Reacties

Groepenkast: it's complicated — 57 reacties

 1. Bekend 'kastje'

  Maar dan nog een feitje:

  stroom (Spanning) is net als water,.. het komt je huis in (waterleiding),... en stroomt (riolering) ook je huis weer uit.
  Daarom hebben we de bruine (is inkomende of Fase) draad en blauwe (is uitgaande of nul) draad. LET OP: deze staan onder stroom!!!)
  Dan is er ook nog de geel-groene draad (de aarde-draad geheten) Voorzichtig, daar kan stroom op staan!!!
  (Er zijn ook andere kleuren, maar die zijn voor nu niet van belang.

  De meeste huizen hebben 1 fase (220/230 Volt) en sommige hebben zelfs 3 fase (380 Volt)
  3 fase is heel handig als je bijvoorbeeld elektrische kookplaten hebt,... of andere grote stroomverbruikers. (want dan is de spanning hoger 380 volt, en de stroom (Ampere geheten) lager

 2. Enge dingen vind ik het. Ik heb boven in mijn appartement wat dingetjes zitten en beneden in de algemene hal is er ook nog een meterkast. Ik snap er niks van en dit is dus typisch zo'n ding waarvan ik vind dat dat mag. Die van jou ziet er trouwens nog tien keer ingewikkelder uit dan die van mij.

 3. Wij hebben niet zolang geleden slimme meter gekregen. Zit helemaal goed in de meterkast. Meterkast moet wel perfect eruit zien. Anders krijgen de mensen daarom problemen ermee. Eerste hulp moet zeker weten. Anders heb je probleem. Bij sommige meterkast hebben niet goed elkaar gezet. Te veel losse slangen. Bij ons zie je niet.

 4. Ik weet hoe het werkt bij mij, en ik schrijf elke week nog de getallen op de meters op. Ik vind het belangrijk om te weten wat je moet doen bij stroomuitval, stop doorgeslagen, maar ook bv hoe je water en gas afsluit...bij calamiteiten erg handig om zelf te weten.
  Jullie kast is echt wel rommelig, goed dat jullie het aanpakken.

 5. Inderdaad. Mocht er brand of andere ellende ontstaan dan zou de eerste gang naar de meterkast moeten zijn. Om die knopjes op het witte kastje om te halen. Iemand of iets zou ook onder stroom zijn komen te staan. Om die reden heb ik ook map met belangrijke papieren in de meterkast liggen. Kan ik die mee grissen voordat ik de deur uit ren. En mijn ehbo koffertje. Sommige mensen hebben daarom ook een brandblusser in de meterkast staan. Er kan ook wat voor de deur op straat of bij de buren gebeuren.

 6. Heb stickers gemaakt boven de groepen welke kamers/ruimten aangesloten zijn op die groep. Kan ik direct zien als ergens de stroom af is of moet waar ik moet zijn. Ook genoeg stoppen op voorraad, nadat ik ooit misgreep.

  Interessant artikel. Iedereen heeft wel een meterkast.

 7. Ja die van ons zit in de gang en we hebben 2 meters, omdat er in het huis waar we wonen twee gezinnen hebben gewoond. Ik kan de standen aflezen maar verder heb ik er ook niet veel verstand van als de stoppen bijvoorbeeld doodslaan hahah

 8. Tot voor een paar jaar terug deden we het nog met drie groepen en oude stoppen, als de droger aanstond moest de vrieskist uit, van die dingen.
  Ik was blij toen de troep eruit ging en vervangen door het nieuwste.

  • Nee, dat doen de meeste mensen denk ik niet. Maar bij stroomstoringen is het toch wel handig om A te weten waar de meterkast is, en B wat je kunt doen om te kijken wat er aan de hand is : )

 9. Ik heb een eenvoudige benedenwoning en maar 4 groepen. Toch weten ze het dan zo te bedenken dat de bijkeuken en keuken op 1 groep zit. Dat zijn nu net de plekken met de meeste verbruikers als wasmachine, boormachine, vriezer. Heb er geen last van met m'n minimale verbruik, maar om blijft het wel. Wel heb ik allemaal automaten met elk ingebouwde aardlek. Dat type is al wat ouder en moet je elk jaar testen om 'plakken' te voorkomen. Gewoon het oranje T-knopje indrukken en dan moet ie uitvallen. Een voordeel is dat de kast bij de voordeur zit en ik er niets voor kan zetten, anders kan ik niet meer m'n huis uit. Een ander voordeel is dat naast gas ook m'n watermeter ondering zit. Kan ik dus aflezen zonder zo'n zware tegel in de tuin te moeten lichten. Inmiddels hangt er naast mijn telefoonaansluiting ook een glasvezel-aansluiting, maar die ga ik voorlopig nog niet gebruiken.

  Als je gaat splitsen, dan betaal je ook 2x vastrecht en dat hakt er flink in.

 10. Hahaha! Geweldig. Ja, ik ken onze stoppenkast wel. Daar zitten trouwens geen stoppen in. Wel schakelaars. Met een handig briefje welke groep (dus welke schakelaar) bij welke ruimte hoort. Dat vind ik fijn. Het voorkomt dat je per ongeluk iemand elektrocuteert die met de stroom bezig is in een andere kamer. :-) En de aardlekschakelaar is ook handig om te weten! Ik zou 't liever niet weten, maar ja... ik ben momenteel de klusser thuis. Leuk, trouwens. Zo'n familie-huis! :-)

 11. Wat grappig zeg, bij ons op de boerderij is het precies hetzelfde. En hangt de gedeelde meter kast bij oma in huis. Zo leuk dat het niet alleen bij ons zo is hihi Verstand heb ik er niet van. Mocht er eens iets zijn dan is er altijd wel iemand aan de telefoon die mij er doorheen kan loodsen ☺️

 12. Oh, echt... hier heb ik de ballen verstand van! Dit laat ik ook echt heel snel aan vakmensen over. Ik weet nog net waar de meterkast zit, maar daar is ook wel alles mee gezegd haha.

 13. Mooi om te lezen dat de boerderij waarschijnlijk al voor verschillende decennia in het bezit is van de familie. Het belangrijkste om te eten van de stoppenkast is om te weten welke schakelaar je moet omzetten ;p

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder