Zo koop je een nieuwe matras

matras kopen

Mijn man gaat meestal later naar bed dan ik. Hij heeft namelijk maar heel weinig slaap nodig. Prima.

Maar hij heeft de onhebbelijke gewoonte om áls hij dan naar bed gaat dat heel wild te doen! En omdat we een tweepersoonsmatras deint het matras dan vaak zo wild dat ik er wakker van wordt. Heel irritant! Stiekem droom ik daarom van twee eenpersoons matrassen. Van Een Emma matras bijvoorbeeld. Want ik vermoed dat ik het dan niet meer zo zal voelen als hij het bed in springt. Maar dat vindt mijn man ‘niet gezellig’.

Het kopen van een (nieuwe) matras is bovendien nog niet zo eenvoudig. Want er is ontzettend veel keus. En ik heb de neiging om te denken dat een duur matras vast het beste zal zijn, hoewel dit niet zo schijnt te zijn. Dus waar moet je dan wel rekening houden bij de aankoop van een matras? Ik zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Wat voor slaper ben je?

Iedereen heeft weer andere slaapeigenschappen. De een slaapt op de rug, de andere op de buik of op de zij. De een heeft het vrijwel altijd te koud in bed, de ander vindt het vaak te warm. Sommige mensen transpireren veel in de slaap, anderen helemaal niet. Veel mensen hebben last van nek of rug tijdens het slapen, anderen snappen niet waar ze over zeuren. Het is belangrijk om al deze dingen goed op een rijtje te zetten. Want alleen met deze informatie kan een matrasadviseur je goed advies geven. Je manier van slapen bepaalt bijvoorbeeld of je een hard of zacht matras wilt, en welk type matras bij je past.

Welk soort matras heb je nodig?

Sommige mensen slapen het lekkerst op een hard matras, anderen op een zacht matras. Hoe je lichaam er aan toe is speelt een bepalende rol bij de keuze voor een matras. Er zijn matrassen van koudschuim, traagschuim, natuurlijke latex en matrassen met pocketvering (binnenvering in mindere mate). Na traagschuim is natuurlijke latex het meest ‘puntelastische’ materiaal. Puntelastisch betekent dat het alleen daar meegeeft waar druk wordt uitgeoefend. De sterke tegendruk verkleint de kans op nek- en rugklachten.

Welke prijs?

De prijs van een matras zegt dus niet altijd wat over de kwaliteit. Toch is over het algemeen bekend dat merken als Auping, M-line en Tempur van goede kwaliteit zijn. En als je bedenkt dat je al gauw éénderde van je leven in bed doorbrengt, dan is bezuinigen op een matras niet zo slim.

Matrasadvies kan ook online

Heb je totaal geen idee van het type matras dat bij je past, dan kan het verstandig zijn om even langs de meubelboulevard te gaan. Zorg dat je goed uitgerust bent en trek soepele kleding aan. Zo test je matrassen het best op comfort. Want als je hartstikke moe bent, dan liggen alle matrassen lekker! Heb je geen zin om naar een winkel te gaan, dan zijn er online hulptools die je stap voor stap aan een goed matrassenadvies helpen. Bijvoorbeeld matrassenwijzer.nl.

Maar je kunt zo’n hulptool natuurlijk ook gebruiken als voorbereiding op een bezoek aan de winkel. Dan weet je als je binnenstapt al in welke hoek je het moet zoeken.

De matrassenwijzer maakt trouwens meteen al verschil of je een man of een vrouw bent! Als je er zo over nadenkt zijn twee éénpersoons matrassen toch ook veel logischer?!

Zorg dat je matras langer meegaat, en gebruik het stappenplan voor je matras schoonmaken met baking soda!

Lees ook mijn Hypnia matras review!

Van wat soort materiaal is jouw matras? En heb je een tweepersoons of twee eenpersoons matrassen?

Similar Posts

42 Comments

  1. Je man zou ook op een rustige manier naasr je kunnen gaan liggen. Mijn partner gaat ook vaak later naar bed maar ik word er zelden wakker van terwijl ik toch een vrij lichte slaper ben!

 1. Wij hebben twee eenpersoons pocketveringmatrassen op boxspringmatrassen. Ik vind dat ideaal. De matrassen hebben een afgeronde zijkant, dus die naad voel je niet echt. Ik heb een matras voor lichtgewicht mensen (onder de 70 kilo), manlief heeft een ‘normaal’ matras. Meestal wordt geadviseerd om een matras te nemen dar het best bij de zwaarste persoon van het stel past omdat het matras anders te snel slijt. Maar ik heb snel last van nek en schouderklachten en was dus altijd de ‘klos’.
  Ik vind het niet ongezellig voelen om twee matrassen te hebben, dat zou ik wel vinden bij twee aparte dekbedden.
  Of je echt veel rustiger ligt is de vraag. Als manlief hier woest omdraait (doet hij soms als hij veel aan zijn hoofd heeft) dan voel ik dat toch wel. Wij liggen in een klein bed van 1.40 breed. Als je in een groter bed ligt, scheelt dat natuurlijk ook. Ik ben 1.74 en manlief 1.84 dus heel klein zijn we niet, wel slank.

  1. Het scheelt wel wat, maar het houdt helaas niet alles tegen. Heb jij een groter bed? Dan scheelt het vast meer.

 2. Wij zijn dus ook al een tijd opzoek naar nieuwe matrassen of beter gezegd een nieuw bed. Het liefste heb ik inderdaad ook weer 2 matrassen om dezelfde reden als jij. Nu hebben we NASA foam, alleen al wel 16 15 jaar oud en dan raakt dat toch echt wel op.

  1. Er zijn ook Swiss Sense Outlet winkels waar je boxsprings kunt kopen tegen een gereduceerd bedrag. Kun je mooi op je kruk blijven zitten Bianca ;-)

 3. Wij hebben een tweepersoons boxspring met een pocketveringmatras en een topmatras erop. Alle van een goede kwaliteit en het was een behoorlijk prijzige uitgave. Zoals jezelf al zegt je ligt er een behoorlijke tijd van je leven op, dus kwaliteit vind ik dan belangrijk. En toch ben ik er niet helemaal tevreden.

 4. Wij hebben twee enkele boxspings met een twee persoons dekmatras eroverheen. Die word ook met laken en molton voor tweepersonen afgedekt. Je kan hierdoor ook prima in het midden liggen zonder dat ze uit elkaar schuiven. Gezellig en toch minder deining als de ander zich omdraait.

 5. Wij hebben een matrair. Ideaal! De matras is één geheel maar we hebben ieder onze eigen in te stellen zones. Mocht je afvallen, aankomen of zwanger zijn, de matras is met een druk op de knop te verstellen. Ik lijk wel een verkoper ;-) En je hebt dus ook geen last van het gedraai van de ander.

  1. Je moet wel even gaan liggen als je de prijs hoort ;-) maar het is het geld echt waard. Als je de prijs gaat berekenen per uur dat je er op ligt valt het best wel mee….

 6. Wij hebben ook twee losse matrassen, maar in de gleuf kun je een T-stuk leggen (ook wel love bridge genoemd) Dan voel je de gleuf niet en heb je geen last van je man als ‘ie in bed springt. 20 euro kost het bij de Beterbed.
  SUcces!

 7. In mijn studentenkamertje heb ik gewoon 1 1 persoons-matras (+ extra slaapmatje op de vloer :p) maar bij mijn ouders thuis heb ik 2 1 persoons-matrassen en m’n vriend heeft 1 2 persoons-matras; lekker veel variatie dus haha :) Maar ik vind toch de 1-persoons varianten het fijnste liggen; vooral omdat mijn vriend er ‘s nachts vaak uit moet en ik dat met een 2 persoons-matras altijd merk

 8. Wij hebben een bed met twee lattenbodems en dito matrassen die aan elkaar zijn vastgemaakt ,maar sinds een jaar of 2 slaap ik heel veel in de logeerkamer omwille van mijn gezondheid mijn man is een onrustige slaper en stoot dikwijls tegen mijn pijnlijkbeen en dan ga ik naar de logeerkamer,voor een goede nachtrust moet je iets overhebben niewaar?

 9. Ik weet niet precies wat voor matras wij hebben, niet van traagschuim in elk geval. Wat is dat raar om op te liggen, net alsof je dronken bent. Wij hebben in een beddenwinkel op verschillende matrassen gelegen en uiteindelijk hebben wij voor een “medium” hard matras gekozen. Schijnt beter te zijn dan keihard of te zacht. Wij hebben twee losse matrassen, maar dat is meer toeval dan een bewuste keuze.

 10. Wij hebben maar een matras.. dit omdat ons bed ook maar heel inimini is! We hebben een echte twijfelaar.. daar passen geen twee aparte matrassen in ;) gelukkig slapen mijn vriend en ik graag op een zelfde soort matras..

 11. Dat probleem ken ik, dat wilde omdraaien van mijn man. Daarom zat ik ook al aan twee eenpersoonsmatrassen te denken, en dat vond ook deze man niks! ;-) Leuk om dat ook van anderen te horen.
  Ik hoop in januari een Slaappunt-Party aan huis te hebben, en hoor daar goede reacties over. Dus ga daar mijn informatie winnen.

 12. wij hebben nog steeds ons tweede matras in bijna 30 jaar huwelijk, een binnenvering op een gewone lattenbodem. Bed is nog steeds hetzelfde, een 140/ 200. Ik snap het probleem met 1 matras en de keuze voor 2, maar voor nu bevalt ons ene goed genoeg

 13. Jaren geleden hebben we eens een matras van traagschuim gehad, dat was een vervelend zweetmatras. Jammer, want het was wel een duur matras.

  1. Volgens mij lag het aan het materiaal, daarvoor hadden we er geen last. En met de matrassen die we nu hebben, hebben we er lang niet zo veel last van.
   Ik zit in de overgang, en lig daardoor nog weleens te zweten.

 14. Wij hebben sinds kort een boxpring gekocht en moet eerlijk zeggen dat ik hier erg tevreden over ben. Ook het matras wat erboven op ligt is naar mijn mening perfect.

 15. Wij hebben een boxspring met 2 éénpersoons matrassen, geen bewuste keuze, maar was standaard bij de aanbieding die gold toen we het bed aanschaften. Wel hebben we er een zogeheten “matrastopper” op liggen. Dit omdat aparte matrassen voor ons geen eis waren en zo merken wij niets van het feit dat het 2 matrassen zijn.

 16. Wij hebben een hagelnieuwe boxspring met daarin twee eenpersoonsmatrassen (pocketvering een medium en een stevig) en daarop een aan de bovenkant gesplitste topmatras. We kunnen op die manier onafhankelijk van elkaar de matras omhoog en omlaag doen. Slaapt heerlijk. Hiervoor ook een elektrische boxspring maar zonder topper erop. De matrassen lagen ook los erop en schoven weg. Nu zit dit in een vast geritste hoes en schuift niet weg. Het kost wat maar ik slaap veel beter.

 17. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee waar ons matras van is gemaakt, want wij hebben het oude matras van mijn schoonouders. Wel is het tijd voor een nieuw matras, dus deze tips komen goed van pas!

 18. Wij hebben een tweepersoonsmatras. Altijd gehad en ik verwacht, dat dit ook wel zo zal zijn bij aanschaf van een nieuwe matras.

  Mijn zoon heeft zo een hele speciale, dure matras. Toen ik ging babysitten en daar bleef overnachten, omdat hij en zijn vrouw op hotel gingen.. heb ik heerlijk geslapen op hun matras! Het verschil is echt enorm! .. Maar of ik er zelf zoveel geld aan zou kunnen geven.. dat betwijfel ik

  1. Een matras maakt dus echt veel verschil? Ik heb dat ook nog nooit echt zo ervaren. Maar wij slapen natuurlijk ook altijd in ons eigen bed, nooit in een hotelbed of zo, dus ik kan ook niet vergelijken.

 19. Dan heb je al die informatie over matrassen opgezocht en ben je niet tegen gekomen dat eenpersoonsmatrassen veel beter zijn voor je lijf? Je hebt toch een andere bouw en slaapbehoefte dan je man? Ik zou het wel weten als ik jou was, bij de aanschaf van een nieuw bed ;-)
  En, niet gezellig is een non-argument, wij slapen al jaren eenpersoons, naast elkaar met een tweepersoons hoeslaken om de boel (en onszelf ;-) ) bij elkaar te houden….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.