Cholesterol 7,9
Last updated on November 29th, 2023 at 11:49 am
- Bloedwaarden wel goed verder
- Verzadigd vet in een Paashaas
- Cholesterolverlagende boter Aldi
- Kokosmelk cholesterol Hartstichting: zeer beperkt gebruiken!
Bij mijn driejaarlijkse controle bleek mijn cholesterol helaas iets gestegen, van 6,9 naar 7,9.
Baal!
Bloedwaarden wel goed verder
Maar het goede nieuws was dat mijn bloedwaarden verder keurig waren, en de verdeling van de vetten prima. Het slechte nieuws is echter dat ik niet meer zoveel chocola mag eten!
Dat komt natuurlijk niet echt als een verrassing, want ik weet heus wel dat chocola niet gezond is. Maar aan het eind van de dag kan ik zo ontzettend genieten van dat rustige moment op de bank. Met een kop thee, en een hálve paashaas van de Aldi.
Verzadigd vet in een Paashaas
Zo’n paashaas weegt 125 gram, en bevat per 100 gram 19,4 gram verzadigd vet. Als vrouw mag je volgens Het Voedingscentrum maximaal 27 gram verzadigd vet binnenkrijgen per dag. Aangezien ik de paashaas altijd onthoofd voor consumptie, eet ik een halve per dag: de ene dag de oren, de andere dag het lijf. Dat is dus zo’n 62 gram chocola per dag. Daarmee blijf ik wat paashazen betreft wel onder het maximum van 27 gram per dag, maar helaas zit verzadigd vet natuurlijk ook nog in andere voedingsmiddelen.
Bovendien was ik toch wel zo geschrokken van die 7,9 van mijn cholesterol dat ik mezelf onmiddellijk een algeheel paashazenverbod oplegde. Inmiddels sta ik vier dagen droog, maar ik mis het wel hoor! Vooral ‘s avonds. Daarom heb ik besloten dat ik op vrijdag en zaterdagavond toch een halve paashaas mag. Dat is al heel veel minder dan eerst, en moet toch kunnen?!
Verder kan ik eigenlijk niet zoveel doen geloof ik om mijn cholesterol omlaag te krijgen: ik ben al op een keurig gewicht en beweeg voldoende. Ook bak ik in vloeibaar vet, en eet 1 keer in de week vette vis in de vorm van zalm.
Cholesterolverlagende boter Aldi
Wel overweeg ik om de cholesterolverlagende boter van de Aldi te kopen. Een kuipje kost maar 2,05 en op de verpakking staat veelbelovend: ‘Actief cholesterol verlagend’.
Op z’n minst lijkt me dat een gevalletje: Baat het niet, het schaadt ook niet!
Kokosmelk cholesterol Hartstichting: zeer beperkt gebruiken!
De Hartstichting is geen fan van kokosolie. Omdat kokosolie veel verzadigde vetten bevat, zou het je cholesterol verhogen. Daarom moet je het maar heel beperkt gebruiken. Maar hoe zit het met kokosmelk volgens de Hartstichting?
De Hartstichting noemt kokosmelk niet specifiek.
Dus ging ik kijken wat Het Voedingscentrum over kokosmelk zegt. Daar lees ik dat ook in kokosmelk veel verzadigde vetten zitten! Kortom je kunt er gerust van uitgaan dat de Hartstichting kokosmelk ook afraadt.
Lees ook mijn post Te hoog cholesterol in 2022.
Maar heeft iemand nog tips wat ik kan doen om dat stomme cholesterol omlaag te krijgen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dat is schrikken. Kan me voorstellen dat je meer wilt doen. Ik heb wat andere ideeën dan wat gangbaar is bij de ‘normale’ diëtiste maar ik word dan ook niet betaald voor mijn adviezen ;-P
Gooi dat vloeibare vet de deur uit en ga kokosolie en olijfolie en gewone roomboter gebruiken. Artsen in Duitsland schrijven roomboter voor bij mensen bij hartproblemen en dat doen ze vast niet vooor niets.
Je zou meer plantaardig kunnen eten. Veganisten hebben zelden een te hoog cholesterol. Veganistisch is mogelijk een te grote stap maar een grotere hoeveelheid plantaardige voeding kan helpen. Daarmee denk ik aan meer groente, fruit, peulvruchten, noten.
Eet nooit meer iets met transvet, want dat is het meest giftige vet dat er bestaat en gaat je lichaam niet meer uit. Helaas zit dat spul in veel voeding. Je zult veel meer zelf moeten maken en bakken.
En ga vooral geen statines nemen of zgn. cholesterolverlagende margarines nemen. Statines zijn oa erg ongezond voor je spieren.
En geniet vooral lekker van je dagelijkse stukje chocola. Als je heel pure neemt, heb je ook niet zo’n groot stuk nodig.
Groetjes, VeggieMo (die een opleiding Voedingsleer heeft gedaan)
Wat vervelend voor je. In aanvulling van VeggieMo kun je groene thee drinken,havermout eten,pompoenpitten nemen en brood bakken met een schep harverzemelen en gertsemeel. Dat laatste wordt hier verkocht als “cholesterolverlagend brood”. Ken je het boek “de cholesterol-leugen”. Dat heeft mij van mijn angst voor een zg hoge waarde afgeholpen. Trouwens hoe is je ratio? Dat is belangrijker.
Dat boek ken ik niet, maar ga ik zeker opzoeken in de bibliotheek. De precieze waarden weet ik niet, maar de huisarts zei dat die goed waren: dus net zoveel goede vetten denk ik als slechte.
Ook ik heb vorige week een artikel gelezend over cholestorol. Dat een hogere waarde zo slecht niet als als de pharmaceutische industrie ons doet geloven. Het beschermt ook weer tegen andere ellende in je lijf. Ik kan zo niet meer zeggen waar… Maar google er eens op… Ik zou dan alleen eens naar de wat puurdere zuivere vorm van chocola gaan. ;)
Helemaal met VeggieMo en Izerina eens, verdiep je in een heel andere etwijze en vergeet het voedingscentrum.
Ik ga ook met de dames mee hoor, ik heb overgewicht maar mijn waardes zijn altijd in orde. Ook ik bak met kokosolie, doe roomboter in mijn baksels en smeer geen enge dingen op mijn brood. Probeer pillen om je cholesterol te verlagen te vermijden die geven namelijk op de lange duur nog veel meer klachten.
Ik ben geen fan van medicijnen slikken als ik het enigszins kan vermijden, en heb inderdaad negatieve dingen gehoord over medicatie voor een hoog cholesterol.
De tip van de roomboter vind ik verrassend zeg! Ik dacht dat roomboter heel vet was, en dus slecht!
Vet is goed! Sommige mensen die bv Atkins gaan doen eten vetter dan de gemiddelde mens, vallen af en hun cholestorol gaat naar beneden.
Lezen, lezen, lezen en bij twijfel hier posten waarmee je zit.
Wat vervelend voor je. De dames hierboven geven hele goede adviezen ! Ik En kan me voorstellen dat je paashaas ‘s avonds jouw tractatie van de dag is. Misschien kun je, zoals Veggiemo al schrijft, pure chocola nemen. Of iets anders wat heel lekker is en waar je jezelf echt even mee verwent :).
Succes ermee en fijn weekend !
Soms zit het ook gewoon in de familie hè? Dan kun je netjes eten wat je wil, maar blijft het toch te hoog. De huisarts houdt hopelijk wel in de gaten of de paashazenvermindering helpt, dwz je zult nog wel terug moeten komen voor een nieuwe meting…?
Nee, in principe vond de dokter dat verder alles goed was. Ik moet wel minder paashazen snoepen, maar hoef denk ik pas over drie jaar weer te laten controleren. En het zit inderdaad in mijn familie…
Ai, is inderdaad wel hoog!
Mijn bovenstaande medebloggers geven denk ik goede adviezen. De hele pure chocolade van de A.ldi is erg lekker…
https://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/18/melk-kefir
Leesvoer voor tijdens de paashaas:
https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/
Niets mis met verzadigd vet. In tegendeel, zo lang het niet uit rotzooi-voer komt. Voedingscentrum propageert vooral de rotzooi van Unilever en co.
kopieplak…
Enkele feiten
Cholesterol is geen dodelijk gif, maar van vitaal belang voor de constructie en het functioneren van alle lichaamscellen. Cholesterol is ‘goed’ noch ‘slecht’. Het cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaald door talrijke factoren, zoals stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.
Een hoog cholesterol veroorzaakt atherosclerose (‘aderverkalking’) en hartinfarcten, zo wordt algemeen beweerd. Talrijke studies hebben echter laten zien dat mensen met een laag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoog cholesterol.
Ons lichaam produceert 3 a 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnen krijgen. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beinvloeden.
Cholesterol en verzadigd vet in de voeding hebben niets te maken met de ontwikkeling van atherosclerose of het risico op een hartinfarct. Meer dan 30 wetenschappelijke studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat infarctpatiënten in de periode voorafgaand aan hun infarct niet meer vet hebben gegeten dan gezonde mensen.
Cholesterolverlaging met de medicijnen die werden gebruikt vóór de introductie van de statines, kan het risico te overlijden aan een hartinfarct niet verlagen; bovendien zijn deze medicijnen schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze het leven verkorten.
De nieuwe klasse cholesterolverlagers, de statines, verlagen het risico op een hartinfarct, maar het effect is erg zwak en heeft niets met cholesterolverlaging te maken. Helaas zijn statines ook kankerverwekkend, tenminste in proefdieren. Of ze ook voor mensen kankerverwekkend zijn, weten we nog niet zeker, omdat de statines pas tien jaar worden gebruikt. Roken leidt ook niet binnen tien jaar tot longkanker.
Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor minder dan 10 % van degenen die overlijden aan een hartinfarct. Daarentegen beschermt een hoog cholesterol tegen infecties en leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan oudere mensen met een laag cholesterol.
Veel van deze feiten zijn gedurende de laatste decennia gepresenteerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar slechts weinigen zijn ervan op de hoogte.
De reden dat het publiek, artsen en de meeste onderzoekers hier nog nooit van hebben gehoord, is dat studies die de cholesterolhypothese tegenspreken, worden genegeerd of verkeerd worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur.
Wist je dat een aantal jaren geleden het zgn ‘gezonde choleterolniveau’ door de regering van de VS is verlaagd als handreiking naar de farmaceutische industrie?
VeggieMo
Dat vind ik helemaal erg zeg!!!!!
Bedankt Valhalla! Dat is een interessant stuk zeg!
Eens met veel van bovenstaande adviesen! Wilde gisteren al op zoek gaan naar het stuk van Melchior Meijer. Maar dat is al niet meer nodig ;-)
Dagelijks een paar walnoten kan ook al veel betekenen. Dat is ook in de reguliere zorg al doorgedrongen.
De boters die je cholesterol zouden verlagen zou het juist misschien wel neer doen slaan in de aderen. En dat is nou net wat je niet wil. Dus daar zou ik niet aan beginnen.
Groeten, Ellen
Walnoten vind ik een goed idee! Dat moet kunnen!
Kijk eens op planteneter.nl.
Daar vind je heel veel goede voedingstips.
En je cholesterol zakt als een baksteen!
Dat laatste vind ik superfijn klinken!
Ik heb me ingeschreven voor hun gratis 7-daagse cursus. Bedankt voor de tip Katrina!
Op tv is een paar jaar geleden ook eens een uitgebreid programma over de fabels rondom cholestorol geweest.
Ik geloof dat dat indertijd bij Linkk was.
Een programma zoals dat van “keuringsdienst van waarden”.
Daar kwam ook een heel ander verhaal tevoorschijn dan dat men ons in het algemeen wil doen geloven.
Dat het helemaal niet bewezen is dat een hoog cholestorol gevaarlijk is en dat veel mensen onnodig levenslang medicijnen voorgeschreven kregen.
Ik heb daar toen echt met open mond naar zitten kijken.
haverzemelen (bv extra door je yoghurt)
walnoten(olie)
amandelen
gebroken lijnzaad (ook door de yoghurt bv)
blauwe bessen
zalm
knoflook
avocado
appels
donkere bladgroenten
Allemaal natuurlijke voedingsmiddelen die positief uitwerken.
Heb ´t lijstje (ivm manlief) hier op de koelkast hangen.
Bij elke wetenschappelijke studie wordt beweerd dat het ei van Columbus is uitgevonden…helaas,dezelfde dag zijn er studies die het tegendeel bewijzen…zeggen ze maar bewezen is niets,kortom ze zijn er niet uit.
Statines kunnen werken maar worden vaak slecht verdragen,bovendien is er maar een kleine risicogroep en voor het gemak wordt iedereen met een te hoog cholesterolgehalte geadviseerd statines te slikken,om dat ene geval niet te missen.
In de jaren 70 kwam de hartstichting met een bevolkingsonderzoek,mijn ouders deden daar aan mee.
Hun cholesterolgehalte was ook te hoog,ze mochten alleen becel gebruiken,geen eieren eten,mijn vader mocht geen pilsje meer,alleen moezelwijn en ga zo maar door.
Door dat gedoe stonden ze stijf van de stress en daardoor stijgt…juist.
Zoals eerder gezegd heb ik dezelde bloedwaarden die jij ook hebt,maar dat is al 17 jaar stabiel en ik denk dat ook komt doordat ik niet snoep en niet van gebak en zo houd.
Tien jaar geleden steeg het wel en toen een statine geprobeerd,die verdroeg ik niet dus nu slik ik al 10 jaar 1 tablet per dag die dezelfde werking heeft.
Verder alleen olijfolie,boter lust ik niet en een blik soep of zo zal ik nooit eten omdat ze daar juist die verkeerde vetten door knoeien maar meer kan je toch niet doen?
Eet maar lekker je chocolaatje,op de verpakking kan je lezen of er veel vet in zit,maar in pure chocola is dat al veel minder.
En zijn we niet een beetje doorgeschoten in alleen maar gezond,mijn schoonvader is geprikt op cholesterol en zat op 10,wel hoog en die moet dan maar tabetten gaan slikken..maar hoe kom je op het idee om iemand van 86 op cholesterol te gaan prikken?
Dat is waar. Van de schrik om het hoge cholesterol krijg je stress, en daardoor een nog hoger cholesterol!
Ook ik ben het met Veggie Mo eens! De manier van eten die het voedingscentrum voorschrijft is echt helemaal niet zo gezond.
Wat ik graag toe zou willen voegen: ik zou vooral zo puur mogelijk eten. Zo min mogelijk pakjes en zakjes (want daar zitten zeer veel ongezonde toevoegingen in), inderdaad zeker geen vloeibaar vet maar olijfolie en kokosolie. Zo min mogelijk suiker en koemelkproducten. Er zijn ook heerlijke biologische chocoladerepen waar helemaal geen troep meer in zit!
Het is echt onwijs balen als je een gezond gewicht hebt en veel beweegt en hier toch mee zit! Maar wie weet dat het je wel heel erg mee zou vallen om dit te proberen :). Ik zou zelf niet meer anders willen sinds ik door voedselallergieën gedwongen werd om heel gezond te gaan eten. Als ik morgen alles weer zou kunnen eten zou ik toch zo blijven eten als ik nu doe, want ik voel dat ik nu betere dingen in mijn lijf stop en dat dat een positief effect heeft op mijn lijf, maar ook op het milieu, omdat ik kies voor biologisch.
Jaren geleden had een vroegere vriendin precies deze problematiek. Nadat ze de pakjes de deur uitdeed en stopte met suiker en melk was ze binnen no time van de medicatie af. Ik vond dat echt ongelooflijk en het was een goede bevestiging!
Dat klinkt heel positief. En zoals magere yoghurt dan? Dat neem ik nu altijd als toetje. Is dat dan ook een afrader?
Eh…. yoghurt is wel beter verteerbaar dan melk of kaas, door de bacteriën.
Je zou het wel kunnen vervangen door geitenyoghurt (is voor mensen veel beter verteerbaar dan koeienmelk) en soyayoghurt.
Ik zou Griekse yoghurt (10% room) nemen, met wat walnoten en een drup honing. :-) Serieus, er is niks mis met verzadigd vet. Je cholesterolwaarden, ik spreek liever van ‘lipiden’, zijn een momentopname. Niet belangrijk, je lichaam, en niet zozeer je voeding, bepaalt wat er nodig is. Op de langere termijn is er wel een zeker verband met hoe goed of slecht je je lichaam verzorgt en stress speelt absoluut ook een grote rol. Cholesterol is namelijk de grondstof voor cortisol, het stresshormoon, maar ook voor een aantal andere homonen, vitamine D en gal.
Die afzettingen in de bloedvaten zitten niet in de holle ruimte van de bloedvaten maar in de wanden. Ze worden veroorzaakt door ontstekingsprocessen. Het vet in die zoganaamde atheroombrei bestaat vooral uit Becel en niet uit roomboter.
Chocolade inderdaad liever die hele pure maar dan vooral omdat er in melkchocola transvetten en meer zuiker zitten. Suiker is trouwens de beste methode om je triglyceriden, één van de lipidenwaarden, omhoog te jakkeren.
Wat een gezwets hier zeg!
Voedingscentrum: Kies liever niet voor kokosvet
Op sommige websites staat dat kokosvet allerlei goede effecten zou hebben op de gezondheid. Dit is helaas niet bewezen. Het enige wat wel zeker is: kokosvet bevat het meeste verzadigde vet van alle vetsoorten. Daarom kun je kokosvet beter niet te vaak eten, waarschuwt het Voedingscentrum.
Er zijn onvoldoende onderzoeken die daadwerkelijk aantonen dat kokosvet positieve effecten op de gezondheid heeft. Het staat wel vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook al zouden er positieve effecten gevonden worden, kokosvet blijft slecht voor je hart- en bloedvaten.
Kokosvet is geen wondermiddel
Kokosvet zou onder andere helpen bij het afvallen, je weerstand verhogen en je beschermen tegen ziekten, zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum waarschuwt voor deze berichten: “Het negatieve effect van kokosvet op je gezondheid staat vast, terwijl eventuele positieve effecten onvoldoende bewezen zijn.” De Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) heeft daarom geen enkele gezondheidsclaim over kokosvet goedgekeurd.
Laurinezuur
De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit een ‘gezonder’ verzadigd vet zou zijn, dat je juist zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar ook laurinezuur verhoogt het slechte cholesterol en is daarom ongezond. Soms kom je de term kokosolie tegen. Let daarmee op, want dat is gewoon kokosvet. Kokosvrucht en kokosmelk bevatten ook veel verzadigd vet. Eet daarom alle kokosproducten alleen bij uitzondering.
Zie voor meer informatie over kokos en kokosvet de site van het Voedingscentrum.
Beste Pien, mag ik nog even verder gaan met ‘zwetsen’? je gaat er kennelijk kritiekloos vanuit dat alles wat het Voedingscentrum beweert waar is. Laat me je uit de droom helpen: ik betrap het VC met enige regelmaat, en ik ben lang niet de enige, van het beweren van onwaarheden, vaak dingen die domweg niet bewezen zijn, van aannames. Van een overheidsinstituut zou je mogen verwachten, zelfs moeten eisen dat adviezen wel gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten.
Een fileersessie:
Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar de effecten op de gezondheid van kokosolie. Mary Enig, jarenlang DE expert op het gebied van oliën en vetten heeft er een standaardwerk over geschreven waarin ze ruim aandacht geeft aan de gezondheidsaspecten van kokosolie.
Het klopt dat kokosolie een hoog percentage verzadigd vet bevat. Er is echter GEEN ENKEL bewijs voor de stelling dat verzadigd vet slecht is voor hart en bloedvaten. Wel steeds meer bewijzen dat een overmaat aan linolzuur (zonnebloemolie) erg slecht voor de gezondheid is.
Verzadigd vet verhoogt het cholesterol. Nou en? Het verhoogt zowel het LDL als het HDL en het laatste moest toch hoog zijn?
Transvet even buiten beschouwing latend is, als gevolg van de inname van verschillende soorten vetzuren, de grootste verhoging of verlaging van de bloedcholesterolwaarden 0,03 mmol/l. Dat is 2,5 promille of iets van die strekking. Het eventuele effect op de gezondheid kun je rustig verwaarlozen, dunkt mij.
Triglyceriden worden bijna nooit genoemd in discussies over lipiden, de bloedvetten. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat komt? Ik denk dat ik er niet ver naast zit omdat een hoge triglyceridenspiegel veroorzaakt wordt door al dat makkelijke fabrieksvoedsel met al die geraffineerde goedkope plantaardige olie en koolhydraten.
Daarbij ga ik ervan uit, gebaseerd op goede gronden, dat de levensmiddelenindustrie een onevenredig grote invloed heeft op de voorlichting over voeding. Het Voedingscentrum en Unilever zijn zo goed als communicerende vaten.
Laurinezuur stoppen dagelijks talloze moeders in hun baby omdat het een voedingsstof is die standaard in de moedermelk zit en baby’s hard nodig hebben voor gezondheid, groei en weerstand. Het vetzuur staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en lage caloriegehalte.
Tenslotte nodig ik je uit om gewoon eens om je heen te kijken wat de effecten zijn van ruim zeventig jaar voorlichting over voeding door het Voedingscentrum en zijn voorlopers. Een dramatische toename van overgewicht en diabetes, in een stroomversnelling geraakt omdat we veel brood en andere koolhydraten moesten eten en nauwelijks vet. Natuurlijk houden de gezondheidsaspecten van voeding wel meer in dan dat maar zoals jij het met je Voedingscentrum voorstelt werkt het niet.
Tenslotte wil ik nog wel kwijt dat er niet zoiets is als één of enkele voedingsmiddelen (‘superfoods’) waarmee je een dramatisch betere gezondheid kunt bereiken. Het gaat altijd om het totaalpakket waarbij meer meespeelt dan alleen voeding. Rust nemen voor je maaltijden in plaats van eten als een soort benzine tanken te zien en lichaamsbeweging zijn ook van niet te onderschatten belang, om een paar voorbeelden te noemen. Maar het VC is volslagen de weg kwijt door kinderen snoep op brood te adviseren, zoals fruithagel, 97% suiker en voor 3% chemie. Ik laat het er even bij want ik heb mijn punt wel gemaakt, dunkt me.
Pff Metabool… ik pik er even een bewering uit: “Het klopt dat kokosolie een hoog percentage verzadigd vet bevat. Er is echter GEEN ENKEL bewijs voor de stelling dat verzadigd vet slecht is voor hart en bloedvaten. Wel steeds meer bewijzen dat een overmaat aan linolzuur (zonnebloemolie) erg slecht voor de gezondheid is.”
Er zijn talrijke bewijzen (meer dan 100 wetenschappelijke onderzoeken) dat verzadigd vetten het cholesterolgehalte verhogen en dat een hoog cholesterolgehalte een hoog risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt.
Linolzuur is een onverzadigd vetzuur dat het cholesterolgehalte verlaagt en daarmee het risico op HVZ verlaagt Er is een methodologisch rammelend onderzoek in Australië gedaan waar deze conclusie wordt betwist. Geen overtuigend bewijs derhalve.
Voedingsonderzoek is sowieso zeer moeizaam en zelden conclusief.
Het verbaast mij vooral dat Vlijtig Liesje, psychologe van huis uit en dus methodolisch goed onderlegd, zou je zeggen, zo zweverig is en op haar weblog alle ruimte geeft en instemming betoont aan de meer zweverigen onder ons.
“Er zijn talrijke bewijzen (meer dan 100 wetenschappelijke onderzoeken) dat verzadigd vetten het cholesterolgehalte verhogen”Zoals geopperd verhoogt verzadigd vet niet alleen het LDL, het zogenaamde slechte cholesterol, maar ook het HDL, het zogenaamde goede cholesterol. Als je uitsplitst naar de vele verschillende vetzuren dan krijg je overigens een genuanceerder beeld.“en dat een hoog cholesterolgehalte een hoog risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt.”En dat is dus gewoon niet waar, althans er is nooit enig bewijs gevonden voor het verband tussen de bloedcholesterolspiegel en hart- en vaatziekten, laat staan voor gunstige effecten van cholesterolverlaging, hetgeen iets wezenlijk anders is. Er wordt a.d.h. van wetenschappelijke onderzoeken wel beweerd dat er zo’n verband bestaat maar al die beweringen zijn door iemand die goed thuis is in de materie moeiteloos te ontzenuwen, om te beginnen met het onderzoek waarmee dit sprookje werd gelanceerd, de Zeven Landen Studie (1972).“Linolzuur is een onverzadigd vetzuur dat het cholesterolgehalte verlaagt en daarmee het risico op HVZ verlaagt”Zelfde verhaal. Linolzuur verlaagt het bloedcholesterol maar het verband tussen toedienen van linolzuur en een gunstig effect op de hartgezondheid wordt nergens hardgemaakt. Er zijn wel meerdere aanwijzingen voor het tegendeel. Door die overmaat komt een ander essentieel vetzuur, alfa-linoleenzuur, niet meer aan bod: voedingengezondheid.com (kopieer in je browser).
“Er is een methodologisch rammelend onderzoek in Australië gedaan waar deze conclusie wordt betwist.”Wie stelt, bewijst. Je hoeft alleen maar de vele bestaande onderzoeken na te lopen om de conclusie te trekken dat gegevens valselijk geïnterpreteerd zijn door en ten behoeve van de voedings- en de farmaceutische industrie.“Geen overtuigend bewijs derhalve.”Wie stelt heeft de plicht te bewijzen. Het omkeren van die bewijslast is één van de vele trucs van de farmaceutische en de voedselindustrie om ons zand in de ogen te strooien.“Voedingsonderzoek is sowieso zeer moeizaam en zelden conclusief.”Dat ben ik met je eens. Het VC beweert dat één onderzoek nog geen onderzoek is en daar ben ik het ook mee eens. De leugen is echter het uitgangspunt (zie bovenstaande link) DAT er maar één onderzoek is, in dit geval waaruit negatieve effecten van veel linolzuur blijken, terwijl er wel degelijk meer onderzoeken zijn waaruit dat blijkt.“Het verbaast mij vooral dat Vlijtig Liesje, psychologe van huis uit en dus methodolisch goed onderlegd, zou je zeggen, zo zweverig is en op haar weblog alle ruimte geeft en instemming betoont aan de meer zweverigen onder ons.”De manier waarop iemand geschoold is maakt me eigenlijk niets uit. Aan de studierichting hecht ik meer waarde, hoewel die ook lang niet alles zegt. Het gaat er wel om, en dat ben ik wel met je eens, dat er van hoger opgeleiden meer verwacht mag worden dat ze niet alleen hun mogelijkheden maar vooral hun beperkingen in kaart gebracht hebben en daar mee hebben leren omgaan. En dan kan een zeker bewustzijn van je vakgebied geen kwaad. Goed, ik kom hier ook maar binnendenderen n.a.v. een Google melding en voeding is niet eens mijn studierichting, terwijl ik ook nog eens geen academicus ben. :-)Langzamerhand heb ik een gezond wantrouwen ontwikkeld tegenover gezondheidssprookjes, zowel uit de alternatieve als uit de reguliere wereld. Het is n.m.m. niet zo dat alternatieve gezondheid per definitie zweverige onzin is en regulier de ultieme oplossing om gezond stokoud te worden of omgekeerd. Ook niet dat reguliere gezondheidsbeleid altijd de aangewezen weg is. Naast gebruik maken van nuchter boerenverstand geloof ik er wel in dat de wetenschap de basis zou moeten zijn waarop we onze gezondheidsoverwegingen zouden moeten baseren. Dat is iets anders dan de commerciële invalshoek waarmee de genoemde industrieën er gebruik van maken. Die is gemanipuleerd, al dan niet genetisch. :-)
De cholesterolleugen en feiten en fabels over cholesterol. Ik heb een walgelijk overgewicht. (Heerlijk, ziek zijn en veel prednison slikken) Diabetes 2. Bij de internist worden mijn bloedwaardes onder een vergrootglas gelegd. Jammer voor de medicijnmannen, mijn totaalwaarde is ongeveer 5,5. Zonder medicatie. Ik ben nog niet van plan om door de macht van de farmacie eerder dood te gaan. Toen er nog geen vetten in het bloed geprikt werden omdat dat toen nog niet kon waren mensen gezonder en werden ze ook oud. En het eten bestond uit veel vet. Dierlijke vetten! Je waarde hoort te zijn; je leeftijd met een komma. Voor mij dus nu een totaal van 7. Ik heb al aan mijn internist gevraagd hoe ik moet eten en drinken om de waarde omhoog te krijgen. En het voedingscentrum? Dit is al lang geen overheidsinstelling meer. Het is van de zuivelunie en de hartstichting en de hartstichting is van Unilever. De mensen die daar worden opgeleid zijn een gevaar voor de gezondheid. Ze weten niet eens het verschil tussen glucose/fructosestroop en suiker. Ze weten niet eens dat je voor 1 kg. kaas 10 liter melk nodig bent. Een gezond tussendoortje? Een evergreen. Dat is een complete boterham. Probeer maar weer te eten zoals de gezinnen rond de jaren vijftig in de vorige eeuw. Toen kocht je levensmiddelen en nu liggen de winkels vol met 85 % bagger. Een vergrootglas mee om de etiketten nog te kunnen lezen. In je brood bij de warme bakker zitten Enrs. die echt niet gezond zijn. Het houd me van de straat; zelf brood bakken, cake en koek, limonadesiroop en jam maken. En een groentetuin. Of je mag al je boodschappen halen bij een natuurvoedingswinkel en dan is het soms nog oppassen. En voor jou; Leef vandaag, er is ons geen morgen beloofd. Heb het goed.
Hou je intake van koolhydraten zo laag mogelijk, Gerrie. Ik denk dat ik je boosheid wel begrijp en ik ben het zeker eens met je kritiek.
Metabool, de grammen koolhydraten die ik per dag naar binnen werk zitten tussen de 175 en 200. En dat komt het meeste door fruit. De grammen in een appeltje en een banaan tikken behoorlijk aan. Vloeibare koolhydraten (fruitsappen ed) neem ik zelden. En mijn boosheid komt vooral door onze overheid. Wij moeten beter opletten, maar zij vinden de economie belangrijker dan de mensen. Anders kwamen er wel verboden voor de bagger in de winkels. Maar zieke mensen brengen geld op. Toen het ziekenfonds veranderde in een verzekering, er moest marktwerking komen, moest er ook winst gemaakt worden. Nu de kosten niet meer beheersbaar zijn halen ze het geld daarvoor uit uw beurs. Leefbewust.com. geeft behoorlijk veel informatie. Heb het goed.
[email protected]