Schoentje zetten: Hoe vaak per week? Spoiler alert: 1 x!

schoentje zetten

Je schoentje zetten!

Als kind vond ik het één van de leukste dingen die er was!

Ik kon dan op zaterdagavond bijna niet slapen van de spanning, wat er op zondagmorgen in mijn schoentje zat!

Maar hoe vaak mag een kind zijn of haar schoentje zetten?

Mijn antwoord is: vanaf aankomst van de Sint in Nederland 1 x per week op zaterdagavond!

In 2010 schreef ik onderstaande post over schoentje zetten.

Schoentje zetten in 2010

‘Morgen komt Sinterklaas aan,’ zei mijn zoon Ot (9) genietend. En Piet (7) riep meteen: ‘Mogen we dan ons schoentje zetten?!’
En toen drong het pas echt tot mij door:

‘Sinterklaas komt weer in het Nederland. En dus moet ik morgen ergens ‘schoencadeautjes’ vandaan halen.’

Bij schoencadeautjes denk ik aan een ‘kleinigheidje’ dat niet meer mag kosten dan 2,50. Aangevuld met pepernoten en zo’n fondant kikker of muis. Dat niet alle ouders daar zo over denken merkte ik op de voormalige school van de kinderen, waar kinderen op maandag trots hun nieuwe k-Nex reuzenrad lieten zien dat ze in hun schoentje hadden gevonden. Daar stak het zaklampje van de Wibra dat de mijne daar aantroffen schamel bij af.

Schoencadeautje

Maar als een schoencadeau al zo groot is, wat kun je dan nog in de ‘zak’ stoppen?! Gelukkig heb ik voor Piet bij de Spar bij aankoop van twee pakken Roosvicee Boomfruit, een gratis handpop van Sinterklaas gekregen. Die gaat vanavond in zijn schoentje. En voor de andere vier moet ik zo nog even op pad! Ik hoop dat ik een evenwicht kan vinden tussen ‘leuk’ en ‘niet duurder dan 2,50’.

Bij ons mogen de kinderen vanaf de aankomst van de Sint op zaterdagavond hun schoen zetten. In de praktijk is dat meestal drie keer.

Vijf jaar later schreef ik opnieuw een post over je schoentje zetten!

Hoe vaak schoentje zetten 2015

Het was voor mij niet eens een vraagstuk eigenlijk:

Hoe vaak mag een kind zijn of haar schoentje zetten per week?

‘Eén keer per week natuurlijk!’ vond ik.

Maar het blijkt dat veel ouders hun kind vaker de schoen laten zetten. Van twee tot drie keer per week tot zelfs elke dag! Ga er maar aan staan zeg.

Schoentje zetten: 1 keer per week is genoeg!

Schoencadeautjes zijn bij ons kleinigheidjes met wat pepernoten en chocolademunten erbij. Het liefst kost een schoencadeautje me niet meer dan 3,-. Tegelijkertijd wil ik liever geen troep geven, dus dat is best lastig. Alleen al om die reden vind ik 1 keer per week de schoen zetten wel genoeg!

Eigenlijk had ik gedacht er van af te zijn, van dat schoen zetten. Het Sinterklaasfeest vieren vind ik superleuk. Maar om de schoen te zetten vond ik de kinderen eigenlijk te oud. Maar mijn voorstel om het schoentje zetten af te schaffen stuitte op protest. Behalve bij mijn oudste dochter. Die vond het wel best.

Schoencadeautjes afgelopen zaterdag

Afgelopen zaterdag stopte de Sint het volgende in de schoenen van 4 van mijn kinderen:

 • Eyeliner (16-jarige dochter – 1,90)
 • Axe deodorant (14-jarige zoon – 2,85)
 • Garfield boekje (12-jarige zoon – 3,-)
 • Donald Duck (18-jarige zoon – 2,85)

Voor mij is de vraag dus niet: ‘Hoe vaak mag een kind zijn schoen zetten’ maar ‘Tot welke leeftijd?’ ; )

Schoentje zetten 2022

Nog steeds denk ik met warme herinneringen terug aan mijn kindertijd en schoentje zetten! Ik herinner me bijvoorbeeld het jaar dat mijn vader twee schoenen zette! Oh, wat waren mijn zusjes en ik verontwaardigd over zoveel hebberigheid! En wat waren we tevreden toen de schoenen van mijn vader de volgende ochtend leeg waren. ‘Dat komt er nog van!’ riepen we in koor.

Schoentje zetten basics

Vraagt jouw kind om de haverklap: mag ik mijn schoentje zetten? Doe dan net als ik: kies er 1 vast dag voor waarop dat mag. Bij ons was dat zaterdagavond. Een andere optie is een aftelkalender maken. Hieronder een Sint aftelkalender die ik heb gemaakt en die je gratis kunt downloaden!

schoentje zetten

Pas hem naar wens aan met je eigen tekst en/of stickers! Wil je de link naar deze aftelkalender om hem aan te passen? Dat kan! Mail me dan even, en stuur ik je de link naar mijn ontwerp. Je hebt dan wel een gratis account bij Canva nodig.

Wanneer schoentje zetten: hoe doen andere ouders dat?

Jolanda

Bij ons mogen ze op zaterdag en woensdag hun schoen zetten. De ene keer zit er een klein kadootje in (ook niet boven de 2,50 euro), de andere keer een handje pepernoten of chocolademunten. De kinderen snappen ook dat Sint er geen grote kado’s indoet want die passen niet in je schoen. Maar om me heen zie ik het ook wel eens anders.
Toch vond ik de strategie die een collega-moeder hanteerde ook wel leuk. Bij haar mochten ze elke dag hun schoen zetten want je weet ten slotte nooit wanneer Sint komt. Ze zei dat de eerste twee ochtenden de kids wel vroeg wakker waren maar na een paar keer een lege schoen was dat over. En regelmatig vergaten ze ook hun schoen te zetten. Des te groter was de verrassing als er wel iets in zat.

Tineke

Onze zoon van 7 mag op Zaterdag en Dinsdag zijn schoen zetten. De cadeautjes dit jaar zitten tussen de 1.49 en 4.99 + wat snoepgoed zoals een kleine letter en muntjes. En dan geen heel netje per keer, maar op ieder cadeautje zitten 2 muntjes geplakt ; )

Isabelle

Ik heb alle schoencadeautjes in huis en heb het volgende gekocht.

 • afschietvliegtuigje 1.99
 • pen + etui van Toy Story voor op school 2.50
 • blauw fietsslot 1.49
 • shrinky dinkie sleuterhangers maken van Toy Story 4.99
 • Doosje Lego Auto 3.99. Zie ook mijn post over nep lego!
 • En de laatste keer schoentje zetten is altijd een adventkalender. 1.79

De rommelpiet gaat dit jaar ook weer langskomen, en wij zetten ook ons schoentje maar op 1 keer na zit er verder nooit iets in en dat vindt onze zoon hilarisch. Verder mag hij bij opa en oma ook nog een keer zijn schoen zetten.

Tamara

Hier mogen de 3 kids ook elke zaterdag hun schoen zetten. De kadootjes die er in gaan zijn idd zo tussen de 2,50 en 5 euro. (denk dan aan handschoenen en een nieuwe das, knutseldingen, kleurboeken, klein doosje lego enz. De ene zaterdag zit er iets in van nog geen 2 euro, en de volgende week is het dan misschien eens een keer 4 euro. Maar in het totaal ben ik nooit meer dan 12 euro kwijt aan kadootjes voor 3 kinderen 3x schoen zetten. En dan natuurlijk iets te snoepen erbij.

Iris

Bij ons zijn de gelovigendagen over maar ze mochten altijd op woensdag en op zaterdag hun schoen zetten. Op woensdag ging er wat lekkers in de schoen (netje met chocolade munten, klein chocoladelettertje, zakje schuimpjes) en op zaterdag kregen ze een klein cadeautje. Nieuwe potloden, mini-puzzeltje, knutseldingen. Het kwam denk ik zeker niet boven de 2 en een halve euro uit.

Leestips

Hoe vaak mag jouw kind de schoen zetten?

66 Comments

 1. d
  • Marga
 2. Jet
 3. nadasurf
 4. Anke
 5. Els
 6. Janneke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh