Kerstverlichting: ± 56 euro per 30 dagen

kerstverlichtingJe ziet het steeds meer: uitbundige kerstverlichting buiten bij huizen!

En ook steeds vroeger trouwens.

Bij mij in de buurt zag ik laatst al een boom met buitenverlichting in oktober.

Er zijn tegenwoordig zelfs speciale ‘lichtroutes’ die je kunt rijden langs huizen met mooie verlichting buiten.

Ik kan er wel van genieten, maar tegelijkertijd denk ik soms wel:

‘Hoe hoog zal hun energierekening zijn?’

Kerstverlichting dakrand

kerstverlichting dakrand

Veel mensen hangen kerstverlichting aan de dakrand van hun huis. In een aflevering van Chateau Meiland doet de familie Meiland dat ook, en het staat echt prachtig. En in het eerste seizoen van de serie Sister Wives zie je de eerste vrouw van Kody Brown ook druk bezig op hun dak met het bevestigen van een lichtsnoer!

Koppelbare kerstverlichting

En tegenwoordig heb je zogenoemde koppelbare kerstverlichting buiten. Dat wil zeggen dat je verschillende lichtsnoeren simpelweg aan elkaar kunt koppelen en je hebt dan maar één stekker nodig voor alle gekoppelde lichtsnoeren.

Dat is een stuk efficiënter dan voor elk lichtsnoer een aparte stekker gebruiken. Bovendien heb je met koppelbare kerstverlichting nooit het probleem dat het lichtsnoer net te kort is. Dan koppel je er gewoon een extra lichtsnoer aan vast.

Hieronder zie je hoe koppelbare kerstverlichting werkt:

koppelbare kerstverlichting

Kerstverlichting buiten en de energierekening

De gevolgen van verlichting buiten voor je energierekening hangen erg af van het soort verlichting. Als je kiest voor solar kerstverlichting kun je genieten van je verlichting zonder financiële consequenties.

Solar kerstverlichting werkt namelijk op zonnepaneeltjes. Maar ja, in de donkere dagen voor Kerst is het natuurlijk wel afwachten of de lampjes dan wel gaan branden.

Wat kost kerstverlichting aan stroom?

Hoeveel extra kosten je op je energierekening kunt verwachten, hangt af van verschillende factoren:

 • Het type lampjes dat je gebruikt: LED-lampen zijn veel energiezuiniger dan traditionele gloeilampen. Dus als je LED-kerstverlichting buiten gebruikt, zal het energieverbruik aanzienlijk lager zijn. Volgens Milieucentraal zijn led lichtjes maar liefst 8 x zuiniger!
 • Het aantal lampen: Hoe meer lampen, hoe hoger de energiekosten zullen zijn.
 • Duur van verlichting: Als je je verlichting buiten 24 uur per dag aan laat staan, zullen de kosten hoger zijn dan wanneer je ze alleen ‘s avonds aanzet.
 • En tot slot simpelweg de energieprijzen.

Wat kost kerstverlichting aan stroom in 2023?

Milieucentraal komt met een berekening van de stroomkosten voor kerstverlichting. Ze gaan uit van de volgende verlichting:

 • Een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W);
 • Een kerstster met een gloeilamp (25 W);
 • een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
 • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.

Volgens Milieucentraal ben je met bovenstaande verlichting 120 euro kwijt voor 30 dagen. Maar je kunt flink op de stroomkosten van je kerstverlichting bezuinigen door te kiezen voor LED lampjes en een timer in te stellen.

Kerstverlichting: 56 euro voor 30 dagen

Het AD heeft de berekening van Milieucentraal toegepast op de energieprijzen van oktober 2023. Zij komen dan uit op stroomkosten voor kerstverlichting 56 euro voor 30 dagen.

Christmaholic en Zelfenergieproduceren

Op de website van Christmaholic noemen ze een bedrag van 30 tot 35 euro per maand voor 30 snoeren met kerstlampjes die gemiddeld 6 Watt verbruiken en 8 uur per dag branden. Een kerstboom met LED-verlichting die 8 uur per dag brandt kost je tussen de 10 a 15 euro per maand.

Op de website Zelfenergieproduceren hebben ze het over 40 tot 60 euro aan stroomkosten voor buitenverlichting voor Kerst dit jaar.

De hoogste stroomkosten ben je kwijt aan zo’n verlichte kerstman of sneeuwpop in je tuin.

kerstverlichting

Kerstverlichting voor als je buiten geen elektriciteit hebt

Ben je niet zo handig? Of heb je net als ik geen elektriciteit buiten, en is het dus niet zo eenvoudig om buiten verlichting voor Kerstmis aan te leggen? Mijn oplossing is om dan gewoon mooie verlichting voor het raam te zetten. Op die manier heb je geen gedoe met elektriciteit buiten, maar oogt je huis wel vriendelijk en met lichtjes.

En maak gebruik van solar kerstverlichting. Voor Halloween had mijn jongste dochter Halloween tuinstekers in ons gazon geprikt. En je hebt die ook voor Kerstmis. Hieronder een tuinsteker met solar verlichting van de Action voor de winter:

Screenshot 2023 11 08 at 15.10.22

Samenvattend

In de donkere dagen voor Kerst vinden veel mensen het fijn om hun te versieren met verlichting voor Kerst. Je kunt hier prima op bezuinigen door gebruik te maken van led kerstverlichting en een timer in te stellen zodat de lampjes niet 24 uur branden. Ook helpt het natuurlijk om de lampjes pas eind november of zo op te hangen.

Voor wie geen elektriciteit heeft, maar wel graag buitenverlichting wil, zijn solar lampen een goede oplossing. Zoals onderstaande solar led lights van de Action:

solar led lights action

Leestip: Is kerstverlichting gevaarlijk?

Doe jij aan buitenverlichting in en buiten je huis?

Gebruikte bronnen onder andere: Kerstverlichting buiten, Milieucentraal, AD, Christmaholic, Zelfenergieproduceren, Intratuin en Action

Similar Posts

11 Comments

 1. Het zal je vast niet verbazen dat wij niet aan kerst doen, dus ook geen kerstverlichting binnen of buiten hebben. En voor Chanoeka hoef je niet zoveel verlichting te hebben. Een paar kaarsjes zijn genoeg.

  Love As Always
  dimario

 2. Voor mij hoeft er ook geen uitbundige kerstverlichting aanwezig te zijn. Zeker niet buiten voor langsrijdende bewonderaars.

 3. Die tuinsteker is leuk zeg. Er hangt wel een flink prijskaartje aan kerstverlichting. Ik doe er niet aan, want ik vind het te druk, maar het scheelt dus ook nog eens lekker in de kosten.

 4. Vind het prachtig overal die verlichte tuinen en huizen, maar bij ons niet.
  Je zou overburen hebben die er een carnaval van maken. pffttt
  De boom mag binnen schitteren met lichtjes en daar blijft het bij.

 5. Van koppelbare kerstverlichting had ik nog nooit gehoord, maar het lijkt me erg handig. Buiten heb ik geen versiering, maar binnen maak ik het wel gezellig!

 6. Ik kan altijd zo genieten van al die lampjes overal. Zelf versier ik buiten ook altijd een beetje. Goede reminder ook; deze week maar eens doen.

 7. Ik heb vorig jaar alle kerstspullen weggegeven.
  Ik heb er geen behoefte meer aan. Hans

  @ Het is inderdaad een leuke wijk.
  Veel afwisseling gezinnen van jong tot oud.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.