Kerstverlichting gevaarlijk? Dingen om op te letten!

Kerstverlichting

In onze kerstboom hangt kerstverlichting die we volgens mij vorig jaar bij Kruidvat of Action hebben gekocht. Ik weet niet meer welke. Het is verlichting die je in een stopcontact moet steken. Hij heeft twee standen: gewoon steeds de lampjes aan, of dat ze flikkeren.

Hoewel het heel zuinig en duurzaam kan voelen om jaar in, jaar uit dezelfde oude kerstverlichting te gebruiken kan dit gevaarlijk zijn.

In 2009 schreef ik geschrokken onderstaande blogpost over de vraag: 'Is oude kerstverlichting gevaarlijk?' Hij was maar heel kort. Ik vraag me af of dat van de schrik was ; )

Hier komt tie!

Is oude kerstverlichting gevaarlijk? - 2009

Blijkbaar kun je oude verlichting niet vertrouwen. Ik hoorde van mensen bij wie de kerstboom spontaan in brand vloog, omdat het snoer van de lampjes beschadigd was. Nou hadden ze die kerstlampjes nog wel wel van hun oma, maar toch.

Mijn kringloop verlichting vertrouw ik nu ook echt niet meer... En ik vind die Engel-met-kaars nog wel zo leuk.k

Op Energieveilig kun je testen hoe veilig jouw huis is.

Kerstverlichting 2020: waarom kan het gevaarlijk zijn?

Tsja, dat was een wel heel korte blogpost!

Daarom ben ik nu, na 11 jaar opnieuw naar Energieveilig gegaan voor meer informatie. Hieronder een overzicht van de oorzaken die zij noemen waarom oude kerstverlichting soms gevaarlijk kan zijn:

 1. Kerstverlichting die oververhit raakt kan brand veroorzaken.
 2. Als het snoer of de lampjes in contact komt met water kan kortsluiting ontstaan.
 3. Echte kerstbomen drogen snel uit als ze niet genoeg water krijgen. En hoe droger, hoe makkelijker ze vlam vatten.
 4. Het snoer van oude kerstverlichting kan beschadigd zijn.
 5. De fitting van lampjes kan bloot liggen waardoor je een schok kunt krijgen.

Hoe zorg je voor veilige kerstverlichting?

Controleer oude kerstverlichting voordat je hem ophangt. Bij zo'n controle kijk je of het snoer nog intact is, en er geen beschadigingen aan zitten. Kijk ook of alle lampjes goed in de fitting zitten. Heb je een echte kerstboom? Zorg dan dat hij niet uitdroogt en geef hem voldoende water.

Ook De Consumentenbond heeft aandacht besteed aan de veiligheid van kerstverlichting. En dan vooral over kerstverlichting van winkels als AliExpress, Wish, eBay en Amazon*!

Het nieuws is niet goed voor mensen die daar goedkoop kerstverlichting hebben gekocht. Kijk maar:

'Bijna 50% van deze kerstverlichting blijkt onveilig te zijn. En 90% van die kerstverlichting voldeed niet aan de in de EU geldende normen.'

Als je kerstverlichting koopt is het belangrijk om te letten op de volgende vermeldingen op de verpakking:

 • Een CE logo.
 • WEEE logo (plaatje van een prullenbak met een kruis erdoor.)
 • KEMA-KEUR,
 • Intertek
 • GS-teken

Kerstverlichting

Bij Milieucentraal wijzen ze er op dat het voor het milieu beter is om ledverlichting te gebruiken. Een snoer met ledlampjes is maar liefst 8 keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes.

De Brandweer!

Op de website van de Brandweer hebben ze bemoedigend nieuws. Daar staat te lezen:

'Het aandeel onveilige kerstverlichting is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt op tegen onveilige kerstverlichting door boetes uit te delen en waarschuwingen te geven. Onveilige kerstverlichting mag niet worden verkocht.'

Ik vond overigens ook de feestverlichtingtest waar ik elf jaar geleden over schreef.

Feestverlichting test!

De test bestaat uit 9 vragen die je beantwoordt door ja of nee aan te vinken. Je krijgt ook meteen antwoord. Als je het 'veilige' antwoord geeft krijg je 'prima' te zien. Heb je een antwoord gegeven dat onveilig is, dan krijg je uitleg in het rood. Kijk maar:

Screen Shot 2020 12 21 at 12.22.27

Veilige kerstverlichting kopen

Bij bol.com kwam ik diverse soorten verlichting tegen met in de titel de vermelding van het CE keurmerk. Maar ik zou dus vooral ook letten op één van de genoemde keurmerken.

Kerstverlichting Action

Hoe zit het met de kerstverlichting van de Action?

Is die veilig?

Als het gaat om lampjes in de kerstboom kun je bij de Action lichtjes kopen van Luxuriance Lights. Op de website van de Action kon ik niet veel informatie vinden over dit merk, maar op bol.com wel.

Daar staat zelfs vermeld dat Luxuriance kerstverlichting een Kema keurmerk heeft. Dat is een keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten.

Kerstverlichting Action
Bij bol.com kost 1 zo'n doos 50,-

Deze kerstverlichting van de Action zou ik dus met een gerust hart kopen.

Kerstverlichting Kruidvat

Hoe zit het met kerstverlichting van Kruidvat? Ook bij Kruidvat ben je voordelig uit voor mooie lampjes, en ook daar vind je verlichting met het Kema keurmerk.

Samenvattend

Kijk uit voor verkeerde zuinigheid, en controleer je kerstverlichting goed voordat je het gebruikt. Op basis van het artikel van De Consumentenbond lijkt lampjes voor Kerst kopen via goedkope winkels buiten de EU, als AliExpress risicovol. Hoewel ze allemaal beterschap hebben beloofd na de slechte uitslag in december 2019 zou ik dat niet doen.

Hieronder een voorbeeld van mooie verlichting van AliExpress:

Lampjes AliExpress

Maar ik zie nergens een melding van het CE keurmerk op de website van AliExpress bij dit product.

Verder adviseert Energieveilig nog om kerstversieringen niet dicht bij apparaten die warmte uitstralen, zoals lampen, modems etc.

Dat lijkt mij een goed en zinnig advies.

En mijn eigen advies zou zijn: doe altijd alles uit als je gaat slapen, of als iedereen het huis verlaat. Oh ja, en maak een foto van de verpakking van je kerstverlichting of bewaar hem. Zo kun je altijd de gegevens nog nakijken.

Lees ook mijn posts over je brandblusser! en een kaarsje branden.

*Over de falende kerstverlichting van Amazon was ik verbaasd. Nou blijkt dat deze op zich wel door de elektrische veiligheidstest kwam, maar dat niet alle informatie goed op de verpakking stond.

Hoe veilig is jouw kerstverlichting? Is dat iets waarop je let? Hoe lang doe je ermee?

Similar Posts

37 Comments

 1. handige tips, wij hebben dit jaar nieuwe verlichting gekocht omdat het andere idd al wat ouder was, we zetten ok geen licht aan als we niet thuis zijn voor de veiligheid

 2. Geen idee, maar altijd test ik het van tevoren als ik het ophang. doet alles het wel, en sowieso heb ik nog nooit in het buitenland lampjes gekocht, dan ben ik toch wel al jaren van de intratuin bijv. en de tip die ik kreeg lang geleden toen ik ging samen wonen van mijn eigen moeder was. Koop nieuwe dingen NA de kerst, dan moet alles weg en gaat alles in de aanbieding eventueel. Natuurlijk kun je dan ook misgrijpen in het nu omdat velen dat doen in het nu. Maar toch, je vind altijd wel iets, wat ook goed is om dan volgend jaar te gebruiken.

  X

 3. Ja die van mij is veilig. Ik let erop met alles wat elektrisch is. Ben huiverig voor slechte kwaliteit wat dat betreft. Met goede reden lees ik nu dus.

 4. Ik gebruik ook alleen maar veilige (led)verlichting en controleer deze ook nog eens voor het ophangen. Daarnaast hang deze niet in de boom, die hebben we niet, of buiten.

 5. Nou voordat een snoer van kerstverlichting is verouderd, praat je over een heel lange tijd.
  Als je gewoon degelijk goedgekeurde LED kerstverlichting koopt, loop je al minder risico dan direct uit China zonder EU goedkeuring.|
  Overbelasting in een snoer van de kerstverlichting, ook met de ouderwetse gloeilampjes is niet mogelijk als deze aan de norm voldoet.
  Wat wel gevaarlijk is dat men binnenverlichting buiten gaat gebruiken en dan alle verlengsnoeren maar aan elkaar knoopt. Hans

 6. ha Nicole,

  goed, dat je het even op een rijtje hebt gezet.
  Een fik moeten we niet hebben. No way!
  Hier geen kerstboom, maar wel gewoon een paar kaarsjes voor de gezelligheid.
  Ik houd nogal van licht, dus...

  Dagdag!
  groetjes van Marlou

 7. Onze buren hebben wel verlichting. Ik ben zelf onhandig ik durf geen verlichting om mijn huis. Wat ik wel heb is een gedempte matige kleine lichtjes die je op de tafel zet.

 8. Brrrr...je moet er toch niet aan denken dat de hele boel in de fik vliegt. Dit was trouwens één van mijn grootste ergernissen op mijn werk. Dat ik naar huis wilde (meestal als laatste) en dan de school moest gaan controleren of overal de kerstverlichting uit was. Mensen vergaten dat nogal eens. Niet mijn verantwoordelijkheid, zou je kunnen denken, maar ja, zou ik dat ook nog denken als dankzij die kerstverlichting de volgende dag de school weg zou zijn? Ik vond het toch altijd te eng om het heel de nacht te laten branden. Thuis doe ik niet aan kerstverlichting, dus geen zorgen;).

 9. De kerstverlichting die ik heb zijn al eeuwen oud en zijn kaarsjes met knijpers er aan. En alleen heeft men er eens een andere stekker er aan gezet die veiliger was. En nog nooit er wat mee gehad. en als we weg gaan gaat alles uit en bij het slapen gaan gaan ook alle stekkers in huis uit het stopcontact.

  Wens je mooie dagen en voorspoedig nieuwjaar gelijk hierbij want er zijn nu andere planningen te doen voor mij om het wat gezellig te maken voor ons hier samen. De sneeuw zal wel niet komen al kunnen we er wel over dromen dus je ontvangt een sneeuwpop hier beneden van mij.
  ° _██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。*
  ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. * ˛*
  .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\ *. ˛*.。˛* ˛. *。
  *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬ .
  ¯˜"*°•♥•°*"˜¯`´¯˜"*°•♥•°*"˜¯` ´¯˜"*°´¯˜"*°•♥•°*"˜¯•

 10. Gelukkig hebben we tegenwoordig een aardlek schakelaar. Bij kortsluiting, springt ie uit. Dan is brandgevaarlijk nog mogelijk als de lampjes gloeiend heet worden, vaak zie je dan schroei/zwarte plekken, dan wordt t echt tijd voor nieuwe. Gaat helemaal veilig komen.

 11. Wij hebben een mini-kerstboom. Deze heeft maar een klein lichtsnoer, maar de gevolgen kunnen uiteraard net zo schadelijk zijn... Bovendien wonen we ook nog in een houten huis, dus extra brandgevaarlijk. De kerstverlichting gaat daarom ook altijd uit als we niet thuis zijn!

 12. Ali maakt ook producten met CE, maar dan met een spatie ertussen om Europa de bedonderen. Niks op alie kopen want je verzekering betaald niet uit.
  Op bol zie ik dat zo'm doosje 34.99 is en dat geeft maar weer aan dat dat partnerlinkje wat je erbij zet zorgt dat teveel betaald daar.
  Ik vind veel kerstverlichting die nu verkocht wordt lelijk omdat het ledlicht is. Heeft een voordeel dat het niet te warm wordt. Maar een nadeel dat de kabels naar goedkoop plastic kunnen stinken.

  Misschien moet je deze even delen om je woorden kracht bij te zetten: https://youtu.be/t_eHBqVYa8A

 13. twee/drie jaar geleden drie nieuwe series gekocht bij intratuin. Waren niet bepaald goedkoop maar aangezien ik met de vorige lampjes ook zo'n twintig jaar gedaan heb leek het me een goede koop :)

 14. Toen ik een jaar of acht was, brandde het huis van een klasgenootje volledig af door kortsluiting in de kerstverlichting. Dat maakte veel indruk dus ik let daar wel op, ja.

 15. Dat is iets waar je dan helemaal niet bij stilstaat. Wel controleer ik voor ik aan die rotklus begin altijd eerst de lampjes, of ze het überhaupt nog wel doen...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.