Monchou taart van oma

Ik ben lid geworden van een vrouwen netwerk op internet. Het idee is dat we artikelen uitwisselen. Ik schrijf artikelen voor hen, en zij schrijven artikelen voor mij.

Het eerste gastartikel is geschreven door Mara (21 jaar). Ze werkt voor online vrouwenmagazine Damespraatjes.nl. Mara studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar woont ze ook, maar ze bezoekt regelmatig haar familie in Hilversum. Mara houdt heel erg van schrijven, sporten en spreekt graag af met vrienden en vriendinnen.

Mara scheef voor Huisvlijt een artikel over de Monchoutaart van haar oma!

monchou taart recept
Mara Blikslager

Er zijn van die dagen dat je verlangt naar nostalgie. Nostalgie is voor mij Sinterklaas vieren met de hele familie. Op een regenachtige middag Disney films kijken of kastanjes zoeken in het bos. Maar ook uit kleine momenten haal ik warme, nostalgische gevoelens, zoals het eten van Monchoutaart zoals mijn oma die vroeger maakte. Het woord ‘nostalgie’ komt van het Griekse nostos (terugkeer) en algos (droefheid, pijn, lijden). Nou moet ik zeggen dat ik persoonlijk nostalgie zelden als iets pijnlijks of droevigs ervaar, maar het eten van Monchoutaart ligt wel gevoelig.

Vijftien jaar geleden is mijn oma overleden

Vijftien jaar geleden is mijn oma overleden. Behalve de gezellige middagen bij mijn opa en oma thuis, haar lieve karakter en lekkere Monchoutaart herinner ik me helaas weinig meer van haar. Soms kijk ik naar foto’s. Dan denk ik terug aan vakanties of dwaal af naar de gezellige kerstavonden. Maar écht dat gevoel terugbrengen lijkt steeds moeilijker te worden. Nu de feestdagen voor de deur staan en familie weer even centraal komt te staan, wil ik iets doen om ook dichterbij mijn overleden oma te komen. Niet op een spirituele of zweverige manier, maar op een hele concrete en aardse manier: ik ga Monchoutaart maken.

Oma hield zich niet bezig met calorieën, en van onverzadigde vetten had ze nog nooit gehoord. Met oma’s Monchoutaart ga ik dus he-le-maal los! Doen jullie mee?

Benodigdheden

 • 200 gram Monchou
 • 250 ml slagroom
 • 150 gram Bastogne koek
 • 250 ml slagroom
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 1 blik kersentaartvulling
 • 1 zakje klopvast
 • Springvorm


Bereiden

 • De bodem
 • Smelt de boter
 • Verkruimel de Bastogne koeken en roer de gesmolten er doorheen
 • Doe het koekjesmengsel in de springvorm en druk het goed aan met een lepel zodat het één geheel wordt
 • Zet de bodem 2 uur in de koelkast

De vulling

 • Mix de Monchou en suiker door elkaar
 • Klop de slagroom
 • Voeg Klopvast aan de slagroom toe en roer het door
 • Mix het slagroommengsel met het Monchoumengsel
 • Verdeel het mengsel over de Bastogne bodem
 • Zet de taart een hele dag in de koelkast om op te stijven

Afmaken

Verdeel op het laatste moment de taartvulling over de bovenkant van de taart
Bon appetit!

Bij het eten van deze taart droom ik heerlijk weg naar Monchou-middagen bij mijn opa en oma thuis. Perfect zo rond de feestdagen!

Lees ook mijn post over een Sachertorte maken!

 

Similar Posts

4 Comments

 1. Wat een heerlijke monchoutaart zal dat worden. Ik kan het al bijna proeven.
  Leuk idee van die gastblogjes…
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Het recept klopt niet helemaal: 2x 250 ml slagroom en de hoeveelheid boter voor de bodem staat niet vermeld.
  Ik maak deze monchoutaart al jaren en hij is inderdaad heerlijk!

 3. Klinkt lekker, maar ik doe niet mee, anders moet ik die hele taart in m’n eentje opeten ;-)

  En de nostalgie begrijp ik wel.
  Zo zet ik graag afrikaantjes in de tuin, omdat ze me aan mijn oma doen denken.
  Die woonde heel lang geleden in een schattige aanleunwoning bij een bejaardenhuis.
  Alle huisjes hadden een klein terrasje en de tuinman plantte bij al die huisjes elk jaar een randje afrikaantjes.
  Ruik ik afrikaantjes dan voel ik mijn omas aanwezigheid.

 4. Dit is de taart die bij mij op de 2e plaats staat, op de 1e plaats staat appeltaart. Alhoewel……. appeltaart op 2 en monchou op 1 …….. Ze zijn allebei zooooooo lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.