Te hoog cholesterol: ik heb 8,4!

hoog cholesterol

Vorige week schreef ik dat ik mijn bloed had laten onderzoeken vanwege vermoeidheid. Ik wist al dat ik een te hoog cholesterol had, maar nu werd ik dezelfde dag nog gebeld door de doktersassistente!

Om 16.55 om precies te zijn.

En ik hoorde haar voicemail om 17.01.

‘Dokter wil dat u morgen naar het spreekuur komt!’

De assistente had ingesproken dat de huisarts wilde dat ik de de volgende dag op het spreekuur kwam vanwege de laboratoriumuitslag van mijn bloedonderzoek. Nu moet je weten dat ik normaliter nooit gebeld wordt naar aanleiding van een bloedonderzoek. Meestal ‘mag’ ik na een week bellen voor de uitslag, en dan moeten ze het op dat moment nog helemaal gaan opzoeken in hun computer.

Dus ik schrok me echt kapot, want ik dacht dat er wat ernstigs aan de hand was omdat ze me dezelfde dag nog belden.

En de praktijk sluit om 17 uur, dus toen ik om 17.02 belde kreeg ik geen gehoor meer.

Zelfs mijn man die veel rustiger is dan ik, was ongerust door het telefoontje. Daarom vond hij dat we ons de volgende dag om klokslag 8 uur gewoon maar moesten melden bij de huisarts. Daar bleek vervolgens dat het om mijn te hoge cholesterol ging…. Ik was natuurlijk enorm blij dat het niets ernstigers was, maar tegelijkertijd ook helemaal moe vanwege alle onnodige zorg en stress.

Huisarts over te hoog cholesterol

Mijn cholesterol blijkt 8,4 te zijn. (Volgens Het Voedingscentrum mag dit maximaal 5 zijn). Met de huisarts had ik een gesprek over een te hoog cholesterol. ‘Met uw postuur is het heel atypisch dat u zo’n hoog cholesterol heeft,’ verklaarde hij.

Daarom stuurt hij me door naar een internist. Het doel hiervan is om uit te zoeken of er sprake is van erfelijke aanleg. Daarnaast heeft een internist meer gereedschappen ter beschikking. Hoewel ik niet blij ben met het gedoe van een doorverwijzing, vind ik het wel fijn dat er misschien een alternatief is voor statines om mijn cholesterol omlaag te krijgen.

Te hoog cholesterol omlaag krijgen: ik heb alle ‘laaghangende fruit’ al geplukt!

Omdat ik weet dat mijn cholesterol te hoog is, volg ik al jaren allerlei adviezen om het omlaag te krijgen. Ik heb dan ook alle ‘laaghangende fruit’ al lang geplukt. Zoals:

 • Voldoende bewegen (ik ga elke dag hardlopen)
 • Goede nachtrust
 • Vermijd verzadigde vetten
 • Gebruik vloeibare boter of olijfolie
 • Eet veel vezels
 • Vermijd koekjes en chips met veel verzadigde vetten. Oké, hier valt nog wel wat te verbeteren, want in het weekend permitteerde ik mij chips. En ik mocht van mezelf jarenlang elke dag 1 klein brosje eten. Maar dat durf ik nu dus niet meer.
 • Gebruik halfvolle producten. Ik eet altijd al magere yoghurt, drink karnemelk en gebruik halfvolle koffiemelk. Wel zondig ik aan 40+ kaas op mijn boterham. Dat kan dus nog wel beter. Het verwarrende is dat volgens mijn Lifesum App 40+ kaas gezond is.
 • Geen rood vlees eten
 • Niet teveel suiker.
 • Vermijd stress. Dit vind ik een stom advies, want hoe doe je dat? Ik sta sinds 10 augustus stijf van de stress! Niets zorgt zo voor een stoot adrenaline als twee politieagenten die je tuinpad oplopen om te vertellen dat er iets heel erg is met je kind…. En dan moet een doktersassistente ook niet 1 minuut voor 5 met zo’n enge boodschap bellen bovendien! Als ze gewoon erbij had gezegd: ‘Het gaat om uw cholesterol,’ of ‘Het is niets ernstigs,’ had ik tenminste kunnen slapen.

Wat ik nog wel beter kan doen is meer peulvruchten eten, en voortaan 30+ kaas eten in plaats van 40+.

Op de website van Het Voedingscentrum vind je nog veel meer voedingstips.

Te hoog cholesterol: hoe zit dat ook alweer?

In je bloed zit goed cholesterol en slecht cholesterol.

 • LDL cholesterol is de slechte. Je kunt deze onthouden door te denken: ‘Lousy DL’. Bij mij is het LCL 5,5. Het probleem met LDL is dat het aan de binnenkant van je aders gaat kleven. Daardoor kan de boel verstopt raken. Vergelijk het met een smal rietje waardoor je een milkshake probeert te drinken. Als er teveel aan de zijkanten van het rietje blijft kleven, kan het er niet meer door. Het LDL moet onder de 3 zijn.
 • HDL cholesterol is de goede. Dat is bij mij 2,45. Dokter Zuidwijk uit Assen geeft als ezelsbruggetje: ‘Hoop doet leven. Een HDL boven de 1 is goed. Hoe hoger hoe beter.
 • Totaal cholesterol is bij mij 8,4.

Wat is een gezond cholesterolgehalte dan?

Het Voedingscentrum komt over de brug met een aantal concrete getallen.

Normaal: een totaal cholesterol lager dan 5.

Licht verhoogd: tussen de 5,0 en 6,4.

Te hoog cholesterol: tussen de 7,9 en 6,5.

Sterk te hoog cholesterol: hoger dan 8,0.

Te hoog cholesterol

In onderstaand filmpje legt dokter Zuidwijk uit Assen alles uit over cholesterol. Ik vind dat hij het allemaal goed uitlegt! Het filmpje duurt ongeveer 10 minuten.

Te hoog cholesterol: samenvattend

Ook al wist ik dat ik een te hoog cholesterol had, toch ben ik wel een beetje geschrokken dat het nu 8,4 is. Zeker omdat ik al een gezond gewicht en gezonde leefstijl heb. Daarmee kan ik dus weinig winst behalen. In januari 2023 ga ik een afspraak maken bij de internist.

Maar nu wil ik eerst even wat rust, want al die stress kan ook niet goed zijn!

In 2013 was mijn cholesterol 7,9 overigens.

Wat zijn jouw ervaringen met cholesterol? En heb je nog tips om een te hoog cholesterol omlaag te krijgen? Tips en tricks en ervaringsverhalen zijn zeer welkom.

Gebruikte bronnen over te hoog cholesterol onder andere: mijn huisarts, De Hartstichting, Het Voedingscentrum, Quest. 

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik slik al jaren rode gistrijst. Dat verlaagt het cholesterol een beetje. Maar toch nog te hoog volgens de huidige normen. Ik laat het zo. Vergeet niet,dat de getallen al vele jaren naar beneden worden bijgesteld

 2. Als je in de overgang komt stijgt je cholestorol ook.
  Ik viel 60 kilo af, en heb ook een gezonde levensstijl maar bij mijn dokter gingen ook alle paniekbellen af toen mijn cholesterol 0.1 te hoog was…
  Ik zou je aanraden om je te verdiepen in de hormoonfactor van Ralph Moorman.

 3. Heel eenvoudig, rust kan je redden. Je druk maken om zaken die je niet kunt veranderen hoort daar zeker ook bij. Om mijn cholesterol naar beneden te krijgen heb ik na mijn pensioen een jaar nodig gehad. Nu ik de rust heb is mijn lichaam zich aan het herstellen.

 4. Ik val bijna om van verbazing! Jij? Een te hoog cholesterol? Ik leef lang niet zo gezond als jij en mijn goede cholesterol was extreem hoog en het slechte extreem laag. Wel goed om eens te kijken hoe het kan dat het bij jou zo hoog is.

 5. Niet al te druk over maken. Probeer palmvet en kokosvet te vermijden. Dus lees de etiketten er op na. Dokters hebben de neiging het cholesterol zo laag mogelijk te willen, maar je hebt cholesterol wel nodig in je lijf. Keep calm and go on.

  1. Wat een vervelend bericht op een onjuist tijdstip.
   Raadzaam om dit te bespreken met de assistente.

   Veel is hier boven al genoemd.
   Ik zou me vooral niet te druk erom om maken en vragen om over een maand of 3 -6 naar een nieuw bloedonderzoek.
   Maar vooral doe wat bij je past en waar jij je goed bij voelt.

   Ws heb je zelf al gegoocheld, maar statines worden vrijwel meteen voorgeschreven.
   Zij hebben ook veel bijwerkingen, dan moet daar weer een tbl voor gegegeven worden.
   Gezonde maaltijden, zonder toevoegingen,
   bedenk dat wanneer je stresst over wat wel en niet mag ook niet goed is,
   doch ook waar je het ene laat, het ander nodig hebt voor je lichaam.
   Mi moet het leven leefbaar blijven.

   Kalmte kan je redden.

 6. Phoe, ik zou me ook helemaal rot schrikken als ze dezelfde dag nog bellen voor je bloeduitslagen. Ik hoop dat de internist je verder kan helpen.

 7. Mijn cholesterol was ook te hoog. Ook vreemd wat ik ben een sporter, heb een lage bloeddruk en ben zeker niet te zwaar. Maar mijn goede cholesterol was ook hoog. en jammer genoeg de triglyseride ook. Mijn vitamine D schrikbarend laag. Ik werd naar een dietiste gestuurd die me vervolgens niets nieuws vertelde. Ik ben zelf voedingsdeskundige. Ik mocht medicatie gaan slikken maar doe het niet. De bijwerkingen zijn voor mij niet zo leuk. En dus hobbel ik voort zoals ik deed. Laat nu elk jaar prikken om te zien of het niet naar extreme hoogtes gaat. In jouw geval is het wel extreem hoog, maar dat kan zoals ik heb geleerd inderdaad een deel van stress komen. Maar goed om naar te laten kijken . Het kan heel vervelende gevolgen hebben.

 8. Mijn man en ik hebben ook een te hoog cholesterol. Bij mijn man is het erfelijk, bij mij is het ‘van het goede leven’. We eten wat gezonder, sporten wat meer en nemen alle dagen een tabletje atorstatine. Probleem opgelost.

 9. Ja, hier hetzelfde. Eet gezond, doe lopend werk, helaas wel veel stress. Cholesterol was boven de 8,0. Dus toch maar een tabletje. Als dat alles is….
  Wat een louzy belletje trouwens van die assistente zéker in jouw situatie, met al die stress.
  Zeer ongepast en daar zou ik zeker wat van zeggen!
  Sterkte bij de internist!
  ( en aan dat ene brokjes kan het echt niet liggen….)!

 10. Ik kan me voorstellen dat je schrikt van zo’n telefoontje. Maar ik denk dat de internist je een pilletje gaat voorschrijven. Komt vaker voor, hoog cholesterol bij mensen met een gezonde levensstijl.

 11. Idd niet verwacht (als de foto’s op dit blog van jezelf zijn ;-). Stress is lastig, maar waarschijnlijk ligt daar de sleutel. Had je al eerder verhoogt cholestorol? Bij mij wordt het te kort gemeten. Tijdens m’n werk was het eens per 3 jaar door de bedrijfsarts. Maar ik kom al 20 jaar niet meer bij dat bedrijf. Was altijd wel constant rond de 6. Past ook wel bij m’n overgewicht. Maar omdat ik niet rook is iets hoger niet echt een probleem. Heb inmiddels wel m’n dieet aangepast. Totaal geen cromabende. De meeste maaltijden eet ik met arachideolie. die heeft tot nu toe geen last van de inflatie.

  Ik beweeg ook regelmatiger. Mijn probleem zit idd in koek. Dat is een combinatie van verkeerd vet, suiker en zout. Is veel erger dan chips die al jaren in olijfolie wordt gebakken.

  Ik vraag me ook af of cholestorol in de winter doorgaans iets hoger is door minder bewegen.

 12. De huisarts vertelde me, dat maar weinigen van mijn leeftijd zo’n laag cholesterol hebben als ik. Idd, geen suiker, weinig vet. Heeft dat Moerman dieet toch wat opgeleverd. Helaas heeft de tand des tijds ook invloed op mij. :-((

 13. Drink je veel koffie (gezet in een cafetiere)?
  Koffie gezet in een cafetiere (hierbij wordt de koffie d.m.v. een metalen filter naar beneden gedrukt) bevat wel veel cafestol en heeft dus invloed op je cholesterol.

 14. Je hoeft je er helemaal niet zo druk over te maken.
  Als je wilt kan ik je met veel actuele informatie verder helpen, stuur maar even een mailtje dan

 15. Wat vervelend dat telefoontje! Heb je daar nog iets over gezegd tegen de huisarts? Ook als je niet in een ellendige periode zat, zou je ervan schrikken en je zorgen maken.

 16. Mijn man had ook te hoog cholesterol.
  Hij wandelt iedere ochtend voor het ontbijt ongeveer drie kwartier.
  Bij hem is hierdoor zijn cholesterol omlaag gegaan.
  Hij is diabetespatient en kreeg erge spierkrampen door de statines, ook de rode gisttabletten hadden dit effect.
  Nu gaat het goed hiermee.

 17. Nou zeg, wat vervelend dat ze je zo lieten schrikken. Ik ben ook slank, leef vrij gezond en heb zowel een hoge bloeddruk als een hoog cholesterolgehalte. Soms kan je er niet zo veel aan doen, hoewel ik iets minder zou kunnen snacken in het weekeind.
  Maar even kijken wat de internist zegt.

 18. Ondanks mijn gezonde eet- en beweegpatroon heb ik ook een te hoog cholesterol. Er is werkelijk niets wat ik nog kan laten of doen, ik zou een perfect cholesterolniveau moeten hebben. Dat het te hoog was kwam begin dit jaar aan het licht, de huisarts heeft gezegd dat we na een jaar nog eens zouden meten en als het dan nog zo is dan zal hij me ook wel doorsturen, net als jij, naar een internist.

 19. Ik kan mij indenken dat u hevig schrok na zo’n telefoontje.
  Zelf ben ik en mijn broer en zus erfelijk belast met een fout in het gen dat verantwoordelijk is voor de hoge triclyceriden in het bloed,
  Mijn zus is gestart met speciale injecties om triclyceriden naar beneden te krijgen,met succes.
  Sterkte bij de internist.

 20. Hele lage cholesterol hier. Elke controle is de dokter verbaasd dat ik zulke goede waarden heb.
  Maar dan kijkt hij in mijn dossier en zegt hij ” ja natuurlijk, je eet plantaardig”.
  Het is een misvatting dat het enkel om “verzadigde” vetten gaat, het gaat vooral om “dierlijke” vetten en daar vallen alle zuivelproducten ook onder…

 21. Niet normaal dat een doktersassistente je zo inspreekt,echt ik vind dat echt niet kunnen hoor,hoop wel dat je er wat van gezegd hebt.
  Wat een onrust zou jij hebben gehad zeg.
  En wat naar van je cholesterol,de mijne is gelukkig altijd heel laag geweest.
  Nou liefs van mij 🍀❤️🍀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.