Reacties

Snoeien: wat, wanneer en hoe? — 25 reacties

 1. Haha, ik ben de gelukkige bezitter van een grote tuin en ik bof met een schoonvader die heel goed kan snoeien.
  Ik had vroeger ook geen idee hoe cruciaal dat is, vooral bij fruitbomen. Wij hebben een heel oude pruimenboom staan, kwetsen eigenlijk, en die gaf geen fruit meer. Tot mijn schoonvader er rigoreus in snoeide en sindsdien zitten er weer veel pruimen aan. Twee jaar geleden twee emmers vol!

  • Wauw, dat een fikse snoeibeurt zelfs kan zorgen dat een fruitboom weer fruit gaat dragen! Kwetsen hadden wij hier vroeger ook. Die weckte mijn oma dan in.

 2. Ik ben dol op snoeien, ik werk gemiddeld 2 uur per dag in mijn tuinen, ik heb een grote tuin en achter de kerk in ons dorp nog een moestuin.

 3. Een beetje basiskennis is wel belangrijk want de meeste tuinbezitters doen maar wat.
  Goed gereedschap is daarbij het halve werk. Een Felco snoeischaar is daarbij het halve werk. Bij een plattelandstuin met wat hoogstamfruitbomen is een goede snoeizaag geen overbodige luxe. Dat voorkomt ergernis. Een snoeizaag Zübat 330-10 is daarbij een goede keuze.

 4. Een goede regel vind ik deze: alles wat vóór de langste dag bloeit moet in het najaar gesnoeid en alles wat na de langste dag bloeit doe je in het voorjaar. Verder is de kreet: snoeien doet groeien er ook niet voor niks. Ik ben zelf een rigoureuze snoeier. Niet zo kinderachtig, meteen flink te keer gaan. Soms zit je een jaartje met een wat minder uitziende struik of boom, maar dat komt dan het andere jaar helemaal goed. Prima gereedschap is in alle gevallen het fors meerdere geld dat je ervoor uit moet geven zeker waard. Die goedkope prullen moet je niet nemen. Ik vind het soms zelfs gevaarlijk omdat er iets los kan schieten of zo. Met een dure snoeischaar bijvoorbeeld doe je jaaaaaaaren. Onze tuinhulp doet tegenwoordig het zware werk voor ons, maar wel op mijn aanwijzingen. Hij is voorzichtiger in het snoeien dan ik, maar hij leert het nog wel :-)

 5. Ik heb helaas bij deze woning een grote zwaar verwaarloosde tuin gekregen, waarin zeker 10 jaar, maar volgens mij in 20 jaar niets aan gedaan is.
  Het gaat ook nooit meer wat worden met deze tuin, tenzij ik er 50.000 euro tegenaan smijt, die ik niet heb ;)
  Het enige wat ik kan doen, is snoeien in etappes tot bomen en struiken weer enigszins in aanvaardbare staat zijn en ik ben ook niet zo heel zachtzinnig, er veel aan verprutsen is bijna niet mogelijk en ik boek ook wat succesjes.
  Zo zijn 2 hortensias in de voortuin van vorig jaar met een enkel takje met 1 bloem, nu 2 mooie struikjes met veel bloemknoppen geworden.

  Wat ik van snoeien weet, is dat je doorgaans moet opletten of er nog een levend "oog" is, maar afgelopen winter heel rigoureus een tuinfuchsia gesnoeid en dacht, dat ik te ver was gegaan en inderdaad lopen de overgebleven stammetjes niet meer uit, maar wel weer vanuit de grond, dus ook dat is mogelijk.
  Kan ik die struik ook weer goed bijhouden!

  Ik heb ook een boek over snoeien, maar ik vind het wat "gedoe" om dat allemaal goed te volgen, dus doorgaans maar een beetje vanuit het gevoel...

  Groetjes Lily

  • 50.000 is wel heel veel. Wat moet er allemaal gebeuren dan eigenlijk Lily?

   Ik vind het knap dat je toch vooruitgang boekt. Ik zou niet eens weten waar ik moest beginnen denk ik.

 6. Ik snoei altijd maar wat op goed geluk wat me dan soms behoorlijk wat commentaar opleverde van beter geinformeerde mensen op dat gebied, maar tot nu toe gaat het altijd prima, alle struiken en bomen overleven het en in de meeste gevallen leverde het juist een mooiere struik of boom op.

 7. Wij hebben wel een tuin maar weinig planten en bomen (gelukkig) want we hebben niet echt groene vingers. Maar daarom is zo’n boek wel heel handig, als je dan toch wat moet snoeien is het goed om te weten wat je doet!

 8. Niets heerlijkers dan een tuin. En snoeien hoort erbij. Ik heb een grote kersenboom, ooit was tie klein, en ik dacht dat ie klein zou blijven. Surprise! Nu vind ik het prima. Maar volgende maand gaat ie gesnoeid worden. Niet door mij, want dat is niet te doen.

 9. Mijn man heeft groene vingers. Hij legt uit, ik voer uit. We hebben de tuin in 2 gedeeld. Een deel met terrassen, gras, een haag en leifruit en achteraan een moestuin met serre. En nog een deel gras.
  Vooral de fruitbomen krijgen veel aandacht. Die worden gesnoeid én - uiteraard- geleid.

 10. Meestal doe ik gewoon maar wat in de tuin. Vorig najaar lieten we onze planten eens onder handen nemen door een tuinman, omdat ik door mijn bekkeninstabiliteit niet meer in de tuin kon werken. Dat was vooral een interessante les om eens te zien hoeveel alles gesnoeid mocht worden. Dit boek lijkt me heel erg handig om in huis te hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder