Bakker Bart hygiëne

bakker bart hygièneNadat ik jarenlang een trouwe klant was van het Hema restaurant, ben ik ondertussen al drie keer vreemd gegaan met Bakker Bart.

Het is echt de eigen schuld van de Hema! Moeten ze maar niet steevast te laat open gaan, en lauwe koffie serveren. Dus Hema: ‘Het ligt niet aan mij. Het ligt aan jou.’

Beleg je ook broodjes met die handen?

Ik geniet erg van de wárme koffie bij Bakker Bart en de vers geperste sinaasappelsap. Maar als de wittebroodsweken voorbij zijn, word je kritischer. En op een kwade donderdagochtend zag ik iets wat ik niet zo goed vind aan Bakker Bart. En dat is dat ze de broodjes met hun blote handen beleggen. Dezelfde handen waarmee ze het geld in de kassalade doen.

Subway: handschoentjes

En ik moest meteen denken aan Subway, waar ze wél heel hygiënisch te werk gaan. Voor elk broodje dat ze maken doen de medewerkers nieuwe plastic handschoentjes aan. Dat vind ik toch wel een stuk frisser.

Gelukkig doen ze bij Bakker Bart bij mij alleen een plak kaas op mijn broodje. Maar er waren twee meisjes voor mij, die een broodje gezond bestelden. En met lede ogen zag ik die handen in de verschillende bakken graaien voor de ingrediënten en vervolgens euro’s afrekenen.

Dus Bakker Bart, als ik je een tip mag geven: zorg voor meer hygiëne bij het maken van jullie broodjes!

Over hygiëne gesproken: vervang jij dagelijks je vaatdoekje?

Maar nou vraag ik me af: doen ze dit alleen in Doetinchem, of gebruiken ze elders in Nederland wel handschoentjes? Wie weet het?

Similar Posts

23 Comments

 1. Hoi, ik ben zo’n meelezer, maar nu kan ik t toch niet laten te reageren.
  Waar ik werk gebruiken sommigen ook handschoentjes, maar maken wel meerdere broodjes achter elkaar met dezelfde aan en sowieso zijn handschoenen schijnveilig, want ze leggen een plakje zalm op je brood en daarna de sla. Dan kunnen ze na dat broodje wel nieuwe handschoenen aan doen, maar die zalm zit al aan de sla of de tang. Ze pakken de zalm wel met een vork, maar je moet echt je handen gebruiken om het velletje plastic ertussen te verwijderen. Maar een broodje beleggen na geld aangeraakt te hebben, mag hier echt nooit. Maar ja, zie je ze in een snackbar wel eens met handschoenen aan of hun handen wassen na het afrekenen?

  1. Maar in een snackbar scheppen ze de patat toch met een grote schep meteen in een bakje? Daar is dus geen contact tussen het eten en de handen. Dat vind ik geen punt.

   Meerdere broodjes klaarmaken met dezelfde handschoenen vind ik ook geen punt.

   Maar ik heb ooit eens ergens gelezen dat geld letterlijk best vies is. Daarom vond ik de combinatie afrekenen, en met dezelfde handen een plak kaas pakken wel onhygiënisch.

   Goed om te lezen dat dit bij jouw werkplek ook niet mag!

 2. Wat is er mis met een beetje vies? ;-)
  Ik denk even praktisch en/of beeldend. Word je wel ziek van de bacteriën die op geld zitten? Bijvoorbeeld de karretjes in de supermarkt zijn ook zo ontzettend smerig. Daardoor lijkt me ook de buitenkant van alle verpakkingen van de producten die je koopt. Tussen het open maken van een pak koekjes en het eten van de koekjes, was jij je handen dan? En een toetsenbord is nog smeriger. Ook die van jezelf. Al eens gelezen dat die veel viezer zijn dat slecht schoongemaakte toiletbrillen. Dus nu je dit leest achter een laptop, met een kopje koffie en een koekje, was je je handen wel even voordat je het koekje pakt? ;-)
  Om te testen kan je natuurlijk best wel een weekje even aan wat geld likken oid. Als je ziek wordt kan het best zijn dat het van het geld is :-)
  Ik ben er niet zo bang voor, zoals je denk ik al merkt. Juist een beetje viezigheid in deze vrij schone wereld zorgt voor minder allergieën en ander ongein. Al die handschoentjes dat moet me een berg afval veroorzaken. Daar ben ik ook niet zo’n voorstander van.

  1. Helemaal met Ellen eens, niet te overdreven en niet te kritisch zijn maakt het leven een stuk makkelijker. Als die handschoentjes zijn schijnveiligheid.

   1. Ik sluit me ook aan Ellen. Helemaal ermee eens.
    En als je overal stil staat en nadenkt … dan eet je niets meer. Ga jij nergens heen meer.
    O misschien leef je continu met handschoentjes aan … ooo maar dan zit er iets in de lucht … dus … neus kapje :-). Jij … en de kids ook nog !? :-0
    Of blijf je gewoon altijd thuis … o, daar is het ook “vies”. Pffff Help !
    Ik kies voor … niet te overdreven en niet te kritisch zijn maakt het leven een stuk makkelijker.
    Fijne dag verder … die van mij, maak ik er de beste van ! :-)

  2. Helemaal mee eens, alles is inmiddels zo overdriven. En dan ook nog, bij elke broodje een nieuwe plastic handschoen??????? op jaarbasis, over hoeveel afval hebben we het dan? Denk na mensen, niet voor niets zijn tegenwoordig alle kinderen allergisch.

   Fijne dag, groet Petra

 3. Ik durf om deze reden niet meer ergens te eten. Van een klein beetje onhygiënisch werken ben ik nog niet zo bang. Maar elk kruimeltje, vies mes, snijplank, handen die net brood vastgehad hebben of iets anders met gluten geven me een 100% kans op ziek worden.
  Ik kom ook niet meer in een bakkerij. Ook van rondzwevende meeldeeltjes krijg ik last.
  Vis op de markt koop ik niet meer omdat er ook vis gebakken wordt in de kraam of broodjes haring gemaakt worden.
  Ik schrijf dit niet om zielig gevonden te worden. Maar om aan te geven wat een impact glutenvrij leven (door coeliakie of glutensensitiviteit) heeft.

  1. @ VeggieMo. Ik ken het van dichtbij. En daarom ben ik ook wat fel misschien op mensen die bang zijn voor iets waar ze vooral niet bang voor moeten zijn (en het misschien zelf onverstandig is te hygiënisch te werk te gaan). Mij lijkt dat het voor jou geen kwestie van niet durven is, maar niet kunnen. Zou me zeer onverstandig lijken om daar voor de lol naar toe te gaan.

   1. Er zijn echt héél veel mensen voor wie onhygiënische praktijken ronduit gevaarlijk zijn. Ben zelf kankerpatient, geen weerstand door de chemo en stamceltransplantatie voor het ‘reboosten’ van je immuunsysteem kan maar één keer (en lukt lang niet altijd). Er zijn zóveel mensen in Nederland die in hetzelfde schuitje zitten. En die kunnen dus idd nergens heen, nergens iets eten of een deurklink aanraken ed. Gewoon te link. Vergeet niet dan hun vrienden/familieleden óók niets mogen meedragen. Daar worden zij wellicht niet ziek van, maar veel is wel weer overdraagbaar aan een zieke. Zo moet je kiezen tussen bescherming of extreme eenzaamheid (alleen digitaal contact is niet alles, trust me). Een oplossing hiervoor zie ik niet zo gauw: om nou iedereen in een soort ruimtepak te heksen gaat mij ook te ver;).

 4. Ik weet dat een zekere mate van ‘viezigheid’ prima is, en zelfs de weerstand verbeterd. Dat vind ik ook geen punt. Maar blijkbaar ligt er voor mij een grens bij voedselbereiding en geld!

 5. Ik vind dat als Bakker B.art een open keuken heeft waar je ziet wat er word klaargemaakt, best dat plakje kaas met een vorkje gepakt kan worden! Ziet er gewoon schoon uit!! En dat geeft een frisse indruk!

  Bij onze bakker Bart, word er wel gescheiden broodjes klaar gemaakt, en dan word je door een ander meisje aan de kassa geholpen!
  Groetjes,

 6. Bij onze bakker Bart werkte ze wel met handschoentjes aan. Maar volgens mij pakte ze daarmee ook mijn geld aan. Na mij kwam iemand die de sleutel van de wc wou hebben. En of ze toen met de zelfde handschoenen weer verder ging weet ik niet helaas. Dus met handschoenen aan kan ook schijn hygiëne zijn als ze ze steeds aanhouden

 7. Hebben ze in HollnS.ubway? Hier bij S.ubway enT.imH.ortons altijd nieuwe handchoenen aan.en open “keuken”.
  Bj kassa iemand anders of handschoentjes uit..
  Ik zeg er wel wat van hoor ook als de toiletten goor zijn, en dan bedoel ik echt vies.
  Zelfs in ziekenhuizen is et vies in de keuken.
  Groet, Wilma

 8. Kijk trouwens uit met Subway. In de VS zat er een component uit yogamatten en sportschoenzolen in de broodjes. Ja echt… (zie de tweets en fb van ‘unhealthy truth’. De EU richtlijnen zijn gelukkig strenger, maar bij geen enkele fast food-keten is sprake van ‘zuivere koffie’ vrees ik:(.
  Hema Groningen (Paddepoel) is ook zo achteruit gegaan trouwens, vreemde keuzes maken ze bij dat bedrijf momenteel?

  1. Bah zeg! Dat klinkt ook niet best! Hoe krijgen ze het ook voor elkaar om yogamatten in hun brood te krijgen vraag je je af…

   Hoe zijn jouw ervaringen met de Hema in Groningen? Gaan ze daar ook te laat open?

 9. Waardoor ik ben afgeknapt op de Hema is het volgende; de geprepareerde broodjes liggen in een open (niet-gekoelde) vitrine, ook hartje zomer, vliegen hebben vrij toegang. In een andere Hema (andere stad) waren dit voorbeeldbroodjes, kon je bestellen en kreeg je een broodje uit de koelkast. Toen ik daarom vroeg bij onze Hema werd er verbaasd gereageerd…. Ik heb een mail gestuurd naar Hema of daar niet uniforme regels voor bestaan, maar nooit iets op gehoord…

  1. Bedankt voor de toelichting Wela! Dat klinkt echt heel vies zeg, zeker met die vliegen!

   Slordig van de Hema dat ze niet even hebben gereageerd. Ik herken trouwens wel het verschillende beleid per Hema. Zo liggen in Doetinchem standaard de papieren zakjes klaar om je ontbijt mee te nemen, terwijl ze in Winterswijk zelfs weigeren om je een papieren zakje te géven! Dat vind ik in Doetinchem dus wel weer een pluspunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.