Koekje bij de koffie

2 1

In haar boek Eenvoudig Lekker geeft Teunie Luijk, van het populaire blog Eenvoudig Leven, een recept voor havermoutkoekjes.

Ze mijmert daarbij over de jaren zeventig, waarin ze opgroeide.

Koekjes los kopen

In die tijd was het heel gewoon om koekjes ‘los’ te kopen, schrijft Teunie. Je had toen grote uitstallingen met allerlei koekjes bij de Hema, bakker en op de markt. Teunie’s moeder stuurde haar op pad voor ‘een half pond koekjes, gesorteerd’.

De meneer of de mevrouw achter de toonbank nam dan een papieren zakje en deed daarin uit verschillende bakken koekjes tot de 250 gram was bereikt. Als voorbeeld noemt Teunie:

 • Spritsen
 • Zandkoekjes
 • Kattentongen
 • Janhagel
 • Nougatientjes
 • Kletskloppen

Zelf denk ik daar meteen bij: krakelingen, bokkenpootjes en speculaasjes. Kletskloppen vind ik niet lekker. Ik houd niet van die pinda’s die erin zitten!

Eén koekje bij de koffie

Wat ik zo leuk vond om te lezen is dat het in die tijd blijkbaar de norm was om 1 koekje te nemen bij de koffie. Ook als er bezoek was! Ik vermoed dat daar dat beeld vandaan komt van de zuinige Nederlanders met de koekjestrommel waaruit je als gast slechts 1 koekje krijgt.

Tegenwoordig grotere koeken bij de koffie

Teunie constateert dat 1 koekje bij de koffie tegenwoordig toch wat karig is. Ze schrijft:

‘Meestal worden er grotere koeken uitgedeeld,zoals stroopwafels, gevulde koeken of plakken cake.’

Ik vond dat helemaal interessant! Want ik serveer tegenwoordig inderdaad altijd zelfgebakken citroencake aan mijn bezoek. Geen koekjes. Maar ik herinner me inderdaad dat mijn moeder vroeger wel een koekjestrommel had, met daarin een assorti aan koekjes.

Heeft Teunie gelijk dat 1 koekje bij de koffie tegenwoordig te karig is?

Zijn we verwend geraakt, en willen we nu een grote koek?

Gezien de druk op gezond leven en gezond eten zou ik dat toch ook weer niet denken.

Mensen willen niet teveel snoepen?

Hoewel ik citroencake op tafel zet, wordt dit niet altijd opgegeten door mijn bezoek. En voordat iemand zegt dat mijn citroencake dan zeker niet lekker is, dat geldt ook voor andere versnaperingen, die ik niet zelf in elkaar heb gefabriekt! Zoals Celebrations, paaseitjes of pepernootjes.

Het is één van de redenen dat ik het lekkers simpelweg op tafel zet, zodat gasten naar believen kunnen pakken.

Of niet.

Ik houd er niet van als ik gedwongen versnaperingen moet eten als ik ergens op bezoek ben. Dus ik wil mijn bezoek alle ruimte en vrijheid geven om te nemen, of te laten staan.

Koekje d’r bij?

Herinner jij je nog deze geweldige reclame getiteld Koekje d’r bij?

Teunie’s boek Eenvoudig Lekker

Teunie’s boek is voor 29,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

Koekje bij de thee

In de regio Utrecht is er een initiatief dat Koekje bij de thee heet. Het is een bezoekdienst voor ouderen die behoefte hebben aan gezelschap. Het koekje bij de thee is in dit geval een vrijwilliger die op bezoek komt! Wat een leuke naam voor dit initiatief. Het klinkt zo gezellig.

koekje bij de thee

Koekjes kopen

Je kunt ze eenvoudig kopen bij de supermarkt, maar ook bij de Hema zijn ze nog altijd te koop! Zelfs verschillende soorten in een doosje, zoals Teunie beschrijft.

Screenshot 2023 04 22 at 14.39.31

Vervolgens was ik benieuwd naar het aanbod van de Aldi, die recent als de duurste supermarkt werd genoemd! Je hebt daar keuze uit onder andere zogenoemde digestives, haver biscuits en café noir. Maar dus niet een assorti!

Koekje van de Hema erbij?

De reclame ‘Koekje d’r bij?‘ vind ik onvergetelijk, en nog regelmatig kan ik het niet laten met die intonatie mensen een koekje aan te bieden.

Maar in het geval van het koekje bij de Hema bedank ik altijd vriendelijk, want dat is het meest onappetelijke koekje dat ik ken. Ze zitten in een grote kartonnen doos, en worden daar uitgegrabbeld door de mevrouw achter de balie, waarna ze het op je schoteltje legt.

Met dezelfde handen als waarmee ze het geld hanteert. En eerlijk gezegd verdenk ik de Hema er van dat ze als die versmade koekjes recyclen, en gewoon weer in die doos gooien.

Het zou helpen als het koekje verpakt was, dan was het in ieder geval hygiënischer. Maar gelukkig ben ik geen koekjeseter. Mijn zonden zijn chocola en chips!

Tot slot

Ik ben wel benieuwd: neem jij altijd een koekje bij de koffie of de thee? En herken je Teunie’s observatie dat het tegenwoordig meestal een grote Koek is?

Zelf bakken? In dit boek vind je maar liefst 500 recepten om zelf te bakken!

koekje

Similar Posts

13 Comments

 1. Zelf nemen we geenkoekjes. Komt er onverwacht visite,dan heb ik chocola. Bak ik boterkoek,dan snijd ik die in grote en kleine stukjes. Kan men kiezen,maar ook “nee,dank je”zeggen

 2. Ik heb zelf nooit koekjes in huis. Als er dus onaangekondigd bezoek komt, serveer ik helemaal niets bij de koffie of de thee… Komt er aangekondigd bezoek, zet ik ook het liefst het lekkers gewoon op tafel, zoals jij het doet. Dan kan iemand zelf bedenken of hij/zij het wel of niet wil pakken.

 3. Wij hebben eigenlijk alleen koekjes erbij als er visite is… En dan is het ook meteen onbeperkt.

  Love As Always
  Dimario

 4. Ik koop eigenlijk alleen koekjes voor mijn visite. Zelf ben ik niet zo’n liefhebber. Ik heb toevallig gisteren per stuk verpakte koeken gekocht. Ideaal!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.