Waar kun je ledverlichting allemaal voor gebruiken?

ledverlichting

Ledlampen worden het licht van de toekomst genoemd. Ze zijn energiezuinig, efficiënt, ze worden niet warm zoals een gewone lamp en ze gaan niet makkelijk kapot.

Geen wonder dat ledverlichting op steeds meer manieren wordt toegepast.

Hier onder 5 verrassende toepassingen van ledverlichting!

1. Ledverlichting van een aquarium

Normaal is aquariumverlichting een duur grapje. Volgens Milieucentraal kan een ‘flink tropisch aquarium met pomp’ 900 kWh per jaar verbruiken (180 euro; prijspeil 2016). Een aquarium verlichten met led helpt je flink te besparen op die energiekosten.

Hier onder een voorbeeld van een aquarium met ledverlichting:

ledverlichting

Zoals je ziet kun je er ook nog verschillende lichteffecten mee bereiken.

2. Ledverlichting op de trap

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik moet altijd een lamp aan doen ‘s nachts als ik naar de wc moet. Omdat we op zolder slapen, moet ik altijd de trap af. Verlichting van de trap met led zou een lamp overbodig maken. Dit kan heel eenvoudig met zogenoemde ledstrips.

En het staat nog mooi ook. Kijk maar:

trapverlichting

Je kunt ook de trapleuning verlichten of alleen bepaalde delen van de traptredes met ledverlichting.

3. Ledverlichting in meubels

Je hebt speciale vitrinekasten om mooie spullen in ten toon te stellen. Ledverlichting kan er voor zorgen dat bijvoorbeeld een servies nog mooier uit komt. Dat zie je heel mooi in onderstaande foto. Links zie je de kast zonder ledverlichting  en rechts met:

ledverlichting
Bron: Ledstripkoning

Maar je kunt het ook gebruiken bij een kinderbedje. Als je even wilt kijken of je kleintje goed slaapt, hoef je dankzij deze led verlichting niet de lamp aan te doen. Ik vind het briljant:

 

4. Led verlichting in tuinlampen

Herinner je je nog mijn mooie lamp met zonnepaneel van de Hema? Ook daarin zit een led lamp : )

zonnepaneel

5. Ledverlichting voor kerstmis

Wie kent niet het probleem van de kerstlampjes die het prima doen als je ze opruimt, maar het een jaar later ineens vertikken om licht te geven? Er bestaat nu ook kerstverlichting met ledlampen.

Kerstverlichting met led lampen zijn klein, lichtgewicht en gaan nooit kapot. Je kunt ze rustig de hele dag laten branden, want ze gebruiken bijna geen energie. En ze gaan niet kapot als je er alleen maar naar durft te kijken.

Hier onder zie je leuke kerstverlichting met ledlampen voor buiten:

ledverlichting

Ledlampen

Het meest wordt ledverlichting op dit moment toch nog gebruikt voor ‘gewone’ lampen.

Op de site van de Consumentenbond vind je de resultaten van een test van led ampen uit 2015. De consumentenbond testte onder andere led lampen van Philips.

Tot mijn verwondering scoorde een ledlamp van de Albert Heijn eentiende punt hoger dan de lampen van Philips!

Conclusie

Ledverlichting heeft de toekomst. Led is energiezuinig en efficiënt. Behalve voor lampen wordt ledverlichting op steeds meer manieren toegepast. In deze post noemde ik 5 leuke toepassingen.

En het Ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte in oktober bekend dat het ledverlichting gaat toepassen op snelwegen!

Lees ook Verbod op halogeenlampen en Oude ledlampen weggooien.

Heb jij al led verlichting in huis? En zo ja, in welke vorm?

Similar Posts

19 Comments

    1. Goeie vraag, haha, het zit er al een paar jaar in. Volgens mij kwam het idee toen we het bij iemand anders in de trapleuningen zagen. Het professioneel laten doen bleek nogal prijzig, dus besloten we het zelf te doen en dan niet in de leuning maar in de trap zelf. Om de drie treden hebben we nu een ronde ledlamp die van kleur veranderd, geeft een heel mooi effect. Zelf gemaakt dus.

    2. Soms kun je inderdaad op ideeën komen doordat je het ziet bij anderen. Knap dat jullie het zelf geïnstalleerd hebben. Ik vind het echt een mooi gezicht.

  1. Ik ga naar aanleiding van jouw artikel mijn kerstverlichting naar de kringloop brengen en investeren in ledlampjes, ik heb er toch teveel ..

  2. Een voor een vervang ik mijn oude peertjes en spaarlampen door led. Maar dat gaat langzaam, want spaarlampen gaan lang mee. Ik heb mijn fiets, kerstverlichting en zaklantaarns op led.

  3. Wij hebben leds in de keuken, in de badkamer en nu als indirecte verlichting in de gerenoveerde gang. Mijn man heeft ledstrips verwerkt aan de bovenzijde van de verzonken kast. Altijd een beetje licht als door de gang moet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.