Life hacks: meer dan 300 slimme maar ook ‘Duh!’ lifehacks

life hacks

In het boekje Life Hacks van Machteld Smid vind je, volgens de cover, 300 vindingrijke en handige tips om het leven simpeler te maken.

Ik nam het boekje Life Hacks mee uit de bieb. ‘s Avonds in bed bladerde ik het door. Er staan inderdaad een heleboel ‘life hacks’ in waarvan ik dacht: ‘Zo! Dat is slim bedacht!’ Maar er waren er ook best veel waarvan ik dacht: ‘Duh! Zo lust ik er ook wel eentje…’

Daarom heb ik twee lijstjes gemaakt op basis van dit boekje. Een lijst met slimme life hacks en een lijstje met stomme/open-deur life hacks.

Maar eerst: wat is een lifehack eigenlijk?

Een life hack = ieder trucje, handigheidje of sluipweggetje dat het leven gemakkelijker maakt. Of dat op zijn minst een klusje op een onconventionele manier vereenvoudigt.’

Het begrip life hack komt oorspronkelijk uit de computerwereld. Daar werden ze door programmeurs bedacht om iets sneller en gemakkelijker te doen. En nu is de term gemeengoed geworden.

Lifehack Nederlands

De online Van Dale kent het woord lifehack niet. Maar op Ensie vind ik een Nederlandse vertaling van het woord life hack! Ze noemen het ‘een handigheidje’ en een ‘huishoudtruc’.

10 Slimme lifehacks voor thuis uit het boekje Life Hacks

 1. Voor extra veel sap leg je perssinaasappels 10 seconden op vol vermogen in de magnetron. Even laten rusten en dan uitpersen.
 2. Buig je regelmatig je lepel krom als je ijs wilt pakken? Doe de bak ijs in een druk-en-sluitzakje en je kunt het ijs er zo uitscheppen.
 3. Boren geeft stof. Door een papieren bekertje om een boor te doen (boor er aan de onderkant doorheen) vang je al het stof automatisch op.
 4. Besparen op water als je de wc doortrekt? Leg een baksteen in het waterreservoir.
 5. Gebruik de stoelverwarmer in je auto om een pizza of ander afhaaleten mee warm te houden.
 6. Drink ananas tegen hoesten. Dat werkt beter dan een hoesdrank. Zie ook ananas snijden.
 7. Gebruikt gewaxt tandfloss om een taart mee te snijden.
 8. Leen je iets aan iemand uit? Zet die persoon dan op de foto met het geleende item! Zo weet je aan wie je het gaf.
 9. Gaat je hond er van door zonder jou? Ren er niet achter aan maar ga op de grond liggen alsof je gewond bent. Dan komt hij zo terug.
 10. Zet je thuisnummer in je smartphone. Raak je hem dan kwijt, dan kan de vinder je bellen.

6 Maffe en stomme Lifehacks uit het boekje Life Hacks

 1. Laat je creditcard thuis en doe het bedrag dat je maximaal wilt uitgeven in je portemonnee. (Duh.)
 2. Heb je een jurk met blote rug maar wil je geen bh-band aan de achterkant? Knip de cups uit een bh en naai hem in de jurk. (Deze snap ik ook niet! Want dan zie je toch nog steeds de bh-band?)
 3. Wat in de koeling van de supermarkt ligt moet thuis ook in de koelkast. (Duh.)
 4. Kijk Netflix in de douche: doe je smartpone in een druk-en-sluitzakje en hang het aan de muur met twee paperclipklemmen. Als het ooit zo ver met mij komt dan mag mijn man ingrijpen!
 5. Raak je te water terwijl je in de auto zit en heb je geen lifehammer? Gebruik dan je hoofdsteun om het raam kapot te maken. (Dit vind ik een maffe tip zeg. Ik denk niet dat ik de kracht heb om even de hoofdsteun van de stoel te rukken!)
 6. Kijk voor je gaat winkelen eerst op websites met kortingsbonnen. (Duh.)

Conclusie over Life hacks

Van de 300 life hacks zijn er ruim 290 echt slim en handig. Dat maakt Life Hacks toch een leuk en nuttig boekje. Behalve de tien slimme tips in deze post, zijn er nog veel meer. Het boekje is bovendien niet al te duur. Voor 9,99 koop je het bij bol.com.

Slimme life hack van mezelf: cadeaukaart bol.com! Lees ook hoe je kleding langer kunt laten meegaan door zelf je kleding te verstellen.

Leestips

Heb jij nog slimme life hacks?

Similar Posts

51 Comments

 1. Haha dit zou echt ideaal zijn voor mij zo’n boekje vol met tips om het wat gemakkelijker te maken. Vooral die tip voor Kaarsen met spaghetti. Ik brand echt altijd mijn vingers. (inmiddels zit er eelt op mijn vingertoppen)

 2. Drink ananas tegen hoesten en Gebruikt gewaxt tandfloss om een taart mee te snijden dat vind ik zeer handige tips. Ik ga ook zeker proberen.Het lijkt me echt een leuk boek.

 3. Haha een kaars aansteken met spaghetti,, daar had ik echt nog nooit van gehoord! :p
  Die van het natte keukenpapier om een biertje kende ik al wel :) Grappig boekje! :)

 4. ‘t Lijkt me een grappig boekje, met veel handige tips, maar zoals jij ook al zegt, tevens een boel minder slimme tips.
  Als wij boren, houden we er gewoon de stofzuigerslang bij, werkt ook heel goed. Kun je gelijk het boorsel uit het geboorde gat zuigen.
  Pizza’s halen we nooit af, maar als we het zouden doen, helpt het niet om ze warm te houden d.m.v. autostoelverwarming, want die heb ik niet, haha.

 5. Over die BH cups: je naait de cups, dus alleen maar de cups in je jurkje. De bandjes gooi je dan weg ????
  En de tip wat betreft de koelkast, vind ik ook niet zo gek. De tip is waarschijnlijk bedoeld voor mensen die allerlei groenten en fruit, die in de winkel niet in de koelkast liggen, thuis wél in de koelkast doen.
  Bananen, wortels, aardbeien, noem maar op.

 6. Nummer drie is niet zo handig, dan zie je niet meer waar je precies boort etc, gewoon stofzuiger erbij houden????

 7. Sorry hoor, ik kan het niet laten om je die van die bh en die cups (nr. 2 van de zogenaamde ‘maffe lifehacks’) uit te leggen…
  Je trekt dus niet die bh met uitgeknipte cups aan. Je trekt helemaal geen bh aan, maar je naait de cups in je jurk.
  DUH! ;-)

 8. Maar de meeste van die tips vind je ook in de Enkhuizer almanak of op internet.
  En veel van de nuttige tips werken niet echt. Een plastic bekertje om je boor? Om de boorkop lijkt me nog logisch, anders draait dat bekertje vrolijk mee. Een beter oplossing blijft om iemand met een stofzuiger er bij te laten staan. Klussen is sowieso gezelliger met z’n tweetjes.

  Niet iedere hond komt terug als de baas net doet of hij pijn heeft. Plus wellicht maak je je buren ongerust als je ineens op de grond valt en auwauw schreeuwt? Veel beter is om subiet om te draaien en naar huis te lopen. Komt de hond niet als hij je weg ziet lopen, dan pak je een stukje worst of iets anders wat hij anders nooit krijgt en dan komt hij echt wel.

  Kan natuurlijk wel elke hack gaan verbeteren, maar ach :)

  En ananas drinken? Het sap uit een blikje ananas zal dat toch niet zijn: dat is siroop en dus suiker. Dat werkt niet altijd lekker bij keelpijn. Honing wel. Okay, ik hou op :P

 9. Die van die foto vind ik een goeie. Wij doen het tegenwoordig ook als we met vakantie gaan en wat waardevolle spullen weg stoppen. We hebben ons namelijk een keer ongans gezocht na terugkeer!? Pfffff….
  En die bh… Hahahaha… Ik zit nog te grijnzen.

 10. De ananas en aansteker van spaghettti ga ik proberen. Mijn oven steek ik met lucifer aan en dan valt de lucifer er meestal in en ligt eronder op de vloerbedekking wsnt fornuis is open vanonder. Is niet zo erg want de vloerbedekking wordt binnenkort vervangen.

 11. Goeie life hacks, vooral die met de sinaasappel. En die andere met de DUH factor, ahaha ik meot er om lachen. Vooral die van de smartphone in de douche. Muziek terwijl je onder de douche staat is leuk, maar netflix kijken dat gaat toch wel heel erg ver.

 12. Op Pinterest kom ik ook vaak life-hacks tegen. De meeste zijn echt handig en bruikbaar, andere zijn hilarisch en niet voor de hand liggend. Wel leuk dat hier een boek mee samengesteld is.

 13. Lijkt me wel een geinig boekje. We klungelen wat af in het dagelijks leven.

  Dat van die bh…ik ga toch niet m’n goeie push up bh verknippen om die in een jurkje te naaien?! Volgens mij hebben de sterren op de rode loper zelfklevende cups aan onder hun backless dress. Maar goed, dan zijn het nog altijd 299 goeie tips, hahaha.

  Zal ik dan nog even dé life hack geven voor boren ? ;-)
  Een stofzuiger is handig, maar dat vereist twee paar handen. Nou, menig klusser klust vooral in zijn of haar eentje. Dus niemand om de stofzuigerslang voor je vast te houden.
  Wat je dan doet is, je pakt een klein doosje uit van de oud papier stapel of een dik stuk karton of een lege envelop. Dit vouw of scheur je tot een bakje, plakt het met schilderstape aan de muur, onder het te boren gat en je boorstof valt in het bakje. Daarna kun je nog met een stofzuiger het gat uitzuigen.
  Doe er uw voordeel mee zou ik zeggen;-)

  Een bekertje om je boor is handig als je een gat ik het plafond moet boren.

 14. Ik vind tip 1 en 6 eigenlijk helemaal niet maf of stom. Want hoe vaak gebeurt het niet dat je teveel uitgeeft tijdens het shoppen. En het geldt natuurlijk net zo goed voor je pinpas als voor een creditcard, die ik overigens niet eens heb.
  En het is natuurlijk altijd een idee om kortingsbonnen bij je te hebben tijdens het winkelen. Of VVV-bonnen die maar in een la liggen te verpieteren.

 15. Leuke en grappige tips maar ook zeker een aantal bruikbare!
  Als je nou een keer iemand tegen komt die op de grond ligt, dan weet je dat ik het ben omdat mijn hond is weggelopen ;)

 16. Als ik de volgende keer weer moet hoesten, ga ik zeker eens ananassap drinken. Ik ben benieuwd of het echt helpt. Ik haal trouwens nooit pizza af en ik heb geen stoelverwarming, maar alsnog een goede tip. Die “stomme” tips zijn inderdaad echt stom haha. En te simpel gewoon.

 17. haha, netflixx onder de douche in een boterhamzakje… dat is wel dramatisch ja.

  sommige tips vind ik echt wel nuttig. Boren in een plastic bekertje?! Ga ik proberen! (Mijn man aan te smeren dus)

 18. Ik ga zeker wat kaarsjes aansteken met spaghetti. Ik vind life hacks enorm leuk om te lezen, helaas vergeet ik ook allemaal te snel. Spaghetti it is!

 19. Hahahaha, wat in de koeling staat moet thuis ook in de koeling. Had ik nooit zelf kunnen bedenken;). Lijkt me verder wel een vermakelijk boekje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.