Reacties

Kweken gymlessen sporthaters? — 43 reacties

 1. Op de basisschool slagbal spelen buiten op het gras vond ik wel leuk. Verder ook geen fan van sporten. Vooral dat altijd als een van de laatste gekozen worden was niet fijn.

 2. Ik vond het juist erg leuk om allerlei verschillende sporten te beoefenen. Ik had alleen een hekel aan de cooper- en shuttletest.
  Mijn hele schooltijd was overigens een hel maar dat is een ander verhaal ;)

  • Best bijzonder dat je gym leuk vond, maar dat de rest van je schooltijd naar was Anke. Gymles vond ik altijd bij uitstek nare lessen. Zo zie je maar weer hoe verschillen we kunnen zijn : )

  • Ik bedoelde niet zozeer dat de gym wel leuk was en de rest niet, meer dat de hele periode een hel was vanwege langdurig en ernstig gepest. Binnen die hel vond ik de gymlessen wel een van de leukere ;)

 3. Geloof het of niet, wat was ik blij, nou ja, toen ik op mijn 15e een voetbalknie opliep, met basketballen nog wel. Dat betekende toen, begin jaren 60, een operatie, zeker 14 dgn ziekenhuis, geen revalidatie erna(ik kreeg wat oefeningen voorgeschreven mn een zware boodschappentas optillen met mijn voet herinner ik me) dus met sporten was het daarna afgelopen. Ik was immers geen bekende voetballer,die kregen wel begeleiding na zo'n ingreep.????. Maar ik was wel van die stomme gymlessen af.

 4. Spijbelen deed ik alleen bij gym. Zegt genoeg. Op de basisschool moest ik bij gym mijn bril afzetten. Gevolg natuurlijk dat je het allemaal niet goed ziet. Niet goed voor de motoriek, hoewel ik wel lenig was. Ik was als kind al vaak benauwd en moe, maar ik dacht dat ik niet genoeg mijn best deed. Dat ik astma had, kwam pas veel later uit. Wat ik wel leuk vond was volksdansen met de gymles. En in het doel staan vond ik leuk en ik was er goed in. Bijkomend voordeel voor mij was dat je minder hoefde te lopen ;-)

 5. Oh, wat zit jij nu weer voor oude trauma's op te rakelen ;)
  Vreselijk. Van die enthousiaste volleybalmensen die een bal mijn richting op gooiden terwijl ik net gezellig stond te dagdromen. *deng* en *au*

 6. Vreselijk die gymlessen. Toen ik rond mijn 30-ste naar yoga ging, was dat een verademing. Geen dwang of competitie. Gewoon bewegen en ontspannen.

 7. Ooo, die foto! Grappig en gruwelijk tegelijk.
  Ik vond school in het algemeen nogal stom en gym het allerstomst.
  Hoewel ik jarenlang op turnen zat en dat heel leuk vond. Als het maar individueel kon, in mijn eentje in de ringen hangen.....maar teamsport....bleh.

 8. Ik vind de gymlessen vaak een verplichting en totaal niet motiverend. Er werd zo maar vanuit gegaan dat iedereen goed is in alles. Als je onder een bepaalde tijd liep, had je al onvoldoende, dat kan toch echt niet?

 9. Vreselijk! Ik herinner me vooral de basisschool, waar ik met erge hoogtevrees dan toch dat klimrek (touw / brug) op of in moest. Waar ik dan op de derde sport bleef staan tot ik er eindelijk weer af mocht. Erg vernederend en zeker geen stimulans om te gaan sporten.

 10. Als gymlessen goed gegeven worden, zijn ze best leuk. Ik ben zelf gymjuf en houd rekening met wat iemand kan en niet kan. Dus iemand die echt geen hand/oogcoordinatie heeft en niks met een bal kan(ja dat bestaat) krijgt les in de wedstrijd fluiten. Of helpt mee opzetten en afbreken. Noooooit iemand belachelijk maken. En voor de warming up en cooling down mag iedereen zijn favoriete muziekjes meenemen....al is het Bach, of heavy metal.
  Overigens hoort het wel bij de puberleeftijd om onzeker te zijn over hun kunnen en om gym stom te vinden. Alles wat grote mensen doen is stom. (tot ze zelf groot zijn, dan valt het weer mee)

 11. Oja vreselijk die gymlessen. Ik kwam niet over de bok heen, kon niet goed met een bal omgaan en werd altijd als een van de laatsten gekozen. Alleen grondoefeningen en basketbal (grotere bal) gingen redelijk.
  Ik volgde wel met veel plezier balletlessen en zat 'onder' volksdansen. Later volgden yoga en keep fit klasjes op de sportschool. Dus die vervelende gymlessen hebben niet zoveel invloed gehad.
  Nu doe ik niets meer aan sport. Wat yogaoefeningen thuis en wandelen met de hond.

 12. Op mijn lagere school kregen we geen gym (1956-1962) De jongens mochten buiten spelen terwijl de meisjes handwerkles kregen! Nuttige handwerken : 4 stond 3 keer per jaar op mijn rapport
  Op de middelbare school haatte ik de gymlessen, ik was niet vlug, niet lenig, balspellen waren niet aan mij besteed en het douchen met 20 meiden vind ik het ergste.Ik kreeg wel altijd een 7 op het rapport, de gymleraar had vast medelijden met me.

  • Een 7 is inderdaad keurig : ) Dat verplichte douchen heb ik ook nooit goed begrepen. Ik vond dat ook niks, en volgens mij deed uiteindelijk bijna niemand het meer.

 13. Heel herkenbaar dit! Ik had een hekel aan de sportlessen op school, vooral in de basisschool aangezien ik een vreselijke leerkracht had. Ik heb toch enorm het gevoel dat sport door dit een negatieve bijklank heeft gekregen.

 14. Haha, ik ben denk ik een uitzondering, want ik vond de meeste gymlessen heel erg leuk eigenlijk. Vooral als we op de toestellen mochten, balsporten waren dan weer niet aan mij besteed.

 15. Ik kreeg als cijfer een "doet leuk mee", een zeventje of een voldoende oid. Had er niet evht veel lol in, hoewel het ene onderdeel (turnen, volleybal) beter was dan het ander (hardlopen rond het veld of honkbal) Tegenwoordig krijgen mijn kinderen een 7,2 voor die en die honkbalslag of een 5,6 voor iets een of ander detail van een andere sport. Toch lijkt oudste zoon wel op te leven bij gym, op de middelbare een stuk enthousiaster en betere waardering op rapport dan op basisschool. Dochter vindt het allemaal maar moeilijk en irritant.

  • En vooral ook de reactie van de gymdocenten vond ik niet heel motiverend. Als iemand nou wat beter naar me gekeken had hadden ze er wellicht meer uit kunnen halen. Nu was ik bij voorbaat al een slechte gymmer waar ze weinig aandacht aan gaven en waardering voor hadden. Dat straalde er af...

 16. Zo herkenbaar dit! Mijn moeder heeft zoveel moeite moeten doen om mij op teakwando te krijgen. Simpelweg omdat ik gewoon een hekel had aan gym had ik ook niks met andere sporten. Uiteindelijk vond ik het hardstikke leuk en heb ik er best een tijd op gezeten.

 17. Oh ja. Zo herkenbaar. Ik bakte er bar weinig van, de gymles. De gymleraren hadden vooral aandacht voor de betere leerlingen en niet voor de zwakke bewegers. Bij balspelen zoals volleybal kreeg ik nooit een bal toegespeeld (hooguit door de tegenpartij, in de terechte overtuiging dat de kans groot was dat ik 'm niet ving of uit m'n handen liet vallen), ik kon niet touwklimmen, hing als een zak aardappelen in de ringen en ik heb zelfs nooit een koprol kunnen doen. En bij het samenstellen van teams wilde niemand mij er bij hebben. Ik werd dus jarenlang als laatste 'gekozen'. Op de lagere school kreeg ik dan ook een onvoldoende, een vijf op mijn rapport voor 'lichamelijke oefening''. Zo'n kennismaking met sport is, voorzichtig gezegd, niet erg motiverend om later ook iets aan sport of beweging te doen. Dus na mijn schooltijd heb ik daadwerkelijk nooit meer iets aan sport gedaan. Ik vraag me nog steeds af wat destijds het lesdoel van de gymlessen kan zijn geweest. Ik wandel, fiets en tuinier wel veel, dus ik kom wel aan m'n beweging hoor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder