Alternatieve kerstbomen: een gewone kerstboom is zooo 2014

alternatieve kerstbomenOoit had je gewoon een kerstboom. Je weet wel, zo’n groene spar of den. Die zette je in de woonkamer. Als hij nog een kluit had ging de boom in een plantenpot, en anders in een speciale kerstboom standaard.

Kunst kerstbomen

Vervolgens kreeg je kunst kerstbomen. Die zien er met een beetje goede wil en voor de juiste prijs uit als een echte kerstboom, maar zijn dat niet. Het voordeel van zo’n kunst kerstboom is dat je hem eenmalig aanschaft, en daarna kun je er jaren mee doen. Ze zijn handig, lekken geen naalden en je hebt geen afval.

Steeds meer alternatieve kerstbomen

Maar de laatste jaren zie je de opkomst van allerlei alternatieve kerstbomen! En die zijn zeker handig als je kleinbehuisd bent.

Hieronder een overzicht van de nieuwe generatie ‘kerstbomen’!

1. De houten kerstboom!

Hieronder zie je een houten kerstboom genaamd Bloomingdale. Hij kost 89,99, en is gemaakt van stukjes wrakhout. Het handige aan deze kerstboom is natuurlijk dat hij plat is. je kunt hem dus makkelijk ergens kwijt. Maar ik denk wel: ‘Waar moet ik nu de kerstballen ophangen?!’

bloomingdale kerstboom

2. De steigerhouten kerstboom

Steigerhout is populair. Je ziet het in tuinmeubilair en nu dus ook al in kerstbomen. Onderstaande steigerhouten kerstboom kost 39,95. Wat ik hier dan wel weer leuk aan vindt is dat je er dingen op kunt zetten.

steigerhouten kerstboom

3. Stoffen kerstboom van Ikea

De ultieme alternatieve kerstboom vind ik toch wel de Ikea kerstboom. Laat het maar aan Ikea over om gewoon een afbeelding van een kerstboom op een doek te printen! In 2012 heette deze kerstboom Margarete en in 2014 werd de doek verkocht onder de naam Vinter. In de huidige catalogus is deze stoffen kerstboom van Ikea helaas niet te vinden. Maar wie even zoekt vindt ze onder andere op eBay.nl. Hij kost daar 24,95.

ikea stoffen kerstboom

4. Kerstboom van draden

De kerstboom van draden maak je eenvoudig weg zelf. Sla op de juiste afstand spijkers in de muur en ga daar met een touwtje langs. Zo ‘teken’ je als het ware een kerstboom met touw.

5. Kerstbomen van takken

Verzamel tijdens een boswandeling takken en arrangeer die in de vorm van een driehoek. Vervolgens knoop je de takken met touw aan elkaar, en hangt het eindresultaat aan de muur. Voila een kerstboom.

Nog meer ideeën voor alternatieve kerstbomen?

Die vind je uiteraard op Pinterest! Ik kwam daar zelfs een kerstboom van boeken en een menselijke kerstboom tegen! En zelfs een uitklapbare huishoudtrap vormt een driehoek met kerstboom pretenties!

Lees ook: Wanneer mag je de kerstboom zetten?

Heb jij een kerstboom? En zo ja, wat voor soort? Ga je voor de klassieke kerstboom of voor een alternatieve vorm?

Hier zie je de kerstboom die wij altijd hebben.

Similar Posts

33 Comments

 1. Alternatieve kerstbomen vind ik zo leuk. Wij hebben hier een houten kerstboom staan die ik van de zomer wit heb geverfd. Binnenkort maar eens een blogje over maken :-). Daarnaast hebben we dit jaar ook een kunstkerstboom gekocht. Ik vind dat gezellig!

 2. ik heb een mooie kunstkerstboom, en daar hou ik het bij. Hoewel ik, ik heb een drive in woning, dus ik woon op de eerst verdieping, en op de begane grond zou een witte kerstboom niet misstaan, omdat daar de vloer donker is, maar die hebben we nog niet.

 3. Oh die houten boom is prachtig maar net zoals jij zou ik ook zo denken. Misschien er alleen lichtjes in hangen? Vergeet zeker niet de boeken kerstboom. Dat is ook heel leuk. :)

 4. Grappig al die alternatieve kerstbomen.
  Wij hebben onze kunstboom weer staan met allemaal rode ballen erin. Die hebben we al jaren. Het staat heel warm en gezellig :)

 5. Ik fabriceer zelf een kerstboom van grote dennentakken die op mijn werk weggegooid worden en een oude gietijzeren kerstbomenstandaard, gratis, duurzaam en toch die lekkere dennengeur

 6. Ik vind ze er allemaal echt leuk uitzien. Wij hebben jarenlang een kunstboom gehad. Erg mooi, bijna niet van echt te onderscheiden – ooit gekocht via de Astma fonds en altijd erg blij mee geweest. Dit jaar is het eerste jaar dat we geen kerstboom in huis hebben. Voelt heel erg raar!

 7. Zo leuk dit! Ik zie zoveel van dit soort gave alternatieven voor een ‘normale kerstboom’ voorbij komen, love it!
  Al ga ik denk ik ook nog gewoon voor een normale boom. Maar het kan natuurlijk ook allebei :-D

 8. Ik ga nog steeds voor de echte kerstboom! Inclusief alle bijbehorende beestjes en uitvallende naalden ;-)… Al moet ik zeggen dat ik die houten exemplaren ook erg leuk vind!

 9. Dochter stelt prijs op een kerstboom: wij hebben een loeigroot gevaarte in de schuur dat we – als we er niet onderuit komen – uitklappen en vol hangen met ballen en slingers en stoffen engeltjes en kwastjes en ellende. En die lampjes natuurlijk, die elk jaar weer in de knoop zitten…

  Ik vind die stiegerhouten van Boomingdale wel mooi, al zou ik de ster er af slopen.

  Maar eerlijk gezegd vraag me ik me elk jaar weer af: waaróm? Waarom opeens een boom in je huis halen die er een paar weken later weer uit moet? Stom.

 10. Heb ik eindelijk weer een artikel geschreven net, zie ik nu bij jou hetzelfde :( was niet de bedoeling.. Ik vind het in elk geval ook een onderwerp om over na te denken.

 11. Wij hebben jaren een grote kunstkerstboom opgezet met de wereld aan hele oude en nieuwere kerstballen in alle kleuren van de regenboog. Hoe gekker hoe mooier. En vorig jaar voor het eerst weer een echte en wat kleinere. Dat wil ik nu graag weer (en mijn mening geeft de doorslag ;-) Maar we zijn i.a.v. plaatsing van een pelletkachel en zien daarna wat er nog bij kan.
  Ik zag bij het blog Draad en Spijker een gebonden kerstboompje van vers groen. Ook mooi!
  Ook ik vind het een gedoe allemaal, maar vergeet nooit meer de magie van de lichtjes en flonkering in de boom die ik als kind heb ervaren en telkens weer.

 12. Wij zijn ooit begonnen met een echte, na veel jeuk en rotzooi toch maar een kunstvariant gekocht. Daarnaast hebben we ook een klein houten boompje.

  Het alternatieve vind ik wel leuk :)

 13. Die op het doek is ook echt geweldig ja!! Alleen lastig te versieren natuurlijk. ;)

  Ik heb gewoon een neppert, scheelt weer bomen kappen. Als ik een tuin had gehad was ik er zelf een gaan kapper op de Veluwe (waar je hun ook weer mee helpt) en had ik hem daarna wel in de tuin geplant. Maar helaas… ;)

 14. Wij hebben twee slopers, dus een kerstboom durf ik niet aan, maar volgend jaar komt er zeker weer een kerstboom in huis, gewoon omdat ik het mis! Alleen wel een neppe, ik ben zelf ook met neppe kerstbomen opgegroeid, en kan me eigenlijk geen echte voorstellen gek genoeg. Om in huis te hebben dan, ik weet wel hoe ze eruit zien ;)

 15. Alhoewel ik een kunst kerstboom in huis heb staan, vind ik een echte kerstboom nog altijd het leukste. Het ruikt altijd zo lekker naar het bos. Maar tegenwoordig vind ik de houten kerstbomen ook erg leuk, gewoon leuk voor erbij. Misschien ga ik er wel eentje kopen in de uitverkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.