Nog een week eten uit de kastjes: frittata

frittata

Door Tweede Paasdag verviel mijn wekelijkse moment van de boodschappen doen. De betreffende maandag aten we daarom rode kool met worst van neef Henk, want dat had ik nog in huis.

Met zo'n goedkope start van de week besloot ik om nog een extra weekje 'uit de kasten' te eten!

Daarom maakte ik vandaag voor het eerst in mijn leven een frittata. Ik baseerde me daarbij op het recept van het Voedingscentrum.

Achtergrond van een frittata

Op Wikipedia las ik dat een frittata uit armoede is ontstaan! Je gebruikt ingrediënten die je nog in huis hebt, en die 'bindt' je als het waren aan elkaar met de eieren.

Mijn frittata

Maar bij mij zaten er in:

 • Een zak magere spekreepjes van de Albert Heijn
 • Handenvol diepvries doperwtjes
 • 2 uien in blokjes
 • 2 Paprika's
 • 8 eieren
 • 8 eetlepels halfvolle melk
 • 40 gram jong belegen kaas

Uitvoering

Hoopvol voerde ik het recept uit. Het ging best redelijk, maar toen ik de frittata wilde omkeren, mislukte dat compleet. Dus in plaats van keurig gesneden driehoeken moest ik de frittata serveren als een rommelig gerecht.

Eerlijk gezegd had ik er weinig vertrouwen in, en mismoedig nam ik er een hap van. Maar wat bleek? Het was heerlijk! Sterker nog, ik moest me beheren om de porties van de kinderen niet ook op te vreten.

Want die eten vanavond pas.

Maar als ze hem niet lusten, dan sta ik klaar voor ze.

Want zo'n lieve moeder ben ik.

Mijn conclusie over frittata's

Een frittata is een leuk en creatief gerecht. En lekker! Of denk eens aan scrambled egg!

Leestips

Tips voor het klaarmaken van een frittata zijn zeer welkom! Want nu heb ik de smaak te pakken.

Similar Posts

23 Comments

 1. Ja, omkeren is wel een truuk. Ik doe het met een bord of deksel. In Spanje bestaat er een mooie speciale pan voor, een soort dubbele koekenpan.
  Ik houd van restjeskoken!

 2. Goeie actie Nicole. Je kunt de fritata nog lekkerder maken door er wat koude aardappelplakjes door heen te doen. Dan wordt het ook nog wat steviger.
  en het omkeren gaat het beste met behulp van een grote deksel.

 3. Het is de Italiaanse variant van Tortilla. Die bestaat uit aardappels, uien en eieren. Ik doe er altijd paprika door, en evt amber groenten.
  Maar..... ik bak het in een platte, ingevette ovenschaal... niet omdraaien eruit scheppen. Heb vroeger in Zuid-Amerika gewijd, nog steeds dol op Tortilla, gazpacho, flanken con caramel, arroz con leche ( rijst met melk), die dingen zijn sinds kort hier ook een "hip" maar eigenlijk allemaal arme-lui-voedsel. Net als de Italiaanse pizza (opgebroken oud brood met restjes groente).
  Er zijn veel gerechten ook in Nederland, zoals hutspot, die ook die achtergrond hebben (hete bliksem, hutspot, bloedworst, filosoof, bankencrisis enz. )

 4. Sorry auto correctie, ....
  ik doe er ook andere groene door....
  Flanken con caramel....
  Op gebakken oud brood.....
  Bankencrisis = Balkenbrij.

 5. Ik snijd tijdens het bakken de frittata al in stukken zodat ik het makkelijker om kan draaien. Hier zijn ze gek op frittata met zoete aardappelen en courgette van eetgoedvoeljegoed. En verder rommel ik wat aan met omeletten. Je kunt er van alles ingooien dat je lekker lijkt.

 6. Dat is typisch een gerecht waar geen recept voor bestaat. Je schrijft al dat het geboren is uit armoede, alle restjes bij elkaar. Een fritata/toritlla/omelete is dus nooit hetzelfde. Het is ook lekker als je aardappelen eerst in ruim olie bakt en dan pas de rest eraan toevoegt.

  Je kan hem ook op heel laag gas en een deksel erop laten garen.

 7. Ik ben de laatste tijd niet meer zo van de eieren dus zou dit niet snel maken voor mezelf... Al moet ik zeggen dat de kaas een deel goed maakt :-D 150 gram voor mij waarschijnlijk dan haha. Knap dat je probeert uit je kastjes te eten en dan toch zulke creatieve gerechten maakt :-)

  1. Ja, dit is voor mijn doen behoorlijk creatief. Ik ben niet zo'n kok, en heb een vast repertoir dat ik telkens opnieuw afwerk. Dit was echt iets nieuws!

  1. Gelukkig Saskia. Ik was een beetje bang voor weer een comment uit de categorie: 'Dat ziet er uit alsof iemand het al een keer heeft gegeten!'

   Dat had ik de vorige keer met een gerecht van bruine bonen met karnemelksaus....

 8. Hier dinsdag en woensdag ook aan restjeskoken gedaan, maar dan in een pasta. De frittata ziet er nog best lastig uit. Ik betwijfel of ik hem wel zou kunnen omkeren.

  1. Ik heb inmiddels de volgende tips:

   Bord er op leggen en dan keren.
   De frittata alvast in punten snijden en die individueel keren.
   De frittata gewoon maken in een ovenschaal en daarin presenteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.