Opzegvergoeding energie oftewel een energieboete?
Last updated on augustus 14th, 2023 at 09:12 am
- Overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Zo zit dat met de opzegvergoeding
- Overstappen loont
- Energieleveranciers vergelijken bespaart je geld
- Opzegvergoeding oftewel Overstapboete
- Nieuwe opzegvergoeding in 2023
- Goed en slecht nieuws over de opzegvergoeding
- Toch niet overstappen? Geen probleem
- Hoe werkt overstappen?
- Nawoord: gratis rekentool voor de opzegboete
Wil jij overstappen naar een nieuwe energieleverancier om zo te bezuinigen op je energierekening? Dan kun je te maken krijgen met een zogenoemde opzegvergoeding, ook wel overstapboete genoemd.
Jaimy verzorgde onderstaand artikel over deze opzegvergoeding voor Huisvlijt!
Overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Zo zit dat met de opzegvergoeding
Kies het energiecontract dat bij je past.
En betaal vooral niet te veel.
Dat lijkt misschien zo klaar als een klontje, toch blijven heel veel mensen jarenlang hangen bij dezelfde energieleverancier.
Maar overstappen loont!
Overstappen loont
Bij een andere energieleverancier of met een ander energiecontract betaal je misschien een stuk minder. Ondanks de boete. Schrikt die term je meteen af? Niet nodig. We leggen precies uit hoe het zit met de opzegvergoeding, ook met de nieuwe regelgeving dit jaar.
Energieleveranciers vergelijken bespaart je geld
Het vergelijken van energieleveranciers is misschien niet het leukste klusje op je to-do lijst, maar wel eentje die je geld kan besparen. Verschillende energieleveranciers werken met verschillende contracten: vast, variabel, dynamisch. Als het je al duizelt bij het idee, maak het jezelf dan vooral zo gemakkelijk mogelijk. Vergelijken van energiecontracten lijkt een hele klus maar met de juiste tool is energie vergelijken gemakkelijk.
Nieuwe energieleverancier gevonden?
Top.
Maar dan komt de opzegvergoeding om de hoek kijken.
Opzegvergoeding oftewel Overstapboete
Je betaalt een opzegvergoeding – ook wel overstapboete genoemd – als je je energiecontract wil beëindigen voor het einde van de looptijd. Je energieleverancier heeft erop gerekend dat je voor de gehele looptijd klant blijft. Daarom rekent hij een overstapboete als je de overeenkomst voortijdig verbreekt. De hoogte van de opzegvergoeding verschilt per energieleverancier. Hoe langer je contract nog doorloopt, hoe hoger de opzegvergoeding.
Nieuwe opzegvergoeding in 2023
In 2023 – de exacte datum is nog niet definitief – gaat de nieuwe opzegboete in. Deze wordt op een andere manier berekend dan nu het geval is, namelijk op basis van de hoeveelheid ingekocht energie.
Je energieleverancier koopt voor jou als klant een bepaalde hoeveelheid stroom in voor de duur van jouw contract. Als je je contract eerder wil beëindigen, zit de leverancier met een hoeveelheid ongebruikte energie.
Daarover moet je een vergoeding betalen. Die wordt berekend op basis van de tijd die nog over is binnen je contract en de actuele energietarieven. De berekening is verschillend voor stroom en gas.
Goed en slecht nieuws over de opzegvergoeding
Het slechte nieuws: de nieuwe opzegvergoeding leidt soms tot hogere boetes. Het goede nieuws: de nieuwe regeling maakt het weer aantrekkelijker een vast contract aan te gaan.
Aantrekkelijker dan bij de huidige regeling.
Energieleveranciers boden namelijk in 2022 en begin 2023 nauwelijks meer contracten aan met een vast tarief en bepaalde looptijd. Dat had alles te maken met de hoge energieprijzen en de onzekerheid over stijgingen en dalingen.
Toch niet overstappen? Geen probleem
Oei, je schrikt van de hoogte van de opzegvergoeding?
Als je de opzegvergoeding niet kan of wil betalen, dan ben je als klant goed beschermd. Je mag er namelijk altijd vanaf zien als je een voorstel tot opzegvergoeding krijgt. Zo kun je alsnog besluiten bij je huidige energieleverancier te blijven. Soms wil je nieuwe leverancier (een deel) van de opzegvergoeding van de oude leverancier betalen. Informeer goed naar de mogelijkheden.
Hoe werkt overstappen?
Overstappen is zo geregeld. In drie stappen om precies te zijn:
- Bekijk je huidige verbruiksgegevens op je laatst ontvangen jaarrekening
- Vergelijk de verschillende energiecontracten op basis van jouw situatie
- Kies een nieuwe leverancier uit het aanbod
Joris Kerkhof, expert Energie bij Independer zegt:
‘Je nieuwe energieleverancier regelt het verder, daar hoef je niets voor te doen. Dat betekent dat deze je huidige energiecontract opzegt en het nieuwe contract wordt afgesloten. Uiteraard na jouw goedkeuring. Je hebt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.’
Op de site van Independer kun je gemakkelijk energieleveranciers met elkaar vergelijken.
Dat heeft zin: het kan je veel geld besparen.
Nawoord: gratis rekentool voor de opzegboete
Dankjewel Jaimy voor dit interessante artikel! Nadat ik het had gelezen was ik benieuwd aan welk gedrag je moet denken als het gaat om zo’n opzegboete. Op de site van de Independer vond ik een leuke gratis rekentool!
Je vindt aan of het gaat om gas, stroom of allebei en daarna geef je aan hoe lang je contract nog duurt. En dan krijg je meteen te zien hoe hoog de opzegvergoeding is!
Eerst vulde ik in dat ons contract nog 1 maand duurde. Dat betekende 0 euro opzegboete:
Vervolgens vulde ik 1 tot 1,5 jaar in. Toen kreeg ik het advies om te wachten met overstappen:
Leestip: hoe bezuinigen op gas?
Heb jij plannen voor overstappen naar een andere energieleverancier?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik zal dit eens doorsturen naar Dinnetje, die regelt dat altijd.
Love As always
Dimario
Dat je goed geregeld Dimario : )
Op dit moment geen issue voor mij. Mijn gasverbruik in de zomermaanden is 2,5 m3 per maand. Elektrisch 25 kWh/mnd. Daar valt niet echt op te besparen en ik laat m’n variabele direct opzegbare ‘contract’ dan ook doorlopen tot er een goede aanbiedeing voorbij komt en niet zo’n flutaanbieding voor de 6 zomermaanden. Tot die tijd betaal ik gewoon het prijsplafond. Rond september is het zaak om een leverancier met een lage gasprijs en een hoge overstapvergoeding te vinden. Helaas is het zo dat overstappen loont vooral bij een laag verbruik. De reden dat ik het afgelopen jaar niet meer dan 80ct/m3 gas en 30ct/kWh heb betaald.
Ik heb nog een vast contract tot het einde van het jaar. Daarna zien we wel.
Ik vind het uitpluizen van de verschillen nooit een leuk klusje, maar het verschil kan groot zijn.
Goed artikel, fijne tips! Ik stap eigenlijk nooit over, vooral omdat wij stadswarmte hebben dus niet echt een keuze. Maar overstappen loont soms zeker! In ons geval dus enkel voor gas..
Het is inderdaad een beetje puzzelen en zien of het voordeliger is om nog even te blijven soms en een boete te vermijden
Wij hebben er in het verleden wel eens naar gekeken, maar het scheelde toen maar iets van 20 euro en dat op een maandbedrag van 500, dus dat vonden we toen niet interessant. Nu is onze woonsituatie anders geworden en zou het weleens raadzaam zijn om deze kosten grondig onder de loep te nemen. We hebben iig een variabel contract, dus overstappen tussentijds zal geen probleem zijn.
Ik ben daar echt te lui voor, eerlijk gezegd. Eigenlijk zou ik er eens naar moeten kijken. Maar ja…
Heel eerlijk laat ik dat altijd over aan mijn man. Stom, I know, want ik ben volgens mij veel ‘gehaaider’ dan hij is. Maar ik vind het ook wel een gedoe. Grappig, want vroeger was ik enorm actief en bepalend bij het regelen van onze hypotheek, mijn pensioenregeling en meer.