Lootjes trekken met lootjestrekken.nl: 4 opties!

lootjes trekken

Lootjes trekken is een belangrijk onderdeel van het Sinterklaasfeest! Door lootjes te trekken beperk je bovendien de kosten. Je hoeft immers alleen iets te kopen voor de persoon die je hebt getrokken. En hetzelfde geldt voor de surprise. Meer mag natuurlijk, maar het moet niet.

Lootjes trekken van papier

Ooit trokken wij lootjes met behulp van papier. Daarop schreef iedereen zijn of haar naam. Vervolgens gingen de lootjes in de pet van mijn vader. Of in een snel leeg gegooid broodmandje. Vervolgens ging één uitverkorene rond met de pet/het mandje. Iedereen pakte er een lootje uit. Soms moest het wel 10 keer opnieuw, omdat iemand zichzelf trok!

Online lootjes trekken

Tegenwoordig gebruiken we lootjestrekken.nl! Ik zou hiervoor graag zelf de eer opstrijken. Maar de waarheid is dat mijn 18-jarige dochter er mee kwam. Ik vond het even slikken, om zoiets ouderwets als ‘lootjes trekken’ via internet te doen. Maar ik ben nu helemaal om! Het is superhandig. Bovendien heb je de verlanglijstjes makkelijk bij elkaar. Je kunt op een verlanglijstje zelfs aangeven wat jij wilt gaan geven. Maar het allerfijnst van onlinelootjes.nl trekken is nog wel: niemand kan zichzelf trekken! Inmiddels is er zelfs een online lootjes trekken app. Wat kunnen ze toch veel tegenwoordig ; )

Je kunt online lootjes trekken op:

 • onlinelootjestrekken.nl
 • sinterklaas.nl
 • mijnverlanglijst.eu
 • verlanglijst.online

Lootjes trekken zonder email

Met behulp van Whatsapp kun je lootjes trekken zonder email. Je verstuurt de uitnodigingen dan simpelweg via whatsapp. Dat doe je als volgt:

 1. Maak op Whatsapp een speciale groep aan via lootjestrekken.nl
 2. Vul de namen in van alle deelnemers
 3. Geef aan wie elkaar niet mogen trekke,
 4. Vul de details van de viering in
 5. Verstuur de uitnodiging via WhatsApp
 6. Trek de lootjes online
 7. Sinterklaaspret: niemand gelooft meer bij ons thuis

Lootjes trekken zonder email kan op lootjestrekken.nl overigens ook met SMS.

Al onze kinderen kennen het ‘geheim van Sinterklaas’!

Dit is het eerste jaar dat al onze kinderen het grote ‘geheim van Sinterklaas’ kennen. Onze jongste, tienjarige, is vorig jaar na 5 december uit de droom geholpen. Ik vond dat zelf eerst wel even wennen. Je moet toch een soort van nieuwe vorm vinden. Maar ik ben helemaal gerustgesteld, als ik zie hoe mijn 10-jarige zoon zich verkneukelt, over wie hij heeft getrokken! Wat een Sinterklaaspret! En daar gaat het uiteindelijk toch ook allemaal om. Hij is al druk bezig met ideeën voor surprises.

De lootjes trekken we weliswaar op een moderne manier, maar de pret blijft gewoon ouderwets!

Leestips

‘Geloven’ er in jullie gezin nog kinderen in de Sint? En hoe trekken jullie lootjes?

Similar Posts

17 Comments

 1. Wij doen er helemaal niet aan, dus dan heb je ook geen lootjes trekken. Die paar keer dat ik het heb gedaan was het wel ouderwets, maar dit klinkt ook handig. Het gaat toch alleen maar even om dat eerste stukje, de pret is als het goed is ouderwets gezellig :)

 2. Wij trekken geen lootjes maar we spreken een bepaald bedrag af, omdat we in Frankrijk wonen vieren we Sinterklaas met onze oudste dochter en haar gezin, ze wonen 13 km. bij ons vandaan. Met de kerst zijn we in Nederland bij onze jongste dochter en doen we daar wat kadootjes onder de boom. Ik geef hier de bakker en de postbode een chocoladeletter, de bakker komt elke dag behalve op maandag, en we hebben altijd dezelfde postbode.
  Groet uit de Haute Marne

  1. Wat gezellig, een bakker die elke dag langskomt zeg! En wat bijzonder dat je dochter maar 13 km van je vandaan woont in Frankrijk.

   De postbode klinkt ook zo knus! Hier in de Achterhoek zie ik de postbode eigenlijk nauwelijks. Vroeger wel, dan kwam hij altijd koffie drinken bij mijn oma.

 3. Wij doen dit jaar voor het eerst lootjes trekken. In het verleden kochten wij voor de kids. Nu willen zij ook betrokken worden en een surprise maken. De lootjes zijn op de ouderwetse manier door dochter gemaakt en wij hebben allemaal getrokken. In ‘één keer goed.

 4. In ons gezin (5 personen) kopen wij allemaal minstens één klein cadeautje voor iedereen, verplicht met gedicht en meestal zonder surprise. Met de uitgebreide familie (13 personen) is het principe hetzelfde, alleen koopt dan ieder gezin/paar (dat zijn er 4) een cadeautje voor alle aanwezigen. Het is een hele sport om voor iedereen iets te verzinnen, zeker als je zo goedkoop mogelijk wilt uitkomen (dat mag! sterker nog, dat is eigenlijk de bedoeling) en toch iets leuks, handigs of grappigs wilt geven. En dan al die gedichten nog… Maar dat hoort voor ons net zo bij het Sinterklaasfeest als Pakjesavond zelf.
  De dochters en hun vrienden gebruiken lootjestrekken.nl wel en vinden dat inderdaad erg handig.

  1. Wauw, begrijp ik goed dat jij en je man dan in totaal 26 cadeautjes moeten kopen? Daar wordt je inderdaad vast heel creatief van!

   Maar dat is juist een een kenmerk van Sinterklaas vind ik. Bij ons thuis gaat het dan ook meer om de surprises en de gedichten, dan om dure cadeau’s. Sinterklaas is ook een beetje een plaagfeest.

  2. Haha, nee, 13 voor het familiefeest en 4 per persoon voor het gezinsfeest. Ook nog 21 totaal, maar net iets minder ;-)
   En inderdaad, het gaat om de dingen eromheen, het plagen, het lachen, het samenzijn.

 5. Hee kunnen we weer reageren? Leek vanmorgen niet te lukken (of was dat alleen op je vorige gastpost?)
  naja wij doen het ook al ajren met lootjestrekken.nl gaat prima en super handig, de2 gelovige jongsten doen natuuurlijk nog niet daaraan mee.

 6. Vanaf het begin van de oprichting: lootjestrekken.nl en dat bevalt heel goed, moest ook even wennen aan het niet meer handmatige uit de hoge hoed.
  Echter ik ben helemaal “om”.

 7. Oh, ik vind dat juist zo’n leuk onderdeel van het hele Sinterklaasgekneuter! Ik kan me voorstellen dat het met 5 kinderen wat lastiger wordt, wij vieren het met z’n 5en.
  Maar voor mij gaan beide decemberfeesten net zoveel over voorpret en voorbereiding en verheugen dan over de avond/dag zelf, en voor mij is lootjes trekken daar al een stuk van.
  Wij laten trouwens onze dochter van 4 ook een surprise maken (nou ja, helpen dan ;)). We hebben haar gewoon verteld dat we met sinterklaas óók voor elkaar iets maken :)

  1. Bij ons moesten de ‘gelovigen’ ook surprises maken. Voor school! Dus toen hebben we een verhaal verteld over grote drukte voor Sinterklaas, en dat wij hem gingen helpen!

 8. Wij trekken geen lootjes meer, maar kopen voor iedereen iets kleins van 2 euro. Daarmee zitten we nog steeds op hetzelfde bedrag wat we eerst standaard voor een surprise hadden, maar dan hebben we bv bij de kringloop vandaan ontzettend leuke kleinere cadeautjes. Grappig genoeg kan je voor zo’n klein bedrag weer erg leuke, ludieke dingen vinden, terwijl je met bv 10 euro per persoon vaak net tussen de goedkope leuke dingen en de leuke maar dure dingen in zit, is onze ervaring :D

 9. Hallo huisvlijt ik gebruik ook alleen D.E.
  Ik heb andere koffie geprobeerd van de Hema en ik vond het Heel vies.
  Als ik bij een vriendin op visite ben krijg ik Aldi koffie.
  Misschien ligt het ook aan hoeveel je erin doet maar die koffie is altijd lekker.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.