Niet meer trakteren op gebak?!

trakteren op gebak

Niet meer trakteren op gebak? Het stond zelfs op de voorpagina van mijn krant:

‘Taart meenemen naar het werk is net zo schadelijk als het passief meeroken met collega’s.’

Deze uitspraak komt van professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse versie van het Voedingscentrum. Volgens Susan Jebb is het namelijk moeilijk voor mensen om de verleiding van gebak te weerstaan. Vanwege het letterlijk en figuurlijk groeiend aantal mensen met overgewicht waarschuwt Susan Jebb voor trakteren op gebak

Niet meer trakteren op gebak

Ik vind haar voorstel zo gek nog niet eigenlijk, maar niet omdat ik de verleiding niet kan weerstaan van een gebakje. Overdag niet snoepen gaat mij prima af. Het zijn bij mij de avonden waarin mijn zelfbeheersing op vakantie gaat.

Maar ik voel wel de druk van mijn omgeving om mee te snoepen.

Dus ik neem een taartpunt niet omdat ik de verleiding niet kan weerstaan, maar omdat ik ‘niet flauw’ wil doen. En het is toch ook sneu als iemand taart heeft meegenomen en niemand neemt?! Daarom duw ik braaf zo’n gebakje naar binnen en probeer niet aan mijn te hoge cholesterol te denken.

Maar jij werkt toch thuis?

De oplettende lezer zal wellicht denken: ‘Joh, maar jij werkt toch thuis?! Waar héb je het over!’ Maar ik vertaal dit even naar gewone sociale situaties, zoals verjaardagen. Of één van mijn leesgroepen waar ik afgelopen dinsdag een stuk roomvlaai at, want ik was helemaal ontroerd dat één mijn groepsgenoten dat had meegenomen. Zo aardig!

Volgens de poll in de krant is maar liefst 78% het oneens met Susan Jebbs stelling!

gebak trakteren

Leestips

Wat vind jij van niet meer trakteren op gebak? Ik sluit me bij de 22% aan ; )

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik sluit me ook aan bij jou. De sociale druk is groot en vervelend. En ja, een keertje taart eten op je eigen verjaardag is geen punt. Maar op de 86 verjaardagen per jaar, op mijn man’s werk bijvoorbeeld, dat is toch echt andere *koek*…

 2. Bij ons op het werk (basisschool) nemen de jarige collega’s geen taart oid meer mee. Begin dit jaar zijn alle collega’s verdeeld over de studiedagen. Op studiedagen hebben we zo een uit allerlei lekkere al of niet gezonde baksels samengestelde lunch, incl. fruit oid als ‘toetje’. IIeder pakt wat hem/haar lekker lijkt. Welkome en lekkere onderbreking van vaak intensieve studiedag.

 3. Kan me niet voorstellen dat, als je 86 collega’s hebt, je dan 86 gebakjes koopt of 6 taarten. Dat is toch veel te duur! Vroeger, toen ik nog werkte, trakteerde je de eigen kleine afdeling op taart of bv vlaaipunten. En als het hele bedrijf ‘s ochtends samen koffiedronk dan zette je in de kantine een schaal met koekjes neer, voldoende voor alle 40 collega’s.
  Ik vond dat wel gezellig zo, beetje kaal lijkt me, om helemaal niet te trakteren.

 4. Ik vind het betuttelend om het op deze manier in de krant te zetten. Maar goed, ik sloeg taart dus wel ‘gewoon’ af op mijn werk. Groot team; die taart kwam heus wel op. Ik vind dat iedereen moet trakteren wat hij zelf wil.

 5. Ik vind er wel iets inzitten! Ik ben vlak na Nieuwjaar jarig – als mensen vaak al genoeg calorieën erop hebben zitten in december. Toch vind ik het leuk om mijn verjaardag (ook) te vieren met mijn collega’s! Tegelijkertijd zitten we op kantoor dan 7 x per jaar aan de taart – alleen al voor verjaardagen, los van de andere dingen die gevierd willen / moeten worden. Maar ik vind het ook niet leuk als ik taart meebreng, en niemand heeft er zin in.
  Ik vind de oplossing van het werk van W. geweldig!
  Wat wij op kantoor wel eens deden: we zijn met zijn drieën ongeveer gelijktijdig jarig. Én we hebben mensen die het erg leuk vinden om een lunch voor ons te verzorgen / een lekkere “buitenlandse maaltijd” te koken. Dus dan vragen we met zijn drieën iemand om dan te koken – op een goed moment als iedereen weer begint na de Kerstvakantie – iemand die dat leuk vindt kookt, wij betalen met zijn drieën de lunch – het is gezellig en een goed moment om weer eens wat rustiger bij te praten (wat er met het gewone werk door de week vaak niet zo van komt….)

 6. Het valt me op,dat ineens veel media met eenzelfde item komen. Nu gebak,laatst astma en koken op gas. Allemaal gevaarlijk voor je gezondheid(beweert men). Laat iedereen zelf beslissen en ook nee zeggen.

 7. Ik vind het vooral opvallend dat kennelijk veel mensen last hebben van sociale druk. Als ik geen zin heb in taart, dan weiger ik deze vriendelijk. Als ik veel zin heb in taart, dan geniet ik ervan. Ik werk in een relatief klein team, dus het aantal taartmomenten is beperkt en we weten het van te voren. Dus óf ik eet een dagje iets meer dan gemiddeld óf ik skip een deel van m’n dagmenu om te compenseren.

  Dat heeft niets met ‘gezellig doen’ te maken. Mensen die dat tegen je zeggen… kijk ze gewoon lang aan en vraag of jouw kauwen daadwerkelijk bijdraagt aan de gezelligheid.

  Als men zich echt zo druk maakt over de calorieën van dat incidentele gebakje, dan moet men wellicht z’n/haar eetpatroon eens onder de loep nemen.

 8. Ik vond dat tracteren vroeger op mijn werk altijd wel een verplichting. Maar ja. Je hoeft niet mee te doen, als is er wel sociale druk.

 9. Mijn jonge, fitte collega’s (in Engeland) kregen vandaag donuts, koekjes en chips van mij. Ze hadden me geholpen een fout te herstellen. Ze waren er blij mee. En als ze het niet willen, hoeven ze het toch niet op te eten. Met een heel groot team was het moeilijker (veel duurder) geweest. Alles met mate…

 10. Ik vind het maar betuttelend eigenlijk. Je hoeft het niet te nemen natuurlijk. Als mijn collega’s op taart trakteren en ik heb daar zin in dan neem ik een stukje, en als ik er geen zin in heb dan laat ik het staan, ik voel persoonlijk absoluut geen druk om het ‘tegen mijn zin’ te nemen. Zelf trakteer ik overigens uberhaupt niet dit jaar, op mijn verjaardag ben ik vrij en de rest van de week werk ik thuis.

 11. Ik ben best in staat zelf te kiezen wat goed voor me is. Maar dat geldt niet voor iedereen. Ik zie mijn collega’s overigens zelden dus veel taart valt er niet te halen. Ik kan me wel herinneren dat ik het vroeger, toen ik niet zoveel geld had, vooral heel duur vond om voor dertig collega’s iets lekkers te kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.