Isolerende gordijnen: bespaar 270 m3 gas per jaar + dik gordijn voordeur

isolerende gordijnen

Isolerende gordijnen.

Zouden die kunnen helpen je energierekening omlaag te krijgen?

Jazeker!

Dat kunnen ze!

Volgens Milieucentraal kun je met isolerende gordijnen 270 m3 gas per jaar besparen. In december kost 1 kuub gas 2,31. Dat zou dan een besparing van ruim 600 euro zijn!

Eén van de manieren waarop je kunt bezuinigen op je energiekosten is door te zorgen dat de kou je huis niet in kan, en dat warmte er niet uit gaat. Dat bereik je bijvoorbeeld met dubbel glas en goed geïsoleerde muren. En door isolerende gordijnen dus.

Isolerende gordijnen als makkelijke manier om ramen te isoleren

Wie geen enorme uitgaven wil doen, kan een eerste stap zetten door gordijnen te gebruiken als isolatiemateriaal. Want gordijnen zijn echt niet alleen voor de sier. Behalve dat ze voor de broodnodige privacy kunnen zorgen, houden ze ook de kou buiten en de warmte binnen. Zeker als je voor speciale isolerende gordijnen kiest. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om je voordeur te isoleren.

Volgens Milieucentraal kun je met de juiste raambekleding maar liefst 170,- per jaar besparen!

Isolerend gordijn tegen kou: Kies de juiste gordijnen!

Mits je de juiste raambekleding/gordijnen hebt natuurlijk. Hele dunne voile gordijnen zullen weinig isolerend effect hebben. Materiaalkeuze en de sóórt raambekleding die je kiest zijn dus belangrijk. Dus: welke gordijnen zijn geschikt als je ze wilt gebruiken om je huis/ramen te isoleren?

Dikke velours gordijnen tegen de kou

Gordijnen van dikke stof, of speciale isolerende gordijnen met een isolerende laag zijn heel geschikt als je warmte wilt binnenhouden en de kou buiten. Denk aan velours gordijnen. Maar er zijn ook speciale thermische gordijnen voor bij de voordeur.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn erg mooi en sfeervol. Doordat de lamellen elkaar een beetje overlappen werken ze isolerend. Daarnaast heeft hout een isolerende werking van zichzelf. Let wel op dat je ze op de juiste manier schoonmaakt. Zie ook mijn post over houten jaloezieën schoonmaken.

Rolgordijnen

Als je kiest voor speciale isolerende rolgordijnen dan kun je ook met rolgordijnen warmte binnenhouden! Je zou daar in theorie 150,- per jaar op je energiekosten mee kunnen besparen. Een rolgordijn op maat is essentieel: het rolgordijn moet goed aansluiten op het kozijn om goed te kunnen isoleren.

Plisségordijnen

Plisségordijnen worden niet voor niets plooigordijnen genoemd. De stof is namelijk zigzag geplooid. Door het zigzagprofiel dubbel te voeren krijgt het gordijn als het ware ‘luchtkamers’. Die luchtkamers hebben een isolerende werking. Wil je nog meer isolatie, kies dan ook nog voor een aluminium coating.

Plisségordijnen met aluminium coating upgraden gewoon dubbel glas naar HR+ glas!

Dik gordijn voordeur – tochtgordijn voordeur.

Vergeet ook niet het belang van een dik gordijn bij je voordeur. Daar kan namelijk veel warmte verloren gaan. Een dik gordijn bij de voordeur wordt niet voor niets ook wel een tochtgordijn genoemd. Je ziet dit ook wel eens in café’s! Dan hangt er zo heel dik rood velour gordijn voor de voordeur. Dit wordt ook wel een tochtgordijn genoemd.

Je voordeur isoleren met een gordijn is gelukkig niet moeilijk.

Bijkomend effect is dat een voordeur gordijn ‘s avonds gezelliger oogt. Zeker als je voordeur veel glas heeft. In plaats van in ‘een donker gat’ kijk je dan tegen je voordeur gordijn aan. Hieronder twee voorbeelden van een dik, thermisch gordijn voor de voordeur die je gewoon bij amazon.nl kunt bestellen!

Screenshot 2023 02 09 at 10.49.49

Of dit thermische deurgordijn:

Screenshot 2023 02 09 at 10.49.58

Isolerend gordijn voordeur moet ‘dicht geweven’ zijn

Als je een tochtgordijn wilt hebben is het belangrijk dat de gordijnstof ‘dicht geweven’ is. Doordat het dicht geweven is kan er namelijk geen kou of lucht door de stof. Heb je een mooi gordijn gezien, maar is het niet dicht geweven? Dan kun je dit oplossen met een voering.

Adine van het blog Lekker Leven met Minder betaalde zo’n 400 euro voor haar gordijn bij de voordeur. Dat is best veel, maar zij had te maken met een voordeur van 4 bij 3 meter en eentje van 2 bij 2 meter! Adine koos voor dikke gordijnen, zonder voering en met een enkele plooi.

Brievenbus dichtmaken voor voordeur isoleren

Via de brievenbus in een voordeur kan soms tocht en kou huis binnenkomen. Zeker als de brievenbus geen klepje heeft. Maar ook als er wel een klepje zit, kan er toch doorkomen. Er zijn 3 manieren om je brievenbus te isoleren.

 1. Mijn favoriete methode is de ‘postvanger’. Ik ben namelijk helemaal niet handig, en dat hoef je ook niet te zijn om een postvanger aan je deur te hangen.De postvanger houdt tocht tegen!voordeur isoleren postvanger
 2. Plak er een tochtborstel in.tochtborstel
 3. Zet een zogenoemde brievenbusbriefplaat met luchtkamer in je voordeur.voordeur isoleren

Isolerende gordijnen tegen kou samenvattend: deze gordijnen isoleren het beste

Het beste isolerende effect hebben plisségordijnen met een aluminium coating. Het minst effect heb je van een standaard rolgordijn als gaat om isolerende gordijnen.

Isolerende gordijnen kopen?

 • Amazon.nl. Voor een vriendelijke prijs koop je hier prima isolerende gordijnen voor zowel ramen als deuren, die ook nog eens kant en klaar zijn.
 • De Hema verkoopt niet officieel isolerende gordijnen. Wel verduisterende gordijnen en plisségordijnen. Die laatste werken ook isolerend. Maar de Hema raad ik dus niet aan voor isolerende gordijnen kopen.
 • Leenbakker: verkopen gordijnen met een thermische voering.
 • De Action verkoopt geen isolerende gordijnen, alleen verduisterende gordijnen. Wel kun je er terecht voor een dik fluwelen gordijn. Maar dan zou ik liever bij amazon een echt thermisch gordijn kopen.

Leestips

Lees ook mijn post over gordijn dakraam!

Wat voor type raambekleding heb jij?

49 Comments

 1. Marian
 2. Ans
 3. Eva
 4. Nicole
 5. Iris
 6. Merel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh