van a healthy life. Als je die leest schrik je helemaal van alles wat er in je eten zit.

  1. Sinas en fruitdrankjes heb ik inderdaad ook geschrapt. Hoewel ik nog wel graag een glaasje vers geperst sinaasappelsap drink thuis.

   Dat van die pure chocola wist ik, maar ik vind die niet lekker helaas!

 19. Suikers.Heel slecht helemaal waar.je bent goed bezig met die paashazen eet het hoofd dan romp enz. Helaas gaat bij ons de hele haas in een keer eraan. ow erg toch! Ik drink zelf best veel koffie en gelukkig drink i die al jaren zwart. Maar daarin tegen ben ik wel dol op Jam, pindakaas,chocoladepasta, enz. Wat Tineke schrijft dat doen wij ook wel regelmatig Pure chocolade met minstens 70% cacao of het liefst nog hoger kopen. ik moet eerlijk bekennen dat ik deze chocolade echt heb moeten leren eten echt lekker kon ik het niet vinden. Zover ik wel eens gelezen en gehoord heb mag je 7x per dag suikers hebben om gaatjes te voorkomen of te beperken. We proberen er nu wel op te letten maar soms is alles zo lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.