De Tijdvinder

de tijdvinderHeb jij vaak het gevoel dat je ergens ‘geen tijd’ voor hebt?

Chris Baty bedacht hiervoor De Tijdvinder. Chris Baty is de bedenker en organisator van de NaNoWriMo. NaNoWriMo is een jaarlijks evenement waar je in een maand een roman probeert neer te pennen.

De Tijdvinder: zo werkt het

Stap 1

Houd een week lang elke dag en avond bij wat je doet. En dan ook echt álles. Vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je naar bed gaat. Je schrijft op wat je ontbijt, en hoe lang je daar over doet. Hoe lang je er over doet om naar je werk te gaan, hoe lang je werkt, leest, schrijft, eet, wandelt, op internet zit etc. Je moet er dus wel voor zorgen dat je altijd een notitieboekje hebt om alles in op te schrijven. Of je gebruikt een app.

Stap 2

Verdeel alles wat je in week één deed in categorieën:

  1. Alles wat absoluut noodzakelijk is. Geef deze activiteiten een 1 of een A.Denk aan eten, slapen, rekeningen betalen, werken.
  2. Hoogst gewenst. Zet een 2 of een B bij alles wat ‘hoogst gewenst’ is. Dat zijn de dingen die je beter wel kunt doen, maar waarvan het eventueel geen ramp zou zijn om ze een keer over te slaan.
  3. Alle activiteiten die je dan nog over hebt vallen in de derde categorie. Dat zijn dingen die leuk zijn, maar waar je prima een maand of meer zonder zou kunnen leven. Bijvoorbeeld internetten, Netflix kijken.

Stap 3

Tel alle minuten en uren uit de laatste categorie op. Tadaaa! Je hebt tijd gevonden!

De volgende keer als iemand je vraagt: ‘Wanneer ga je nou eindelijk eens dat boek schrijven?’ kun je niet meer zeggen: ‘Daar heb ik geen tijd voor.’ Tenzij uit de oefening met De Tijdvinder bleek dat er écht nergens ruimte in je dag zit. In dat geval verwijs ik graag naar het boek De kracht van minder is meer.

De Tijdvinder en ik

Ik zeg niet zo vaak dat ik ergens geen tijd voor heb dacht ik. Als ik iets echt graag wil doen, dan vind ik de tijd wel. Sinds de herfstvakantie moet ik ‘s ochtends mijn middelste zoon naar school brengen vanwege zijn knie operatie. Daardoor kwam mijn dagelijkse hardlooprondje in het gedrang. Ik heb hiervoor tijd gevonden door al om 7.15 te gaan hardlopen.

Bovendien lijkt het me een enorm gedoe om de hele week bij te houden wat ik precies doe, en hoe lang ik het doe. Daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in.

Niettemin kan ik me voorstellen dat het een verhelderende oefening kan zijn.

Hoe zit jij in je tijd?

18 Comments

  1. VeggieMo
  2. Bernardine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh