Reacties

Minder afval + het effect van het gemeentebeleid — 36 reacties

 1. 10 €? Jeetje dat is toch heel erg duur?
  Ik denk inderdaad dat je zo meer sluikstort gaat krijgen zoals Bernadette al zegt.
  Bij ons kost het 0,30 € per ophaling en dan voor de eerste 100 kg per gezinslid (voor mij en mijn man dus 200 kg) 0,18 € per kilo. Zit je boven dat gewicht dan is het erna 0,25 € per kilo.
  Maar gelukkig blijven we daar ruim onder. We zetten de container maar om de zoveel keer buiten. Dus we proberen toch wel wat bewust te zijn en vooral ook goed sorteren helpt veel.

  • Hier zitten we al over de 15 euro per leging. 12 euro dat was 2018.
   Wij hebben een kind in de sluiers, al met al zo'n 5 legingen per jaar momenteel. En heel soms als ze weer eens een leging een week verschuiven zitten we gelijk met een zak restafval naast de kliko.
   De groene is gratis, plastic ook.
   Oud papier en glas kost me 4 liter benzine.

 2. Ik had laatst een discussie met iemand die - tegen de regels in - het kattengrit standaard bij het gft-afval gooide. Niet omdat ze niet wist dat dat niet mocht, maar omdat ze het makkelijker kwijt kon. Met een zak restafval moest ze namelijk een straat verderop lopen voor de ondergrondse container.

  Dan vraag ik me af: als mensen al restafval in de groenbak gooien omdat ze te lam zijn om 50 meter te lopen voor de container, wat gaan ze dan doen als ze een tientje per grijze kliko moeten betalen?

 3. Ik moet hier in Alkmaar 190 euro per jaar (voor 33kg grijs) betalen. Met 10 euro per kliko zou ik niets betalen. Dan gaat mijn halve kg grijs per week in de publieke prullebakken, waarvan er 30 op m'n dagelijkse looproute staan.

  • @Marieclaire: Dat weet ik, maar hoe willen ze dat tegenhouden? Als ik in het park een zak chips op eet, dan mag ie er wel in en als ik diezelfde zak thuis op eet niet. Gaat beide naar dezelfde vuilverbranding.

  • Ja, dat is weer zo’n handhavingsprobleempje. Toch vind ik het wel een goed verbod. Het is ook asociaal om daar huisvuil in te dumpen.

  • Idd, maar is het ook niet asociaal om 6 euro per kg grijs huisvuil te rekenen? Ben ervoor dat afvalkosten bij de aanschaf van een product wordt betaald. Dat dwingt producenten tot minder verpakkingsmateriaal en dus minder afval.

 4. Hier in de stad een ondergrondse container waar je je grijze vuilniszak in dumpt met een pasje. Eén keer per jaar wordt dat afgerekend. Maar omdat het steeds duurder wordt gooien mensen beetjes afval in openbare prullenbakken in de stad. Die dan soms uitpuilen van de troep. Sluikstorten is een mooie term.

 5. Hier in Zwolle is het betalen per leging in de stortcontainer een jaar uitgesteld ,maar zijn wel de openingen verkleind zodat er veel minder in kan. We mogen we nog maar een keer per jaar iets gratis aan de weg zetten, elke keer dat je dat vaker wil moet je gaan betalen. Maar ja , dat is niet echt te controleren, want als iemand anders zijn afval er neer zet kun je natuurlijk gewoon jouw rommel erbij zetten. En of je met het betalen per storting van restafval afval scheiden bevorderd is natuurlijk maar de vraag, ken genoeg mensen die gewoon alle afval in de plastic container gooien. Verder zie ik om mij heen steeds meer afval op straat liggen.

 6. Belachelijk om te betalen. Bij ons is het niet zo. Wij hebben dan pasje voor onderste grond container. Weet als de mensen moeten gaan betalen. Dan gaan de mensen afval dumpen. Vragen om problemen. Je betalen al genoeg..... Ja toch... Fijne avond.

 7. Ben ik de enige die jaren geleden bedacht dat ik eens moest proberen minder afval te produceren? Was naar aanleiding van het boek No impact man...ik verving plastic potten door glazen potten die naar de glasbak kunnen, maakte mijn eigen jam, pindakaas en mayo, nam eigen bakjes mee naar de winkel, kocht katoenen zakdoeken, ging eigen brood bakken(de meelzakken kunnen bij oud papier)oude lampen lever ik in bij de bouwmarkt.
  Ik heb nu drie zakken restafval per jaar(we betalen nu per zak, toen ik met minderen begon nog niet). Door steeds één ding te veranderen is het gelukt om minder restafval te hebben. Dáár gaat het om, dat er minder op de vuilnishoop terecht komt.

  • Nee, je bent niet de enige. Maar het lastige is, de dame die ik in mijn eerdere reactie noem (die uit luiheid restafval in de gft-bak gooit) is óók niet de enige. Er zijn nou eenmaal veel mensen die hoogstens maar net bereid zijn hun afval te scheiden en aan te bieden zoals het hoort, maar niet als het te lastig of te duur is.

   Mensen die het zelf belangrijk vinden om de hoeveelheid afval die ze produceren te verminderen, die doen dat toch wel, net zoals jij dat al deed vóórdat je per zak moest gaan betalen. Maar als het iemand toch al niets kan schelen hoeveel afval hij produceert, zal hij bij zo'n hoge afvalheffing eerder een andere manier zoeken om van zijn afval af te komen dan zijn eigen bakjes mee te nemen naar de winkel.

 8. Ik heb net de nieuwe tarieven gekregen € 1,50 voor een gft- container en € 6,45 voor een rest- container. Glas lever ik in bij de glasbak, oud papier wordt hier opgehaald en verder hebben we hier een BEST zak. Hierin kun je oude Boeken, kleine Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel in. Dit wordt 1 x per 2 maanden opgehaald. Dan krijg je meteen een nieuwe zak. En een aantal maal per jaar wordt snoeiafval gratis opgehaald. Voor alle andere dingen moet ik naar een milieupark. Daar kom ik misschien 2 keer per jaar voor hard plastic en KCA.

 9. Oei, dat zijn geen goede ontwikkelingen. Volgens mij betaald mijn moeder in jaar gemeente nog steeds niet voor het afval. Dat is ook raar, in de ene gemeente wel en in de andere niet. Ik hoop dat ze het snel gaan terugdraaien bij jullie!

 10. Om even te reageren op bovenstaande comment ja dat doen mensen wij woonden eerst in een gemeente waar ook (fors) betaald moest worden voor restafval. Ik weet van mensen in onze straat dat ze het restafval dumpten in hun container onder het plastic/papier/groenafval. Nee dat is niet goed maar de belastingen worden steeds hoger en de gemeenten hebben meer geld nodig omdat de overheid van alles over hun schutting gooit! Mijn moeder woont in Amsterdam en daar heb je geen pasje nodig voor containers en ik moet eerlijk bekennen dat ook wij de vieze kattengrit (3 katten) daar weggooien. Ook het grof vuil kun je daar iedere dinsdag! gratis buiten zetten. Ik denk dat zo'n systeem uiteindelijk veel beter werkt dan kun je misschien de afvalstoffenheffing voor iedereen iets hoger maken dat is dan eerlijker (mijn mening). Ook niet iedereen heeft de tijd om dingen zelf te maken en als je kilometers moet rijden om je oud papier/glas weg te brengen is dat toch ook weer slecht voor het milieu.....In Duitsland staan er binnen de supermarkten bakken om overtollig afval van je zojuist gedane boodschappen weg te gooien. Probleem ligt ook bij de fabrikanten. Koekjes in plastic blister, plastic eromheen, doosje van karton en soms weer plastic....Of tubes tandpasta in een kartonnen doosje. Excuses voor het lange comment......

  • Wat goed dat je in Duitsland direct overtollig afval in de supermarkt kan weggooien Karin! Dat wist ik niet. En dankjewel juist voor je uitgebreide comment. Dat is juist fijn!

 11. Mensen storten hun afval wel ergens anders. Ik woonde ooit langs een doorgaande weg en mijn kliko werd volgestort met afval uit een gemeente verderop en ook spul uit België. Tot mijn benedenbuurvrouw het zag en een filmpje maakte. Heb het afval (drie vuilniszakken!) meteen achter de auto van diegene gedumpt en een briefje op zijn raam geplakt. Nooit last meer gehad.

 12. Hm. Waar blijft dat afval dan? Wij hebben een containerruimte beneden in de flat. Daar staat een container in waar alles in mag. Ik doe er alleen mijn restafval in (een klein vuilniszakje per week schat ik). Mijn papier, glas en papier breng ik apart weg terwijl ik dat dus ook in die container kan gooien. Ik vind dat dus echt heel goed van mezelf, hè! :-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder