Aardlekschakelaar uit
Last updated on juni 3rd, 2024 at 10:40 am
- Wat is een aardlekschakelaar voor dummies
- Een aardlekschakelaar is een soort politieagent of bewaker!
- Aardlekschakelaar uit: mogelijke oorzaken
- Aardlekschakelaar uit: wat moet je doen als het regelmatig gebeurt?
- De Stekkertest voor ‘gewone’ stroomstoringen
- Aardlekschakelaar uit: checklist
- Kortsluiting door buitenlampen
- Wie moet je bellen bij kortsluiting?
- Aardlekschakelaar uit samenvattend: schakel een professional in!!!
- Ga niet zelf dingen proberen te repareren
Regelmatig springt mijn aardlekschakelaar uit!
Met die vraag mailde Melanie mij.
Maar wat betekent dit?
En wat moet je doen als je aardlekschakelaar er steeds uitklapt?
Ik ben geen elektricien, maar ging op zoek naar antwoorden die zowel Melanie als ik kunnen begrijpen : )
Wat is een aardlekschakelaar voor dummies
Dus laten we bij het begin beginnen: wat ís een aardlekschakelaar? Op basis van het woord maak ik op dat het iets met aarde te maken heeft en met lekken! Van Wikipedia word ik niet veel wijzer als nitwit op dit gebied. Daar staat dat een aardlekschakelaar een ‘automatisch werkende schakelaar die een elektrische installatie spanningsloos maakt zodra een lekstroom vanaf een bepaalde grootte optreedt’.
Ik twijfel er niet aan dat dit een kloppende definitie is, maar wat houdt dat in?
Een aardlekschakelaar is een soort politieagent of bewaker!
De aardlekschakelaar is verbonden met het elektriciteitsnet.
Je kunt een aardlekschakelaar zien als een bewaker van de elektriciteit in je huis.
Hij houdt steeds in de gaten hoeveel elektriciteit je huis ingaat, en hoeveel er uitgaat. En als dat niet hetzelfde is, moet er ergens een lek zijn! Bijvoorbeeld door een kapot apparaat. Dan lekt er energie naar de aarde.
Is het verschil tussen de binnenkomende en de uitgaande elektriciteit meer dan 30 milliampère?
Dan vindt de aardlekschakelaar dat een onveilige situatie en grijpt hij in en schakelt de stroomtoevoer uit. En noemen wij dan ‘eruit klappen’ of ‘de aardlekschakelaar sprong eruit!’ Je merkt dan dat spontaan al je lampen en apparaten uitgaan!
De aardlekschakelaar is dus een soort beschermengel. Hij voorkomt dat je een schok krijgt of dat er brand uitbreekt door problemen met de elektriciteit. Hij is een extra beveiliging in de stroomvoorziening.
Aardlekschakelaar uit: mogelijke oorzaken
- Er lekt ergens in je huis energie naar de aarde. Bijvoorbeeld door een kapotte of snelkoker die is overgekookt en in een plas water staat of een oud broodrooster.
- Overbelasting: als je teveel apparaten tegelijk aanzet, dan kan het elektrische circuit in je huis overbelast raken. Om oververhitting en brand te voorkomen neemt de aardlekschakelaar korte metten en legt gewoon het hele circuit plat. Om deze reden konden wij bijvoorbeeld niet een inductiefornuis met 6 kookplaten nemen: dat zou onze stoppenkast niet aankunnen.*
- Blikseminslag. Dit komt bij ons inderdaad weleens voor. Bliksem geeft een enorme stroomstoot en daar reageert de aardlekschakelaar soms op door de boel uit te zetten om het elektrische circuit te beschermen.
- Slechte bedrading en slecht aangelegde elektriciteit. Dit vind ik een enge oorzaak en een belangrijke reden waarom je voor elektriciteit altijd een professional moet inschakelen. Dit kom je vaak tegen in het emigratie programma Ik Vertrek! Dan ontdekken de nieuwbakken bewoners dat de hele elektriciteitsinstallatie van hun nieuwe huis niet deugt en levensgevaarlijk is. Meestal moet het dan zelfs compleet opnieuw worden aangelegd….
Aardlekschakelaar uit: wat moet je doen als het regelmatig gebeurt?
Terug naar Melanie’s vraag/probleem. Omdat het vaker gebeurt is het een belangrijk waarschuwingssignaal. Het eerste wat je zelf kunt doen is nagaan of je misschien een verband ziet tussen bepaalde apparaten en dat de stroom eruit klapt.
Dat doe je als volgt: zet alle apparaten die je hebt uit. En zet ze vervolgens één voor één weer aan. Net zolang tot je een apparaat aanzet waarbij de aardlekschakelaar uit springt. Dan was dát de oorzaak.
Dit wordt ook wel de Stekkertest genoemd! In onderstaand filmpje laten ze zien hoe je dit precies doet!
De Stekkertest voor ‘gewone’ stroomstoringen
Mijn belangrijkste daders zijn: onze waterkoker, ons broodrooster en onze tuinlampen.
Aardlekschakelaar uit: checklist
- Controleer keukenapparatuur. Als bijvoorbeeld elke keer dat je brood roostert de aardlekschakelaar eruit klapt dan is het geen domme gedachte om dat broodrooster weg te doen, en een nieuwe te kopen!
- Controleer wasmachine, droogtrommel etc.
- Controleer stekkers en snoeren op eventuele beschadigingen
- Check je huis op vocht of lekkages.
- Check buiten: Kapotte tuinlamp?
Kortsluiting door buitenlampen
Toen wij net op het platteland woonden viel om de haverklap de elektriciteit uit. Het bleek dat er water in één van onze buitenlampen was gekomen. En elke keer dat we die aandeden ontstond er kortsluiting.
Om die reden hebben we nu Solar tuinlampen : )
Dan heb je dat probleem niet.
Dat tuinlampen kortsluiting kunnen veroorzaken bleek recent ook bij mijn moeder. Ook bij haar viel de stroom telkens spontaan uit. En ook daar bleek een vochtige tuinlamp de oorzaak.
N.B. Op diverse forums wordt ook geadviseerd om te kijken of je zonnepanelen en/of omvormer er mee te maken kunnen hebben. Als je die hebt tenminste!
Wie moet je bellen bij kortsluiting?
Who you’re gonna call?
Ghostbusters!
Nee, helaas heb je aan Ghostbusters niets bij elektriciteitsproblemen. Maar bij de vraag Wie moet je bellen, moet ik altijd meteen aan hen denken!
Aardlekschakelaar uit samenvattend: schakel een professional in!!!
Een aardlekschakelaar die er om de haverklap uitklapt moet je serieus nemen. Het fijnste scenario is dat één van je keukenapparaten de oorzaak is. In dat geval kun je dat vervangen en is het probleem opgelost.
Maar vaak is de oorzaak niet zo eenvoudig te vinden.
Ga niet zelf dingen proberen te repareren
En in dat geval is het wijsheid om een professionele elektricien in te schakelen, want je wilt geen enge ongelukken met elektriciteit of zelfs brand in je huis krijgen!
Ga nooit zelf knutselen met je elektriciteit of proberen om bedrading te repareren of zo. Tenzij je een gekwalificeerd elektricien bent.
Elektriciteit is gevaarlijk en kan ernstige verwondingen of brand veroorzaken.
Laat het daarom over aan professionals. Die weten hoe ze veilig moeten werken. Op technieknederland.nl kun je erkende vakmannen vinden.
Gebruikte bronnen onder andere: Wikipedia, i-kook, Liander, Technische Unie, Installo, Youtube, Electricienwijzer, Techniek Nederland
Wat zijn jouw ervaringen met de aardlekschakelaar in jouw huis?
*Belangrijke correctie op punt twee van collega bloggers Sjoerd en Hans:
Sjoerd: Bij te hoge belasting of kortsluiting klapt de (hoofd)zekering eruit, niet de aardlekschakelaar.
Hans: ‘Zolang de wet van Kirchhoff ( de toegevoerde stroom is gelijk aan de afgevoerde stroom) plaats vind zal deze er niet uitklappen, of de aardlekschakelaar is stuk. Alleen als de toegevoerde stroom niet gelijk is aan de afgevoerde stroom normaal woning 30 mA, schakelt de aardlekschakelaar uit.’
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Punt nummer twee is absoluut onjuist, bij te hoge belasting of kortsluiting klapt de (hoofd)zekering eruit, niet de aardlekschakelaar.
Dat klop Sjoerd, een aardlekschakelaar is een differentieelschakelaar.
Zolang de wet van Kirchhoff ( de toegevoerde stroom is gelijk aan de afgevoerde stroom) plaats vind zal deze er niet uitklappen, of de aardlekschakelaar is stuk.
Alleen als de toegevoerde stroom niet gelijk is aan de afgevoerde stroom normaal woning 30 mA, schakelt de aardlekschakelaar uit. Hans
Dankjulliewel Sjoerd en Hans voor de aanvulling en correctie!! Ik heb jullie aanvulling verwerkt in de post.
Gelukkig heb ik er thuis geen last van. Nummer twee klopt wel dat de stroom uitvalt bij overbelasting, maar dan is het alleen niet de aardlek.
Love As always
Dimario
Dankjewel! Ik had ook geen idee wat een aardlekschakelaar is! Ik laat dat soort dingen vaak door mijn man oplossen.
Als het bij ons gebeurd dan is het vaak er te veel appaaraten tegelijk gebruik maken van de schakelaar.
een geluk dat die bestaan ..
voor enige tijd heb ik een nieuwe vaatwasser gekocht
maar bij het aanzetten ervan viel de elektriciteit uit
de constructeur vond een verlies op het toestel en heeft het na lang zoeken uiteindelijk gevonden
iets voor vakmannen dus
groeten
Huisinstallaties kunnen behoorlijk verschillen. Zelf heb ik 4 zekeringsautomaten met elk een ingebouwde aardlekschakelaar. Anderen hebben dan weer een berg zekeringen en 1 gemeenschappelijke aardlekschakelaar. Bij mij kan ik dus niet zien of ie op aardlek gesprongen is of door een te hoge belasting (overstroom). Weet wel meteen in welke groep het probleem zit. Als het echt alleen de aardlekschakelaar is en geen van de andere zekering valt uit, dan moet je de fout vaak bij koelkasten, vriezer, (af)wasmachine, wasdroger, CV, koffiezetter, elektrisch koken, qooker, waterkoker zoeken. Eerst allemaal uitschakelen en dan stuk voor stuk inschakelen tot de aardlekschakelaar gaat. De laatst ingeschalede is dan de boosdoener.
Zag dat in je verhaal ook al een lijstje zat. Tegenwoordig horen de warmtepomp en ingebouwde airco ook bij de verdachten.
Bij mijn ouders thuis klapt de stroom er altijd uit als er een fikse onweersbui in de buurt is. Dan konden we er echt op wachten dat het zou gebeuren. In mijn vorige woning hebben we vaker last gehad van stoppen die doorsloegen, bleek dat er een stroomdraad goed door aan het branden was.
Zo gauw er iets is met elektriciteit haal ik er een professional bij. Veel te gevaarlijk om er zelf mee aan de slag te gaan
Geweldige foto weer!