11 voordelen van een radiator ventilator + 22% besparen op gas!

Last updated on February 26th, 2024 at 04:22 pm

radiator ventilator

Zou een radiator ventilator een oplossing zijn voor het kantoortje van mijn man?

Sinds maart 2020 werkt mijn man thuis.

De voormalige slaapkamer van onze oudste dochter is zijn kantoor geworden. In die ruimte hangt één radiator. Regelmatig klaagt mijn man dat hij het koud heeft. Blijkbaar is die ene radiator aan de krappe kant om zijn kantoortje te verwarmen.

En nu hoorde ik recent over een zogenoemde radiator ventilator!

Wat is een radiator ventilator?

De naam zegt het al: het is een ventilator voor je radiator. En die ventilator zorgt ervoor dat de warme lucht van je verwarming beter en sneller verspreid wordt!

Normaal blijft die toch wat hangen tussen de radiator en de muur. Ook voorkom je dat de warme lucht omhoog gaat in plaats van de kamer in.

Klinkt goed toch?

Doet me denken aan een papieren waaier. Als het heel warm is, wuif je jezelf met een waaier frisse lucht toe. Een radiator ventilator doet hetzelfde, alleen dan met de warme lucht van je verwarming.

Hoe werkt een radiator ventilator?

Door je verwarming/radiator stroomt water. Met dat warme water verwarmt de radiator de lucht.

Een radiator ventilator versnelt dit proces!

Er zit een namelijk een meter in de radiator ventilator die meet hoe warm de radiator is. Als die tussen de 27 en 33 graden komt gaat de ventilator aan. De ventilator blaast de warme lucht van de radiator vervolgens sneller rond.

Koelt de radiator af, dan gaat de ventilator weer uit. De temperatuur wordt gemeten met een temperatuurgevoelige schakelaar.

Demonstratie!

In onderstaand filmpje laat Arjan Jonkers zien hoe je gas bespaart met je radiator. Heel simpel: door het vermogen van je radiator te vergroten! Hij noemt dat ‘het opvoeren van je radiator’.

Het model van Arjan gebruikt zelfs maar 16 cent stroom per jaar. Verder viel het me op dat hij aangaat bij 33 graden. Er zijn ook modellen die bij een lagere temperatuur al aanspringen.

Arjan behandelt ook de vraag: ‘Hoeveel heb je er nodig?’ Hij antwoordt dat één zo’n radiator 30 kuub per uur doet. Dus stel, je hebt een woonkamer van 120 kuub, dan heb je er 4 nodig, aldus Arjan.

Welke moet je hebben? Ik deed de Heatfan configurator test!

Er zijn verschillende soorten, voor verschillende soorten radiatoren. Op de site van Heatfan heb ik een stappenplan gedaan om te kijken welke voor ons geschikt zou zijn.

Nou heb ik een enorme hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, en meestal doe ik dat dan ook niet. Maar deze configurator test wijst zichzelf echt! Hij was supermakkelijk en in 3 stappen had ik mijn advies al.

Het begint met bepalen welk type radiator je hebt. Wij blijken een type 22 radiator te hebben:

radiator ventilat
Eén van onze radiatoren

Hij is ongeveer 150 cm lang. Vervolgens koos ik voor ‘Maximaal besparen’ want als een beetje helpt, dan helpt veel vast nog beter! Of zoals ze in het Engels zeggen: ‘Go big, or go home!’

Op basis van mijn type radiator, de lengte van de radiator, en mijn doel kreeg ik als advies de HeatFan 4 – Trio Set Radiator Ventilator van 169,95:

radiator ventilat

Nu kreeg ik er plezier en besloot de test nog een keer te doen. Dit keer vulde ik in dat ik ‘minimaal’ wilde besparen. Prompt kreeg ik een goedkopere radiator ventilator aanbevolen van 134,95. In beide gevallen zou ik de investering er in theorie in 1 jaar uit hebben.

11 voordelen van een radiator ventilator

Je huis wordt sneller warm, met minder gas. Je bespaart gemiddeld 10 tot 22% op je stookkosten. Bij een gemiddeld huis wordt 100 tot 150 euro per jaar bespaard op de energierekening.

Hieronder een praktisch overzicht van de voordelen.

  1. Met een radiator ventilator krijg je 10 tot 20% meer warmte uit je radiatoren.
  2. Je huis voelt sneller warm en behaaglijk.
  3. Je cv-ketel kan op een lagere temperatuur werken. Gemiddeld staat deze vaak op 80 graden of hoger. Met een radiator ventilator kun je hem op een maximum zetten van 60 graden.(Dat bespaart gas)
  4. Een radiator ventilator is niet zo duur.
  5. Ze zijn heel makkelijk aan je radiator te bevestigen.
  6. Ze maken een nieuw verwarmingssysteem overbodig. Je geeft je huidige verwarming als het ware een ‘upgrade’. Je kunt het vergelijken met een gewone tv die je upgrade met een Google Chromecast. Of het opvoeren van een brommer ; )
  7. Het stroomverbruik van is nog geen 20 cent per jaar.
  8. Gemiddeld wordt een radiator ventilator in 3 jaar terugverdiend.
  9. Een radiator ventilator past bij een duurzame leefstijl
  10. Soms kun je het af met minder radiatoren in je huis, als je op één een radiator ventilator zet.
  11. Je kunt ze gebruiken als je een warmtepomp hebt en (nog) gewone radiatoren.

Radiator ventilator zelf maken?

Zelf een radiator ventilator maken? Wie superhandig is zou dit kunnen proberen. Maar omdat je met elektrische en mechanische componenten te maken krijgt moet je wel weten wat je doet.

Zelf een radiator ventilator is voor mij dus helaas niet weggelegd.

En gezien het feit dat radiator ventilators helemaal niet zo duur zijn om te kopen, vind ik dat eigenlijk niet eens zo erg.

Mijn conclusie

Ik ben heel enthousiast over radiator ventilators. In tegenstelling tot zonnepanelen zijn ze niet een enorme investering, en kun je ze zelf installeren.

Bovendien kun je er mee besparen op je energierekening, en dat is wel zo fijn in deze dure tijden!

Ik ga dit zeker met mijn man overleggen!

Radiator ventilator kopen

De prijzen van radiator ventilators beginnen al bij 46,95! Je kunt ze kopen bij onder andere HeatFan. Laat het maar aan bol.com over, want ook daar kun je terecht!

Maar bij de Action zag ik ze niet ; )

Helaas verkoopt de Action geen radiator ventilator op dit moment.

Leestip: mijn artikel over de vrekkenkrant.

Gebruikte bronnen voor dit artikel zijn onder andere: Milieucentraal, HeatFan, zelfenergiebesparen.nl, Vattenfall, Eigenwijs Blij, Youtube, bol.com


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

23 Comments

  1. Ik vraag me af hoe alles gaat evolueren aangezien ze in België gas willen verbannen. Al een hele tijd doen ze ook geen nieuwe aansluitingen meer. Alle tips om te besparen op de energiefactuur zijn ontzettend welkom, dus ook deze!!

  2. We hebben 2 jaar geleden een nieuw huis gebouwd. Gelijk zonder gas. Geen radiatoren meer, heerlijk!. Voor de elektriciteit hebben we zonnepanelen. Voelt enorm geweldig

  3. sinds 2 jaar geen radiatoren meer. Omdat we in ons nieuwe huis helemaal van het gas af zijn.
    Wel flink wat geïnvesteerd in zonnepanelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.