Bioscoopbon: het leukste cadeau in het donker?

Bioscoopbon: welke is overal geldig?

Het valt niet altijd mee iets leuks te verzinnen om iemand te geven voor zijn of haar verjaardag. Dus kocht mijn man een paar jaar geleden een leuke bioscoopbon voor zijn jarige neef. Zo’n bioscoopbon komt immers altijd wel een keer van pas. En wordt het niet aangeprezen als Het leukste cadeau in het donker? Nou dan!

Maar de bioscoopbon bleek helemaal niet zo’n leuk cadeau te zijn.

Want toen de neef van mijn man en zijn vriendin gezellig naar de bioscoop gingen met de bioscoopbon, bleek hij niet geldig bij die bioscoop. Dat was extra irritant, omdat mijn man dit speciaal nog had nagevraagd bij de supermarkt waar hij de bioscoopbon kocht. ‘Ja hoor meneer, die is overal geldig!’ zei het kassameisje geruststellend.

Niet dus.

Er zijn diverse bioscoopbonnen te koop

Dit jaar was de neef weer jarig, en mijn man en ik kregen een discussie over de vraag of een bioscoopbon een goed idee was of niet. Ik besloot het uit te zoeken! Er blijken diverse soorten bioscoopbonnen te zijn. Sommige zijn specifiek van een bepaald bioscoopketen. Zij hebben hun eigen bioscoopbon, zoals Pathé en Vue. Maar er blijkt toch ook een algemene overkoepelende bioscoop te zijn, en dat is de Nationale Bioscoopbon. Die is in principe overal geldig.

Maar wat ging er dan mis bij de neef van mijn man?

Oh, dus dáárom was de bioscoopbon niet geldig!

In 2015 verbrak Pathé de samenwerking met de Nationale Bioscoopbon. Ze waren het er niet mee eens dat de branchevereniging Nederlandse Vereniging van Bioscopen de bon uitgaf. Anno 2019 wordt de Nationale Bioscoop uitgegeven door een aparte stichting. Dus inmiddels kun je met de Nationale Bioscoop wél weer terecht bij Pathé bioscopen. De kassière die mijn man de bon de bioscoop verkocht, wist destijds waarschijnlijk niet dat Pathé niet meer wilde meedoen.

Algemeen geldige bioscoopbonnen

 • Nationale bioscoopbon, is overal inwisselbaar als het goed is. Dat staat officieel in de algemene voorwaarden.Bioscoopbon
 • De MaDiWoDo bioscoopkaart valt onder de nationale bioscoopbon en is dus ook overal inwisselbaar. Verwarrend dat ze deze dan niet gewoon ook biosoopbón noemen!

ma/di/wo/do bioskoopkaart

Bioscoopbonnen van ketens

 • BioscoopCadeau van Pathé bioscopen. BioscoopCadeau van Pathé bioscopen is soms ook inwisselbaar bij andere bioscopen die zijn aangesloten. Je kunt dit hier controleren.Bioscoopcadeau
 • Pathé!GiftcardPathe giftcard
 • Vue Gift Card van Vue bioscopenBioscoopbon Vue

VVV cadeaucard en bioscoop

‘Kun je met een VVV cadeaucard naar de bioscoop?’ vroeg ik me af. Het antwoord is: dat hangt af van de bioscoop. Geef dus liever geen VVV cadeaucard cadeau voor een bioscoopbezoek, want het is maar de vraag of de ontvanger er mee naar de film kan. Bij Pathé bioscopen kun je bijvoorbeeld niet met een VVV cadeaucard naar de film.

Bioscoopbon samenvattend

Als je iemand een bioscoopbon cadeau wilt doen, dan ben je het beste af met de Nationale Bioscoopbon. Die is namelijk in principe geldig bij alle bioscopen, en dus bij verschillende ketens. Vermijd liever bioscoopbonnen van specifieke bioscoopketens, tenzij je weet dat de persoon waaraan je hem geeft er eentje in de buurt heeft.

Let op: na activatie is de nationale bioscoop 5 jaar geldig. Je kunt de geldigheid controleren met de saldo checker.

Bioscoopbon waar te koop

De Nationale Bioscoopbon is eenvoudig te kopen. Je vindt hem onder andere bij:

Je kunt er een kiezen voor bedragen tussen 5,- tot maximaal 150,-

P.S. Heb je een cadeaukaart van bol.com? Klik dan op de link en ontdek mijn slimme hack om hem nooit meer te vergeten!

Lees ook over het verschijnsel bioscoopbroek!

Wat zijn ervaringen met bioscoopbonnen?

Similar Posts

40 Comments

 1. Dat is altijd het lastige aan cadeaukaarten, je moet altijd zeker weten dat de ontvanger de winkels in de buurt heeft en er kan komen anders is zo’n kaart waardeloos.

 2. Wat een gedoe.Kun je nog beter geld geven, dat is nog overal geldig… al zal het niet lang meer duren voor je niet meer overal met contact geld zal kunnen betalen

 3. Dat is het verschrikkelijke aan cadeaubonnen. Je denkt er iemand blij mee te maken maar het is vaak heel veel gedoe om ze te kunnen gebruiken.

 4. Het fijne van bonnen geven vind ik dat de ander er iets mee kan doen waar hij of zij echt blij van wordt. Ik merk zelf dat ik, als ik bonnen krijg, er ook echt iets leuks mee doe. Als ik geld krijg, verdwijnt het toch al snel gewoon bij de supermarkt ofzo…

 5. Mijn ervaringen zijn wel goed met bioscoopbon. Ik bedoel het is niet dat ik ze dagelijks krijg, maar die keren dat ik ze kreeg waren ze gewoon geldig in de Pathé hier.
  Maar ik moet zeggen dat ik er ook zo vanuit was gegaan dat het overal geldig was. De naam doet het wel vermoeden namelijk.

 6. Cadeaubonnen zijn altijd een handig cadeau, als de ontvanger er tenminste rekenen kan op de geldigheid.
  Daarom beperk ik me tot het geven van boeken-, slijterij-, HEMA- en dergelijke -bonnen en cadeaukaarten. Die kun je overal wel ergens kwijt en ook bij Bol inleveren.

 7. Heel eerlijk; ik ga bijna nooit naar de bioscoop. Ik denk 1 a 2 keer in het jaar, en dan meestal met een bon!

 8. Ik vind een bon om te geven altijd zo ‘kaal’. Tuurlijk ze zijn wel praktisch, maar toch. daarom probeer ik, als iemand perse een bon wil, hem altijd beetle leuk aan te kleden, zodat het toch nog een beetje een cadeau is.

 9. Ik koop nooit bonnen en ontvang ze ook liever niet. Er zit altijd een addertje onder het gras. Daarbij, als je er 10 euro op zet wat een normaal bedrag is voor een cadeau, moet diegene alsnog bijbetalen. Onzinnig dus.

 10. Leuk dat je dit allemaal hebt uitgezocht. Wie vindt het nou niet leuk om even naar de bioscoop te gaan. Jammer dat er zoveel voorwaarden en verschillen inzitten. Dit is dus een slim onderwerp om eens over te schrijven!

  1. Dat heeft één van mijn koffievriendinnen ook Manon. Ze wordt helemaal verstoord van de geur van andermans chips en het gekraak om haar heen.

 11. ik heb er geen ervaring mee eeriljk gezegd en ga ook niet naar de bios haha geen geduld voor ;) maar wel leuk om te geven inderdaad

 12. Persoonlijk word ik niet meer blij van bonnen. Laat ze nogal eens verlopen. Denk nu heb liever dat je met lege handen komt dan met een bon. Nadat ik pas weer 70 euro onbesteedde bonnen heb weggegooid heb ik met mezelf afgesproken dat ik bonnen binnen 14 dagen moet opmaken of anders moet weggeven.

  1. Oh dat is inderdaad jammer zeg. Dat is nog best een flink bedrag ook… Ik doe mijn cadeaukaarten nu altijd in het mapje van mijn smartphone zodat ik ze niet kan vergeten.

 13. Ik krijg het liever niet en schaam me er voor om het aan een ander te geven. Geldt voor alle bonnen, die ik zie als geld met een beperking. Ik vind het prima om niets te krijgen. Zo’n bon voor een bioscoop zou ik het liefst niet aannemen. Anders belandt ie na een paar jaar bij het grijze afval, omdat ik niets met een bioscoop heb. Voor een boeken-, planten-, drank- of groene kattenbon is dat niet anders.

 14. toen ik laatst ene bioscoop bon wilde kopen als kado kwam ik hier ook achter. verwarrend en onnodig vind ik het

 15. Ik wist dit allemaal niet, Pathé is natuurlijk heel groot dus als zij niet meedoen, beperkt het wel meteen heel erg. Mooi dus dat ze weer meedoen. Mijn zoon had laatst van vrienden die blauwe gekregen op zijn verjaardag en was er erg blij mee.

 16. Oh, eigenlijk nooit op gelet. Nou heb ik zo’n bon alleen nog maar aan dochterlief gegeven en dat was een Pathébon. Ze gaat ook meestal naar Pathé. Mazzel dus.

 17. Dat vind ik dus zo lastig aan kadobonnen. Je moet zeker weten dat de persoon ze ook daadwerkelijk kan gebruiken. Anders is het zonde van het geld.

 18. Ik geef altijd die eerste bon cadeau, tenzij ik zeker weet dat er bijvoorbeeld een Pathe in de buurt zit. Verder geef ik niet vaak een bios bon cadeau, maar ik vind het bijvoorbeeld wel leuk om die zelf te krijgen als cadeau :)

 19. ik vind cadeaukaarten altijd leuk om te krijgen, omdat je dan zelf wat kan uitzoeken. Helaas had ik een keer een sauna bon gekregen, bleek maar een jaar geldig te zijn, dit vind ik echt heel erg slecht.

 20. Er zijn echt veel verschillende soorten bioscoopkaarten, maar eigenlijk is dat niet zo gek. Ieder merk wil natuurlijk zijn eigen stempel drukken. Vaak hebben mensen toch een favoriet voor een bepaalde bioscoop.

 21. Ik heb ook een bioscoop bon gekregen. Ik moet nog kiezen welke film ik wil zien. Cadeaubonnen zijn wel handig maar ik vergeet ze weleens! Echt zonde

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.