Radiatorfolie nadelen + 6 x makkelijk energie besparen

energie besparenDe meesten van ons zijn best druk. En als je dan hoort dat je zuiniger moet leven, of energie moet besparen, dan kan je wel eens de gedachte bekruipen:

‘Nee hè?! Moet ik dat nou óók nog weer gaan doen?’

Er zijn twee categorieën met manieren om geld en/of energie te besparen.

 1. Besparingen waar je weinig moeite voor hoeft te doen. Je merkt er weinig tot niks van in het dagelijks leven. Zoals een zuinige cv-ketel. Daar hoef je verder niets voor te doen of laten, en je bent toch goed bezig. De ketel verwarmt je huis goed en snel, maar gebruikt een stuk minder energie. Zo bespaar je moeiteloos en ongemerkt op je energiekosten.
 2. Besparingen waar je moeite voor moet doen, en voor moet inleveren. Een goed voorbeeld van een dergelijke besparing is de verwarming een paar graden lager zetten, en dit compenseren met een warme trui of zo’n woondeken. Dit kan prima, maar veel mensen vinden het niet zo prettig. Spaarlampen vallen ook in deze categorie. Veel mensen vinden ze lelijk, en ze hebben even tijd nodig om op te starten.

De meeste mensen geven de voorkeur aan besparingen waar ze weinig voor hoeven te doen, of te laten.

Makkelijk energie besparen

Hier onder een aantal gemakzuchtige besparingen : )

1. Waterbesparende douchekoppen

Een waterbesparende douchekop is een makkelijke manier om je watergebruik tot wel 40% te verminderen. En een goede waterbesparende douchekop is net zo fijn als een ‘gewone’ douchekop. Daarvoor hoef je het niet te laten. Een waterbesparende doucheknop is helemaal aan te raden als je een paar pubers in huis hebt…. Let bij aanschaf op: maximaal 7 liter per minuut.

2. Standbykiller

Geen zin om ‘s avonds al je apparaten langs te lopen om ze uit te zetten? Met een standbykiller is één druk op de knop al genoeg.

Doe deksels op je pannen als je kookt

Als je het deksel op de pan doet, kookt het sneller en is het sneller gaar.

3. Doe gordijnen dicht

Een paar dikke gordijnen houden de kou buiten, en de warmte binnen. Dit is er eentje waarin ik me nog kan verbeteren. Ik heb hele dunne voile achtige gordijnen van de Wibra. En daarnaast vind ik het benauwend om de gordijnen dicht te hebben.

4. Plak radiatorfolie achter de verwarmingen

radiatorfolie nadelen

Radiatorfolie voorkomt dat er warmte van de verwarming ontsnapt via de buitenmuur. Radiatorfolie werkt als volgt:

De verwarming geeft warmte af in de vorm van stralingswarmte. Normaal wordt een deel van die warmte geabsorbeerd door de muur achter de radiator. Maar als je radiatorfolie tussen de radiator en de muur plakt dan kaatst die de warmte terug de kamer in! Dat komt omdat radiatorfolie gemaakt is van reflecterend materiaal, meestal aluminum.

5. Doe ‘s ochtends een rondje en doe overal alle lampen uit…

Dit vind ik een beetje een trieste tip, maar mijn vijf kinderen zijn hartstikke laks met lampen uit doen. Daarom heb ik een rondje lampen uit doen onderdeel gemaakt van mijn ochtendroutine…

6. Koelkast of diepvries ouder dan 7 jaar?

Als je een wat ouder model koelkast of diepvries hebt dan kan het verstandig te zijn om te checken of die nog wel energiezuinig is.

Dubbel glas is een goede investing. Wij zetten dubbel glas in bestaande kozijnen, en bespaarden zo ook daar op.

Radiatorfolie nadelen

radiatorfolie nadelen

Radiatorfolie wordt vaak genoemd als een simpele en goedkope manier om je verwarming effectiever te maken. Maar er zijn ook een paar radiatorfolie nadelen.

 1. Het kan best even lastig zijn om het netjes tussen je radiator en je muur te bevestigen. Je moet dus wel even geduld hebben.
 2. Sommige mensen klagen over schimmelvorming onder hun radiatorfolie. Dit zou kunnen komen door vocht in de muur dat door het radiatorfolie niet meer goed weg kan. Een oplossing is om de radiatorfolie op een paar plekken een beetje los te laten zitten zodat het kan ‘ademen’.
 3. Er kan zich stof en vuil ophopen op het radiatorfolie. Dat is viezig, en het maakt het minder effectief. Je moet het dus wel regelmatig even controleren en schoonmaken indien nodig.
 4. Als je een groot stuk folie gebruikt en het steekt boven de radiatoren uit, dan kan dat er lelijk uitzien. Maar een groot stuk radiatorfolie is wel effectief….

Radiatorfolie Action

Voor 3,99 heb je als radiatorfolie bij de Action!

radiatorfolie action

Leestips

Radiator ventilator

Infrarood verwarming ervaringen

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met loodgietersridderkerk.nl

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb nu een soort inbetween gordijnen die ik met goed fatsoen ook overdag dicht kan laten. Liefst zou ik dikkere gordijnen hebben in combinatie met mooie vitrage maar dat lukt niet ivm de radiatoren. Er is net te weinig ruimte voor allebei. De gordijnen zijn nog van de vorige bewoner en ze kleuren gelukkig goed bij onze inrichting. Scheelde ook een boel geld. Het gordijn van het raam waar dichtst bij de bank heb ik wel open. We hebben een tuingerichte woonkamer, dus de gordijnen dichtlaten kan met goed fatsoen :D
  We hebben twee keer een besparende douchekop geprobeerd maar er kwam zo’n miezerig straaltje uit de douchekop dat we dit helemaal niks vonden. Een van onze zoons heeft helaas de neiging om soms erg lang onder de douche te staan en dan vraag ik hem weleens of ie soms in slaap gevallen is ;-P Hij geeft me groot gelijk en zegt dan dat ie veel heeft om over na te denken. Waarop ik zeg dat ik dat begrijp maar dat dat wel een hele dure plek is om na te gaan denken.
  Verder over energiebesparing. Ik probeer de elektra naar beneden te krijgen want die is de laatste maand erg hoog. Vriezer ontdooid, per ongeluk in de inloopkast een lamp laten branden, buiten brandde een lamp onnodig. Maar volgens mij is de magnetron de grote energievreter. We drinken veel warm water en dat warmden we op in de magnetron. Nu doen we weer heet water (halen we uit de badkamer, scheelt ook weer) in een fluitketel en na het koken gaat het in twee thermoskannen.
  Ik laat de woonkamer graag door de zon verwarmen, maar dat gaat rond deze tijd van het jaar niet. Onze woonkamer ligt op het westen en dat is echt fijn. In ons eerste jaar hebben we 1550 kub gas verbruikt in ons grote energielabel B huis verstookt. Vind ik heel netjes :-) Vooral omdat er drie personen altijd thuis zijn en een ervan veel thuis werkt.
  Sinds een paar weken doen we ‘s avonds het luik naar zolder dicht. Vorig jaar nooit gedaan, had geen zin in om uit te zoeken hoe het luik werkt en stom, want het is idioot simpel. Als oudste zoon boven werkt dan gaat het luik al eerder dicht. Scheelt enorm in de kou boven en de warmte vliegt sowieso minder snel naar boven.
  Bij de voordeur hebben we een dik velours en gevoerd gordijn. Als het koud is heb ik die overdag ook dicht.
  Bij opstaan ze ik de verwarming niet meteen op 19 maar zet ik hem eerst anderhalf of twee graden hoger.
  Ik heb een lekkere wollen deken op de bank waar ik in de avond graag onderkruip al is het 20 graden in de woonkamer. Het kantoor grenst aan de woonkamer en daar is het altijd wat warmer dan in de woonkamer. Heel handig want de mannen zitten daar te werken en hebben meer warmte nodig dan ik. In ons vorige huis stond de verwarming overdag dan al vaak op 20 graden. Voor mij te warm als ik bezig ben.
  Ik heb voor deze winter twee heel dikke truien gebreid voor 12 euro per stuk. Nu nog niet nodig en hopelijk de hele winter niet. Ik ben trouwens fan van thermohemden en ik draag graag veel laagjes over elkaar.
  Volgens mij kan de mode ook beter voor vrouwen. Een paar jaar geleden zag je heel leuke kabeltruien voor vrouwen met korte mouwen. Nu prachtige vesten, alleen zonder knopen. Hoe verzin je zoiets.

  1. Huh bebt goed bezig zeg! Vooral het idee om je woonkamer te laten opwarmen door de zon vind ik fijn. Dat kan met onze woonkamer niet, maar wel met de keuken.

   Vesten zonder knopen begrijp ik ook niet goed!

 2. KW 6720465Lijkt me dan toch een beetje een goedkope vent daar onder de docuhe. Staat dankzij deze foto met de hele wereld ten toon gesteld op de douche. Grapje. En aantrekkelijke man en alleen daarom al las ik verder.

 3. Goede tips! Wij zijn de laatste jaren erg met dit soort besparingen bezig geweest en we merken ook echt dat het werkt, we betalen nog maar een klein bedrag aan gas en elektra. (En we stappen elk jaar over, dus krijgen elk jaar een mooie bonus)
  We verbruiken nu zelfs minder met drie kleine kinderen dan toen we nog met zijn tweeën waren, kun je nagaan!
  Groetjes, Doortje

 4. Hier zijn we dit jaar erg slordig wat betreft energie. We zitten met een lek achterraam, eerst beslissen hele raam incl kozijn of alleen het raam. Verder heb ik lammelen ipv vitrage en gordijnen, vind me man mooier, maar dat houd zo weinig warmte buiten zomers en ‘s winters de kou niet buiten, die krengen worden juist steen koud. We hebben wel overal waterbesparende kranen en ook een douchekop daarmee.

 5. De meeste tips doen we hier wel in huis, maar soms vergeten we ook dingen hoor! Ik neem me altijd voor beter op de lampen, verwarming enz te letten, maar vaak komt het er niet van… wel grappig, want ik heb ook nog een blogje hierover gepland staan ;)

  1. Dat herken ik Marjon. Dat je denkt: ‘Dat moet ik gaan doen,’ en vervolgens doe je het toch niet… Ik probeer dit soort dingen in mijn dagelijkse routine te integreren.

 6. Goede tips weer :D
  Radiatorfolie moet ik hier nog doen. We hebben eigenlijk maar 2 stuks die af en toe aan staan dus dat scheelt ook een hele hoop :D
  Die douchekop en de standby killer zou ik nog wel willen :D

 7. Onze vriezer is ook wel aan vervanging toe. De deur sluit niet zo goed meer, dus er is vaak ijsvorming. Maar ja, dat is toch best een dure aanschaf. Ook al weet je dat je er uiteindelijk op bespaart qua energiekosten.

 8. Wat een handige tips! Vriendlief en ik wonen sinds mei op onszelf, dus krijgen in 2016 onze eerste afrekening! Ik vind het best spannend! Vooral omdat ik al 2 keer voor het slapen gaan de verwarming in plaats van uit, helemaal open heb gedraaid, Stom!! We doen ook de computer uit aan de achterkant als we hem niet gebruiken, en hebben 1 stekkerblok met een aan/uitknopje die op de tv en apparatuur is aangesloten, en die gaat ook uit. Of dit echt bespaard weet ik niet, maar ik vind het een fijne gedachte dat dit wel zo is!

  1. Ik vind dat jullie al goed bezig zijn zeg. Je bent je al van veel dingen bewust Lies als ik het zo lees. Balen van die verwarming. Ik heb dat ook wel eens gehad. Dan kwam ik ‘s ochtends beneden en was het loeiheet. Zonde van de energie : (

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.