Groepenkast: it’s complicated

Last updated on August 4th, 2023 at 01:38 pm

meterkast

Er is een film met Meryl Streep getiteld It’s complicated.

Dat geldt helaas ook voor onze groepenkast, oftewel stoppenkast of meterkast.

1 groepenkast, 2 huishoudens

Wij delen namelijk onze meterkast met de buren, ook bekend als ‘mijn ouders’. Je kunt ons huis vergelijken met een twee-onder-een kap woning, maar dan eentje waarbij gas, water en licht niet gescheiden zijn. Ooit woonden mijn opa en oma hier met hun kinderen, en toen mijn ouders trouwden werd het huis in tweeën gesplitst, en kregen zij de helft. En nu delen mijn man en ik het pand weer met mijn ouders.

Voor twee huishoudens is er maar één meter- oftewel groepenkast.

Omdat het dus ‘complicated’ is, hebben we sinds onze verhuizing naar het platteland 9 jaar lang zo gelaten. Maar met het oog op de toekomst, stel dat één van ons de boel wil verkopen, hebben we in overleg de knoop doorgehakt: we gaan de boel officieel scheiden.

In maart komt er een expert langs, om ons te vertellen hoe of wat de mogelijkheden zijn. Om mijn genante onwetendheid zoveel mogelijk te verbloemen, lees ik mij alvast een beetje in.

Hieronder lees je wat ik ondertussen heb geleerd over groepenkasten!

Groepenkast, stoppenkast, meterkast, verdeelkast

Wij noemen de groepenkast bij ons thuis de meterkast. De meterkast zit tegenover de badkamer, en het is zo’n kast waar ik met eerbied en nederigheid in kijk. Want het ziet er ingewikkeld uit, en het heeft met elektriciteit te maken. Dus dat vind ik ‘eng’. Maar wat is zo’n meterkast eigenlijk precies? Wikipedia legt het als volgt uit:

‘Een verdeelinrichting, verdeelkast of groepenkast is de plek van waaruit de elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt over de elektrische installatie in een gebouw.’

Natuurkundeleraar legt de meterkast uit

In onderstaand filmpje neemt een Natuurkundeleraar een meterkast door in zo’n twee minuten.

Een blik in onze groepenkast

Hieronder zie je foto’s die ik maakte van onze meterkast. Ik vind het er nogal chaotisch en druk uit zien. Ik heb braaf de natuurkundeles hierboven gevolgd, en deze kennis toegepast op onze groepenkast. Hieronder heb ik zo goed mogelijk benoemd wat ik zie in onze meterkast:

groepenkast

Deze automaten zitten aan de zijkant van onze meterkast:

groepenkast

Tsja, en de glasvezel moest ook in de meterkast. Dus nu is het daar nog drukker en voller.

groepenkast

De getallen die met zwarte stift op de automaten zijn geschreven zijn neem ik aan de groepen.

Hieronder 10 feitjes over de meterkast!

  1. Een meterruimte heeft vaste afmetingen en vaste posities van inkomende kabels en leidingen van nutsbedrijven.
  2. Er bestaan 1 fase groepenkasten en 3 fase groepenkasten. 1 fase groepenkasten zijn voor gewone woonhuizen.
  3. De meterkast bestaat uit 5 zones.
  4. De voedingskabel van het energiebedrijf komt uit in een aansluitkast die in de meterkast is aangebracht.
  5. In een meterkast zitten: installatieautomaten, hoofdschakelaar, aardlekschakelaar, elektriciteitsmeter en groepenkasten
  6. Een meterkast verdeelt de stroom namelijk over verschillende groepen. Zo heb je bijvoorbeeld een groep voor de stroom in de keuken, en een groep voor de stroom in de badkamer. Nu ik dit weet vind ik de term groepenkast als je het over de meterkast hebt heel verwarrend! Gemiddeld hebben huizen 4 tot 8 groepenkasten.
  7. De elektriciteitsmeter is eigendom van de netwerkbeheerder.
  8. Een installatieautomaat is een automaat waarop elektrische apparaten aangesloten worden. De installatieautomaat beschermt deze apparaten tegen schade door te hoge stroom. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de elektriciteit wordt uitgeschakeld wanneer door kortsluiting een te hoge stroom in een apparaat ontstaat. Hieronder een voorbeeld van zo’n installatieautomaat:installatieautomaat
  9. Als je op inductie kookt, heb je een ‘kookgroep’ nodig in je meterkast. Wij hebben een inductie, dus dan zullen wij ook wel een kookgroep hebben!

Eerste hulp bij de meterkast: wat iedereen moet weten

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik vind de meterkast niet echt een boeiend onderwerp. Eerlijk gezegd vind ik het nogal saai. Maar de groepenkast is tegelijkertijd ook iets waarvan je minimaal moet weten hoe hij in elkaar zit. Bijvoorbeeld: je zit ‘s avonds lekker televisie te kijken, en ineens valt het licht uit en de tv. Het is hartstikke donker! Watskeburt?

Je eerste stap moet dan zijn: de stoppenkast!

Gebruik de zaklampfunctie van je smartphone of zoek een zaklamp en beweegt je behoedzaam naar de meterkast.

Thuiscomfort vertelt wat je moet doen als de elektriciteit is uitgevallen

De volgende stappen komen van thuiscomfort.nl: Daar kijk je of de schakelaars/knoppen nog omhoog staan. Staat er een knop omlaag? Dan adviseert thuiscomfort om de knop omhoog te duwen. Schiet hij meteen weer terug omlaag? Niet meer aanzitten, aldus Thuiscomfort. Dan moet je gaan kijken welke apparaten zijn aangesloten op de groep waarvan de knop omlaag springt. Haal van al die apparaten de stekker uit het stopcontact. Zo probeer je de boosdoener te vinden!

Samenvattend

In deze post las je informatie over de meterkast/stoppenkast/groepenkast. De meterkast is op een bepaalde manier het technische hart van je huis! Als spontaan alle lampen uitvallen, of bij een stroomstoring, moet je in de regel als eerste gaan kijken in de meterkast wat er aan de hand is.

Maar zo gauw het ingewikkeld wordt, kun je er maar beter een expert bij halen. Met dit soort dingen moet je niet zelf gaan knoeien.

Heb ik nou een beter idee van wat ik kan verwachten als de expert komt? Tsja… Laat ik het zo zeggen, ik weet in in ieder geval ongeveer wat er allemaal in de meterkast hangt!

Weet jij waar jouw meterkast zit? En wat wat is?

Voor deze post heb ik onder andere de volgende bronnen gebruikt: Oude Wijsheden, switchdesign.nl, thuiscomfort, Wikipedia, elektricienaanhuis.nl, EnergieVeilig, Elektra-Info, Elektrobode, Elektroshop


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

57 Comments

  1. Pfff! Heb zo’n hekel aan de meterkast. Zeker heel ingewikkeld allemaal. Gelukkig hebben mijn vriend en vader er wel verstand van!

  2. haha ja het is toch wel erg handig te weten waar ie zit en waar wat voor is. Maar verder laat je toch liever alles over aan de expert (tenzij je dat zelf bent uiteraard ;) )

  3. Oh, echt… hier heb ik de ballen verstand van! Dit laat ik ook echt heel snel aan vakmensen over. Ik weet nog net waar de meterkast zit, maar daar is ook wel alles mee gezegd haha.

  4. Mooi om te lezen dat de boerderij waarschijnlijk al voor verschillende decennia in het bezit is van de familie. Het belangrijkste om te eten van de stoppenkast is om te weten welke schakelaar je moet omzetten ;p

  5. Elektricitwit en meterkasten is ietd wat ik nooit zal begrijpen. Ik weet alleen wat het knopje is wanneer de stroom is uitgevallen.
    Liefs,
    Elles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.