Zelfgemaakte cadeautjes: eenvoudig om te geven of te houden

Zelfgemaakte cadeautjes

In 2012 schreef ik een review over een boek met tips voor zelfgemaakte cadeautjes. Helaas bleek de lat in het boek voor mij te hoog te liggen. Daarom heb ik onderaan de boekbespreking een aantal tips toegevoegd die ook geschikt zijn voor mensen die echt niet zo handig zijn.

Maar nu eerst naar zelfgemaakte cadeautjes van toen!

Op diverse blogs lees ik regelmatig over zelfgemaakte cadeautjes, waaraan veel tijd en aandacht is besteed. Ik vind dat altijd hartverwarmend, want het geeft zo’n cadeau toch extra betekenis als iemand er tijd en aandacht in heeft gestoken om het zelf te creëren.

Zelfgemaakte cadeautjes om te geven of te houden

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Zelfgemaakt: eenvoudige cadeautjes om te geven tegenkwam, deed ik het enthousiast in mijn tas om thuis eens lekker in te bladeren en ideeën op te doen. Maar helaas zijn de voorwerpen in dit boek weliswaar eenvoudig om te geven of te houden, ze zijn beslist niet eenvoudig om te maken! In ieder geval niet voor iemand met twee linkerhanden zoals ik…

Zelfgemaakte cadeautjes: eenvoudig om te geven, maar niet om te maken!

Met groeiend chagrijn bladerde ik het boek door, op zoek naar zelfgemaakte cadeautjes die ik wél kon maken. Maar het enige dat voldeed aan mijn knutselcapaciteiten waren papieren bandjes die je om fruit vouwt. Voor bijna alle andere dingen moet je echt wel een naaimachine hebben en daarmee overweg kunnen, of anderzins behept zijn met creatieve vingers.

Neem bijvoorbeeld een fles eigengemaakte Sleedoornjenever. Die moet je gedurende 3 maanden (!) elke dag schudden, en is na 7 jaar op haar best. Het maken van een prachtig kussen met kersenpitten kostte in theorie weliswaar minder tijd, maar met mijn vaardigheden wellicht ook 7 jaar.

Mijn conclusie over dit boek over zelfgemaakte cadeautjes

Zelfgemaakt eenvoudige cadeautjes om te geven of te houden, is een prachtig vormgegeven boek met leuke ideeën voor mensen die heel handig of creatief zijn. Mensen met twee linkerhanden kunnen maar beter het boek zélf cadeau geven aan iemand die er wel mee overweg kan!

Tip: Veel cadeautjes kun je net iets extra’s geven met washi tape!

Zelfgemaakte cadeautjes: nu echt voor dummies!

1. Glazen pot met ingrediënten voor koekjes of taart

Iets wat je heel makkelijk zelf kunt maken, is een mooie weckpot met daarin de ingrediënten voor een cake of koekjes. Bij de Hema kun je die kant en klaar kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken als inspiratiebron voor zelfgemaakte cadeautjes. Hoe moeilijk kan het zijn om ingrediënten in laagjes in een glazen pot te doen tenslotte.

Zelfgemaakte cadeautjes

Een leuke glazen pot koop je voor een prikkie bij de Action.

2. Print iets uit en doe het in een lijstje

Voor dit zelfgemaakte cadeautje is het handig als je een kleurenprinter hebt, maar zwart wit kan ook. Print een mooie afbeelding uit, maak hem eventueel persoonlijk met tekst en kleurtjes, en doe hem in een simpel schilderij-lijstje van de Action. Op pixabay.com vind je allemaal gratis afbeeldingen die je kunt printen. Ik vind deze bijvoorbeeld prachtig:

zelfgemaakte cadeautjes
Bron: pixabay.com

En die dan in een mooi lijstje!

3. Versier een simpele witte mok met speciale stiften

Voor mensen met twee linkerhanden klinkt dit misschien lastig, maar wacht even! Je kunt namelijk sjablonen gebruiken om iets moois op een mok te tekenen, als je zelf niet zo’n mooie hand hebt. Je hebt hiervoor zogenoemde porselein stiften nodig:

porselein stiften

4. Maak bijenwas kaarsen met een speciaal knutselpakket

Voor nog geen tientje koop je een kant en klaar knutselpakket om echte bijenwas kaarsen mee te maken!

Zelfgemaakte cadeautjes

Praktische informatie

Zelfgemaakte cadeautjes van Majke Jongen is voor 9,98 te koop bij Bol.com.

Zie ook mijn post over je cadeautje inpakken voor leuke inpaktips! En cadeau 40 jarige vrouw zelf maken!

Ook leuk om zelf te maken en weg te geven zijn cakepops!

Wie weet er nog meer leuke zelfmaak cadeautjes, die écht eenvoudig zijn om te maken? Ook voor mensen met twee linkerhanden?

Similar Posts

30 Comments

 1. Hey, ieder zo z’n talenten. Je kunt veel besparen op gebieden waar je goed in bent. Houd je ruimte over om het op een ander vlak, wat meer ‘uit te besteden’.

  (Klinkt als een erg leuk boek trouwens!)

 2. Lig helemaal in een deuk om je verhaal. Ik zie je al 3 maanden schudden met die fles ;)

  Ik ben niet echt van het zelfgemaakte, of het moet een lekkere taart of cake zijn die ik cadeau geef. Wel stel ik vaak zelf cadeaupakketjes samen in een bepaald thema. Heb ook altijd cellofaan in huis, en bewaar alle lintjes en kaartjes etc om te hergebruiken.

  Groet Isabelle

 3. Zoek iets dat je graag doet en waarmee je je vertrouwd voelt. In jouw geval misschien een mooie koop scoren bij de kringloop (daar ben je goed in, dat is al meermalen bewezen) en die mooi inpakken. Of een boeket met leuke toepasselijke comic als kaartje (daar ben je goed in, dat is ook al meermalen bewezen).

 4. Boekjeswijheid dus… ‘k Heb meer aan ervaringsdeskundigen.
  Wat denk je van een pot eigengemaakte jam of chutney? Of eigengebakken koejes, leuk verpakt in een glazen (wegwerp) pot versierd met leuke linten (die je weer bewaard hebt van zelfgekregen cadeautjes).
  Of, als je handig bent met de naaimachine, een leuk katoenen tasje, of een leuke eigengemaakte bloemenvaas?
  https://cfabbridesigns.com/craft-projects/a-passion-for-pink-newspaper/
  En zo kun je nog veel meer ideetjes googelen.
  Succes. En wees blij dat je dat boek niet gekocht heb. ;-)

 5. S kijkt altijd op pinterest en youtube voor leuke cadeautjes. En dan gaat ze knutselen. Vaak staat daar hele duidelijke uitleg op.

  Love As always
  Dimario

 6. Ja dat heb je vaak vind ik, van die onmogelijk te maken diys. Mijn dochter maakt soms een herinneringspotje voor vrienden, zo’n potjes die ze vult met allerlei verschillende briefjes en op elk briefje staat dan een leuke herinnering die ze samen hebben of andere dingen die heel persoonlijk op ze slaat zoals een liedje dat veel voor ze betekent o.d Het potje versiert ze natuurlijk dan ook. Ik vind het altijd wel leuk. Ik heb toevallig laatst een mooie foto uitgeprint en in een lijstje cadeau gegeven, ook leuk altijd inderdaad.

 7. Die potten met ingrediënten vind ik zo leuk! Ziet er op één of andere manier heerlijk feestelijk uit. Ik begin er gewoon niet aan om cadeautjes zelf te maken, want dan geef ik het altijd met wat ‘verlegenheid’ weg.

 8. Hahaha, elke dag drie maanden lang schudden, wat een onzin. Mensen doen vaak zo ingewikkeld met recepten, dat staat stoer en alsof je er verstand van hebt(en het vult de pagina’s in je boek).
  Ik ben ervaringsdeskundige,ik maak zelf drankjes en likeuren. Hoe ik het doe? Alle ingrediënten in een pot doen, een week in de vensterbank en wel (bijna) elke dag even schudden en daarna onderin de voorraadkast zetten en maanden vergeten. Afgelopen jaar notenlikeur gemaakt van onze walnotenboom….die was ik helemaal vergeten nadat die onder in de kast stond dus vorige week pas geproefd. Normaal vul ik een klein flesje met likeur en die is dan voor een jarige ofzo. Ik maak dus niet speciaal voor iemand een bepaalde likeur.

  1. Dat klinkt helemaal niet zo moeilijk Greet! Goed om te lezen dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Wat leuk dat jij zelf drankjes en likeuren maakt ook trouwens.

 9. Wat niet moeilijk is om te maken is een potje met bloembolletjes erin.
  Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een gebruikt potje of mandje hergebruiken.
  Vaak koop ik dan alleen de bloembolletjes, en vul ik het verder aan met wat mos, takjes of mooie steentjes. En in deze tijd kun je er bijvoorbeeld wat decoratie eitjes op doen.
  Zo heb je een semi-zelfgemaakt cadeautje, goed voor het milieu omdat je hergebruikt, en goed voor je portemonnee.

  1. Zeker in jouw geval vind ik dat een prachtig idee Sjoerd, want ik vind dat je echt hele mooie dingen maakt. In mijn geval vrees ik dat het bij een soort koppoters zou blijven…

 10. Ik heb destijds de coördinaten opgezocht van het nieuwe huis van mijn dochter. Die heb ik uitgeprint en ingelijst cadeau gegeven.

 11. Voor opa’s en oma’s gaan wij vaak voor zelfgemaakte cadeautjes. Daar zijn ze dol op, zeker als ze door de (achter)kleinkinderen gemaakt zijn! Voor andere mensen doen we dat eigenlijk nooit, maar ik zie in je blog wel leuke inspiratie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.