Reacties

Isolerende gordijnen: bespaar 270 m3 gas per jaar + dik gordijn voordeur — 49 reacties

 1. In Duitsland zitten er standaard rolluiken in. We hadden eerst houten, maar hebben dit vervangen door kunststof. Deze gaan alleen s avonds naar beneden en heb gekozen voor rolgordijnen. Nu wil ik graag iets anders van die plissé gordijnen ofzo hoewel ik gewone gordijnen ook wel heel sfeervol en knus vind aan doen.

 2. Maar die gordijnen zijn vervolgens meestal zo duur om te (laten) maken dat het heeeeel lang duurt voor je iets van de bezuiniging op je energiekosten terug ziet... Vooral bijnwat oudere huizen met grote ramen zijn gordijnen / raambekleding echt heel duur.

 3. Nooit geweten dat plisségordijnen het beste voor de warmte waren. Wij hebben een nieuwbouw huis, dus gelukkig met HR+ glas en doe ik alleen de gordijnen dicht voor de gezelligheid 's avonds

 4. In ons vorige huis hadden we dikke velours gordijnen. Die waren van de vorige bewoners geweest. Iets dat ik nooit zelf had uitgekozen, maar het hielp inderdaad heel goed tegen de kou, dus we hebben ze laten hangen.

 5. Leuk artikel. Ik wist wel dat gordijnen de boel isoleren, maar net als bij een andere lezer was dat van die plisse gordijnen nieuw voor mij. Toevallig ga ik nieuwe gordijnen kopen, dus ik ga dit wel meenemen wanneer ik m'n keuze ga maken.

 6. Ik wist niet dat rolgordijnen een isolerende werking konden hebben. Wij gaan binnenkort verhuizen en we gaan waarschijnlijk in een houten chalet wonen, dus goed om hier al eens over na te denken!

 7. Wat handig dit, wij gaan komende zomer verhuizen en moeten nog raambekleding uitzoeken, ik was zelf al helemaal fan van houten jaloezieën maar nu nog meer! Grote kans dat dit hem gaat worden :)

 8. Verhuizen was een goed plan veel voordelen.
  Enige nadeel, dit huis heeft houten kozijnen en tocht hier en daar.
  Daarom ook dikke gordijnen. Zorgen dat in ieder geval wat wordt tegen gehouden.

  Verder sparen voor nieuwe kozijnen, want dat zal ook veel uitmaken.

 9. Ik woon in een huurhuis met in mijn voor en achterdeur en op mijn slaapkamer enkel glas, Budget om er zelf dubbelglas in te zetten is er niet, ik los dit op met gordijnen van meubelstof die ik zelf gemaakt heb in de winter in combinatie met bubbeltjes plastic wat op mijn werk vaak weggegooid word, niet echt mooi , maar wel een goedkope en goed werkende oplossing.

 10. Mijn ouders hadden vroeger altijd rolluiken aan hun huis om de koude buiten te houden in de winter, en de warmte in de zomer. Mijn eigen huis heeft dat helaas niet (bestaat hier in Ierland eigelijk echt niet) dus ik kan deze tips wel echt gebruiken, zeker nu de vorst in het land is en het echt ijskoude nachten zijn!

 11. Ik heb rolgordijnen voor de isolatie en ben nu bezig met het uitkiezen van mooie decorgordijnen voor de sier, voor de gezelligheid! Leuke bezigheid, handig artikel weer Nicole!

 12. Wij hebben gewoon van die dunnen gordijnen die ik overdag meestal opentrek zodat we wat meer licht binnen krijgen. Zelf vind ik die houten variant erg mooi maar dat maakt het bij ons nog donkerder dan dat het al is.

 13. Hm, dat is balen! In de slaapkamer hebben we rolgordijnen, dus niet echt lekker in de winters. Beneden plisségordijnen. Vind die laatste eigenlijk ook mooier, dus wellicht tzt ook boven (alleen hebben de ramen daar onmogelijke afmetingen, is weer zo duur).

 14. Wij hebben eigenlijk heel erg weinig gordijnen in ons huis. Ik vind dat het vaak een benauwd/zwaar gevoel kan geven als er te dikke gordijnen hangen. Zo'n houten lamellen vind ik wel heel mooi en zou ik eventueel nog kunnen overwegen.

 15. Oei, dit is alweer een oudere post van je (jij schrijft zó vaak! Ben ik blij mee, hoor :-) Toch geef ik ook mijn antwoord nog op je vraag.
  Wij erfden een decennium geleden de dikke oranjerode velours gordijnen van mijn Beppe. Die isoleren volgens mij heel goed, al heb ik het nooit gemeten.
  Achter hangen ze voor de openslaande deuren en vóór voor de erker langs. Daarin zit helaas ook een radiator, dus als ik ze dicht trek, draai ik eerst die radiator uit.
  Behalve tocht tegenhouden en de warmte binnen, zien ze er ook warm en knus uit ;-)

 16. Gordijnen zijn een goede isolator. Als je ze speciaal voor isolatie koopt, dan is van belang dat de stof dik en luchtig is zoals velours of chinille velours (chenille is vaak naadloos kamerhoog). De pool houdt veel stilstaande lucht vast waardoor de isolatie toeneemt. Voeren helpt ook omdat ze net als duo rolgordijnen twee stoflagen bevatten, maar dat komt vaak het mooi hangen van het gordijn niet ten goede omdat voering en gordijn vaak verschillende hang eigenschappen hebben. Wil je ook de warmte buiten houden dan moet het gordijn aan de raamzijde licht van kleur zijn anders wordt er veel warmte opgenomen en gaat het gordijn als radiator fungeren. Goed idee om dit onderwerp aan te snijden. Groet, Iris

 17. Plisse als raamdecoratie, maar dan wel dubbel in honingraat motief isoleert inderdaad goed. Het zijn immers twee stoflagen. Toch zijn er méér factoren die mee spelen.
  Als je in de winter veel zon op je raam hebt, zou een donker rolgordijn wel eens warmte kunnen opleveren. een zwart of donker grijs rolgordijn reflecteert niet of nauwelijks waardoor het juist warmte opneemt en doorgeeft naar binnen. In de nacht neemt het geen warmte op en isoleert het, maar dan wel iets minder als een plisse. Deze holle kanalen zijn aan de zijkant open, dus de verschillen met een rolgordijn zijn niet erg groot. Een fijn geweven duo rolgordijn of shade heeft een vergelijkbaar effect.Deze hebben ook twee stoflagen. Kies je voor houten verticale jaloezieën, dan heb je mijns inziens de beste isolator in huis. Als de lamellen dicht staan komt er weinig lucht meer tussen door. Het lichtgewicht hout bevat veel lucht waardoor het super isoleert.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder