Toch maar een kerstboom…

kerstboom 2022

Eigenlijk had ik er weinig zin in.

Een kerstboom zetten.

‘Zullen we anders gewoon overslaan dit jaar?’ opperde ik, en ik vond het een erg goed idee van mezelf.

Geen kerstboom: je mist toch een belangrijke mijlpaal in het jaar

Maar toen zei mijn jongste dochter dat ze vond dat we dan toch een belangrijke mijlpaal in het jaar zouden missen. En dat vond ik inderdaad eigenlijk veel beter klinken dan mijn idee van overslaan. Dus hebben we gisteren, net als andere jaren, de kerstboom gezet en versierd. Het leek erg op vorige keren, maar het ging wel even door mijn hoofd:

‘Toen ik dit vorig jaar deed wist ik niet wat me boven het hoofd hing….’

En ergens is het waarschijnlijk maar goed ook, dat je soms niet weet wat er gaat komen. Toen we eenmaal bezig waren met de kerstboom kreeg ik er ondanks mijn aanvankelijke tegenzin toch wel plezier in.

90205F25 21D1 40D7 85A1 AF99369075C9 rotated

Het deed me toch goed om zo samen te zijn en ons jaarlijkse ritueel te doen. En voor de kinderen betekent dat warme chocolademelk met slagroom en smarties:

IMG 7845

Het werd ondanks het verdriet toch een fijne middag warempel. Dat bevestigt voor mij ook weer de kracht van routines en rituelen.

Zelfs als je er geen zin in hebt.

Leestip: Wanneer kerstboom weg?

Zet jij nog iets van een kerstboom dit jaar?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik heb er ook totaal geen zin in. Mijn moeder is vandaag opgenomen in een verpleeghuis, allemaal erg droevig. Geen boom voor mij dit jaar.

 2. Zo knap van jullie! Ik vind juist de kerstspullen altijd zo’n ijkmoment of zo. Ik denk bij het uitpakken ook altijd aan vorig jaar. De boom staat hier nu ook. Vorig jaar heb ik wel over geslagen.

 3. Stel dat de eerste keer zonder je dochter het moeilijkst is, dan heb je je hier doorheen geslagen.
  En het is inderdaad maar goed dat we niet weten wat de toekomst brengt.

 4. Wij hebben vier jaar lang geen kerstboom gehad en vorig jaar kocht ik toch weer een kleintje. Eerder waren we er nog niet aan toe. Wel hingen er lampjes voor de ramen, zodat er toch wel iets van kerst in huis was.

 5. Ik doe al jaren geen boom meer, en ik heb er ook geen ruimte meer voor in mijn kleine flat. Maar voor jullie zou ik het zonde vinden als je geen boom zou hebben dit jaar. Het is toch een ritueel elk jaar, voor jou en al je kinderen.

 6. Wat mooi dan toch, ook al zag je het eerst niet zitten.

  Hier een kind wat overprikkeld raakt van een kerstboom in huis (de glinstering van lampjes / ballen/ dat het ding er überhaupt staat). Om langdurige onrust te vermijden tuigen we hem op 24-12 op en halen we hem op 27-12 weer weg. Want de rest van het gezin vind het wel leuk.

  Vorig jaar gaf het ding echter zoveel onrust dat het niet te doen was en heb ik het ding de 25e in zijn geheel buiten gezet.
  Dit jaar een nieuwe poging…

  1. Ik vind het een mooi compromis om de boom later en korter in huis te hebben. Wat naar voor het kind dat er zo door overprikkeld raakt. Ik kan me daar ergens best wat bij voorstellen.

 7. Wij hebben de boom ook gezet ondanks het overlijden van onze zoon dit jaar
  Zelfde gevoel als jij, eerst geen zin maar het voelt uiteindelijk goed.
  In moeilijke tijden zijn rituelen extra belangrijk voor mij.

 8. Hier staat die sinds gisteren. Ik vind het zelf ook gezellig, maar vooral de kinderen willen het graag.
  Goed van je dat je het toch hebt gedaan…een beetje warmte en gezelligheid is nooit verkeerd.
  Sterkte voor de feestdagen…dat de hoop mag overheersen dat er ooit weer een weerzien zal zijn met jullie dochter en zus(je).

 9. Inderdaad, de kracht van rituelen! Maar wat kan ik mij voorstellen dat je hoofd er even helemaal niet naar stond. Toch fijn dat ie staat! Het zullen toch vreemde dagen worden. Voor jullie allemaal.

 10. Ik heb ook genoeg redenen gehad hem niet op te zetten.
  Overigens niet vergelijkbaar met die van jou!!!!!!
  Ik deed het toch elke keer weer.
  Werd er blij(er) van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.