Cholesterol omlaag zonder pillen: van 7,5 naar 6,9

cholesterol omlaag zonder medicijnen

Hoe krijg je cholesterol omlaag zonder medicijnen?

Dit is het verhaal van mijn moeder (geboren oktober 1946).

Hoe krijg je cholesterol omlaag zonder medicijnen?

Op haar dertigste deed mijn moeder mee aan een bevolkingsonderzoek. Daardoor kwam ze er achter dat ze een cholesterol had van 7. Even ter vergelijking: lager dan 5,0 is ‘normaal’. Zelf heb ik ook een cholesterolgehalte van ruim 7. En dat terwijl ik dagelijks ga hardlopen, en keurig op gewicht ben!

Ik weet dit, omdat ik naar aanleiding van de hoge cholesterol van mijn moeder, vroeg of ze dat van mij ook wilden nakijken. Helaas heb ik deze aanleg van mijn moeder geërfd. Terwijl mijn twee jongere zusjes nergens last van hebben!

Officieel is mijn cholesterol dus ‘te hoog’.

Tabletten om cholesterol te verlagen

In 2001 schreef haar huisarts mijn moeder medicijnen (simvastine) om cholesterol omlaag te krijgen voor. Directe aanleiding was het feit dat haar cholesterol toen 8,6 was + haar leeftijd. Ze was toen 55. Het cholesterol zakte door de medicijnen ‘een klein beetje’.

Nieuwe inzichten over cholesterol verlagen

In de daarop volgende tien jaar hoorde mijn moeder steeds vaker over nadelige bijwerkingen van cholesterolverlagende middelen op de spieren. En er kwamen nieuwe inzichten over cholesterol. Zoals dat, alleen maar kijken naar dat ene getal te kort door de bocht is. Je moet ook kijken naar de drie onderliggende waarden:

 • LDL-cholesterolgehalte (het slechte cholesterol dat blijft kleven en zorgt voor vernauwingen en dichtslibben van de slagaders)
 • HDL-cholesterolgehalte (het goede cholesterol: vervoert het slechte cholesterol naar de lever, waarna het via de darmen wordt uitgepoept)
 • Triglyceridengehalte (transporteren vetten van de darmen naar de lever)

Een hoog HDL-cholesterolgehalte is namelijk gunstig. Een hoog LDL-cholesterolgehalte of een hoog triglyceridengehalte is óngunstig.

2012 gestopt met cholesterolverlagende medicijnen

Daarom vroeg mijn moeder in 2011 aan de huisarts of ze de dosis mocht halveren. In 2012 stopte ze helemaal met de pillen. Voortaan zaten ze niet meer in haar medicijnkastje. Op dat moment was haar cholesterol 7,5. Mijn moeder combineerde dit bewust met veel beweging: wandelen, fietsen en dansen. Hoewel ze niet te dik was, viel ze ook 10 kilo af.

2013 cholesterol omlaag ondanks stoppen met tabletten

De controle in 2013 vond mijn moeder spannend! Hoe zou het gegaan zijn met haar cholesterol, zo zonder pillen? Tot haar blije verrassing bleek haar cholesterol zónder pillen omlaag te zijn gegaan. Ze zit nu rond de 6.

Dat is natuurlijk een hele fijne constatering! Waarmee ik  overigens niet zou willen beweren dat pillen niet helpen. Hoewel mijn moeder zónder dus betere resultaten kreeg dan mét.

Cholesterol in 2021

Op dit moment is het cholesterol van mijn moeder zonder medicijnen, met een gezonde leefstijl 6,9.

Leefwijze kan ook helpen

Voor mij is het in ieder geval een bevestiging dat ik als het even kan géén cholesterolverlagende medicijnen wil!

 • En er zijn gelukkig een aantal algemene leefregels die helpen om je cholesterol omlaag te krijgen. Zoals veel bewegen. En dat doe ik dagelijks met hardlopen!
 • Daarnaast spelen voedingsgewoontes ook een rol. In de bibliotheek zag ik zelfs speciale kookboeken met gerechten die gericht zijn op een lager cholesterol.

Een kritische kijk op cholesterol

De farmaceutische industrie spint goed garen bij de angst voor een hoog cholesterol. Er gaan heel wat pillen over de toonbank.

Maar de laatste jaren verschijnen er boeken waarin vraagtekens worden gezet bij de stelling dat cholesterol slecht is. Hier onder zie je er drie, met veelzeggende titels.

Wat zijn jouw ervaringen met cholesterol? Weet je hoe hoog of laag het jouwe is? En wat vind je van cholesterolverlagende medicijnen?

Zie ook mijn post over het uitstrijkje.

Disclaimer: deze post is gebaseerd op de particuliere ervaringen van mijn moeder. 

Similar Posts

6 Comments

 1. Mijn moeders cholesterol is ook veel te hoog, maar haar goede cholesterol ook gelukkig. Het ligt bij haar niet aan de voeding dus wat het dan wel is, geen idee. Ze kan wegens ziekte helaas ook niet proberen het omlaag te krijgen door te bewegen, dus dat is ook best frustrerend. Sowieso met alles eigenlijk, ik heb zelf ook last van het een en ander waar bewegen de oplossing voor schijnt te zijn, laat dit nu het enige zijn wat ik niet kan. :(

 2. Mijn cholesterol zit telkens net tegen de grens aan. Ik hoef dus echt geen medicijnen maar hou het wel goed in de gaten. Let zo goed mogelijk op wat ik eet en zorg voor regelmatig bewegen… Wat heerlijk voor je moeder trouwens dat het zoveel beter is geworden.
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Ik heb het wel eens laten prikken en mijn man ook. Die van mij was goed en die van mijn man te hoog. Bij hem komt het in de familie voor zijn opa zat plots dood in de stoel.
  Terwijl we hetzelfde eten en ik eigenlijk wat te zwaar ben, we bewegen wel iedere dag en hebben de voeding wat aangepast.

 4. Ik liet mijn cholestrerol meten en kreeg te horen dat deze te hoog was. Een uitgebreide test. Ik had een totaalwaarde van 3,5 (de uitgebreide test liet verder goede waardes zien) en ik vond dat netjes…maar dat totaalcholesterol moest van de huisarts naar 2,5.
  Ik was zooooo boos. Op internet ontdekte ik dat de waardes in de afgelopen jaren steeds lager bijgesteld worden. Om de cholesterolmedicatiefabrieken op peil te houden?
  Ik slik niets, ben je mal, ik beweeg, eet gezond, ben niet te zwaar, drink niet, waarom zou ik naar de 2,5 moeten zeg. Bovendien, ben ik ook van mening, dat cholesterol zelf niet slecht is, en de medicatie daarvoor wel slecht is.

  Groet,Greet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.