Wandel een half uurtje per dag en voel je beter!

Wandel een half uurtje per dagWandel een half uurtje per dag.

Dat maakt al een heleboel verschil voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid.

Nu we een beetje gewend raken aan de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen, komt er ruimte om ook op andere dingen te letten. Zoals het belang van gezond leven om corona te voorkomen of er makkelijker van te herstellen.

En ons welzijn…

Dat zag je terug in de persconferentie van afgelopen dinsdag!

Elke dag een half uurtje wandelen

Minister Hugo de Jonge deed een duidelijke oproep:

‘Ik wil hier nu aandacht vragen voor wat veel artsen en deskundigen ons adviseren: gezond leven maakt je weerstand beter. En van bewegen voel je je ook beter. Een half uurtje wandelen – zelfs dat kan al een groot verschil maken voor onze gezondheid.’

En hij is niet de enige. Ik zie steeds meer artikelen waarin wordt gezegd dat het belangrijk is om elke dag voldoende te bewegen en een half uurtje per dag te wandelen. Zoals bij de GGD en op de site van Het Voedingscentrum.

Overigens kon niet iedereen het advies van elke dag een half uurtje wandelen waarderen…

Normale vormen van bewegen zijn weggevallen

Door het thuiswerken zijn veel mensen hun normale manier van bewegen verloren. Zo fietste mijn man voor de coronacrisis dagelijks ruim een half uur naar het treinstation, en ‘s avonds weer terug.

Maar nu zit hij de hele dag achter zijn computer te werken.

Na veel gezeur van mijn kant heb ik hem nu zo ver dat hij tussen elke dag 30 minuten gaat wandelen. Maar als ik even niet kijk, dan gaat hij ook vaak niet… Bijvoorbeeld als het buiten slecht weer is. Mijn man is wat je noemt een Zondagswandelaar.

Hij wil alleen bij mooi weer.

Waarom luistert er niemand naar mij?!

Ook mijn kinderen houd ik voor: ‘Wandel een half uurtje per dag! Maar ook zij slaan mijn wijze raad het liefst in de wind.

Aldus het leven van een moeder in een notendop!

Het is parels voor de zwijnen, dweilen met de kraan open en roepen in de woestijn…

via GIPHY

De enige die zich aan mijn goede adviezen over voldoende bewegen en dagelijks naar buiten gaan houdt, dat ben ik zelf… Weer of geen weer, nacht en ontij, zes dagen per week ga ik ‘s ochtends hardlopen.

Elke dag een half uurtje wandelen: zo doe je dat!

Ben je net als mijn man en kinderen, en heb je geen zin om elke dag een half uurtje te wandelen? Dan heb je hieronder nog wat meer van mijn goede tips ; )

Wandel een half uurtje per dag? 8 tips om je op weg te helpen!

 1. Begin met je instelling aan te passen. Zeg tegen jezelf: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’ En dan ga je gewoon naar buiten om te wandelen. Weer of geen weer.
 2. Heb je een lichamelijke aandoening die wandelen hindert of zelfs onmogelijk maakt? Kijk dan of er een andere vorm van bewegen is die je wel kunt doen.
 3. Je hoeft niet meteen 30 minuten te wandelen, als je dat nu nog niet aan kunt. Begin rustig met 5 minuten per dag, en bouw dat langzaam maar zeker op.
 4. Elke dag een half uurtje wandelen

  Gouden Tip!

  Denk vooral niet te veel na! Je hoofd zal proberen je tegen te houden bij een half uurtje per dag wandelen. Denk aan teksten als: ‘Ja maar het is nu wel heel slecht weer,’ of ‘Gisteren heb ik ook al gewandeld dus nu hoef ik niet.’ Gewoon niet naar luisteren, en snel naar buiten gaan als je hoofd even niet oplet. Streef er naar om 15 minuten van je huis af te wandelen. De rest wijst zich dan vanzelf, want je wilt weer naar huis natuurlijk. Je hebt dus maar voor 15 minuten wilskracht nodig voor 30 minuten wandelen!

 5. Draag een activity tracker zoals een Fitbit, of als je dat vervelend vindt, installeer een app op je smartphone die bijhoudt hoeveel stappen je hebt gezet. Dat werkt erg motiverend. Er is zelfs een speciale app met de gezellige naam Ommetje! Of gebruik de a.s.r. Vitality app en krijg betaald voor je wandelingen : )
 6. Is er iets wat je leuk vindt? Neem je bijvoorbeeld voor om zoveel mogelijk vogels te spotten tijdens je wandeling. Zie ook Raaf of kraai. Of trafohuisjes, of putdeksels, of poortwachters.
 7. Luister tijdens het wandelen naar een podcast of luisterboek van bijvoorbeeld Storytel.
 8. Herinner jezelf eraan dat je dit doet voor je zelf. Je wordt er zowel lichamelijk als geestelijk gezonder van. En je valt van dagelijks wandelen nog af ook!

Wandel een half uurtje per dag of ga … gymnastieken!

Ook vroeger kenden ze het belang van voldoende beweging. Kijk en geniet van dit leuke filmpje met een gymnastiekles voor huisvrouwen! Destijds werd het werk van huisvrouwen nog gewaardeerd, en vond men het belangrijk dat ze fit en soepel bleven : )

Zo konden ze het huishouden extra goed doen.

Meer weten?

‘Beweegprofessor’ Erik Scherder verkondigt vol bezieling de boodschap dat we voldoende moeten bewegen voor onze eigen bestwil. Hij schreef er onder andere het boek ‘Hart voor je brein‘ over. Hij werkte trouwens ook mee aan de gratis app Ommetje.

Ommetje

Heb jij het gevoel dat je voldoende beweegt? (Voldoende is tegenwoordig 30 minuten per dag bewegen)

Lees ook mijn post over Geld verdienen met apps.

49 Comments

 1. John
 2. Maria Steutel
 3. Marie
 4. Jouvence
 5. Deborah
 6. Mieke | Miek's Mind
 7. Caroline

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh