Cadeau- en boekenbon versus Cadeaukaart
Last updated on February 10th, 2025 at 11:49 am

Voor een verleende dienst, kreeg mijn man als bedankje twee maal een boekenbon van 20 euro.
Hoewel hij het gebaar van de bon natuurlijk bijzonder waardeerde, had hij stiekem liever een iTunes kaart gehad. Elke dag reist hij namelijk tweeëneenhalf uur naar Amsterdam per trein, en luistert dan graag muziek. Met een iTunes kaart kan hij losse liedjes kopen, waar hij dan weer jaren plezier van heeft.
Boekenbon in één keer besteden
Het nadeel van een papieren bon is bovendien dat je hem in één keer moet besteden, want je krijgt het geld dat overblijft niet terug. Nou zijn boeken duur genoeg, dus dat is het probleem niet, maar toch zou het fijn zijn als je zo’n bon in etappes zou kunnen uitgeven. Daar komt nog bij dat wij onze boeken meestal tweedehands aanschaffen, en zelden nieuw in de winkel. Want waarom zou je meer geld uitgeven dan nodig is?!
Boekenbon saldo
Op papieren bonnen staat het boekenbon saldo vermeld. Zie ook de afbeelding bovenaan deze post. Het is dan ook niet mogelijk om een boek te kopen van 10 euro en te vragen of je de rest van het geld tegoed kunt krijgen. Je moet bij een papieren bon het hele boekenbon saldo in één keer besteden. Dat is anders bij de moderne bon in de vorm van een boekenbon cadeaukaart. Daar staat het boekenbon saldo weliswaar onzichtbaar op, maar je kunt je bon wel in etappes uitgeven. Wil je jouw boekenbon saldo checken? Dat kan op boeken.nl/saldocheck. Je kunt dan zien hoeveel geld er nog op staat, en hoeveel je dus nog te besteden hebt.
Moderne versie van de cadeaubon: de cadeaukaart
Daarom vind ik de moderne versie van de cadeaubon, een cadeaukaart, waarop een bedrag is gestort veel fijner. Zo kreeg mijn man voor Kerstmis van zijn werk, een Hema cadeaukaart ter waarde van 60 euro. We hebben er nog steeds plezier van, en gebruiken telkens maar een klein bedrag. We gaan de boekenbonnen van mijn man nu maar gebruiken om een paar cadeauwensen van mijn jongste dochter te vervullen. In februari is ze jarig, en op haar verlanglijstje prijken ettelijke boeken. Anders had ik die gewoon op Marktplaats gekocht, maar ja, die bonnen moeten ook op! En voor mijn man koop ik dan via Bookdepository (met dank aan jullie voor deze tip!) het nieuwste boek van zijn lievelingsschrijver Robert Sawyer.
Boekenbon gekregen van NRC in 2012
Ik had de envelop al ongelezen in de prullenbak gegooid, in de veronderstelling dat het NRC mij weer eens een abonnement wilde aansmeren. Net op tijd roerde zich een herinnering! Een tijdje terug stuurde ik het NRC namelijk een brief getiteld Pact met de school, naar aanleiding van de oproep van minister Bijsterveldt om meer ouderparticipatie. De brief werd geplaatst, en een paar weken later kreeg ik een mailtje met het verzoek om mijn straatadres omdat ze mij als bedankje een verrassing wilden sturen.
Vervolgens verhuisden we, en vergat ik het compleet, tot dus die brief in de prullenbak belandde. Ik opende hem, en tot mijn grote blijdschap zat er gewoon een boekenbon in van maar liefst 20,-!
Ik zit me helemaal te verkneukelen over de vraag aan welk boek ik die eens zal spenderen!
Wat een bijzondere, en onverwachte, beloning voor het schrijven van een brief. Ik weet dat er mensen zijn regelmatig reageren op krantenartikelen, en die vaak een ingezonden brief versturen.
Leestips
P.S. Heb je een cadeaukaart van bol.com? Klik dan op de link en ontdek mijn slimme lifehack om hem nooit meer te vergeten!
Wat vind jij van boek- en cadeaubonnen?
Wat vind je van cadeaukaarten?
En wat heb je liever?
Ik vind boekenbonnen nu ook wel geweldig leuk! Ik ben ‘n echte boekenwurm! En ik koop al mijn boeken nieuw. Als je weet waar ze te kopen, dan kan de prijs ook nog meevallen. Naar de bib ga ik echter nooit. Zo’n boek waar honderden mensen ook in hebben zitten blaren nadat ze in hun neus gepeuterd hebben ofzo … Neen, dank je!
Euro’s verdwijnen maar al te gemakkelijk in de huishoudportemonnee. Met een bon of kaart heb je dat minder. Hoewel.. de Hema kaart die mijn man met Kerst kreeg, is opgegaan aan linnengoed. Heel bruikbaar, maar als extraatje had hij liever een spannende detective gekocht.
Eerder zou ik misschien een boekenbon gezegd hebben, omdat ik vaak boeken kocht. Inmiddels heb ik bijna al mijn boeken opgeruimd, want ik lees ze maar één of twee keer en dan staan ze te verstoffen. Daar geef ik dus geen geld meer aan uit,want na een tijdje verkoop ik ze weer en altijd met zwaar verlies. Tegenwoordig leen ik van de bib of een vriendinnetje en neem de bacteriën etc. maar voor lief. Als ik boodschappen doe zitten er ook bacteriën aan het wagentje. Dus nu zou ik zo’n kaart zeggen. Ik heb er eens één van de hema gehad en vond het wel leuk. Manlief mag op zijn werk altijd uit verschillende kerstpakketten kiezen of vvv bonnen en hij kiest altijd het laatste. Kunnen we ietsk open wat we echt willen hebben en het nuttig besteden.
Ik vraag al jaren aan mijn beide kinderen om mij een cadeau-abonnement te geven (lees regelen).
Als goedgeaard bezuingister heb ik de abonnementen al een poos de deur gewezen. Maar toch is het een heerlijk, stiekum beetje, luxe gevoel als er helemaal voor jou een leuk of inspirerend tijdschrift gewoon bij je thuis op je deurmat valt.
Bij een cadeau-abonnement loop je als ontvanger niet het risico dat je toch ineens vast zit aan een abonnement. Het stopt vanzelf en dat was dan dat!
Ook erg leuk om door de jaren heen van tijdschrift te wisselen. En sommige zijn ook zo móói’, die bewaar je wel!
Aangezien ik over niet al te lange tijd weer jarig hoop te worden ben ik alvast weer een beetje gaan scharrelen op het net naar een leuk tijdschrift. Of wordt het nog eens een jaartje de Happinez? Dat zijn niet de goedkoopste tijdschriften maar wel erg prachtig.. (jaaa óók voor op mijn koffietafel ahum) Maar omdat mijn kinderen het abonnement samen geven kost het ze maar heel weinig per persoon. Ik laat het abonnement wel door hen zelf regelen zodat het ook echt als een cadeau voelt als het eerste exemplaar door de brievenbus valt.
Je kunt jezelf ook een abonnement kado geven (tenminste, ik geef zo regelmatig m’n man = mezelf een abonnement kado) inderdaad géén gedoe met te laat opzeggen!!!
Als onze kinderen boekenbonnen of VVV bonnen krijgen, ruil ik deze om voor contant geld, zelf houd ik de bonnen als doorgeefcadeautje, of maak ze zelf op! Opsparen is ook leuk, en dan ineens b.v. als je op vakantie gaat even langs de boekhandel en een dikke stapel uitkiezen!
Het geven van een cadeaubon is al even ongeïnspireerd als het krijgen van zo’n bon. Lekker gemakkelijk voor de gever. Je hoeft je niet te verdiepen in wat de krijger leuk vindt of aanspreekt. Een alternatief voor de envelop met geld. De krijger van zo’n bon doe je er ( vaak echt) geen plezier mee, om nog maar niet te spreken van de winkelier die echt ( volgens voorbeeld ) geen 20 euro voor de 20 euro bon krijgt. Langzamerhand verstikken we in alle plastic cadeau/debit kaarten. Bijna iedere winkelketen heeft z’n eigen cadeau/debit kaart. Daar worden we pas blij van….
Een cadeaukaart is denk ik ook het handigste en het meest eerlijke.
Ik heb mijn laatste cadeaubon goed besteed maar vaak vind ik het niet zo handig. Nou valt een bon nog mee. Ik heb hier nog een Pluim liggen. Dát is pas waardeloos. Daar hebben ze echt niks wat ik wil hebben.