Opzegvergoeding energie oftewel een energieboete?

opzegvergoeding

Wil jij overstappen naar een nieuwe energieleverancier om zo te bezuinigen op je energierekening? Dan kun je te maken krijgen met een zogenoemde opzegvergoeding, ook wel overstapboete genoemd.

Jaimy verzorgde onderstaand artikel over deze opzegvergoeding voor Huisvlijt!

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Zo zit dat met de opzegvergoeding

Kies het energiecontract dat bij je past.

En betaal vooral niet te veel.

Dat lijkt misschien zo klaar als een klontje, toch blijven heel veel mensen jarenlang hangen bij dezelfde energieleverancier.

Maar overstappen loont!

Overstappen loont

Bij een andere energieleverancier of met een ander energiecontract betaal je misschien een stuk minder. Ondanks de boete. Schrikt die term je meteen af? Niet nodig. We leggen precies uit hoe het zit met de opzegvergoeding, ook met de nieuwe regelgeving dit jaar.

Energieleveranciers vergelijken bespaart je geld

Het vergelijken van energieleveranciers is misschien niet het leukste klusje op je to-do lijst, maar wel eentje die je geld kan besparen. Verschillende energieleveranciers werken met verschillende contracten: vast, variabel, dynamisch. Als het je al duizelt bij het idee, maak het jezelf dan vooral zo gemakkelijk mogelijk. Vergelijken van energiecontracten lijkt een hele klus maar met de juiste tool is energie vergelijken gemakkelijk.

Nieuwe energieleverancier gevonden?

Top.

Maar dan komt de opzegvergoeding om de hoek kijken.

Opzegvergoeding oftewel Overstapboete

Je betaalt een opzegvergoeding – ook wel overstapboete genoemd – als je je energiecontract wil beëindigen voor het einde van de looptijd. Je energieleverancier heeft erop gerekend dat je voor de gehele looptijd klant blijft. Daarom rekent hij een overstapboete als je de overeenkomst voortijdig verbreekt. De hoogte van de opzegvergoeding verschilt per energieleverancier. Hoe langer je contract nog doorloopt, hoe hoger de opzegvergoeding.

Nieuwe opzegvergoeding in 2023

In 2023 – de exacte datum is nog niet definitief – gaat de nieuwe opzegboete in. Deze wordt op een andere manier berekend dan nu het geval is, namelijk op basis van de hoeveelheid ingekocht energie.

Je energieleverancier koopt voor jou als klant een bepaalde hoeveelheid stroom in voor de duur van jouw contract. Als je je contract eerder wil beëindigen, zit de leverancier met een hoeveelheid ongebruikte energie.

Daarover moet je een vergoeding betalen. Die wordt berekend op basis van de tijd die nog over is binnen je contract en de actuele energietarieven. De berekening is verschillend voor stroom en gas.

Goed en slecht nieuws over de opzegvergoeding

Het slechte nieuws: de nieuwe opzegvergoeding leidt soms tot hogere boetes. Het goede nieuws: de nieuwe regeling maakt het weer aantrekkelijker een vast contract aan te gaan.

Aantrekkelijker dan bij de huidige regeling.

Energieleveranciers boden namelijk in 2022 en begin 2023 nauwelijks meer contracten aan met een vast tarief en bepaalde looptijd. Dat had alles te maken met de hoge energieprijzen en de onzekerheid over stijgingen en dalingen.

Toch niet overstappen? Geen probleem

overstapboete

Oei, je schrikt van de hoogte van de opzegvergoeding?

Als je de opzegvergoeding niet kan of wil betalen, dan ben je als klant goed beschermd. Je mag er namelijk altijd vanaf zien als je een voorstel tot opzegvergoeding krijgt. Zo kun je alsnog besluiten bij je huidige energieleverancier te blijven. Soms wil je nieuwe leverancier (een deel) van de opzegvergoeding van de oude leverancier betalen. Informeer goed naar de mogelijkheden.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen is zo geregeld. In drie stappen om precies te zijn:

  1. Bekijk je huidige verbruiksgegevens op je laatst ontvangen jaarrekening
  2. Vergelijk de verschillende energiecontracten op basis van jouw situatie
  3. Kies een nieuwe leverancier uit het aanbod

Joris Kerkhof, expert Energie bij Independer zegt:

‘Je nieuwe energieleverancier regelt het verder, daar hoef je niets voor te doen. Dat betekent dat deze je huidige energiecontract opzegt en het nieuwe contract wordt afgesloten. Uiteraard na jouw goedkeuring. Je hebt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.’

Op de site van Independer kun je gemakkelijk energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Dat heeft zin: het kan je veel geld besparen.

Nawoord: gratis rekentool voor de opzegboete

Dankjewel Jaimy voor dit interessante artikel! Nadat ik het had gelezen was ik benieuwd aan welk gedrag je moet denken als het gaat om zo’n opzegboete. Op de site van de Independer vond ik een leuke gratis rekentool!

Je vindt aan of het gaat om gas, stroom of allebei en daarna geef je aan hoe lang je contract nog duurt. En dan krijg je meteen te zien hoe hoog de opzegvergoeding is!

Eerst vulde ik in dat ons contract nog 1 maand duurde. Dat betekende 0 euro opzegboete:

Screenshot 2023 06 05 at 16.25.56

Vervolgens vulde ik 1 tot 1,5 jaar in. Toen kreeg ik het advies om te wachten met overstappen:

Screenshot 2023 06 05 at 16.28.53

Leestip: hoe bezuinigen op gas?

Heb jij plannen voor overstappen naar een andere energieleverancier?

10 Comments

  1. Dimario
  2. Linda schrijft 't op

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh