Isolerende gordijnen: bespaar 270 m3 gas per jaar + dik gordijn voordeur

isolerende gordijnen

Isolerende gordijnen.

Zouden die kunnen helpen je energierekening omlaag te krijgen?

Jazeker!

Dat kunnen ze!

Volgens Milieucentraal kun je met isolerende gordijnen 270 m3 gas per jaar besparen. In december kost 1 kuub gas 2,31. Dat zou dan een besparing van ruim 600 euro zijn!

Eén van de manieren waarop je kunt bezuinigen op je energiekosten is door te zorgen dat de kou je huis niet in kan, en dat warmte er niet uit gaat. Dat bereik je bijvoorbeeld met dubbel glas en goed geïsoleerde muren. En door isolerende gordijnen dus.

Isolerende gordijnen als makkelijke manier om ramen te isoleren

Wie geen enorme uitgaven wil doen, kan een eerste stap zetten door gordijnen te gebruiken als isolatiemateriaal. Want gordijnen zijn echt niet alleen voor de sier. Behalve dat ze voor de broodnodige privacy kunnen zorgen, houden ze ook de kou buiten en de warmte binnen. Zeker als je voor speciale isolerende gordijnen kiest. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om je voordeur te isoleren.

Volgens Milieucentraal kun je met de juiste raambekleding maar liefst 170,- per jaar besparen!

Isolerend gordijn tegen kou: Kies de juiste gordijnen!

Mits je de juiste raambekleding/gordijnen hebt natuurlijk. Hele dunne voile gordijnen zullen weinig isolerend effect hebben. Materiaalkeuze en de sóórt raambekleding die je kiest zijn dus belangrijk. Dus: welke gordijnen zijn geschikt als je ze wilt gebruiken om je huis/ramen te isoleren?

Dikke velours gordijnen tegen de kou

Gordijnen van dikke stof, of speciale isolerende gordijnen met een isolerende laag zijn heel geschikt als je warmte wilt binnenhouden en de kou buiten. Denk aan velours gordijnen. Maar er zijn ook speciale thermische gordijnen voor bij de voordeur.

Houten jaloezieën

isolerende gordijnen
houten jaloezieen INHUIS Plaza

Houten jaloezieën zijn erg mooi en sfeervol. Doordat de lamellen elkaar een beetje overlappen werken ze isolerend. Daarnaast heeft hout een isolerende werking van zichzelf. Let wel op dat je ze op de juiste manier schoonmaakt. Zie ook mijn post over houten jaloezieën schoonmaken.

Rolgordijnen

Als je kiest voor speciale isolerende rolgordijnen dan kun je ook met rolgordijnen warmte binnenhouden! Je zou daar in theorie 150,- per jaar op je energiekosten mee kunnen besparen. Een rolgordijn op maat is essentieel: het rolgordijn moet goed aansluiten op het kozijn om goed te kunnen isoleren.

Plisségordijnen

Plisségordijnen worden niet voor niets plooigordijnen genoemd. De stof is namelijk zigzag geplooid. Door het zigzagprofiel dubbel te voeren krijgt het gordijn als het ware 'luchtkamers'. Die luchtkamers hebben een isolerende werking. Wil je nog meer isolatie, kies dan ook nog voor een aluminium coating.

Plisségordijnen met aluminium coating upgraden gewoon dubbel glas naar HR+ glas!

Dik gordijn voordeur - tochtgordijn voordeur.

Vergeet ook niet het belang van een dik gordijn bij je voordeur. Daar kan namelijk veel warmte verloren gaan. Een dik gordijn bij de voordeur wordt niet voor niets ook wel een tochtgordijn genoemd. Je ziet dit ook wel eens in café's! Dan hangt er zo heel dik rood velour gordijn voor de voordeur. Dit wordt ook wel een tochtgordijn genoemd.

Je voordeur isoleren met een gordijn is gelukkig niet moeilijk.

Bijkomend effect is dat een voordeur gordijn 's avonds gezelliger oogt. Zeker als je voordeur veel glas heeft. In plaats van in 'een donker gat' kijk je dan tegen je voordeur gordijn aan. Hieronder twee voorbeelden van een dik, thermisch gordijn voor de voordeur die je gewoon bij amazon.nl kunt bestellen!

Screenshot 2023 02 09 at 10.49.49

Of dit thermische deurgordijn:

Screenshot 2023 02 09 at 10.49.58

Isolerend gordijn voordeur moet 'dicht geweven' zijn

Als je een tochtgordijn wilt hebben is het belangrijk dat de gordijnstof 'dicht geweven' is. Doordat het dicht geweven is kan er namelijk geen kou of lucht door de stof. Heb je een mooi gordijn gezien, maar is het niet dicht geweven? Dan kun je dit oplossen met een voering.

Adine van het blog Lekker Leven met Minder betaalde zo'n 400 euro voor haar gordijn bij de voordeur. Dat is best veel, maar zij had te maken met een voordeur van 4 bij 3 meter en eentje van 2 bij 2 meter! Adine koos voor dikke gordijnen, zonder voering en met een enkele plooi.

Brievenbus dichtmaken voor voordeur isoleren

Via de brievenbus in een voordeur kan soms tocht en kou huis binnenkomen. Zeker als de brievenbus geen klepje heeft. Maar ook als er wel een klepje zit, kan er toch doorkomen. Er zijn 3 manieren om je brievenbus te isoleren.

 1. Mijn favoriete methode is de 'postvanger'. Ik ben namelijk helemaal niet handig, en dat hoef je ook niet te zijn om een postvanger aan je deur te hangen.De postvanger houdt tocht tegen!voordeur isoleren postvanger
 2. Plak er een tochtborstel in.tochtborstel
 3. Zet een zogenoemde brievenbusbriefplaat met luchtkamer in je voordeur.voordeur isoleren

Isolerende gordijnen tegen kou samenvattend: deze gordijnen isoleren het beste

Het beste isolerende effect hebben plisségordijnen met een aluminium coating. Het minst effect heb je van een standaard rolgordijn als gaat om isolerende gordijnen.

Isolerende gordijnen kopen?

 • Amazon.nl. Voor een vriendelijke prijs koop je hier prima isolerende gordijnen voor zowel ramen als deuren, die ook nog eens kant en klaar zijn.
 • De Hema verkoopt niet officieel isolerende gordijnen. Wel verduisterende gordijnen en plisségordijnen. Die laatste werken ook isolerend. Maar de Hema raad ik dus niet aan voor isolerende gordijnen kopen.
 • Leenbakker: verkopen gordijnen met een thermische voering.
 • De Action verkoopt geen isolerende gordijnen, alleen verduisterende gordijnen. Wel kun je er terecht voor een dik fluwelen gordijn. Maar dan zou ik liever bij amazon een echt thermisch gordijn kopen.

Leestips

Lees ook mijn posts over je gordijnen wassen en over gordijn dakraam!

Wat voor type raambekleding heb jij?

Similar Posts

49 Comments

 1. In Duitsland zitten er standaard rolluiken in. We hadden eerst houten, maar hebben dit vervangen door kunststof. Deze gaan alleen s avonds naar beneden en heb gekozen voor rolgordijnen. Nu wil ik graag iets anders van die plissé gordijnen ofzo hoewel ik gewone gordijnen ook wel heel sfeervol en knus vind aan doen.

  1. Nou bij de meesten zie ik hele lelijke vitrage voor het raam. Onze buren hebben allemaal planten en lelijke hangers voor het raam en dus geen gordijnen

 2. Wij hebben gewone gordijn van stof en ik merk dat de gordijn niet warm houden. Ik wist het niet dat er gordijnen om binnen lekker warm te houden.

 3. Maar die gordijnen zijn vervolgens meestal zo duur om te (laten) maken dat het heeeeel lang duurt voor je iets van de bezuiniging op je energiekosten terug ziet... Vooral bijnwat oudere huizen met grote ramen zijn gordijnen / raambekleding echt heel duur.

 4. Nooit geweten dat plisségordijnen het beste voor de warmte waren. Wij hebben een nieuwbouw huis, dus gelukkig met HR+ glas en doe ik alleen de gordijnen dicht voor de gezelligheid 's avonds

 5. In ons vorige huis hadden we dikke velours gordijnen. Die waren van de vorige bewoners geweest. Iets dat ik nooit zelf had uitgekozen, maar het hielp inderdaad heel goed tegen de kou, dus we hebben ze laten hangen.

 6. Leuk artikel. Ik wist wel dat gordijnen de boel isoleren, maar net als bij een andere lezer was dat van die plisse gordijnen nieuw voor mij. Toevallig ga ik nieuwe gordijnen kopen, dus ik ga dit wel meenemen wanneer ik m'n keuze ga maken.

 7. Ik wist niet dat rolgordijnen een isolerende werking konden hebben. Wij gaan binnenkort verhuizen en we gaan waarschijnlijk in een houten chalet wonen, dus goed om hier al eens over na te denken!

 8. Wat handig dit, wij gaan komende zomer verhuizen en moeten nog raambekleding uitzoeken, ik was zelf al helemaal fan van houten jaloezieën maar nu nog meer! Grote kans dat dit hem gaat worden :)

 9. Verhuizen was een goed plan veel voordelen.
  Enige nadeel, dit huis heeft houten kozijnen en tocht hier en daar.
  Daarom ook dikke gordijnen. Zorgen dat in ieder geval wat wordt tegen gehouden.

  Verder sparen voor nieuwe kozijnen, want dat zal ook veel uitmaken.

 10. Ik woon in een huurhuis met in mijn voor en achterdeur en op mijn slaapkamer enkel glas, Budget om er zelf dubbelglas in te zetten is er niet, ik los dit op met gordijnen van meubelstof die ik zelf gemaakt heb in de winter in combinatie met bubbeltjes plastic wat op mijn werk vaak weggegooid word, niet echt mooi , maar wel een goedkope en goed werkende oplossing.

 11. Mijn ouders hadden vroeger altijd rolluiken aan hun huis om de koude buiten te houden in de winter, en de warmte in de zomer. Mijn eigen huis heeft dat helaas niet (bestaat hier in Ierland eigelijk echt niet) dus ik kan deze tips wel echt gebruiken, zeker nu de vorst in het land is en het echt ijskoude nachten zijn!

 12. Ik heb rolgordijnen voor de isolatie en ben nu bezig met het uitkiezen van mooie decorgordijnen voor de sier, voor de gezelligheid! Leuke bezigheid, handig artikel weer Nicole!

 13. Wij hebben rolgordijnen en verduisteringsgordijnen.... op zich houdt het redelijk de kou tegen. Al vind ik die houten jaloezieën wel heel erg mooi!!!

 14. Wij hebben gewoon van die dunnen gordijnen die ik overdag meestal opentrek zodat we wat meer licht binnen krijgen. Zelf vind ik die houten variant erg mooi maar dat maakt het bij ons nog donkerder dan dat het al is.

 15. Van die houten 'luxaflex' vind ik wel mooi! Maar die zijn natuurlijk ook best prijzig. Misschien de investering waard als je er zoveel op bespaart.

 16. Hm, dat is balen! In de slaapkamer hebben we rolgordijnen, dus niet echt lekker in de winters. Beneden plisségordijnen. Vind die laatste eigenlijk ook mooier, dus wellicht tzt ook boven (alleen hebben de ramen daar onmogelijke afmetingen, is weer zo duur).

 17. Wij hebben eigenlijk heel erg weinig gordijnen in ons huis. Ik vind dat het vaak een benauwd/zwaar gevoel kan geven als er te dikke gordijnen hangen. Zo'n houten lamellen vind ik wel heel mooi en zou ik eventueel nog kunnen overwegen.

 18. Oei, dit is alweer een oudere post van je (jij schrijft zó vaak! Ben ik blij mee, hoor :-) Toch geef ik ook mijn antwoord nog op je vraag.
  Wij erfden een decennium geleden de dikke oranjerode velours gordijnen van mijn Beppe. Die isoleren volgens mij heel goed, al heb ik het nooit gemeten.
  Achter hangen ze voor de openslaande deuren en vóór voor de erker langs. Daarin zit helaas ook een radiator, dus als ik ze dicht trek, draai ik eerst die radiator uit.
  Behalve tocht tegenhouden en de warmte binnen, zien ze er ook warm en knus uit ;-)

 19. Gordijnen zijn een goede isolator. Als je ze speciaal voor isolatie koopt, dan is van belang dat de stof dik en luchtig is zoals velours of chinille velours (chenille is vaak naadloos kamerhoog). De pool houdt veel stilstaande lucht vast waardoor de isolatie toeneemt. Voeren helpt ook omdat ze net als duo rolgordijnen twee stoflagen bevatten, maar dat komt vaak het mooi hangen van het gordijn niet ten goede omdat voering en gordijn vaak verschillende hang eigenschappen hebben. Wil je ook de warmte buiten houden dan moet het gordijn aan de raamzijde licht van kleur zijn anders wordt er veel warmte opgenomen en gaat het gordijn als radiator fungeren. Goed idee om dit onderwerp aan te snijden. Groet, Iris

 20. Plisse als raamdecoratie, maar dan wel dubbel in honingraat motief isoleert inderdaad goed. Het zijn immers twee stoflagen. Toch zijn er méér factoren die mee spelen.
  Als je in de winter veel zon op je raam hebt, zou een donker rolgordijn wel eens warmte kunnen opleveren. een zwart of donker grijs rolgordijn reflecteert niet of nauwelijks waardoor het juist warmte opneemt en doorgeeft naar binnen. In de nacht neemt het geen warmte op en isoleert het, maar dan wel iets minder als een plisse. Deze holle kanalen zijn aan de zijkant open, dus de verschillen met een rolgordijn zijn niet erg groot. Een fijn geweven duo rolgordijn of shade heeft een vergelijkbaar effect.Deze hebben ook twee stoflagen. Kies je voor houten verticale jaloezieën, dan heb je mijns inziens de beste isolator in huis. Als de lamellen dicht staan komt er weinig lucht meer tussen door. Het lichtgewicht hout bevat veel lucht waardoor het super isoleert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.