Moestuin beginnen met Groentje in de moestuin
Last updated on April 12th, 2024 at 08:31 am
- Groentje in de moestuin: geen handig boek voor beginnende tuinierder
- Over Groentje in de moestuin
- Conclusie over Groentje in de moestuin
- Moestuin beginnen voor beginners
- Een moestuin beginnen 7 stappenplan
- Teeltwisseling stappenplan
- Hieronder een teeltwisseling stappenplan
- Van wanneer tot wanneer is het aspergeseizoen?
- Praktische informatie over Groentje in de moestuin
- Leestips
Ik nam het boek Groentje in de moestuin mee uit de bibliotheek omdat ik dacht dat een instructieboek zou zijn over een moestuin beginnen. voor beginnelingen.
Een moestuin beginnen voor dummies zoals dat heet.
Want ‘een groentje’ is immers iemand die helemaal nieuw is en nog van toeten of blazen weet. Precies mijn signalement als het om moestuinieren en een moestuin beginnen gaat.
En aangezien ik op diverse blogs enthousiaste verhalen lees over zelf geoogste groentes besloot ik dat zo’n boek over een moestuin beginnen geen kwaad kon. Misschien zou het me over de drempel helpen en me aan het moestuinieren krijgen.
Groentje in de moestuin: geen handig boek voor beginnende tuinierder
Maar helaas. Groentje in de moestuin is helemaal geen instructieboek voor de beginnende tuinierder. Het is veel meer een dichterlijke bundel van columns en verhalen over moestuinieren. En dat in combinatie met recepten. Zeker lezenswaardig, maar dus helemaal niet wat ik ervan had verwacht. En wat ik er van had gehoopt.
Over Groentje in de moestuin
Groentje in de moestuin is de herziene versie van hetzelfde boek uit 2003. Destijds was het een bundeling van columns over moestuinieren die eerder in de Trouw waren verschenen.
Het is door dezelfde vrouw geschreven als het boek Met mest en vork namelijk Alma Huisken. Deze nieuwe editie is uitgebreid en opgefrist. Blijkbaar kreeg Alma Huisken veel verzoeken om dit boek. De foto’s zijn verzorgd door Doortje Stellwagen.
Conclusie over Groentje in de moestuin
Groentje in de moestuin is een boek over moestuinieren dat leest als een roman. Het is mooi geschreven en er valt veel te genieten. Daarnaast heeft het een praktische kant, want er staan recepten in voor gerechten die je kunt maken van je zelf geoogste groentes.
Maar als je op zoek bent naar een boek dat je helpt met een moestuin beginnen, dan ben je bij dit boek aan het verkeerde adres. Voor mij was het een teleurstelling. Want ik wilde geen lyrische verhalen over de geneugten van tuinieren.
Ik wilde praktische aanwijzingen voor een moestuin beginnen!
Inmiddels heb ik die gevonden en hieronder deel ik er aantal met jullie.
Moestuin beginnen voor beginners
Vroeger was een moestuin heel normaal. Toen er nog geen supermarkten waren, moest je wel zelf groente verbouwen. Maar tegenwoordig heeft niet iedereen de ruimte of de tijd voor een moestuin. Wie plezier heeft in een moestuin heeft er een leuke en gezonde hobby aan.
Een moestuin beginnen 7 stappenplan
- Kies een locatie: Kies een plek in je tuin die voldoende zonlicht krijgt. De meeste planten hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de grond vruchtbaar is, en geen grote stenen of puin bevat. Ligt er wel puin en troep? Haal dit dan weg, of kies een andere plek als dat mogelijk is.
- Begin klein: Begin met een klein stukje grond. Het kan verleidelijk zijn om direct een grote moestuin aan te leggen. Maar als je nog geen ervaring hebt, kan het teveel zijn om bij te houden. Met een kleine moestuin houd je het overzichtelijk.
- Kies wat je wilt verbouwen: Bepaal welke soorten groenten, fruit en kruiden je wilt verbouwen. Kies planten die passen bij het seizoen en het klimaat in jouw regio makkelijk te kweken groenten zoals tomaten, sla, bonen, wortels en radijsjes. Dat vergroot de kans op succes. Bij mijn man mislukken de bloemkolen bijvoorbeeld altijd! Maar courgettes en sperzieboontjes zijn een groot succes in onze moestuin.
- Bereid de grond voor: Maak de grond los en verwijder eventuele stenen, puin of onkruid. Meng compost of organische mest door de grond om de vruchtbaarheid te verhogen.
- Planten: Plant je zaailingen of tuinzaden volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien en dat ze regelmatig water krijgen.
- Verzorging: Verwijder onkruid regelmatig, geef voldoende water en bescherm de planten tegen plagen en ziekten. Mijn man doet dit in mijn ogen veel te weinig. Hij laat het onkruid bijna hoger groeien dan de groenten. Volgens mijn moeder krijgen de groenten hierdoor te weinig voedingsstoffen.
- Bemest de planten indien nodig en oogst je gewassen wanneer ze rijp zijn.
- Geniet van je oogst: Oogst je groenten regelmatig zodra ze rijp zijn. Dit stimuleert de planten om meer te produceren en voorkomt dat ze overrijp worden en gaan rotten!
Lees ook: moestuin op balkon
Teeltwisseling stappenplan
Vroeger deden boeren dat standaard: teeltwisseling!
Teeltwisseling is het proces waarbij gewassen worden vervangen door andere gewassen.
Dat wordt gedaan om de grond gezond te houden en de opbrengst te verbeteren. Aardappels trekken bijvoorbeeld andere voedingsstoffen uit de bodem dan bloemen. Door af te wisselen wat je plant in je moestuin, zorg je dat je moestuin niet eenzijdig belast wordt!
Hieronder een teeltwisseling stappenplan
- Plan de teeltwisseling zorgvuldig: Maak een plan om te bepalen welke gewassen in welke bedden worden geplant en welke bedden rust krijgen. Maak ook een planning voor de timing van de teeltwisseling.
- Beoordeel de bodem: Test de bodem om de voedingsstoffen te bepalen, en om te bepalen of er tekorten zijn die moeten worden aangevuld voordat nieuwe gewassen worden geplant.
- Ruim de bedden op: Verwijder de resten van de oude gewassen en maak de bedden vrij van onkruid, stenen en andere puin.
- Voeg organisch materiaal toe: Voeg organisch materiaal toe aan de grond om de bodem te verrijken met voedingsstoffen en om de bodemstructuur te verbeteren
Van wanneer tot wanneer is het aspergeseizoen?
Stel je wilt graag asperges in je moestuin. Wanneer moet je dan beginnen? Met andere worden: Van wanneer tot wanneer is het aspergeseizoen? Tegenwoordig zijn asperges het hele jaar door verkrijgbaar, maar het officiële aspergesezoen was altijd van eind april tot de feestdag Sint Jan op 24 juni.
Als je zelf asperges wilt planten begin dan vanaf maart!
N.B. Omdat asperges tegenwoordig ook in kassen worden geteeld vanaf begin januari, zijn Nederlandse asperges verkrijgbaar van begin februari tot eind juni.
Praktische informatie over Groentje in de moestuin
Groentje in de moestuin is voor 19,95 te koop bij bol.com. Maar een beter boek over een moestuin beginnen voor beginner is De makkelijke moestuin 2.0.
Leestips
- Tuinieren voor meer dieren in de tuin
- Alternatieven voor schoonmaakazijn tegen onkruid
- Tuin winterklaar maken
- Zaagsel in de tuin
Ben jij al aan het moestuinieren?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
:-) Sorry ik moest best lachen. Uiteindelijk moet je een boek niet beoordelen op zijn kaft. Toch fijn dat je er desondanks van genoten hebt.
Goed punt Josan! Ik had het boek inderdaad beoordeeld op titel en cover, en de inhoud was heel anders dan ik dacht ; )
Het boek van jelle maKkelijke moestuin is een aanrader! Lekker makkelijk, weinig onderhoud en veel oogst. Ik vind moestuinieren in potten ook leuk aardappels, aaelrdbeieren, sla, komkommer
Dat klinkt me goed in de oren: weinig doen en toch veel effect hebben.
Grappig, dat je door de titel op het verkeerde been gezet was, zou mij ook kunnen gebeuren.
Aan mij is een moestuin niet besteed, kost veel te veel discipline, want je móet er (bijna) dagelijks in aan het werk en dat vind ik een te grote verplichting. Hoewel ik tijd genoeg heb, maar geen tuin:-)
Discipline heb ik wel, maar het zaadje voor moestuinieren wil bij mij maar niet ontkiemen…
Hhihi iets anders dan je had verwacht dus! Alsnog klinkt het boek best wel leuk.
Ja, het is best een leuk leesboek!
Misschien de achterkant van zakjes groentenzaden lezen dan? ;)
Op facebook is zijn meerdere (lokale) moestuingroepen waar je ook van mensen uit jouw buurt kan lezen wat wel of niet werkt. Daar heb je misschien meer aan dan een boek?
Mij lijkt een boek juist zo handig Valhalla, omdat ik dan alles lekker bij elkaar hebt. En dan bij voorkeur met een stappenplan per week, zodat ik dat precies kan volgen.
Als je start met wat vaste planten zoals rabarber, bessen, kruiden en aardbeien, dan kom jeal een aardig end. Danis het vooral kijken wat je lekker vindt en waarvan je lang kunt plukken (bijv. pluksla, bonen, rucola, spruiten) en derest vul je op met dingen waarvan jeeen keer kunt oogsten zoals radijs, bietjes etc)
het is wel handig om een composthoop aan te leggen en iets telezen over teeltwisseling en je kunt aandeslag!
Ik kan me voorstellen dat het moestuinboek van Annemiek van Deursen wel iets voor jou is (vraag me nu even niet naar de titel). Ik kocht deze week een ander moestuinboek van beide dames (en weer weet ik de titel nu even niet…;+0) en ik geniet er erg van. Ik heb een aardige rij moestuinierboeken staan, maar uiteindelijk is het toch: uitproberen en zien wat werkt en wat niet (en dan ben ik ook nog eens een luie moestuinier…..) Wat het bij mij goed doet: pompoen, Japanse wijnbes, framboos: planten en er verder niets aan doen, dat is meer mijn stijl!
Planten en vervolgens niet meer hoeven doen spreekt mij ook wel aan Hanneke!
Wat een goed idee, ik heb inderdaad een oud dekbedovertrek genomen en die aan de buitenkant van mijn keukenraam aan de dakrand geklemd.
Sta nu heerlijk koel te koken , bedankt!
Gewoon beginnen, doen!
Lie(f)s.
Altijd handige om je in te lezen voordat je een moestuin op balkon of in de tuin gaat starten.
Ik heb nu in huis “Het Groen(te)boekje – 365 dagen zaaien kweken, oogsten” van Paul Matson en Lucy Anna Scott. Dat vind ik wel een aanrader (even openslaan voordat jet het meeneemt uit de bieb… ;-))
Dankjewel voor de tip! Ik ga het opzoeken in de bieb en erin kijken Hanneke. Ik ben benieuwd nu!
Geen idee of ik dit jaar een moestuin ga aanleggen. Het weer is er momenteel niet geschikt voor. Afwachten dus.
Goed dat je dit deelt, je verwacht toch wat anders dan zo’n boek. Ik hoor wel veel goede verhalen over de makkelijke moestuin. Goed om te lezen dat jij het ook zo ervaart.
Altijd handig om je in te lezen. Veel succes.
Mijn collega is er in coronatijd mee begonnen en heeft inmiddels al een behoorlijk grote moestuin opgebouwd. Ik zelf heb daar totaal niet het geduld voor.
Mooi hoe corona toch ook voor goede dingen en nieuwe initiatieven heeft gezorgd!
Dan mag je mij zeker ook een groentje noemen en groene vingers heb ik zeker en vast niet
Zonder tuin is het heel lastig om een moestuin te beginnen. Maar zulke groene vingers heb ik ook niet eigenlijk.
Dat is waar, hoewel je ook met bakken kunt werken en met verticaal moestuinieren.
Goede tips weer! Ik doe het ieder jaar weer.
Wat is de bieb toch een uitkomst hé! Avoor mij klinkt het trouwens als een heerlijk boek om gewoon even bij weg te kunnen dromen.
Ja, ik vind de bieb echt geweldig!
Ja ik ben een paar jaar aan het moestuinieren.
Gewoon begonnen, informatie aan anderen gevraagt.
Oh nu ik dit zo lees wil ik ook weer beginnen! Afgelopen twee jaar ook geprobeerd, maar aangezien we een dakterras hebben was het of te warm of waaide alles weg helaas!
Wat balen Joyce.
Dit jaar staat er alweer veel op de planning wat de tuin betreft. Ik kijk er naar uit om mijn boontjes te planten en mijn kruiden te verzorgen. Ik vind het zo fijn om in de tuin bezig te zijn.
Ik vind “Zaaigoed” van Kim Leysen een prima boek, zeker voor beginners. Van maand tot maand wat je in de moestuin kan / moet doen. Ook mooie foto’s en verhalen uit eigen ervaring.
Ook het VELT “handboek ecologisch tuinieren” is prima, maar naar mijn gevoel voor meer ervaren tuiniers, diepgaandere informatie waar je als beginner soms niet veel boodschap aan hebt, ik toch niet ;-)
Op you tube de filmpjes van Hew Richards.
Moestuinieren is zo leuk en geeft zoveel voldoening
Dankjewel Gerd, dat is goed om te weten! Het juiste boek is best belang als je net begint.
Ik had ooit een aardbeien plant en paprikaplant. Het is nooit wat geworden helaas
Zodra ik een huis met tuin heb wil ik zo graag mijn eigen moestuin om groente en fruit te verbouwen.
Ah wat jammer van het boek seg. Een regenton zetten voor je moestuin is ook heel handig. Hier helaas nog geen moestuin.