Suikervrij eten: 100% suikervrij voor kinderen
Last updated on January 13th, 2025 at 10:47 am
Toen ik het boek 100% suikervrij voor kinderen over suikervrij eten opensloeg deed ik dat met een, wat men noemt, ‘slechte attitude’.
Ik had dit boek over suikervrij eten namelijk vooral meegenomen uit de bieb vanwege het olijke vintage jongetje op de cover van het boek. Zijn knipoog charmeerde me. Maar eigenlijk heb ik schoon genoeg van al die boeken die zeggen dat je geen suiker/koolhydraten/vlees etc. mag eten.
Tijdens het lezen groeide echter schoorvoetend mijn waardering voor suikervrij eten. Want Carola van Bemmelen en Ester Wiemer vertellen hun verhaal over suikervrij eten overtuigend. Zelfs mijn vooringenomen anti-houding begon barstjes te vertonen.
100% suikervrij voor kinderen: wat kun je er van verwachten?
Suikervrij voor kinderen is een combinatie van informatie + praktische tips. En omdat de informatie over suikervrij eten overtuigend is, wil je daarna best aan de slag met de praktische tips. Zelfs als je van te voren dacht:
‘Wéér zo’n stel betweters die tegen suiker zijn.’
Onderwerpen die aan bod komen in dit boek over suikervrij eten zijn:
- Kinderen en suiker: wat doet suiker in een kinderlichaam, hoe krijgen kinderen suiker binnen?
- Kinderen en gezonde voeding: hoeveel suiker krijgt jouw kind binnen? Welke voeding is gezond?
- Wat kinderen zoal eten
- Suikervrij leven met je gezin
- Recepten voor lekkere dingen zonder suiker.
- Tips voor traktaties, lunchtrommels, maaltijden en snacks zonder suiker
- Dagmenu’s afgestemd op kinderen in de leeftijden van 1-4, 5-8 en 9-12
Suikervrij eten: waarom zou je?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan ons lichaam maximaal 5 suikerklontjes per dag verwerken. En voor kinderen zijn dat er maar 3.
Maar in de praktijk krijgen kinderen, schrik niet, tussen de 35 en 45 suikerklontjes binnen!
Ik vond dit echt schokkend. Gelukkig vertellen Carola en Ester er bij wat de drie grootste boosdoeners zijn, namelijk drinken, toetjes en ontbijtgranen.
Suiker veroorzaakt volgens het boek dingen als ADHD, overgewicht, diabetes type 2, vermoeidheid, concentratieproblemen, leerstoornissen, eczeem, andere huidproblemen en slaapstoornissen.
Wat ik nog meer schokkend vond
Ik heb best vertrouwen in het Voedingscentrum. Je moet tenslotte érgens vertrouwen in hebben. En beter het Voedingscentrum dan al die stomme Bekende Nederlanders die ineens voedselgoeroe worden.
Daarom was ik beste een beetje geschokt toen Carola en Ester hun menu naast een menu van het Voedingscentrum legden. Want als je dan kijkt naar de hoeveelheid suiker per menu, dan krijg je met het menu van het Voedingscentrum best veel suiker binnen!
Met het menu van Carola en Ester 4 klontjes bij een dagmenu voor kinderen van 5-8. En bij het menu van het Voedingscentrum voor dezelfde leeftijdsgroep: 19 suikerklontjes!
Hier onder een voorbeeld van zo’n menu in het boek:
Conclusie over suikervrij eten
Als je meer informatie wilt over suikervrij eten dan zou ik nu naar de boekhandel of bibliotheek rennen om 100% suikervrij voor kinderen te kopen of te lenen. Het boek is informatief, duidelijk geschreven en leest prettig. De vormgeving is uitstekend, het verhaal overtuigend, en de tips goed uitvoerbaar.
Wat dit boek mij vooral gaf, was het gevoel: ‘Dat suikervrij eten is best te doen.’ Carola en Ester geven zelfs handige tijdlijnen waarmee je suikervrij eten invoert in je leven.
P.S. Kritische lezers, wezen me in de comments van deze post op een paar rare dingen in dit boek dat me nu doen twijfelen aan de betrouwbaarheid.
Praktische informatie over dit boek over suikervrij eten met kinderen
100% suikervrij voor kinderen is voor 19,99 te koop bij bol.com.
Zie ook mijn review van het boek Blij Suikervrij en mijn post over low carb recepten.
Lees ook mijn post over fruit met minder suiker en appeltaart bakken zonder suiker.
Eet jij suikervrij? En je kinderen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Liever een praktische aanpak zonder moeilijke gerechten en bangmakerij om in 6 weken grip te krijgen op je behoefte aan suiker/zoet zonder door te slaan? Kijk dan even op Facebook SweetControl. Ik ben natuurgeneeskundige en heb dit ontwikkeld samen met een collega die zich heeft gespecialiseerd in gedragsverandering.