Gebakterreur + 8 alternatief voor gebak op verjaardag

Gebakterreur

Anno 2019 valt het niet mee om een taart of versnapering succesvol aan te bieden op verjaardagen. Was het grootste probleem vroeger dat mensen 'aan de lijn deden,' nu heb je ook nog eens te maken met allerlei allergieën en leefstijlen, zoals veganisme.

Het valt mij bijvoorbeeld echt niet mee om iets te vinden dat mijn oudste dochter die veganistisch eet mag eten. Eén van de weinige taarten die wel door haar strenge keuring komt is een dadeltaart van Bagels and Beans in Enschede, maar dit terzijde.

Liever geen grote gebakspunt

Hoe dan ook, ik moet bekennen dat ik zelf ook niet blij wordt van een enorme punt gebak op een verjaardagsfeestje. Ik vind dat zonde van de calorieën. Die bewaar ik veel liever voor 's avonds, zodat ik ongestraft chips of chocola kan snoepen op de bank. Hoewel ik niet actief 'aan de lijn' doe, let ik wel op wat ik eet. En noodgedwongen een caloriebom naar binnen werken omdat het zo flauw is om een stuk taart af te wijzen vind ik best eh... balen.

Screen Shot 2019 08 11 at 13.29.15

Om die reden vind ik het een goed idee om op verjaardagen rekening te houden met het feit dat de meeste mensen op hun voeding letten, en ze niet te confronteren met grote stukken taart. Daarom hieronder een aantal kleine varianten van taart! Deze kun je mensen prima voorschotelen, omdat ze kleiner zijn.

Kleine taart ideeën en tricks

 1. Mini soesjes
 2. Mini tompouces
 3. Aldi rondo's: dit zijn ronde appelkoeken die met een beetje goede wil best voor mini appeltaartje kan doorgaan
 4. Kleine muffins
 5. Kleine cupcakes
 6. Cakepop
 7. Cake waar je met een koekvorm mooie figuren mee hebt gemaakt.
 8. Grote mergpijpen met een vorkje kunnen best een gebakje zijn. Snijd ze eventueel in stukjes en presenteer ze op een mooi schaaltje waar gasten van mogen pakken.

Het zit hem allemaal in de presentatie!

Ik ben zelf een grote fan van etagères. Kijk maar eens naar zogenoemde High Teas. Daar staat ook vrijwel altijd zo'n etagère bezaaid met lekkernijen bij. Een etagère heeft een groot voordeel: mensen kunnen net zoveel of zo weinig pakken als ze willen. Bovenstaande kleine taart ideeën en tricks kun je allemaal ten toon spreiden op een etagère! Dat staat nog heel feestelijk ook.

Gebakjes op etagere

Waarom is 'Nee dank je, ik hoef geen gebak,' zeggen zo lastig?

Nee zeggen tegen een gebakje dat je wordt aangeboden is overigens ook niet makkelijk. Veel mensen hebben het gevoel alsof ze de gastvrouw of gastheer beledigen of kwetsen door 'Nee,' te zeggen. En het moet gezegd: je krijgt ook vaak een teleurgestelde reactie. Of ze proberen je alsnog te overtuigen:

'Ah toe nou! Eentje kan toch wel?'

'Je bent anders helemaal niet dik. Je kunt gerust nemen hoor.'

'Ik heb hem helemaal zelf gemaakt!'

'Ah doe niet zo flauw!'

'Wat ongezellig zeg!'

Een veelgebruikte oplossing van de ongemakkelijke ontvanger van het gebakje is: 'Ik heb net gegeten en zit nog helemaal vol!' En als je vegan bent of een allergie hebt, kun je dat natuurlijk zeggen.

Gebakterreur samenvattend

Mensen vinden het leuk om te trakteren. Bijvoorbeeld op het werk of op een verjaardag. Soms gaan ze zelfs speciaal van te voren een cake bakken. Dat is hartelijk en goedbedoeld, maar kan leiden tot ongemakkelijk situaties als je liever geen gebakje wilt. Dat kan zijn omdat je wilt afvallen, omdat je het ongezond vindt, vanwege allergieën of omdat je een bepaald eetstijl aanhangt.

Mijn persoonlijke oplossing is simpelweg geen grote taartpunten aanbieden, maar kleine hapjes. Zo zit ik niet met een overschot aan gebak, en mijn gasten kunnen kiezen voor meerdere kleine stukjes, 1 klein stukje of helemaal niets. Ik vind het allemaal prima.

8 x Alternatief voor gebak op verjaardag

Wat is een goed alternatief voor gebak op een verjaardag? Want je wilt op je werk of thuis wellicht toch graag trakteren. Als het om alternatieven voor gebak gaat, vind ik mini gebak altijd een mooie tussenoplossing. Denk aan mini soesjes, mini tompoucen etc. Hieronder een overzicht met goede alternatieven voor gebak op een verjaardag.

 1. Vers fruit zoals aardbeien, druiven, appels, sinaasappels, en bessen zijn altijd een gezonde en verfrissende optie.
 2. Een mix van ongezouten noten zoals amandelen, walnoten, en cashewnoten samen met gedroogd fruit zoals abrikozen of rozijnen biedt een goede combinatie van smaak en voedingsstoffen.
 3. Serveer groentesnacks zoals worteltjes, selderij, komkommer en paprika met hummus, yoghurtdip of guacamole.
 4. Maak zelfgemaakte muffins met volkorenmeel, havermout, banaan en noten, of trakteer op gezonde energierepen zonder toegevoegde suikers.
 5. Mini soesjes vind ik ook een goed alternatief voor gebak op een verjaardag. Ze zijn veel kleiner, en daardoor minder een caloriebon.
 6. Celebrations kun je ook trakteren op je verjaardag. Je kunt ermee rondgaan of ze neerzetten in een feestelijke schaal zodat iedereen die wil kan pakken.
 7. Mini tompoucen
 8. Cake. En dat kun je serveren in plakken of in kleinere stukjes.

Om gebakterreur te voorkomen kun je de traktatie voor je verjaardag gewoon neerzetten en mensen uitnodigen om te pakken als ze willen.

Leestip: Niet meer trakteren op gebak? en Het plezier van nee zeggen.

Hoe ga jij met aangeboden lekkernijen?

Similar Posts

18 Comments

 1. Hier mag iedereen gewoon doen wat voor hem/haar goed is. Nooit zou ik iemand ahw dwingen taart te eten.

  Voir je dochter: je kunt overheerlijke taarten maken met noten, dadels etc.
  Wij hebben áls we al iets vieren 2 taarten. Een gewone en een allergievriendelijke zonder tarwe, suiker, melk en ei.
  Zo maken we overheerlijke niet-moeilijke brownies! Ik zal het recept eens op mijn blog zetten.

 2. Best lastig inderdaad. Ik ben dol op gebak, maar soms baal ik ook van de grote stukken. Ik let heel erg goed op wat ik eet en daarom sta ik mezelf op verjaardagen dat gebak altijd toe. Moet kunnen, vind ik dan. Op mijn eigen verjaardag had ik de laatste keer ook allerlei 'kleins', maar dan wel in zo'n hoeveelheid dat iedereen daar onbeperkt van kon pakken;).

 3. Ik ben dol op bakken, dus ik kan het niet laten om ook grote taarten te maken. Wel snij ik eigenlijk altijd stukjes op verzoek. Dus als iemand maar een reepje wil van een centimeter breed, dan doe ik daar niet moeilijk over. En als ze niet kunnen kiezen tussen al mijn (uiteraard overheerlijke) baksels, dan zorg ik voor meerdere ministukjes om alles te kunnen proeven. Ik vind het trouwens ook leuk om voor mensen met speciale wensen te bakken. Heb je toch weer een uitdaging!

 4. Ik mis in het lijstje nog de petitfour...of is dat tegenwoordig een ouderwetse uitdrukking voor ´kleine cupcake´. Die heeft mijn oma al jaren...wel van de betere patisserie (uiteraard, in het geval van mijn oma)...maar bij veel supermarkten kun je ze ook gewoon krijgen.

 5. Hahaha! Gebakterreur! Geweldig. Ik heb geen last van gebakterreur en durf heel goed ‘nee’ te zeggen. Ik vind het inderdaad ook zonde van de calorieën. Als ik zelf gebak serveer, zorg ik wel voor diverse soorten. Maar mijn familie eet alles. Dus...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.