Reacties

Basisschool: trip naar de Cariben — 27 reacties

 1. Wij kregen een stempel of een poëzie plaatje in het schrift als juf tevreden was. Bij een andere juf konden we voor knikkers sparen. Dit vooral om goed gedrag te stimuleren (denk ik). Want als je braaf was, werd je naam op het bord geschreven en zo kon je elke dag een kruisje verdienen. Was je weer vervelend, dan werd er een kruisje weggepoetst.
  Naam en kruisje stonden voor 1 knikker. Dus een weekje braaf zijn leverde wel ffies mooi 5 knikkers op. Dan konden we weer knikkeren op het schoolplein. Win win...

 2. Plaatjes en stempels was het in mijn tijd en voor zover ik me kan herinneren ging dat ook nog zo toen mijn meiden klein waren. Dit soort beloningen als een reis kunnen winnen vind ik echt te gek voor woorden... Hou het alsjeblieft gewoon, dat gaat in het echte leven ook gewoon zo. Het is toch de bedoelong dat de kinderen worden voorbereid op de harde maatschappij? Daar kun je ook niet zomaar 6-weekse reizen winnen door alleen maar goed je best te doen... Belachelijk dus...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve geoet,
  Mirjam

 3. Bij ons waren het vaak stickers en plaatjes bij rekenen en rode en groene pen bij schrijven/dictee. Ik sluit me aan bij Mirjam: hou het gewoon!! Want op het voorgezet onderwijs werkt het niet zo... En later als ze een baan hebben al helemaal niet.. Gevolg: allemaal gedemotiveerde mensen, omdat ze geen extra (grote) beloning krijgen!

 4. En wat te denken van tripjes als kinderen van de basisschool gaan? Ik sta zelf voor de klas en maak al mee dat kinderen met papa of mamma een lang weekend naar Barcelona of Parijs gaan. Maar tegenwoordig gaat het al heel ver. Wat te denken van een kleuter die 5 wordt en trots verteld een eigen tablet gekregen te hebben? Wat is er mis met Lego, kleurpotloden of buitenspeel materiaal? Totale verstandsverbijstering en alleen maar kijken naar wat een ander heeft.
  Nee, geef mij maar de stickers, een stempel of schrijven met een gekleurde pen.

  • Scherp opgemerkt, lol.

   Ik kan me niet herinneren dat we iets kregen voor je best doen. Ik zat op de kleuter en lagere montessorischool en rapporten kregen we ook niet. Kan me heel weinig van de schooltijd herinneren, was gewoon wat je deed als je die leeftijd had. Kan meook maar 1 3-daags schoolreisje herinneren naar de Veluwe. Heb een foto waarop we midden in een bos zitten te picknicken.

 5. Met stempels en plaatjes bij mij vroeger.
  Bij mijn dochter nu in groep 8 mogen ze als ze zoveel stermpels hebben, deze omwisselen voor kaartjes. Die kaartjes kunnen, ik geloof als ze er 15 hebben, weer omgewisseld worden op het einde van het schooljaar voor de laatste maand geen huiswerk. Dit is echter alleen groep 8.
  De rest krijgt die betreffende kaartjes bij stempels.

 6. Wij werden 'vroegâh' beloond met stickertjes en daar bleef het bij. Achteraf heb ik zelfs daar al een wat raar gevoel over. Ik was op de basisschool zonder al te veel inspanningen altijd één van de besten van de klas, het kwam me aangewaaid. Stickers genoeg, dus. Ik heb me later weleens afgevraagd hoe dat moet zijn geweest voor kinderen die wél hun stinkende best deden maar toch geen goede cijfers wisten te behalen en dus (bijna) nooit een stickertje in hun schriftje kregen.
  Ik heb dus een wat dubbel gevoel over belonen voor goed gedrag en goede cijfers. En helemaal als het gaat om een beloning in de vorm van zo'n reis. Da's toch echt van de gekke. Je zou daar als ouderraad niet in mee moeten willen gaan. Die reis en de andere prijzen moeten, neem ik aan, van het budget van de school betaald worden. Volgens mij kun je met dat geld ook heel andere, wél zinnige, dingen doen die ten goede komen van alle leerlingen.

 7. Bij ons op school krijgen de kinderen een sticker en als je drie keer je dictee heel netjes hebt geschreven mag je de volgende keer het dictee met een gekleurde glitter pen schrijven. En dan ook nog zelf kiezen welke kleur ;-) Man je wil niet weten hoe trots ze thuis komen vertellen dat de sticker kaart vol is of dat ze vandaag met de blauwe glitter pen hun dictee hebben gemaakt (groep 4 en 6). De sticker beloning is niet alleen voor de prestatie maar verdienen ze ook voor inzet en gedrag. Dat vindt ik wel belangrijk. Ondanks je goede inzet kan iets toch niet lukken en daar worden ze dan toch voor beloond.
  Ingrid

  • Mooi onderscheid inderdaad tussen inzet en prestatie. Ik zette me bijvoorbeeld altijd enorm in voor wiskunde en haalde dan toch een 1. Inzet en prestaties matchen elkaar helaas niet altijd.

   Mooi dus om de inzet te belonen.

 8. Tien krullen was een klein stickertje. Of rond kerst of pasen een toepasselijk stempel dat je zelf kon inkleuren. Ik was zelf razend verguld met dit beloningssysteem, maar zoals een van de andere reageerders al zei: ik kon gemakkelijk leren en had dus regelmatig een krul. Zoals het me bij staat, ging dit systeem er in de loop van de lagere school (ergens in de 5e of 6e klas, groep 7 en 8 dus) uit. We moesten toen ook meer zelfwerkzaamheid tonen met de meester in de achtergrond, hij was een warm mens die graag complimenten gaf. In die tijd was het onderwijs wel vrijwel uitsluitend gericht op de cognitieve vaardigheden. Als je je taken af had, mocht je vaak tekenen en lezen uit de schoolbibliotheek, dat was aan mij wel besteed. Ik las wel zeven boeken per week buiten de bibliobus om en schreef op school gedichten en verhaaltjes. In de achtste klas moesten we, als we klaar waren met alle rekenboekjes, verder werken uit voorbereidende wiskunde boeken. Buiten schooltijd kregen alle achtsteklassers een uur per week (verplicht vrijwillig volgens mij) extra ontleden, om ons voor te bereiden op de middelbare school. Dat was voor alle leerlingen, zowel degenen die VWO gingen doen als de toekomstige huishoudschool leerlingen.

  • Dat les in ontleden heb ik ook nog gehad! Hoewel ik best goed was in taal, snapte ik van dat ontleden helemaal niets. Volgens mij kan ik het nu nog niet.

   Fijn dat je zo'n warmhartige meester had. Dat doet veel voor een kind.

 9. Ik kan me helemaal geen beloningen herinneren! Geef mij maar zo'n reisje, dan doe ik m'n huiswerk wel ;) Gekkigheid natuurlijk, ik weet niet of ik m'n kind op die leeftijd liet gaan... En vraag me ook af of dit niet ten koste gaat van andere dingen of een hoger schoolgeld oplevert...

 10. Als er van de ruim 500 kinderen 90 kinderen iets winnen, hoef je niet eens zo heel erg veel je best te doen. Wel jammer hoor dat kinderen zo over gestimuleerd worden. Hier gaan ze nog niet naar school, maar zou hier niet blij mee zijn. Krijg je volgens mij ook tussen ouders een wedstrijd om hun kinderen nog meer uit te dagen het beste uit hunzelf te halen, en opschepverhalen op het schoolplein.

  • Ik hoorde laatst van een kind in groep 8, dat zijn ouders hem een laptop beloofden als hij de maximale score van 550 haalde. Hoezo druk op zo'n kind…

   Maar je ziet dus dat de beloningen steeds absurder worden.

 11. natuurlijk zijn de tijden veranderd en kun je dingen uit mijn jeugd niet vergelijken met nu,maar van een berichtje als dit gaan mijn haren overeind staan, belachelijk , want wat hier weer geldt is dat mensen die het over het algemeen al gemakkelijker op school hebben omdat zij gezegend zijn met a een goed verstand ,maar b ook nog in staat zijn om dit op de juiste manier op school te uiten nog eens extra beloond worden met een prijs die helemaal niets met schoolprestaties te maken heeft , zou het om een studiereis gaan vind ik het al overdreven,maar een zeilreis, wat belachelijk en ook nog eens niet te verkopen in een tijd waar bezuinigen banen kost en mensen in problemen brengt.

 12. Volgens mij ging het hier niet om een basisschool maar om een Middelbare school en zou de prijs in het kader van een of ander persoonlijk onwikkelingsding worden beschouwd, als ik het goed heb. Blijft het verder natuurlijk belachelijk dat zoiets wordt verzonnen. Motivatie zou van binnenuit moeten komen, maar hier een kind dat zo twijfelt en zichzelf naar beneden praat, dat wij vinden dat inzet (en hopelijk het bijbehorende resultaat) best beloond mogen worden. Onze dochter heeft voor haar kerstrapport dan ook een laptop gehad. Nu had ze die al aan het begin van het jaar zullen krijgen ivm start middelbare school (maar wij nog niet zo een haast hadden), maar dat hoeft zij niet te weten. Verder heeft ze moeten meebetalen. Want voor niks gaat de zon op, maar de rest moet je betalen.

 13. In de eerste en tweede klas (groep 3 en 4) kregen we 'n stempel en bij 10 stempels mocht je met groene inkt schrijven. Helaas......mijn beste vriendin en ik kregen bijna op elke taak een stempel dus werd voor ons speciaal de regel aangepast: bij 25 stempels mochten wij met groen schrijven!!

 14. Als we tien keer een goed cijfer hadden voor dictee,mochten we een mooie plaat uitkiezen.
  Hier op school als er goed gedrag is in de klas, wordt er iets in een pot gestopt, een balletje of iets. Is er geen goed gedrag die dag halt teacher er iets uit. Als de pot vol is geeft de teacher een kleine party. Het werkt wel hoor. Ook eens gehoord dat je een bepaald cijfer moest hebben ander s mocht je niet meedoen. Dat vind ik niet gewoon,want wat doe je er aan als je niet goed kunt leren. Maar dat hoor ik niet meer,dus wss is er over geklaagd.
  Groet, Wilma

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder