Reacties

Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? — 54 reacties

 1. Wel lekkere wijn Chardonnay, maar als je dan toch voor een 'wijnnaam' wilt kiezen zou ik eerder voor Margaux gaan.
  Maar je hebt gelijk natuurlijk: ik zou ook niet door het leven willen gaan als bijvoorbeeld Tinkerbell. Misschien een betere naam voor een klein hondje dan voor een mens ;-)

 2. Toevallig intervieuw gehoord op de radio. Ik heb een tijdje bij een overheidsinstelling gewerkt en zag heel wat geboorte uittreksels. De grappigste vond ik Vogeltje.

  Zelf ben ik heel tevreden over mijn roepnaam dat is een deel van mijn 2e naam, de eerste is nogal ouderwets en vind ik minder, die staat wel op officiele papieren voluit en de 2e initiaal, dat vind ik minder. Daar heb ik met naam geven aan dochter ook rekening mee gehouden. Eerste is roepnaam en nog een tweede en zo had ik meteen mijn eigen initialen maar dan andersom.

 3. Een vroegere buurvrouw was kleuterjuf. Ze had een kindje in de klas die Al Pacino heette.
  Ken ook een 'Dzjeevie'. Ook zo'n erge naam, want als kind okee maar als je 30 bent wil je toch niet vertellen dat je Dzjeevie heet :( Je schrijft het als Dzjievie, dat maakt het nog erger.
  Ik kijk ook die SVB-lijst met alle namen wel eens door, die staat vol met zulke briljante namen. Zo heeft iemand heeft zijn kind blijkbaar Sheik-Lul genoemd. Toch leuker in landen waar ze van rechts naar links lezen, lijkt me...
  Ik vind dat je toch een beetje moet opletten waar je je kind mee opzadelt later. Als je iets 'ludieks' wil doen, koop dan een rare kinderwagen ofzo. Maar geef je kind niet zo'n malle naam!

  • Al Pacino vind ik ook heel apart! En de naam Dzjievie lijkt me enorm lastig voor een kind om te leren spellen. Zeker nu kinderen leren lezen via klanken!

 4. Namen zijn ook zo trendgevoelig. Nu zijn korte namen de trend.
  Ik kan bij sommige namen echt de kriebels krijgen.....een gezin dat hun dochter en zoon Fleur en Mees noemt.....Kan je ze ook Flora en Fauna noemen.
  Ik wil er niet over oordelen, maar toch doe ik het!
  Ik hoop ook dat onze dochters blij zullen zijn met hun naam. En dat het ze later een hoog cijfer oplevert ;-)

  • Dat zou mooi meegenomen zijn Anita! Dat hoge cijfer kwam blijkbaar simpelweg door de associaties die de beoordelaars hadden bij de namen.

 5. Ik las laatst ook een artikel over welke namen populair zijn bij hoog- en laagopgeleiden. Blijkt dat de naam van mijn oudste zoon nogal populair is bij laagopgeleiden. Hopelijk krijgt hij later niet te maken met vooroordelen hierdoor...

  • Volgens het boek 'Wie noemt zijn kind Chardonnay', kan dit later inderdaad wel een beetje een rol spelen.

   De proefwerken die zogenaamd door ene Kevin waren gemaakt, wat in Duitsland blijkbaar geassocieerd wordt met Tokkies, werden slechter beoordeeld. Alleen maar vanwege de naam.

 6. Ik heb er wel rekening mee gehouden. Dus mijn kinderen hebben geen rare namen. Ik vind het zo zielig om kinderen van die rare namen te geven. Ik heb er ook rekening mee gehouden dat de initialen ook geen rare afkorting is.

 7. Tja, één van de grote frustraties in mijn leven.
  Mijn zus en ik hebben Spaans-Latijns-Amerikaanse namen die hier in Nederland gewoon NIET voorkomen type: Chiquita.
  Onze achternaam is zo Hollands als maar kan.
  Bij elke nieuwe kennis, werk, verhuizing, iedereen zegt : "hoe zeg je dat je heet?????"

  Als kind werd ik er vreselijk mee gepest, Chiquita Banana Kanaria, enz. enz. Mijn achternaam is uiterst Hollands dat is nog het ergste.
  Ik heb als kind altijd mijn tweede naam gebruikt (op school) wat dan weer verknald werd omdat mijn moeder me kwam halen en vroeg is "Banaria" (ik zeg maar wat) nog in de klas?
  Dan werd het pesten nóg erger!

  Mijn man was had een erg Nederlandse achternaam en onze kinderen hebben (misschien wel truttig) hele Nederlandse namen. Die mooi bij hun achternaam passen.

  Op een gegeven moment heb ik het verzet tegen mijn voornaam maar opgegeven, ik was bij een vriendin en die zei: óf je laat je voornaam veranderen (kan) óf je zeurt er niet meer over want zo word je een zuur mens.
  Daar had ze gelijk in.

  Nu heb ik een korte standaard riedel ontwikkeld om uit te leggen hoe ik heet, waar het vandaan komt, en hoe de naam een variatie is op een Spaanse jongensnaam zeg maar niño wordt Ninita en choco wordt Chiquita enzovoorts.

  Maar ik gebruik mijn naam nooit op Internet, want in combinatie met mijn woonplaats (er zijn maar 6 mensen in Nederland die zo heten) ben ik compleet te googelen. Niet leuk.

  Dat mensen hun kinderen Joewendi noemen (you and I) Briljant, Vlinder, Storm, Wonder, je legt nogal een druk ook op die kinderen om de naam waar te waken. Stel je voor dat Briljant, of Goud, of Zilver gewoon een "relatief niet geweldige" carrière heeft, en dat meen ik uit mijn hart als moeder, doet het dat kind dan geen pijn?

  Eigenlijk vind ik het "oude" systeem met "voornamen" die gewoon "normaal" zijn en al bestaan (tot 1970) veel beter. Maar dat komt natuurlijk omdat mijn kinderen (zeg maar Piet en Jan heten). Wat is er in godsnaam mis met Piet of Jan? Als je vader ook zo heette, prachtig toch.

  Kortom: ik vind dat rare namen gedoe maar niks.

  Maar nu houd ik ook niet van namen als Cherylee, en Jaymie en alle rare schrijfwijzen die ouders verzinnen in de hoop (het zal wel goed bedoeld zijn)..... om hun kinderen een mooie naam te geven.

  Maar die rare Emile Ratelband heeft zijn kind Rolls Royce genoemd, dat is toch idioot?
  Rolls Royce Ratelband? Heeft u beeld? Ik wel.

  Mijn zoon zou de voorletters K.A.M. krijgen, niet eens zó raar, maar hebben we niet gedaan, dat zou "kammetje" worden. Wij hebben dus heeeeeeeel goed nagedacht.

  • Goed om jouw ervaringen te lezen Pakketje! Jij hebt dus aan den lijve ondervonden dat een bijzondere naam lastig kan zijn. Wel een lieve vriendin, die je hielp om er mee om te gaan zeg!

   N.B. Mijn kinderen heten dus Jan en Piet! LOL.

  • Prachtig, Jan en Piet, prachtig!

   Mijn oudste zoon heet Koen, heel ouderwetse naam, toen zei de gynaecoloog: Is het K(C)oen met een "C" of met een "K" en ik krijste meteen naar mijn man (zo ongeveer) "we moeten wat anders verzinnen anders heeft dat kind ook een trauma met C of K zijn hele leven"!
   Mijn nichtje vroeg of hij misschien Coenraadt heette officieel nou ik bezweek zowat hahaha.
   Je moet ook effe testen vind ik of zo'n naam lekker bekt als je boos bent of roept "Coenraadt, kom nú naar beneden"....... nee dus dat klinkt als Jodokus.

   (ik hoop dat jij niet ook een kind hebt dat Jodokus heet hihi). Fijne dag verders!

 8. Ons kinderen heb ik toch bewust heel 'normale' namen gegeven.
  Alleen de jongste heeft een iets specialere naam.
  De jongste kinderen hebben een korte naam omdat hun familienaam al zo lang is. Vijf lettergrepen !
  Bij de oudste kinderen zijn alle namen uit twee lettergrepen en hun familienaam ook.
  Ons kinderen heten dus Iris, Vincent, Esther, Nele, Wouter, Niels , Thijs, Lies, Mats en dan onze kleine Fee. Fee zou ik tien jaar geleden nooit gekozen hebben denk ik, maar nu past die naam zeer goed bij haar.
  En ook even opzoeken of de naam niet teveel voorkomt.
  Ook al was het je favoriet.
  Zo wou ik mijn oudste eigenlijk Rani of Anke noemen, maar het werd Iris en ik ben erg blij want nadien kwam die vaak naam voor en Iris niet.
  Ik heb ook een vriendin die nu enorme spijt heeft dat ze haar zoon Milan noemde. Echt spijt !

  Ik ken veel speciale namen doordat ik lange tijd met veel kinderen te maken heb.
  Boppem, Dantés, Rover, Mercedes, Zen, Bronté, Louis-Arthuur (steeds de twee namen verplicht uitspreken), Zias, ....en dan heb je natuurlijk nog altijd de zeer populaire namen (die ik nooit zou geven omdat er zo in elke klas minstens twee zitten en ieder leerjaar)zoals Milan en Marie en Fien en dan heb je nog de Amerikaanse namen zoals Caitlin, Ashley, Britney, ...
  Mijn eigen stiefdochter heeft een naam die ik vroeger in de speeltuin nooit durfde te roepen.
  Later hoorde ik dat haar moeder hetzelfde 'probleem' had met haar eigen nieuwe stiefdochter. Die heette Loulou.

  Tja. Niet makkelijk. Namen.
  Ik vind : probeer een normale, goed uitspreekbare naam voor je kind te kiezen en wanneer je meerdere kinderen heb probeer ze bij elkaar te doen passen. Bv. Geen Ashley en Roos. Of Brian en Philippe.

  • Als je een achternaam hebt met veel lettergrepen kan ik me goed voorstellen dat je de voornaam bewust wat korter houdt. Anders wordt het nog meer zo'n mondvol. Ik vind dat je kinderen mooie namen hebben. Lies vind ik vooral mooi.

 9. Ik werk zelf in de jeugdzorg. Op een of andere manier hebben de kinderen die wij daarin tegenkomen vaak ook "jeugdzorg namen". Op een of andere manier moet daar haast een verband tussen zitten. Niet dat alle djamie's gelijk kinderen met een probleem zijn maar toch valt me dit erg op, ik kom niet vaak een jan, piet of klaas tegen.

 10. Heb dat boek wie noemt zijn kind nu Chardonay in een adem uitgelezen. Echt een aanrader. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik enkele jaren geleden door de H&M liep. Mijn aandacht werd getrokken door een oma met een kleinkind. Dat kleinkind liep de hele tijd weg en die oma maar roepen "Echicka". Ik denk dat de ouders hey chicka bedoelden en dachten leuk te zijn. Had echt medelijden met die oma.

  • Wat een mondvol zeg. Dat lijkt me niet zo praktisch in het dagelijks leven. Ik kan me voorstellen als dat in het dagelijks leven bijvoorbeeld Pablo wordt.

  • Het sneuste daarvan vind ik nog wel dat 'gitano' in het Spaans als scheldwoord wordt gebruikt voor zigeuners!

 11. Als kind had ik een hekel aan mijn naam, nu heb ik er geen last meer van. Mijn kinderen hebben puur hollandse namen, de kinderen van mijn 2e man hebben engelse namen en een nederlandse achternaam en ik vind het echt afschuwelijk!

  In de familie werd pas gekeden een kindje geboren met hele gewone namen iets als Nienke Sandra Boerema (als voorbeeld) en ik zag het meteen op het geboortekaartje, initialen NSB.... Er had werkelijk niemand over nagedacht! Zelf zou ik zoiets nooit doen.

 12. Ha nee echt vreselijke namen idd hoor je soms.
  Maar vast allemaal uit/in liefde bedacht en gegeven denk ik dan maar.
  Alhoewel ik wel persoonlijk zo mijn voorkeuren heb wat ik mooi vind, vind ik het eigenlijk niet zo heul veul uitmaken, zolang het beestje maar een naam heeft ;-)
  Wat ik wel grappig vind zijn meisjes met jongens namen, Rene, Beer, of juist een manspersoon die Lieverd heet ( de groenteboer van mn moeder)

  • De ouders van de groenteboer van je moeder waren wel hip dan denk ik. Of is je groenteboer nog heel jong? De naam Lieverd voor een jongen vind ik niet niks.

 13. Wij hadden ook heel goed nagedacht over de namen....dachten wij. Onze oudste heet Emma, niets mis mee, kan niet afgekort worden en was bij ons in de buurt niet zo heel gewoon. Prima dus! Met ons tweede meisje hadden we meer moeite. Voor mij was het wel duidelijk, het moest ook een korte naam zijn en niet af te korten. Na een aantal variaties zoals Iris, Ilse e.d. kwamen we toen op Isis. DJ Isis was eigenlijk haar voorloper, waardoor we op haar naam kwamen. Tja, nu vier jaar later kan je wel raden waarom ik nu de naam niet meer zou kiezen.

  Je kan nog zo goed nadenken over een naam, soms loopt het in de wereld anders dan je zou wensen. Nu maar hopen dat ze hier later verder geen nare bijsmaak van krijgt.

 14. "Demon" vind ik absoluut niet kunnen (sorry dan als ik eventueel mama's hiermee beledig). Mijn zoon heet "Bram" en dat is afgeleid van Abraham uit de Bijbel. Bovendien een lekkere hollandse naam. Wij heten Ed en Ingrid en dan zouden wij het 'raar' vinden om dan een hele aparte naam aan onze zoon te geven. We wisten tot aan de geboorte niet eens of het een jongen of meisje zou zijn... direct na de geboorte wisten we dat hij Bram moest heten. Past super bij hem :D

 15. De minst passende naam bij een man was toen een grote, blonde reus van een vent zich voorstelde met 'Manolito'! De ouders waren toentertijd kennelijk groot fan van de Western 'High Chaparel' waarbij de kleine Mexicaan zo heette

 16. Hier ook gewone namen, Sjoerd en Laura. Zat mij laatst te verbazen over de kinderen van Angela Schijf, Mensje, Bloem en Zus........tja, wat doe je je kinderen aan.

 17. Ik vind het maar niks, die modenamen. Of het nou Chayenne betreft of Veerle, Zilver, Sem, etc. Geef die kinderen toch een gewone naam. Ook afkortingen, zoals Efie of Pattie worden als geboortenaam gekozen. Ik begrijp daar helemaal niets van. Mijn kind is vernoemd naar allebei zijn opa's. Erg ouderwets maar ik vond het een mooi gebaar, Mooie namen ook , gelukkig.

 18. Oh, ik maakte me destijds (90ties) druk over onvoordelig rijm, (Joris en Floris rijmt heel onsmakelijk op....!) maar hier worden me ook wel een paar namen genoemd zeg! Of wat dacht je van een eigenwijze spelling zoals Florris. En Wolf, Sylvester, Precious...Maar ook Merel Jeroen en Mark is niet echt mijn smaak, je kunt een naam ook te vaak tegen komen, dus ik begrijp wel dat er niet zoveel Jannen en Pieten meer bijkomen. Of Wonder, zo'n een oudje uit de hippietijd. Mijn moeder is altijd principieel tegen verkleinnaampjes voor meisjes en dat is nu geloof ik juist weer leuk. Maar echt, alle namen die ik nu genoemd heb, komen voor in mijn kringetje!

  • Een eigenwijze spelling heeft ook niet mijn voorkeur. Mijn man heet Floris. Om dat nou met twee r's te spellen...

   Letten op mogelijke rijmwoorden is best slim! Daar had ik eigenlijk nog niet bij stil gestaan.

 19. Elk jaar verbaas ik mij weer over de namen die via SVB bekend worden gemaakt. Mijn kinderen hebben een vrij unieke naam en ik ben daar trots op.

  En betreft het lijstje hierboven ik zou eerder voor Bliksem kiezen dan voor Macaroni.

 20. Bliksem, vreselijk. Moet gelijk denken aan "Hete Bliksem" en dan krijg ik hele andere associaties.
  Denken ouders nou nooit van tevoren na?

  Ik ben net als Vliesje fan van goedkope TV als "Say yes to the dress" en daar was een vrouw (in Amerika is alles nog gekker) die heette "Precious Jewel Diamond " als voornaam!
  Ongetwijfeld goed bedoeld door die ouders maar zie je het voor je als je dat kind een fikse preek moet geven? (nou hadden ze dat waarschijnlijk nog nooit gedaan bleek later haha).

  • De associate met Hete Bliksem heb ik ook. Met het gerecht, maar je kunt het ook nog op een andere manier opvatten...

   De naam Precious Jewel Diamond is ook niet fijn zeg! Maar laat dat maar aan de Amerikanen over : )

 21. Toch zijn gewone hollandse namen ook niet altijd handig. In de familie van mijn ex werd iedere oudste zoon naar zijn vader als dat ook de oudste zoon van de oudste zoon was genoemd , maar vond een broer van de vader van mijn ex dat zijn zoon ook die naam moest krijgen. En waren er verder veel namen die er op leken. Mijn ex heette dus bert net als zijn opa en vader. Hij had ook nog een neef die ook bert heette en verder waren er nog een paar gerts gerrits en elizabeths die voor het gemak bets werden genoemden was er ook nog aanhang met een soortgelijke naam . De verwarring op familie feesten was dan ook groot zeker als ze met velen waren en het lawaaiig was. Soms gaven dan wel 3 tot 4 mensen antwoord op een vraag omdat ze de naam niet goed gehoort hadden. Toen ik zwanger was heb ik menig schietgebedje gedaan dat ik geen zoon kreeg , want dat had dan ook weer een bert moeten worden, gelukkig was het een meisje en kreeg ze alleen als 2e naam een familienaam. Mijn ex kreeg later toen hij hertrouwd was wel een zoon en ja hoor dat was weer een bert.

 22. Onze kinderen hebben internationale namen. Ikzelf emigreerde naar Denemarken en offiecieel heet ik Theodora. Dat staat in mijn pas, mijn ziekenfondsnummer, mijn loonstrookje enz. Eerst vond ik het vreselijk, maar het Griekse koningspaar noemde een dochter Theodora. Nu vind ik het okay (PS ik wordt gewoon Dorien genoemd, maar dat geeft problemen hier, want een "ie" kent men niet)

 23. Net het geboortekaartje van mijn nieuwste kleinkind binnen. Vroeg al eerder hoe ze aan de voornaam kwamen. Een Palindroom. Leuke naam en uitspreekbaar en bij de rest van de namen ook een plek voor de geboortedagnaam. Traditie in het land van herkomst van de vader van mijn zoon. Mooi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>