Sinterklaasfeest vieren: 3 fases

sinterklaasfeest vieren

Het Sinterklaasfeest vieren doen we elk jaar.

Inmiddels is mijn oudste dochter 21 en mijn jongste zoon 13. In de 21 jaar dat we als gezin Sinterklaas vieren heeft de manier waarop we dat doen zich ontwikkeld.

En als ik het zo eens bekijk, dan zie ik 3 fases in het vieren van het Sinterklaasfeest! Hier onder deel ik ze met jullie.

Sinterklaasfeest vieren: 3 fases

1. Sinterklaas vieren: Ignorance is bliss

Fase 1 is de fase waarin je kinderen nog volop in Sinterklaas geloven. Het was de fase waarin ik mezelf heel slim vond als ik bij de Kruidvat speelgoed kocht dat in de aanbieding was. Ik was hoofdverantwoordelijke voor de inkoop van de cadeautjes omdat mijn man de hele week op zijn werk was, en pas laat thuis kwam. Maar in de week voor 5 december ging hij vaak ook nog even op pad op de extra koopavonden. Het gevolg: een overvloed aan cadeautjes...

Er zijn jaren geweest dat de kinderen zo verzadigd waren met cadeautjes, dat ik ze soms ter plekke achterover drukte. En ze merkten het niet eens. Die cadeautjes deed ik in mijn 'cadeautjesdoos' of bewaarde ze voor een verjaardag.

2. Sinterklaas vieren: Je mag naar het volgende level!

In deze fase kenden sommigen van onze kinderen het grote geheim van Sinterklaas: namelijk dat de beste man weliswaar ooit heeft geleefd, maar allang dood is. En dat de huidige reïncarnatie een gewone meneer is die zich heeft vermomd als Sinterklaas. Dit geheim vertelden we op zo'n manier dat het kind zich vereerd voelde dat hij werd ingelicht.

We vertelden dat het Sinterklaasfeest een spel is, waaraan iedereen meedoet. En dat zij naar het volgende 'level' mochten! Daar werden ze in de regel zo blij van, dat ze vergaten verdrietig te zijn over het verlies van een dierbare kindervriend.

De kinderen die het geheim kenden hielp ik met het maken van een surprise. En ze mochten helpen om cadeautjes te kopen voor 5 december.

3. Sinterklaasfeest vieren: Iedereen kent het grote geheim van Sinterklaas

In fase 3 van Sinterklaas vieren weten alle gezinsleden dat de Sint niet echt is. En dat betekent dat iedereen mee kan doen met cadeautjes kopen, en surprises en gedichten maken. Voor ouders is het een stuk relaxter: zij hoeven niet meer als enige cadeautjes te kopen.

Zo vieren wij Sinterklaas

Wij zitten dus in fase 3 van het sinterklaasfeest vieren. Met behulp van lootjestrekken.nl worden er lootjes getrokken. Het handige van deze website vind ik dat je er ook verlanglijstjes kunt indienen. Zo kun je snel en makkelijk zien wat de wensen zijn.

Alle cadeautjes worden bij ons thuis verzameld in een grote jute zak en op de grote dag in de woonkamer gezet. Dan drinken we eerst warme chocolademelk terwijl we naar Sinterklaasliedjes luisteren. En dan mag in de regel de jongsten als eerste een cadeautje pakken. Degene die hij trekt opent het cadeautje, en mag vervolgens een nieuw pakje kiezen. Enz.

sinterklaas nostalgie

Sinterklaasfeest vieren met plagen

Maar belangrijker dan cadeautjes vind ik het feit dat Sinterklaas een beetje een plaagfeest is. Met behulp van gedichten en surprises mag je elkaar best een spiegel voorhouden.

Zo heb ik al bedacht dat ik mijn oudste zoon een gekleide hand met een gat erin ga schenken. Die jongen kan namelijk niet met geld omgaan.

Een beetje plagen en zelfspot moet kunnen vind ik tijdens het sinterklaasfeest vieren.

Sinterklaasfeest vieren in 2016

sinterklaas 2016

Hoewel de jongens van te voren wat mopperden, had iedereen toch zijn best gedaan op de surprises en cadeautjes : )

Zelf kreeg ik hardloopsokken van de H&M, de nieuwe Flow, twee kussens van de Action en een bioscoopbon.

Leestips

Hoe vier jij Sinterklaas?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik zit in fase 1. Wij vieren het met een zak kadootjes die we voor de deur vinden. Leuk en nuttig worden daarbij gemixt.

  Hm.... Tijd om ook alvast eens te gaan speuren naar leuke kadootjes!

  1. Ik geef ook altijd graag pyjama's, sokken, zakdoeken en handschoenen cadeau in de zak van Sinterklaas. Dat vult lekker op, en daarnaast natuurlijk ook cadeautjes die ze echt graag willen.

 2. Destijds heb ik fase 1 zo lang mogelijk aangehouden. Toen ik door de juf van mijn dochter gevraagd werd om een gesprek waarin ze me zei: "Je moet het nu toch echt gaan vertellen hoor, alle andere kinderen weten het allang", realiseerde ik me dat het de laatste Sinterklaas zou worden die we zo zouden vieren.

  1. Toch blijf ik het jammer vinden als je ouders noodgedwongen je kind het geheim van Sinterklaas moet vertellen! Zeker als je kind er dus eigenlijk nog niet aan toe is.

   Mijn kinderen moest ik het ook altijd vertellen vanwege de klasgenootjes.

 3. Onze jongste gelooft nog vol in Sinterklaas. Wij vieren dus vooral fase 1 nog. Heerlijk hoe hij erin opgaat. En samen met zijn broers ben ik al van alles voor 5 december aan het verzamelen. Heerlijk om er zo met ze van te genieten.

  Ook leuk in november ga ik met ze naar een koopavond, ik koop dan nog de laatste dingen en zij kunnen dan nog van alles bekijken en samen wat lekker eten hoort daar dan ook bij...

  Laat die heerlijke tijd maar weer komen.

  1. Ja, het is een gezellig tijd hè? Dat vind ik ook.

   Hier in huis merk ik dat de pubers er ook echt mee bezig zijn. Dat heeft me zelfs een beetje verrast. Ik had niet gedacht dat ze er nog zo in op zouden gaan.

 4. Wij doen er al jaren niks meer aan. Ik vind het sinterklaas feest ook helemaal niet zo leuk, ik ben meer een kerst mens, heeft meer sfeer vind ik. Al vond ik het als kind uiteraard wel leuk :)

 5. Fase twee duurde bij ons maar één jaar, dit jaar zijn we aangekomen in fase drie.
  Maar aangezien de kinderen nog te jong zijn om alleen cadeautjes te kopen, rust deze belangrijke taak voorlopig nog grotendeels op mijn schouders.

 6. Vroeger kregen we per persoon altijd 3 zakken (van die jute) vol met cadeautjes. Beetje veel, haha. Toen ik niet meer geloofde in Sinterklaas en mijn broertje wel, voelde ik me heel tof dat ik mee mocht doen met de grote mensen.

  Nu vieren we nog steeds Sinterklaas met cadeautjes, pakjesavond, lekkernijen. Geen lootjes, gewoon heel gezellig en alles erop en eraan.

 7. Omdat ik niet echt wil liegen tegen mijn kind duurde fase 1 zolang ik eromheen kon praten. En omdat ze een slimmerik is was dat dus relatief snel voorbij. Vorig jaar na Sinterklaas stelde ze directe vragen of hij echt bestond. Ik geloofde trouwens als kind er ook geen bal van. Haha.
  Nu zitten we dus direct in fase 3 want we hebben 1 kind ;)
  Hoewel, op school geloven ze geloof ik nog zo ongeveer allemaal dus mag ze toch onderdeel zijn van het grote geheim :-)
  Ik ben benieuwd hoe het feest dit jaar wordt. Mijn vader overleed in juni, dus het zijn de eerste feestdagen zonder hem. We doen geen surprises dit jaar. Te confronterend. Maar we maken er iets moois van, ook juist voor dochterlief.

  1. Ik kan me goed voorstellen dat het even anders is, die eerste feestdagen na het verlies van je vader. Fijn dat jullie een manier zoeken die voor iedereen goed voelt.

 8. Nu ook weer met surprises, voornamelijk volwassen familie. Al is jongste zoon nog een gelover. Oudste kinderen doen overigens niet mee met surprises maken, die hebben er al een hekel aan dat het op school "moet". Zij krijgen dus 'gewoon' cadeautjes. Maar de tijd van het kloppen op de deur en mysterieze verhalen is voorbij. Eigenlijk wel jammer.

 9. Als kind (1 van de 10) zetten we 's-avonds een bord met een wortel, een appel o.i.d. op tafel en de vologwnde morgen waren die verdwenen en vond iedereen in zijn/haar bord een boek (de lezers) of een stuk speelgoed (de niet-lezers en de jongsten), een nuttig cadeau, een speculaaspop en wat strooigoed. Voor de kinderen samen was er meestal een gezelschapsspel. Met mijn eigen kinderen heb ik het net als jij gedaan.

 10. Wat een leuk artikel! Ik vind vooral dat jullie het grote geheim van Sinterklaas op een leuke manier brengen. Zo voelt een kind zich toch minder 'voor de gek gehouden'. Wij vieren Sinterklaas bij de ene kant van de familie nog met cadeautjes en gedichtjes en bij de andere kant van de familie doen we een dobbelspel.

 11. Leuk! Wij zitten in fase 1 & 2. Ik vind fase 1 wel heel leuk hoor. Mijn kleutertje geloof alles nog. De oudste (fase2) houdt wijselijk haar mond. Lijkt mij ook wel weer leuk om straks suprise tedoen in de laatste fase!

 12. Mooi verwoord Nicole. Bij het lezen van jouw blog krijg ik heimwee naar het vieren van Sinterklaas. Gewoon zoals het wad.
  Ik word zo moe maar ook verdrietig van de zwarte pieten discussie.

 13. Wij zijn weer in fase 1 aanbeland terwijl we in 3 zaten. Ik ben er nog niet uit hoe we het gaan vieren, ze zijn nog erg klein. Nuttige cadeautjes ben ik sowieso voorstander van. Hoe het vroeger bij Thea gevierd werd lijkt me ook wel wat!

 14. Wij zitten in fase 2/3, de kinderen weten al vanaf dat ze klein zijn dat Sint en zwarte piet niet echt zijn en gemaakt zijn. Wij vieren echter nog wel 'ouderwets' sinterklaas met ze, gewoon omdat het leuk is en kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.