Groepenkast: it's complicated

meterkast

Er is een film met Meryl Streep getiteld It's complicated.

Dat geldt helaas ook voor onze groepenkast, oftewel stoppenkast of meterkast.

1 groepenkast, 2 huishoudens

Wij delen namelijk onze meterkast met de buren, ook bekend als 'mijn ouders'. Je kunt ons huis vergelijken met een twee-onder-een kap woning, maar dan eentje waarbij gas, water en licht niet gescheiden zijn. Ooit woonden mijn opa en oma hier met hun kinderen, en toen mijn ouders trouwden werd het huis in tweeën gesplitst, en kregen zij de helft. En nu delen mijn man en ik het pand weer met mijn ouders.

Voor twee huishoudens is er maar één meter- oftewel groepenkast.

Omdat het dus 'complicated' is, hebben we sinds onze verhuizing naar het platteland 9 jaar lang zo gelaten. Maar met het oog op de toekomst, stel dat één van ons de boel wil verkopen, hebben we in overleg de knoop doorgehakt: we gaan de boel officieel scheiden.

In maart komt er een expert langs, om ons te vertellen hoe of wat de mogelijkheden zijn. Om mijn genante onwetendheid zoveel mogelijk te verbloemen, lees ik mij alvast een beetje in.

Hieronder lees je wat ik ondertussen heb geleerd over groepenkasten!

Groepenkast, stoppenkast, meterkast, verdeelkast

Wij noemen de groepenkast bij ons thuis de meterkast. De meterkast zit tegenover de badkamer, en het is zo'n kast waar ik met eerbied en nederigheid in kijk. Want het ziet er ingewikkeld uit, en het heeft met elektriciteit te maken. Dus dat vind ik 'eng'. Maar wat is zo'n meterkast eigenlijk precies? Wikipedia legt het als volgt uit:

'Een verdeelinrichting, verdeelkast of groepenkast is de plek van waaruit de elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt over de elektrische installatie in een gebouw.'

Natuurkundeleraar legt de meterkast uit

In onderstaand filmpje neemt een Natuurkundeleraar een meterkast door in zo'n twee minuten.

Een blik in onze groepenkast

Hieronder zie je foto's die ik maakte van onze meterkast. Ik vind het er nogal chaotisch en druk uit zien. Ik heb braaf de natuurkundeles hierboven gevolgd, en deze kennis toegepast op onze groepenkast. Hieronder heb ik zo goed mogelijk benoemd wat ik zie in onze meterkast:

groepenkast

Deze automaten zitten aan de zijkant van onze meterkast:

groepenkast

Tsja, en de glasvezel moest ook in de meterkast. Dus nu is het daar nog drukker en voller.

groepenkast

De getallen die met zwarte stift op de automaten zijn geschreven zijn neem ik aan de groepen.

Hieronder 10 feitjes over de meterkast!

 1. Een meterruimte heeft vaste afmetingen en vaste posities van inkomende kabels en leidingen van nutsbedrijven.
 2. Er bestaan 1 fase groepenkasten en 3 fase groepenkasten. 1 fase groepenkasten zijn voor gewone woonhuizen.
 3. De meterkast bestaat uit 5 zones.
 4. De voedingskabel van het energiebedrijf komt uit in een aansluitkast die in de meterkast is aangebracht.
 5. In een meterkast zitten: installatieautomaten, hoofdschakelaar, aardlekschakelaar, elektriciteitsmeter en groepenkasten
 6. Een meterkast verdeelt de stroom namelijk over verschillende groepen. Zo heb je bijvoorbeeld een groep voor de stroom in de keuken, en een groep voor de stroom in de badkamer. Nu ik dit weet vind ik de term groepenkast als je het over de meterkast hebt heel verwarrend! Gemiddeld hebben huizen 4 tot 8 groepenkasten.
 7. De elektriciteitsmeter is eigendom van de netwerkbeheerder.
 8. Een installatieautomaat is een automaat waarop elektrische apparaten aangesloten worden. De installatieautomaat beschermt deze apparaten tegen schade door te hoge stroom. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de elektriciteit wordt uitgeschakeld wanneer door kortsluiting een te hoge stroom in een apparaat ontstaat. Hieronder een voorbeeld van zo'n installatieautomaat:installatieautomaat
 9. Als je op inductie kookt, heb je een 'kookgroep' nodig in je meterkast. Wij hebben een inductie, dus dan zullen wij ook wel een kookgroep hebben!

Eerste hulp bij de meterkast: wat iedereen moet weten

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik vind de meterkast niet echt een boeiend onderwerp. Eerlijk gezegd vind ik het nogal saai. Maar de groepenkast is tegelijkertijd ook iets waarvan je minimaal moet weten hoe hij in elkaar zit. Bijvoorbeeld: je zit 's avonds lekker televisie te kijken, en ineens valt het licht uit en de tv. Het is hartstikke donker! Watskeburt?

Je eerste stap moet dan zijn: de stoppenkast!

Gebruik de zaklampfunctie van je smartphone of zoek een zaklamp en beweegt je behoedzaam naar de meterkast.

Thuiscomfort vertelt wat je moet doen als de elektriciteit is uitgevallen

De volgende stappen komen van thuiscomfort.nl: Daar kijk je of de schakelaars/knoppen nog omhoog staan. Staat er een knop omlaag? Dan adviseert thuiscomfort om de knop omhoog te duwen. Schiet hij meteen weer terug omlaag? Niet meer aanzitten, aldus Thuiscomfort. Dan moet je gaan kijken welke apparaten zijn aangesloten op de groep waarvan de knop omlaag springt. Haal van al die apparaten de stekker uit het stopcontact. Zo probeer je de boosdoener te vinden!

Samenvattend

In deze post las je informatie over de meterkast/stoppenkast/groepenkast. De meterkast is op een bepaalde manier het technische hart van je huis! Als spontaan alle lampen uitvallen, of bij een stroomstoring, moet je in de regel als eerste gaan kijken in de meterkast wat er aan de hand is.

Maar zo gauw het ingewikkeld wordt, kun je er maar beter een expert bij halen. Met dit soort dingen moet je niet zelf gaan knoeien.

Heb ik nou een beter idee van wat ik kan verwachten als de expert komt? Tsja... Laat ik het zo zeggen, ik weet in in ieder geval ongeveer wat er allemaal in de meterkast hangt!

Weet jij waar jouw meterkast zit? En wat wat is?

Voor deze post heb ik onder andere de volgende bronnen gebruikt: Oude Wijsheden, switchdesign.nl, thuiscomfort, Wikipedia, elektricienaanhuis.nl, EnergieVeilig, Elektra-Info, Elektrobode, Elektroshop

Similar Posts

57 Comments

 1. Bekend 'kastje'

  Maar dan nog een feitje:

  stroom (Spanning) is net als water,.. het komt je huis in (waterleiding),... en stroomt (riolering) ook je huis weer uit.
  Daarom hebben we de bruine (is inkomende of Fase) draad en blauwe (is uitgaande of nul) draad. LET OP: deze staan onder stroom!!!)
  Dan is er ook nog de geel-groene draad (de aarde-draad geheten) Voorzichtig, daar kan stroom op staan!!!
  (Er zijn ook andere kleuren, maar die zijn voor nu niet van belang.

  De meeste huizen hebben 1 fase (220/230 Volt) en sommige hebben zelfs 3 fase (380 Volt)
  3 fase is heel handig als je bijvoorbeeld elektrische kookplaten hebt,... of andere grote stroomverbruikers. (want dan is de spanning hoger 380 volt, en de stroom (Ampere geheten) lager

 2. Enge dingen vind ik het. Ik heb boven in mijn appartement wat dingetjes zitten en beneden in de algemene hal is er ook nog een meterkast. Ik snap er niks van en dit is dus typisch zo'n ding waarvan ik vind dat dat mag. Die van jou ziet er trouwens nog tien keer ingewikkelder uit dan die van mij.

 3. Wij hebben niet zolang geleden slimme meter gekregen. Zit helemaal goed in de meterkast. Meterkast moet wel perfect eruit zien. Anders krijgen de mensen daarom problemen ermee. Eerste hulp moet zeker weten. Anders heb je probleem. Bij sommige meterkast hebben niet goed elkaar gezet. Te veel losse slangen. Bij ons zie je niet.

 4. ik weet waar die zit en ik weet hoe die werkt haha, heb hem helpen aan te leggen zeg maar. wij hebben een bouwbedrijf dus dan komen deze dingen dagelijks voorbij;)

 5. Ik vind het ook altijd maar ingewikkeld. Ik laat het dan ook maar over aan mijn vriend, die heeft de meterkast in ons vorige huis zelf aangelegd

 6. Ik weet hoe het werkt bij mij, en ik schrijf elke week nog de getallen op de meters op. Ik vind het belangrijk om te weten wat je moet doen bij stroomuitval, stop doorgeslagen, maar ook bv hoe je water en gas afsluit...bij calamiteiten erg handig om zelf te weten.
  Jullie kast is echt wel rommelig, goed dat jullie het aanpakken.

 7. Inderdaad. Mocht er brand of andere ellende ontstaan dan zou de eerste gang naar de meterkast moeten zijn. Om die knopjes op het witte kastje om te halen. Iemand of iets zou ook onder stroom zijn komen te staan. Om die reden heb ik ook map met belangrijke papieren in de meterkast liggen. Kan ik die mee grissen voordat ik de deur uit ren. En mijn ehbo koffertje. Sommige mensen hebben daarom ook een brandblusser in de meterkast staan. Er kan ook wat voor de deur op straat of bij de buren gebeuren.

 8. Heb stickers gemaakt boven de groepen welke kamers/ruimten aangesloten zijn op die groep. Kan ik direct zien als ergens de stroom af is of moet waar ik moet zijn. Ook genoeg stoppen op voorraad, nadat ik ooit misgreep.

  Interessant artikel. Iedereen heeft wel een meterkast.

 9. Ja die van ons zit in de gang en we hebben 2 meters, omdat er in het huis waar we wonen twee gezinnen hebben gewoond. Ik kan de standen aflezen maar verder heb ik er ook niet veel verstand van als de stoppen bijvoorbeeld doodslaan hahah

 10. Ik weet waar bij ons de meterkast zit, maar dat is het dan ook wel, haha. Weet er niet zo veel van. Eigenlijk best onhandig. Maar mijn vader en vriend zijn altijd in de buurt....

 11. Tot voor een paar jaar terug deden we het nog met drie groepen en oude stoppen, als de droger aanstond moest de vrieskist uit, van die dingen.
  Ik was blij toen de troep eruit ging en vervangen door het nieuwste.

  1. Nee, dat doen de meeste mensen denk ik niet. Maar bij stroomstoringen is het toch wel handig om A te weten waar de meterkast is, en B wat je kunt doen om te kijken wat er aan de hand is : )

 12. Ik heb een eenvoudige benedenwoning en maar 4 groepen. Toch weten ze het dan zo te bedenken dat de bijkeuken en keuken op 1 groep zit. Dat zijn nu net de plekken met de meeste verbruikers als wasmachine, boormachine, vriezer. Heb er geen last van met m'n minimale verbruik, maar om blijft het wel. Wel heb ik allemaal automaten met elk ingebouwde aardlek. Dat type is al wat ouder en moet je elk jaar testen om 'plakken' te voorkomen. Gewoon het oranje T-knopje indrukken en dan moet ie uitvallen. Een voordeel is dat de kast bij de voordeur zit en ik er niets voor kan zetten, anders kan ik niet meer m'n huis uit. Een ander voordeel is dat naast gas ook m'n watermeter ondering zit. Kan ik dus aflezen zonder zo'n zware tegel in de tuin te moeten lichten. Inmiddels hangt er naast mijn telefoonaansluiting ook een glasvezel-aansluiting, maar die ga ik voorlopig nog niet gebruiken.

  Als je gaat splitsen, dan betaal je ook 2x vastrecht en dat hakt er flink in.

 13. Ik vind onze meterkast ook eng. Er zitten allerlei servers in ook, onwijs veel groepen en dingen. Het maakt geluid, er komt licht uit.. nee niet voor mij haha

 14. Hahaha! Geweldig. Ja, ik ken onze stoppenkast wel. Daar zitten trouwens geen stoppen in. Wel schakelaars. Met een handig briefje welke groep (dus welke schakelaar) bij welke ruimte hoort. Dat vind ik fijn. Het voorkomt dat je per ongeluk iemand elektrocuteert die met de stroom bezig is in een andere kamer. :-) En de aardlekschakelaar is ook handig om te weten! Ik zou 't liever niet weten, maar ja... ik ben momenteel de klusser thuis. Leuk, trouwens. Zo'n familie-huis! :-)

 15. Ik weet wel waar die zit maar verder heb ik er wel weinig verstand van. Wat gezellig dat je ouders zo dichtbij wonen!

 16. Wat grappig zeg, bij ons op de boerderij is het precies hetzelfde. En hangt de gedeelde meter kast bij oma in huis. Zo leuk dat het niet alleen bij ons zo is hihi Verstand heb ik er niet van. Mocht er eens iets zijn dan is er altijd wel iemand aan de telefoon die mij er doorheen kan loodsen ☺️

 17. Pfff! Heb zo’n hekel aan de meterkast. Zeker heel ingewikkeld allemaal. Gelukkig hebben mijn vriend en vader er wel verstand van!

 18. haha ja het is toch wel erg handig te weten waar ie zit en waar wat voor is. Maar verder laat je toch liever alles over aan de expert (tenzij je dat zelf bent uiteraard ;) )

 19. Oh, echt... hier heb ik de ballen verstand van! Dit laat ik ook echt heel snel aan vakmensen over. Ik weet nog net waar de meterkast zit, maar daar is ook wel alles mee gezegd haha.

 20. Mooi om te lezen dat de boerderij waarschijnlijk al voor verschillende decennia in het bezit is van de familie. Het belangrijkste om te eten van de stoppenkast is om te weten welke schakelaar je moet omzetten ;p

 21. Elektricitwit en meterkasten is ietd wat ik nooit zal begrijpen. Ik weet alleen wat het knopje is wanneer de stroom is uitgevallen.
  Liefs,
  Elles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.