Reacties

Schoentje zetten: Hoe vaak per week? Spoiler alert: 1 x! — 66 reacties

 1. Bij ons mogen de kinderen twee keer per week hun schoen zetten.
  Zaterdag en woensdag. Zaterdag krijgen ze een kadootje en woensdag krijgen ze een snoepje zoals een sintpop, letter enz.
  Dat is vanuit thuis uit zo.

 2. Onze jongste is nu 3, de oudste 10. Ik heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht tot welke leeftijd ze hun schoen mogen zetten. Ik denk tot de jongste van zijn geloof is gevallen, dus nog een jaar of 5/6 ongeveer?
  Alhoewel het natuurlijk altijd leuk blijft om de schoen te zetten, misschien rekken we het op tot we de basisschool definitief achter ons hebben gelaten. :)

 3. Oh! De hoeveelheid was hier ook niet de vraag met mijn twee niet gelovers van 9 & 10 dacht ik dat het uitzonderlijk was de ze hier nog wel de schoen mochten zetten.
  Ik kan weer ontspannen want voorlopig mogen de mijne nog ????

 4. Mijn schoentje mocht ik iedere avond zetten maar dat wilde niet zeggen dat er iedere ochtend ook iets in zat. Zo was de verassing extra leuk als er wel iets in zat en leerde ik dat het niet vanzelf sprekend is dat je altijd iets krijgt :)

  • Zo ging dat bij ons vroeger ook :-)
   Het was altijd spannend als we beneden kwamen...zit er iets in??

  • Dat vind ik een hele mooie methode Sammie! Wat je zegt: het blijft een verrassing en het is goed om te leren dat het niet vanzelfsprekend is. Als ik die eerder had gekend, had ik die misschien ook wel toegepast!

 5. Hier is het maximum 2x schoen zetten tot het pakjesavond is.
  1x voor een klein kadootje en 1x voor wat snoepgoed.
  En ik bepaal zelf wel wanneer dat dan is.
  De kleinste(toen 7 jaar) wilde vorig jaar iedere avond haar schoen zetten!
  Prima maar ik heb haar wel verteld dat Sint en Piet het zo druk hebben dat ze er echt maar heel af en toe iets in komen stoppen.
  Vond ze best, was ook niet teleurgesteld als er niks in zat.
  Ik zei pas dat de oudste 2 het maar niet meer hoefden te doen.
  Ze zijn 15 en 13 jaar... maar er kwam fors protest!
  Ach natuurlijk mogen ze van mij hun schoen zetten!
  Zolang ze daar plezier in hebben... en het is gewoon een traditie die in ere gehouden moet worden!

  • LOL! Jouw vijftien- en dertienjarige lijken dus op die van mij. De verrassing om iets in je schoen te vinden blijft blijkbaar leuk.

   Mooi dat je jongste ook goed accepteerde dat ze weliswaar elke avond haar schoen kon zetten, maar dat er niet elke ochtend wat in zat.

 6. Bij ons mocht het één keer per week op zaterdagavond. Achteraf vond ik dat niet zo'n slimme zet, want jonge kinderen zijn dan op zondagochtend nog veel vroeger wakker ;-)
  De jongste is nu 10 en we hebben het nog niet over schoen zetten gehad.

 7. Wow. Jij bent wel een hele geweldige moeder. Voor mij geldt: boven de 8, geen schoen meer zetten. Maar ja, ikzelf was ook van mijn geloof of toen een een jaar of 5/6 was. En daarna WILDE ik ook mijn schoen niet meer zetten. Als je niet meer gelooft, dan verlies je dat 'recht', vond ik. Hard, he?
  Ik weet ook niet eens meer hoe vaak ik mijn schoen zette, maar volgens mij was dat maar 2x tijdens de bezoek-periode.
  Ik zou zelf ook maar mijn schoen gaan zetten en van de oudste kinderen te verwachten dat ze voor JOU ook een leuk kadootje in je schoen stoppen. Ze mogen ook wel eens aan jou denken! :)

 8. Diezelfde vraag stelde ik mij gisteravond tijdens een inpaksessie. Ik had me bedacht dat 2x per week wel ok zou vinden. 1x door de week en 1x in t weekend. En ik denk dat we hiermee doorgaan tot de jongste(nu 2,5) niet meer geloofd.. De andere twee jongens zijn 5 en 8

 9. Toen mijn zoon 3 en vier jaar was, elke dag en ongeveer meer dan 7 dagen achter elkaar. Dit jaar mag DJ vanaf 30 okt zijn schoenen zetten en misschien tot 5 november of een dagje genoeg. Zie ik het wel.

 10. Hier mogen ze 1 keer per week hun schoen zetten. 2 keer zit er een klein cadeautje ( tol, pen) in met wat pepernoten de andere 2 keer iets te snoepen of een adventskalender. Ik vind het onzin om veel vaker de schoen te zetten.
  Ik denk dat schoen zetten altijd leuk blijft, zelfs als ze al groter zijn.

 11. Wij mochten vroeger twee keer per week onze schoen zetten. Op woensdag kregen we dan een mandarijntje en wat pepernoten/taaitaai. In het weekend (ik denk zaterdagochtend) kregen we een klein cadeautje. Inderdaad iets van rond de drie euro gok ik. Eigenlijk vond ik dat prima. Kinderen bij mijn in de klas mochten soms vaker hun schoen zetten, maar bij ons thuis vond ik het prima geregeld. Kinderen hoeven ook niet verwend te worden en bovendien is het geld er voor sommige gezinnen niet eens.

 12. Mijn broer en ik zetten vroeger onze schoen wel elke avond, maar er zat gewoon niet elke ochtend iets in. Dat losten mijn ouders goed op zo. Toen mijn broer en ik wisten hoe het echt zit met Sinterklaas, zetten we onze schoen niet meer. Maar de laatste jaren toen ik nog thuis woonde deden mijn ouders toch weer wat in onze schoenen (chocoladeletter), vonden ze dan toch wel leuk om te doen hihi.

 13. Ik ben nu 28, met een broertje van 26 en zusje van 21, maar nog steeds als we dan een weekend bij onze ouders op bezoek zijn, worden er schoenen gezet. Mijn moeder vindt dat veel te leuk en wil die traditie van "op zaterdag mag je je schoen zetten" erin houden.

 14. Leuk om te lezen hoe het bij jullie thuis gaat :) dit jaar gaan we voor het eerst schoencadeautjes doen voor onze dochter van 2. Niet te vaak, alleen op zaterdagavond en de vrijdag voor 5 december. Sinterklaas wordt met de hele familie gevierd met een zak cadeaus die voor de deur wordt gezet door een van de ooms :)

 15. Hier worden geen schoenen gezet. We doen er zelf ook niets aan en ze zijn ook nog best klein en hebben er ook totaal geen interesse in. Wij mochten vroeger iedere avond de schoen zetten (zover ik me herinner). Maar daar zaten dan echt geen gekke dingen in, een mandarijn, een handje pepernoten, zulk soort dingen.

 16. Hier mag het 1x per week, op de zaterdag. Ik vind het hele Sinterklaas en Kerst gebeuren totaal uit de hand lopen met het snoepgoed en de cadeaus als ik om me heen kijk, dus ik heb het beperkt tot 1x per week. Ze krijgt dan óf een speelgoedje (meestal iets om te knutselen of te lezen) óf iets te snoepen.

  • LOL. Leuk dat je man ook zijn schoen nog zet! Mijn vader deed dat ooit een keer, en zette er toen twee. Wij geloofden toen nog en waren zwaar geschokt dat hij zo hebberig was!

   Toen er de volgende ochtend dan ook niets in zat vonden we dat een heel gepaste straf voor hem.

   Ik ben dat nooit meer vergeten : )

 17. Wij (m'n zusje en ik) mochten in de week voor Sinterklaas 2 keer onze schoen zetten, verder niet. We waren het zo gewend dus kan me niet herinneren dat we dat erg vonden, we vonden het juist heel spannend en zongen keihard onze liedjes bij de openhaard haha :)

 18. Wij mochten eens per week, op zaterdag, vanaf de intocht tot pakjesavond en we kregen altijd een kleinigheidje. De 'echte' cadeaus kwamen natuurlijk op 5 december. En dat mocht tot mijn jongste zusje niet meer in Sinterklaas geloofde, ik denk dat ik toen een jaar of veertien/vijftien geweest ben. Maar dan moest ik wel verplicht zingen, want anders kreeg ik niks.

  • Wij doen de 'echte' cadeau's ook op 5 december. De schoencadeautjes zijn iets kleins.

   Verplicht meezingen is hier ook. Als mijn grote lummels iets in hun schoentje willen, dan moeten ze er wel wat voor over hebben vind ik ; )

 19. Bij je schoen zetten denk ik ook aan iets lekkers in je schoen.
  Maar ik zie steeds meer dat (vooral de commercie) bepaalt wat een schoencadeautje is. Ik hoop dat Sinterklaas een scheiding maakt tussen pakjesavond (met cadeautjes) en schoen zetten en er dan iets lekkers in doet (een letter, chocolade muis, chocolade munten of gewoon een handje pepernoten) als er voor zijn paard natuurlijk wel een wortel in zit. Of denk ik nu erg ouderwets?

  • Nee, ik vind dat je wel een punt hebt Marion. Op de eerste basisschool van mijn kinderen kreeg een kind de piratenboot van Playmobil in zijn schoen! Daar kan ik me nu nog over verbazen. Want als dat een schoencadeau is, wat moet je dan nog in de zak doen?!

 20. Niet dagelijks in elk geval! ;)

  Hoewel, de afgelopen 2 dagen heeft hij wel zijn schoen gezet. Althans, 1 keer hebben we gezongen en 1 keer zat er iets in zonder dat hij had gezongen (we waren namelijk vergeten te zingen ;) )

  Beetje over-enthousiast denk ik :D

 21. Go welke leeftijd? ik heb eigenlijk geen idee. Ik en mijn zus kregen van alles nog toen we over de waren. Nu we niet meer thuis wonen, krijgen we niet zoveel meer. Ons mama kan het niet laten, denk ik ergens. Hoeveel keer? hangt eigenlijk er van af hoeveel je er aan uit wilt geven. En of je er zelf mee wilt stoppen als ouder.

 22. Pfoe, wat een contrasten allemaal. Hier zetten we de schoen helemaal niet. Misschien als S meer besef van Sinterklaas krijgt misschien 1 keer. Niet per x, maar gewoon 1 keer in totaal.

  Maar wij vieren Sinterklaas dan ook niet op de gebruikelijke manier.

  Wij mochten thuis de schoen zetten tot ons zusje oud genoeg was, zeg maar, wat 10 jaar scheelde met mij dus dat was nog een beste tijd.

  Ik denk dat het voor haar dus tot een jaar of 7 was? En daarna over op surprises.

 23. Mijn kinderen kregen op de dag van aankomst van Sinterklaas een brief waarin precies stond vermeld wanneer zij hun schoen mochten zette. In principe 1 maal per week en de week voor het feest 2 maal. Nu zijn ze 27 en 24 jaar en mogen ze een keer hun schoen zetten! Ieder jaar krijgen ze hetzelfde: een chocoladeletter. En dat is het enige dat ze met sint krijgen. Hier liggen er altijd kadootjes onder de kerstboom.

  • Wat slim om de Sint te laten beslissen hoe vaak de schoen gezet mocht worden!

   En wat lief dat ze nu nog steeds een keer hun schoen mogen zetten : )

   Dat vind ik echt een van de leuke dingen aan het sinterklaasfeest: je ziet daarin heel erg gezinstradities!

 24. Ik mocht altijd 1 keer mijn schoen zetten in de sinterklaasperiode en dan waren er in de zak heel veel kadootjes.
  Zelf doe ik het met Sophie ook zo, want zij wordt van spanning ontzettend hyper en dat is voor niemand fijn.
  Er wordt hier ook niet naar Sinterklaasjournaal gekeken zodat de spanningsboog te behappen blijft!
  Ze kreeg dan wel in haar schoen een bedlampje. Dat kon ze goed gebruiken want ze leest opeens hele boeken. En ook hier zijn er met Sinterklaas en Kerst lekker veel kadootjes, zowel gekocht als zelfgemaakt :)

  • Geweldig dat ze door dat bedlampje ineens gaat lezen! Wat het sinterklaasjournaal betreft: dat snap ik heel goed dat je dat mijdt als je dochter sterk reageert op spanning. Want het is daar altijd een boel gestress vind ik!

 25. Bij ons mogen de kinderen elk weekend tot 5 december hun schoen zetten. Totaal dus drie keer. Een schoencadeautje kost bij mij ook max 5 euro. Op de aftelkalender kan mijn oudste precies zien wanneer hij zijn schoen mag zetten, zo heb ik geen gezeur en blijft het leuk

 26. ze mogen hier elke dag de schoen zetten, maar ik doe er niet elke dag wat in. Ben van t weekend weg geweest en dus had ik t Sint festijn niet meegekregen, kom ik maandag uit bed gestommeld zie ik een schoen staan met een appel en een briefje erin, dacht eerst even dat mijn dochter hem in haar schoen had gestopt omdat ze bang was de appel voor school te vergeten. Schoenkadootjes zijn dingen die ik voor een a twee euro op de rommelmarkt koop

 27. Ik houd het op ééns per week want het is moeilijk om voor weinig geld geen crap te kopen ;-)

  Alleen hebben ze de schoen nu al twee keer gezet maar dit komt omdat wij, de ouders, in het buitenland zaten.

  • Dat heb ik ook Nesrin: het is al best lastig om 1 keer per week met iets goedkoops te komen dat geen troep is inderdaad. Grappig dat ze prompt twee keer hun schoen hebben gezet nu jullie er niet zijn ; )

 28. Ik deed altijd het weekend dat Sinterklaas in het dorp komt, maar dit jaar mogen ze vanavond of morgenavond de schoen zetten. Want alle kindjes in de klas hadden al de schoen afgelopen weekend gezet en gistermiddag op school. Hij komt zaterdag in het dorp aan, ik denk dat scheelt mij weer een week. En dan mogen ze 2x per week de schoen zetten, en ook wij zetten de schoen anders vinden de kinderen het maar raar. Niet dat wij er altijd wat inkrijgen, want vergeet er wel eens rekening mee te houden. En soms ook wel eens een zakje zout voor papa, ook altijd reuze grappig. En soms ga ik ook mee in het verhaal van het Sinterklaasjournaal. Je eerste letter in kruidnootjes gestrooid, of de schoenen overal en nergens verstoppen en de hele woonkamer een beetje over de kop halen.
  En ja, tot hoe lang zet je je schoen nog; ik denk zolang als je Sinterklaas viert en de kinderen het nog leuk vinden om ook in hun ongeloof de schoen nog te zetten.
  Wij mochten vroeger denk ik ook 2x de schoen zetten, op woensdag en zaterdag en tot hoe lang wij dat gedaan hebben weet ik niet. Ook wel vrij lang denk ik, want mijn jongste zusje is 4 jaar jonger.

  • Er kan ook een bepaalde groepsdruk inzitten inderdaad. Als alle kinderen uit de klas de schoen al hebben gezet, kan kinderen zich afvragen: 'Waarom mocht ik het dan nog niet?'

   Leuk dat zakje zout voor 'papa'. Dat soort dingen vinden kinderen volgens mij inderdaad hilarisch.

 29. Bij ons ook 1x per week... en dan nog een gemaakt schoentje in de supermarkt maar ze meestal snoepgoed krijgen.
  En idd kleine cadeautjes. Soms hoor je idd dat ze heel vaak de schoen mogen zetten, ik vind dat persoonlijk niet nodig. De kleine man in huis is nog te klein om het echt te begrijpen en onze dochter vindt het wel goed. Ze is niet zo moeilijk ;)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder