Energierekening 2019: wat betaal je precies?
Last updated on februari 7th, 2020 at 11:05 am
- Op de energiemarkt zijn 4 grote spelers
- Je energierekening: wat betaal je nou precies?
- Kostenposten energierekening 2019
- Onze energierekening
- Energierekening 2019 samenvattend
Als je je energierekening betaalt, dan tel je niet alleen geld neer voor de energie die je gebruikt hebt. Je energierekening bestaat namelijk uit verschillende onderdelen. Het CBS maakte bekend:
‘Met de nieuwe tarieven van januari 2019 komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening uit op 2074 euro. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar.’
In deze post lees je waar je nou eigenlijk allemaal precies voor betaalt. We zetten eerst alle spelers op een rij wat betreft de energierekening 2019.
Op de energiemarkt zijn 4 grote spelers
- Jij, de consument. Je bent erg populair! Energieleveranciers willen allemaal een vaste relatie met jou! Om je te verleiden beloven ze gouden bergen.
- De energieproducent: de naam zegt het al. Een energieproducent produceert energie. Sommige energieproducenten zijn tegelijkertijd ook energieleverancier. Zoals het Nuon. Die hebben dus een dubbele rol.
- De energieleverancier: de energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. Je kunt een energieleverancier zelf kiezen. Energieleveranciers verdienen geld door de energie duurder te verkopen dan zij hem kochten.
- Netbeheerder: een netbeheerder wordt op basis van de wet aangewezen. Hij beheert het net, en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Wie het netwerk in een regio beheert ligt vast. De overheid bepaalt het tarief! Dit heet het capaciteitstarief. Dit is dus een aspect van je energierekening 2019 waar je geen invloed op hebt.
Je energierekening: wat betaal je nou precies?
1. Leveringskosten energierekening 2019
Om het niet te makkelijk te maken, bestaat het leveringstarief ook nog weer uit 4 onderdelen:
- Het tarief voor de energie die je hebt verbruikt: het overeengekomen bedrag per verbruikte kWh elekriciteit of kubieke meter gas
- De vaste leveringskosten ook wel vastrecht genoemd. Dit is een vast bedrag per maand of per jaar. Je kunt het vergelijken met een abonnement voor dienstverlening. Het is meestal niet veel: tussen de 2 en 4 euro.
- Energiebelasting en BTW die de overheid rekent op je energierekening 2019. Dit wordt jaarlijks bepaald en is een tarief per verbruikte kWH of kubieke meter gas. Het is bedoeld om te stimuleren dat je niet teveel energie gebruikt. Maar ook om de overheidskas te spekken vermoed ik.
- Regiotoeslag: je betaalt voor het transport van gas over het landelijk transportnet van de Gasunie. Hoe verder je van Groningen woont, hoe hoger de regiotoeslag. Je zult dus maar in het onderste puntje van Limburg wonen! Overigens is het aan je energieleverancier of hij de regiotoeslag aan jou doorberekent of niet. In onderstaand kaartje kun je zien in welke regio jij valt. Wij zitten in regio 1!
2. Transport- of netwerkkosten
Ook deze kosten bestaan weer uit twee aspecten:
- Kosten voor de aansluiting op het energienet
- Kosten voor het transport van gas en elektriciteit. Deze worden bepaald door de netbeheerder en staan los van je energieverbruik. Je kunt hiervoor niet overstappen naar een andere netbeheerder, want ze zijn gekoppeld aan je woonplaats.
3. Huur gasmeter en elektriciteitmeter
Of je nou wilt of niet: je huurt elektriciteitsmeters en gasmeters altijd automatisch van de netbeheerder. De overheid bepaald de huurprijs.
Je energierekening 2019 bestaat dus uit best veel onderdelen! De mogelijkheid tot bezuinigen zitten in de leverings- en transportkosten. Maar naast het kostenplaatje is goede service natuurlijk ook belangrijk.
Kostenposten energierekening 2019
Om het iets overzichtelijker te maken maak ik hieronder gebruik van de indeling van de kostenposten van De Consumentenbond. Zij onderscheiden 3 kostenposten van de energierekening 2019:
- Energieverbruik. Dit is het deel dat je zelf in de hand hebt.
- Netbeheer (leverings- en netwerkkosten):
- Belastingen (bij gemiddeld energiegebruik betaal je 950,- aan energiebelasting in 2019 volgens De Consumentenbond).
Het CBS laat de volgende kostenposten zien:
In onderstaande tabel van het CBS zie je heel goed het aandeel van de belasting in je energierekening:
Onze energierekening
Met deze informatie heb ik met nieuwe ogen naar onze energierekening gekeken. Wij hebben op dit moment een 3-jarig contract met Nederlandse Energie Maatschappij ( NLE ).
En dit zijn de kosten die ik op onze energierekening kan zien:
- Elektriciteit 0,20280 per kWh +
- Vastrecht per maand voor elektriciteit 3,03
- Gas 0,60198 per m3
- 3,03 euro vastrecht per maand voor gas
- Netwerkkosten: 45,23 per maand
- Energiebelasting gas: 0,22530 per m3
- Energiebelasting elecktriciteit: 0,00133 per kWh
- Regiotoeslag: 17,86
- Huur gasmeter?
- Huur elektriciteitsmeter?
Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen!
Energierekening 2019 samenvattend
Volgens De Consumentenbond wordt de energierekening in 2019 ongeveer 290,- duurder dan in 2018. Maar volgens het CBS is het zelfs 334,- meer dan vorig jaar. Dit komt door hogere energiebelasting, en doordat energieleveranciers meer rekenen voor het leveren van stroom en gas. Gas leveren wordt 20% duurder, en stroom 17%.
In onderstaand filmpje reageert Rutte op de stijging van de energierekening 2019
Je kunt proberen te bezuinigen door minder energie te gebruiken én door over te stappen. Dankzij welkomstkortingen bespaar je dan.Bezuinigen op de energiekosten doe ik onder andere door in de woonkamer alleen onze houtkachel te gebruiken.
Wij hebben recent het enkel glas op de benedenverdieping vervangen door dubbel glas in bestaande kozijnen. Dat gaat hopelijk ook schelen in de energiekosten!
Lees ook mijn posts over Gas water licht berekenen en onze groepenkast.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Zelf hou ik het niet bij dus heb er op dit moment geen kijk op. Wel weet ik dat we net bij de N.L.E weg zijn en overgestapt naar een goedkopere met een hoop gedoe en af wachten of het goed komt. Ook heeft onze meteropnemer verteld dat er binnenkort andere meters komen,” slimme meters” genaamd, dan komen ze niet meer langs om gegevens op te nemen maar kunnen ze het van achter het bureau bekijken.
Wij zitten ook bij NLE en ik heb vorige week mijn nieuwe jaar contract gekregen. Dus ik heb hier de gegevens die vanaf de zomer hier gaan tellen.
Elektra: 0,20909
vastrecht per maand: 2,65
Gas: 0,59810 (we zitten in regio 4, de gunstigste)
vastrecht: 2,65
Netwerkkosten zijn 33,37 per maand incl btw.
Meer info kan ik niet terugvinden in het contract. Jij zult ook minder netwerkkosten gaan betalen want die tarieven zijn omlaag gegaan.
We betalen voor een enkele meter.
Ik weet nog niet wat ons nieuwe voorschot gaat worden. We betalen nu 85 euro voorschot per maand voor ongeveer 1200 kub gas en ongeveer 2100 eenheden elektra.
Ik bereken al die kosten als all-inn kosten, je moet ze immers betalen. Dus ik deel de kosten door verbruik om erachter te komen wat mijn gas en stroom mij daadwerkelijk kosten. Het is voor mij veel overzichtelijker om zo de jaarrekeningen naast elkaar te leggen.
Hier is de totale prijs van gas 0,99 en van stroom 0,17, Gas lijkt ineens veel met al die all-in kosten, bijna een euro per kuub, een dag de kachel aan loopt in de euro’s…maar de kachel een uurtje eerder uit ook. Een tiener een dik half uurtje onder de douche kost meer dan het zakgeld voor die tiener.
Groet,Greet
Vlijtig Liesje mag ik je er op wijzen dat je van de elektriciteit die je verbruikt een deel onbelast is. Dit wordt als een korting op je energierekening in mindering gebracht. Dat komt bij een huishouden neer op een bedrag van iets meer dan €300 op jaarbasis.
Ik heb pas ook alles wat de energiekosten betreft uit zitten vogelen ivm met de jaarlijkse overstap.