Wandel een half uurtje per dag en voel je beter!

Wandel een half uurtje per dagWandel een half uurtje per dag.

Dat maakt al een heleboel verschil voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid.

Nu we een beetje gewend raken aan de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen, komt er ruimte om ook op andere dingen te letten. Zoals het belang van gezond leven om corona te voorkomen of er makkelijker van te herstellen.

En ons welzijn...

Dat zag je terug in de persconferentie van afgelopen dinsdag!

Elke dag een half uurtje wandelen

Minister Hugo de Jonge deed een duidelijke oproep:

'Ik wil hier nu aandacht vragen voor wat veel artsen en deskundigen ons adviseren: gezond leven maakt je weerstand beter. En van bewegen voel je je ook beter. Een half uurtje wandelen - zelfs dat kan al een groot verschil maken voor onze gezondheid.'

En hij is niet de enige. Ik zie steeds meer artikelen waarin wordt gezegd dat het belangrijk is om elke dag voldoende te bewegen en een half uurtje per dag te wandelen. Zoals bij de GGD en op de site van Het Voedingscentrum.

Overigens kon niet iedereen het advies van elke dag een half uurtje wandelen waarderen...

Normale vormen van bewegen zijn weggevallen

Door het thuiswerken zijn veel mensen hun normale manier van bewegen verloren. Zo fietste mijn man voor de coronacrisis dagelijks ruim een half uur naar het treinstation, en 's avonds weer terug.

Maar nu zit hij de hele dag achter zijn computer te werken.

Na veel gezeur van mijn kant heb ik hem nu zo ver dat hij tussen elke dag 30 minuten gaat wandelen. Maar als ik even niet kijk, dan gaat hij ook vaak niet... Bijvoorbeeld als het buiten slecht weer is. Mijn man is wat je noemt een Zondagswandelaar.

Hij wil alleen bij mooi weer.

Waarom luistert er niemand naar mij?!

Ook mijn kinderen houd ik voor: 'Wandel een half uurtje per dag! Maar ook zij slaan mijn wijze raad het liefst in de wind.

Aldus het leven van een moeder in een notendop!

Het is parels voor de zwijnen, dweilen met de kraan open en roepen in de woestijn...

via GIPHY

De enige die zich aan mijn goede adviezen over voldoende bewegen en dagelijks naar buiten gaan houdt, dat ben ik zelf... Weer of geen weer, nacht en ontij, zes dagen per week ga ik 's ochtends hardlopen.

Elke dag een half uurtje wandelen: zo doe je dat!

Ben je net als mijn man en kinderen, en heb je geen zin om elke dag een half uurtje te wandelen? Dan heb je hieronder nog wat meer van mijn goede tips ; )

Wandel een half uurtje per dag? 8 tips om je op weg te helpen!

 1. Begin met je instelling aan te passen. Zeg tegen jezelf: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.' En dan ga je gewoon naar buiten om te wandelen. Weer of geen weer.
 2. Heb je een lichamelijke aandoening die wandelen hindert of zelfs onmogelijk maakt? Kijk dan of er een andere vorm van bewegen is die je wel kunt doen.
 3. Je hoeft niet meteen 30 minuten te wandelen, als je dat nu nog niet aan kunt. Begin rustig met 5 minuten per dag, en bouw dat langzaam maar zeker op.
 4. Elke dag een half uurtje wandelen
  Gouden Tip!

  Denk vooral niet te veel na! Je hoofd zal proberen je tegen te houden bij een half uurtje per dag wandelen. Denk aan teksten als: 'Ja maar het is nu wel heel slecht weer,' of 'Gisteren heb ik ook al gewandeld dus nu hoef ik niet.' Gewoon niet naar luisteren, en snel naar buiten gaan als je hoofd even niet oplet. Streef er naar om 15 minuten van je huis af te wandelen. De rest wijst zich dan vanzelf, want je wilt weer naar huis natuurlijk. Je hebt dus maar voor 15 minuten wilskracht nodig voor 30 minuten wandelen!

 5. Draag een activity tracker zoals een Fitbit, of als je dat vervelend vindt, installeer een app op je smartphone die bijhoudt hoeveel stappen je hebt gezet. Dat werkt erg motiverend. Er is zelfs een speciale app met de gezellige naam Ommetje! Of gebruik de a.s.r. Vitality app en krijg betaald voor je wandelingen : )
 6. Is er iets wat je leuk vindt? Neem je bijvoorbeeld voor om zoveel mogelijk vogels te spotten tijdens je wandeling. Zie ook Raaf of kraai. Of trafohuisjes, of putdeksels, of poortwachters.
 7. Luister tijdens het wandelen naar een podcast of luisterboek van bijvoorbeeld Storytel.
 8. Herinner jezelf eraan dat je dit doet voor je zelf. Je wordt er zowel lichamelijk als geestelijk gezonder van. En je valt van dagelijks wandelen nog af ook!

Wandel een half uurtje per dag of ga ... gymnastieken!

Ook vroeger kenden ze het belang van voldoende beweging. Kijk en geniet van dit leuke filmpje met een gymnastiekles voor huisvrouwen! Destijds werd het werk van huisvrouwen nog gewaardeerd, en vond men het belangrijk dat ze fit en soepel bleven : )

Zo konden ze het huishouden extra goed doen.

Meer weten?

'Beweegprofessor' Erik Scherder verkondigt vol bezieling de boodschap dat we voldoende moeten bewegen voor onze eigen bestwil. Hij schreef er onder andere het boek 'Hart voor je brein' over. Hij werkte trouwens ook mee aan de gratis app Ommetje.

Ommetje

Heb jij het gevoel dat je voldoende beweegt? (Voldoende is tegenwoordig 30 minuten per dag bewegen)

Lees ook mijn post over Geld verdienen met apps.

Vergelijkbare berichten

49 reacties

 1. Als ik vakantie heb dan ben ik net zoals je man. niet naar buiten te 'slaan'. Ik had drie weken vakantie en ik zou elke dag minimaal een half uur wandelen. En twee weken later, was ik dus amper buiten geweest, want ik had elke keer wel een andere smoes. Nu ben ik weer aan het werk en kom ik elke dag minimaal anderhalf uur buiten.
  Je tips zijn echt super, die ga ik tijdens mijn volgende vakantie zeker toepassen. Vooral tip 5 en 6. :)

 2. Wij wandelen ook elke dag een half uurtje, dat deden we al voor maart, maar dat hebben we zeker doorgezet. We eten ook gezond en ik merk dat dit ons erg goed doet.

  1. Ik was blij dat ze er in de persconferentie eindelijk een keer aandacht aan besteedden, wat je zelf kan doen om je immuunsysteem te versterken. ‘Ga zoveel mogelijk naar buiten’ durven ze nog steeds niet te zeggen, want dan gaat iedereen tegelijk naar dezelfde plek, maar het is een begin. Al kan ik me de reactie van die horecaman ook heel goed voorstellen!

 3. voor mijn gevoel beweeg ik te weinig al mag ik niet eens zoveel bewegen want bewegen is cals verbranden en dat is iet wat ik niet mag aangezien ik even een sloridige 45 kg moet aankomen, maar ik snak altijd naar frisse lucht dus doe altijd een rondje hier ;)

 4. Volgens mij werkt het prima om dingen die je anders op de fiets of met de auto doet, nu lopend te doen. Zo loop ik graag met de kinderen naar school. Dan kom ik makkelijk aan 20 min in de ochtend en 20 min in de middag. Lopend naar de brievenbus of winkel, dat helpt ook.
  Verzin gewoon een doel, in plaats van suf een rondje maken!

  1. Ik bracht de kinderen destijds ook altijd wandelen naar school. Maar hier op het Achterhoekse platteland kun je bijvoorbeeld niet naar een brievenbus of winkel lopen. Tenzij je een uur onderweg kunt zijn, en genoeg tijd voor een uur terug wandelen : )

 5. Wandelen is zeker goed. Corona ben ik zo bang. Ik kom helemaal niet vaak naar buiten. Ik ben echt 9 maanden niet geweest om te winkelen. Daar ga ik zeker niet naar toe. Wel twee keer tuincentrum geweest. Wel op moment rustig is. Drukte ga ik zeker niet naar toe. Fijn weekend.

 6. Ja mooi Nicole,

  kan niet genoeg doorggeven worden.
  Een gezonde geest... in een gezond licham.
  Ik doe elke dag een ommetje: 20 minuten.
  Daarnaast fiets ik alles. Dus ik vole me gezond en fit!

  prettig weekend, Marlou

 7. Ik dacht dat ik niet genoeg bewoog tot ik de masterclass zag van Erik Scherder. Je hoeft niet 3 keer in de week te sportscholen en weet ik veel wat. Alles wat je doet telt mee dus ook tuinieren en de trap op en af maar wel half uur naar buiten. 15 minuten heen en 15 terug. Zo makkelijk is het. Het neemt bij mij een hoop stress weg want vaak hoor je dat ze dit of dat moet doen anders heeft het geen nut, denk aan 10 duizend stappen. Helemaal niet nodig. Ja mag natuurlijk wel. Mij heeft t erg gemotiveerd

 8. Ik wandel elke dag. Op werkdagen kom ik niet altijd aan een half uur aaneengesloten, maar in totaal zeker wel met die puppy. Zeker nu met de donkere dagen is het echt fijn om overdag nog wat daglicht te kunnen tanken.

 9. Heerlijk wandelen. Elke dag zeker, met onze hond, en dan 3 keer per week een looptraining. Ook mijn moedertje van 88 probeert elke dag buiten te zijn. Als ik niet naar buiten kan word ik chagrijnig.

 10. Geef je man een hond :-)
  Het feit dat wij een hond hebben is al genoeg voor de beweging. Elke ochtend loop ik minstens een half uur met onze Lola, 's middags doen we dan samen een grote wandeling van minstens een uur, maar meestal is dat langer, 's avonds gaat mijn man nog een half uur met haar lopen. Slecht weer is er niet zo vaak, dat valt eigenlijk heel erg mee, maar we hebben allebei goede kleding. Een paraplu hangt ook altijd klaar, maar meestal heb je genoeg aan een water-en winddichte parka met een capuchon. Wij hebben het zelden koud. Toen we eens drie maanden geen hond hadden, viel het op dat we meteen veel minder gingen wandelen, al hadden we ons dat wel voorgenomen. Ik heb niet altijd zin, hoor, maar het moet want anders gooit Lola ons voor de hondenbond :-)

 11. Eindelijk iemand gevonden met dezelfde ideeën als ik. Slecht weer bestaat inderdaad niet. Je kunt wel meer of minder liefhebber zijn van een bepaald weertype;). Ook ik ben elke dag buiten. Op dit moment is dat anderhalf uur per dag. Meestal lopend, een enkele keer op de fiets en echt, het is heerlijk. Ja, ook als het regent.

 12. Wandel elke dag wel en meestal wordt dat half uurtje wel langer. En daar we geen lift hebben train ik ook de spieren met trap op en af. Rennen kan ik al jaren niet meer en fietsen gaat matig dus dan maar met de benenwagen en op deze manier kom ik ook mooie natuur tegen. En na de wandeling is het even rusten en weer doen wat mijn plannen waren en ook met een regenbui ga ik straatje om hoor. Vroeger met onze hond deden we hetzelfde en we zijn het blijven doen. Soms samen en soms ook alleen.

 13. Ik gebruik de Ommetjes app van de hersenstichting voor wandelingen. Mijn laatste echte wandeling zorgde echter voor een flinke fysieke setback dus dat maakt het lastiger, wel bij de fysio 2x per week wandelen, dan sta je onder begeleiding dat voelt toch veiliger als het misgaat.

 14. Ik neem het mezelf altijd voor om elke dag een stuk te gaan wandelen, maar vaak komt het er niet van. Daarnaast beoefen ik wel gewoon een sport.

 15. Ik wandel best vaak, ga 1x per week zwemmen en ik ga 1x per week naar pilates (volgende week mag het weer!). Met wandelen heb ik vaak dat ik - al mijmerend - te ver door loop. En dan moet ik nog helemaal terug.

 16. Een half uurtje wandelen per dag kan een mens inderdaad goed doen!
  Op mijn werkdagen fiets ik 20 minuten en wandel ik in mijn lunchpauze een half uur. In het weekend ga ik nu een keer naar de sportschool (dat wil ik uitbreiden naar 2 keer) en ik doe 1 avond in de week aan yoga. Daarnaast probeer ik om de dag nog drie kwartier te fietsen of te wandelen. Dus wel beweging genoeg hier. Hoewel ik wel moet oppassen dat ik mezelf niet overbelast.

 17. Ik kom wel aan een half uur per dag.Op mijn werk pak ik de trap en ipv boven naar toilet beneden dus dan loop ik ook weer de nodige meters
  En ik probeer 2 x per week een sportuurtje op te nemen zodat ik met licht kan sporten

 18. Ik ben wel een droog weer wandelaar, bij regen krijg je mij echt niet naar buiten. Elke dag een half uur lukt mij ook niet altijd, maar ik probeer wel 3 per week een uur te wandelen, maar ik vind het zeker nu de avonden een stuk korter zijn wel lastiger om dan na een werkdag nog te gaan wandelen, dan is het duimen op droog weer overdag.

  1. Het wordt inderdaad ook veel vroeger donker. Ik kan me best voorstellen dat het dan lastiger is om jezelf te motiveren na een lange werkdag. Zit er niet toevallig ruimte 's ochtends vroeg, voor je werkdag?

 19. Wij wandelen elke dag een uurtje met de kleine of de hond. Tenzij ik me niet zo lekker voel, dan skip ik even. Gelukkig heb ik tegenwoordig een Apple Watch die mje laat zien dat ik in huis ook al redelijk wat stappen zet.

 20. Een half uur per dag kom ik zeker wel aan en anders ga ik lekker op de loopband thuis. Moet wel zeggen dat het soms ook heerlijk is om buiten te wandelen in de natuur, maar als het slecht weer is ga ik liever op de loopband.

 21. Ik vind het heerlijk om te wandelen, maar een half uur per dag lukt niet altijd. Vooral met dit stormachtige weer met wind en regen zoals vandaag krijg je mij de deur niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.