Wat bepaalt de waarde van een cadeautje?

goedkope ringEen tijdje terug schreef ik over het cadeau dat ik met veel zorg uitzocht voor de 40ste verjaardag van mijn jongste zus.

Mijn zus houdt van ringen. De ring die ik bij haar vond passen, kostte echter slechts 5,99 bij de V&D. Ik was bereid om meer uit te geven. En ik vroeg me daardoor af: 'Is dit cadeau dan wel waardevol genoeg?'

De mevrouw achter de balie van de V&D zei: 'Voor een duurdere ring in deze stijl kom je bij het merk Guess uit. Dat is een heel ander prijskaartje, maar eerlijk gezegd zie je het er niet aan af.' (Prettige service overigens!)

Wat bepaalt de waarde van een cadeau eigenlijk?

Toen liep ik tegen een belangrijk vraagstuk aan: 'Wat of wie bepaalt eigenlijk de waarde van een cadeau?!'

Als iemand tegen me had gezegd dat die ring 80 euro kostte, had ik het ook best geloofd. Het is dat ik wéét dat het een goedkope ring is, waardoor ik twijfel aan de waarde van het cadeau. Een rare gewaarwording eigenlijk. Ben ik een prijssnob?!

Maar ik heb deze ring met zorg en aandacht uitgezocht, en heb daarbij gedacht aan wat mijn zus mooi zou vinden. Maakt dat het cadeau niet automatisch waardevol? Ik hoop het!

Lees ook mijn posts over een boek inpakken, over kraamcadeautjes en je cadeautje inpakken.

Wat maakt voor jou een cadeau waardevol? Vind je het prijskaartje relevant?

Similar Posts

14 Comments

 1. Een tekening kan al heel waardevol zijn terwijl een heel duur sierraad me niets doet. Het gaat er om of de gulle gever er aandacht aan besteed heeft om iets dat bij mij past uit te zoeken.
  En geld doet er dan niet toe.
  Wel houd ik een maximum bedrag aan wat een kadootje mag kosten maar dat is een budgetaire reden, binen dat budget moet het passen bij de gene voor wie het is.

 2. Het prijskaartje doet me niks.
  Ik ken iemand die op de dag dat zijn vrouw jarig was, de juwelier belde met de mededeling:"Leg even een armband klaar van 500 euro, dan kom ik die zo halen". Voor mij is dat een waardeloos kado.
  In mijn vorige huwelijk werden de losse handen van mijn toenmalige man verdoezelt met dure sieraden, die ik verplicht moest dragen...
  Het gaat om de zorg waarmee iets speciaal voor jou is uitgezocht, de prijs doet er dan niet toe.
  In mijn vorige woonplaats was een kadowinkeltje met kadoos van 50 cent tot 1000den euro's.
  De eigenaresse verpakte 4 badparels met evenveel zorg in als een groot kado. Ze had speciale hoekjes voor kleine bedragen. Als er een kind kwam met een euro, liet ze die ook alleen maar dingen zien voor 1 euro. Geweldige winkel was dat :)

  1. Wat een leuke winkel klinkt dat zeg! En bijzonder ook om zo'n breed scala aan cadeautjes te hebben.

   Het voorbeeld van die man die zegt: 'Leg maar even een armband van 500 euro klaar' vind ik ook erg. Dat zou van mij ook echt niet hoeven! Hij zoekt het niet eens zelf uit.

 3. En hoe bepaal je de waarde van de kado's die je zelf maakt? Voor veel jarigen maak ik zelf iets, vaak zelfs van materialen die ik al in huis heb. Toch worden die kado's vaak veel meer gewaardeerd dan degene die ik heb gekocht.

 4. Wij hebben afspraken gemaakt binnen de familie over de hoogte van de bedragen, die ben je dan ook eigenlijk verplicht om te geven. We leggen vaak ook bij elkaar voor een groter cadeau en dat is ook wel leuk. Maar soms vind ik het ook beknellend en zou ik meer vrijheid willen. Iets zelfgemaakts of met zorg uitgezocht tweedehands is ook heel leuk om te krijgen.

 5. We hebben voor de volwassenen kadootjes/enveloppen afgeschaft. De kinderen krijgen elk 7,50 in een vlopje (het zijn er maar drie) is de afspraak. Tot ze 18 zijn.
  Omdat oma altijd voor ons klaar staat, neem ik haar een paar keer per jaar mee uit naar het theater of de bios oid. Ook gaan we heel af en toe met haar uit eten. Vind ik veel leuker dan prullen kopen!
  Ze is ook dol op bloemen, maar daar vind ik weer niks aan. Met moederdag voel ik me altijd een beetje verplicht om eerlijk te zijn. Kun je daar eens een logje over doen? ;)

 6. wij hebben afgesproken om geen kados meer te geven , behalve als het om kinderen gaat, het is eigenlijk een vreemde gewoonte, ik geef jou wat op je verjaardag en als ik jarig ben krijg ik wat terug, zeker tussen man en vrouw vind ik het eigenlijk nergens op slaan, want de kados worden dan over het algemeen uit het zelfde potje betaald. wij geven elkaar wel eens spontaan een kadootje ,maar dat zijn dan meestal dingen die we bijvoorbeeld op een rommelmarkt , kringloop of braderie tegenkomen die maar een paar euro kosten en waarvan we weten dat de ontvanger dat bij voorbeeld verzameld of voor zijn of haar hobby kan gebruiken en wat we wel geven op verjaardagen zijn bijvoorbeeld zelfgemaakt gebak , gerechten en zelfgemaakte douchegel en dergelijke. dit zal niet iedereen leuk vinden, maar voor ons werkt het en het zorgt ervoor dat we een stuk minder aan over het algemeen overbodige zaken het huis binnenkomen

 7. In principe maakt een hoge of lage prijs voor mij niets uit, zowel om te geven als te krijgen. Maar wat mij in dit concrete geval zou hebben doen besluiten het niet te kopen is dat een ring in deze prijsklasse, of welk ander sieraad ook, vaak niet erg lang mooi blijft. Het metaal verkleurt al heel snel en veel mensen zijn vaak ook allergisch voor goedkope metalen. Dit zou ik dan zonde vinden van de moeite die je ervoor gedaan hebt en het, al is het weinig, geld dat je eraan uitgegeven hebt. Maar elk cadeau dat met zorg uitgekozen is is natuurlijk prima. Leontine

 8. Het belangrijskte is: was je zus er blij mee? Maar wat de "Anoniem" hierboven zegt, daar zit wel iets in. Je wilt toch iets geven wat blijft! Voor vriendinnen en kinderen koop ik vaak iets tweedehands - ik geef liever niets dan dat ik iets geef wat er helemaal naast is... Een van de mooiste cadeautjes die ik zelf ooit kreeg was een tweedehands, zelf geschilderd campinggasbrandertjes - dat was toen veel te duur voor mij om te kopen, en ik heb er al heel veel jaren heel veel plezier van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.