Reacties

Suikervrij eten: 100% suikervrij voor kinderen — 34 reacties

 1. Wat mij opvalt in het voorbeeldmenu is dat er achter "appel in partjes en glas water" bij het tussendoortje in het voedingscentrum menu "3" staat, terwijl in het suikervrije menu bij het ontbijt ook een appel in partjes staat, maar dan met "0".
  Hoe betrouwbaar is dit dan?

  • Dat had ik ook gezien en viel mij ook op. Hetzelfde geldt voor de stampot snijbonen, met een gekookt ei en een glas water. Waar dan het ene suikerklontje vandaan komt, geen idee.Als ik stampot snijbonen maak met een gekookt ei dan strooi ik er geen suiker over.... ik krijg een beetje het gevoel.. iemand anders slechter te maken om er zelf beter van de worden

  • Klopt, in de appel, frambozenijsje en banaan zitten ook suiker, dus rechtsonder de streep had minimaal 12 a 13 ( appel 3 klontjes, banaan 4,5 klontje, ijsje minimaal 1) moeten staan. Toch heel anders dan 4. Kortom manipuleren van informatie, niet eerlijk.

   Goed als je mensen bewust wil maken hoeveel en waar allemaal suiker in zit zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken maar strijd dan wel met open vizier.
   Suiker in fruit is wel een prima keuze omdat het in fruit zit en als je het niet de hele dag door eet. Als je de toegevoegde suiker dan verder zo veel mogelijk mijdt is er niets aan de hand.

  • Wat goed dat jullie dit opmerkten! Dat is inderdaad een beetje raar. Het was mij nog niet eens opgevallen. Dus bedankt voor de kritische noot.

 2. Helemaal suikervrij lijkt me moeilijk. Maar als je geen snoep, koekjes, frisdrank en ontbijtgranen met toegevoegde suiker eet, kom je al een heel eind. Zo eten wij ongeveer, maar ik koop heus weleens chocola of ijsjes.
  Het suikervrije menu heeft trouwens weinig koolhydraten en een stuk minder calorieen. Is dat wel ok voor kinderen van 5-8 ?

 3. Wat mij opvalt is dat het voedingscentrum in het algemeen vooral tegen vet is, maar dat ze suiker minder een probleem vinden. Voorstanders van suikervrij vinden vetten juist geen probleem. Het is maar waar je zelf voor gaat... Toen ik overstapte van een levensstijl a la voedingscentrum naar meer suikervrij (dus geen vruchtenhagels, appelstroop, honing etc meer) viel kiloos af en voelde ik me veel energieker.

  • Die noten en zaden voor kinderen dan wel als pasta, anders wordt het natuurlijk gevaarlijk ;-)

 4. Ik word van geen van de menu's echt blij. Minder suiker sta ik helemaal achter. Bij jonge kinderen moet je uitkijken dat ze niet te weinig vet krijgen, anders kunnen ze daar chronische diarree van krijgen. Liefst vet van natuurlijke bronnen zoals avocado, zaden, noten.
  Ik ben geen fan van het voedingscentrum. Ik vind de voorkant van het boekje echt heel leuk :-)

 5. Ik kan me jouw initiële 'attitude' best voorstellen, hoor. (Dat is meestal ook mijn reactie.) Maar inderdaad, als je je er wat verder in verdiept, dan schrik je wel!
  Mijn dochter en ik eten al jarenlang nagenoeg suikervrij. Soms halen we nog weleens een ijsje, maar daar 'betalen' we dan wel meteen 'de prijs' voor. We zijn al die suiker niet meer gewend en we weten dat we na zo'n ijsje tot niet zo veel meer in staat zijn!
  Het gevolg daarvan is dat we suiker steeds minder lekker zijn gaan vinden. Enerzijds omdat we niet meer van de smaak houden, anderzijds omdat we iedere keer aan den lijve ondervinden wat het met je doet. Het ontneemt je bakken met energie!

  • Dat is een fijn stadium om in te komen denk ik Sunny Mama: dat je het ook echt niet meer blieft. Dan hoef je ook niet sterk te zijn om iets niet te nemen.

 6. Leuk dat boek.
  Ik ben zo'n irritante voorstander van suikervrij eten. ;-) Wij doen dat al jaren.
  Ik heb ervoor gezorgd dat het merendeel van wat er naar binnen wordt gewerkt suikervrij is.
  Het voordeel is dat daardoor iets al snel heel zoet wordt gevonden, je maak verandert.
  Ik heb nooit gewerkt met ge- en verboden. Als ons naar een feestje ging kon hij met alles mee eten en ook Sint Maarten werd niet overgeslagen. Ik denk namelijk dat als je t helemaal gaat verbieden het des te aantrekkelijker wordt.
  Nu is t een puber en kan ik er minder van zeggen. Maar hij koopt in tegenstelling tot zijn vrienden zelden tot nooit snoep van zijn zakgeld.
  En nu zijn we op vakantie en wordt er heus wel eens een gebakje gegeten.
  Maar suiker is voor ons iets voor feestdagen en weekend,niet voor alle dagen.

  • Ik heb ook begrepen dat je smaak verandert, en dat het daardoor makkelijker wordt om suiker te laten staan. Sunny Mama schrijft dit ook.

 7. Ik probeer sinds kort zo weinig mogelijk suiker en kunstmatige zoetstoffen te eten. Ik vind het ook schrikbarend dat er in veel voedingsmiddelen zo veel suiker verwerkt zit, terwijl je het niet eens door hebt. Ik denk dat de WHO niet voor niks zo'n advies geeft dat volwassenen maar 5 suikerklontjes per dag mogen hebben en kinderen 3.

 8. Ik ben het er helemaal mee eens dat we allemaal gezonder moeten eten en minder suiker is een hele goed stap, maar even een kritische noot, wat ik vaak zie in dit soort boeken... Hun menu heeft 4 suikerklontjes (als ik het goed begrijp) dat is dus niet 100% suikervrij... Dat is ook bijna niet mogelijk, maar gewoon minder bewerkt voedsel, lekker water drinken en wat meer groenten en je komt een heel eind ;)

 9. Mijn dochter is voedingsconsulente geweest voor kinderen.

  Wat vooral verduidelijkend was voor ouders en kinderen was de suikerklontjes daadwerkelijk in een glas gooien en ze op een stuk chocolade te leggen.

  Ik eet nauwelijks suiker en kook puur en simpel. En zo af en toe genieten we van een traktatie zoals het vroeger ook was.
  Niet elke dag een "gezonde koek" als tussendoortje. Vooral de fristi etc zijn funest voor de kinderen.

 10. Eigenlijk was ik er nooit heel erg mee bezig we aten gezond dacht ik, en ook dekinderen namen liever een stukje kaas of komkommer mee naar school dan zoetigheid. Er werd zelfs wel eens gevraagt of de kinderen geen suiker mochten omdat ze veel traktaties over sloegen.
  Maar op een keer zag ik op tv een meneer vertellen dat ie 35 kilo was afgevallen door dat ie tegenwoordig zijn pasta saus en soep enz zelf maakte omdat er zoveel verborgen suikers in zaten, dat heeft toen mijn ogen geopend ik ben gaan kijken op de verpakkingen en schrok er van hoeveel suikers en in een blik soep zitten. Ik begrijp eigenlijk niet waarom dat niet wordt aan gepakt.Voort maak ik ook soep en saus enz zelf het scheelt heel veel.

 11. Bij die banaan staat ook 0 suikerklontjes aangegeven. Een middelgrote banaan bevat echter ruim 25 koolhydraten = ruim 6 suikerklontjes.
  Een snee zuurdesembrood bevat trouwens 14 koolhydraten en een snee speltbrood 15. Maar bij de lunch van het 'suikervrije kind' staat dat zijn lunch maar 1 suikerklontje bevat.
  Ik weet niet hoeveel frambozen er in dat frambozen-kokosijsje zitten maar 100 gr frambozen bevat 4,5 gr koolhydraten. Da's ongeveer 1 suikerklontje.
  (Info van het Voedingscentrum.)

  Alles bij elkaar lijkt de info uit het boek me niet zo heel erg betrouwbaar.

  • Je bent niet de enige Polly. Onder andere Christina constateerde ook dat er wat rare dingen zitten in dit boek!

   Jij ook bedankt voor je opmerkzame blik!

 12. misschien moet ik mij dat ook maar eens aanschaffen
  het is ondertussen alweer 2 jaar geleden dat ik een maand suikervrij ging en dat ging inderdaad het was wel zoeken en zo ... (was ook in juli trouwens)

 13. Zelf probeer ik zo suikerbewust mogelijk te leven. Zo gebruik ik volkoren bloem, i.p.v witte bloem, volkoren beschuit, crackers etc. Ook onze pasta producten zijn gemaakt van volkoren. Maar ik geniet daardoor met volle teugen van mijn twee blikjes cola die ik per week vanmezelf mag drinken...

  Wist je dat ik een grote fles Heinze (750ml) maar liefst 54 suikerklontjes zitten. Daarom maak ik het liefst zoveel mogelijk zelf. Maar ik ben ook een mens en af en toe ga ik voor gemak. Als je jezelf maar bewust bent dat alles wat je in de winkel koopt suikerbevat, vooral pakjes en zakjes, maar ook de meeste vlees soorten die daar liggen... Je moet dus echt verpakkingen gaan lezen. Op mijn beautyblog al veel over geschreven...

 14. Ik heb ook de reacties eens doorgelezen, maar ik denk dat je niet simplistisch kan zeggen dat het aantal koolhydraten/kcal gelijk staat een een suikerklontje :S Een suikerklontje is bewerkte suiker, en ik denk dat er een verschil zit in geraffineerde suiker en de suikers die je in een heel stuk fruit tegenkomt. Natuurlijk zit er wel energie in fruit, en fruitsuikers, maar omdat je een heel stuk fruit eet, ipv suikerkorreltjes die gefabriceerd zijn, krijg je ook voedingsvezels mee, en gebruik je ook weer energie om die te verteren en om te zetten.

  Minder suiker eten leidt inderdaad tot minder behoefte aan suiker. Net zoals steeds ongemerkt meer suiker eten, ook echt leidt tot een steeds heftigere trek in zoete suikerige dingen.

  Ik zou er niet meer aan moeten denken om suiker in mijn koffie en thee te doen. Is echt smerig, vind ik nu. Ik gebruik dan ook geen losse suiker meer. Als ik iets zoets eet, dan is het van zichzelf zoet, en dat vind ik het lekkerst.

  (En ja, natuurlijk eet ik chocola, taart en koekjes op z'n tijd, waar suiker in zit. Maar echt met mate.)

 15. Ook ik snap je houding waarmee je in het boek begon. Ik moet eerlijk zijn wij leven echt niet suikervrij maar letten er zeker wel op. Juist ook bij de kinderen. We weten denk ik allemaal wel dat suikers niet goed zijn voor ons.Dat het niet veel brengt.je ziet en leest er de laatste tijd veel over vooral in alle media die zo voorbij komt.Ik ken iemand die heel fanatiek is gaan ontsuikeren een paar maanden lang en zich aanzienlijk veel en veel beter ging velen dan voorheen.Ze had zo veel meer energie en voelde zich 10 x fitter dan met suikers. Wij letten erop en proberen het wel te beperken maar helemaal suikervrij zijn we zeker niet. De broodtrommels van de kids die mee naar school gaan zijn meestal wel heel gezond ;)

 16. Wat een fijne review! Dit boek ga ik zeker eens opzoeken in de bieb. Wij geven onze zoon ook weinig suiker, hij eet niet helemaal suikervrij maar wel suikerarm. Ik merk dat ik daarin sinds kort wel begin te verslappen omdat ik niet altijd een goed alternatief weet, dus dit boek zou een hulpje kunnen zijn!

  • Ik las het ja. Maar goed, is ook een kwestie van logisch nadenken natuurlijk. En het gaat mij niet zozeer om de calorieën als wel om de geraffineerde suikers.

 17. Ik ben inmiddels het boek aan het lezen maar wordt er wanhopig van. Als je niet elk ingrediënt zelf maakt ben je slecht bezig, zo lijkt het. De manier van verwoorden en toon van de schrijfsters staat me ook totaal niet aan. Wel ga ik het uitlezen en er wellicht ook een review over schrijven... Geef mij het voedingscentrum maar plus een beetje zelf nadenken. Gezond genoeg wat mij betreft.

  • Balen zeg! Ik houd niet van boeken die me het gevoel geven dat er geen beginnen aan is. Die boodschap had ik er minder uitgehaald.

   Ik ben benieuwd naar je review Tessa.

 18. Liever een praktische aanpak zonder moeilijke gerechten en bangmakerij om in 6 weken grip te krijgen op je behoefte aan suiker/zoet zonder door te slaan? Kijk dan even op Facebook SweetControl. Ik ben natuurgeneeskundige en heb dit ontwikkeld samen met een collega die zich heeft gespecialiseerd in gedragsverandering.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>