Hoeveel kleding heb je nodig?

hoeveel kleding heb je nodig?
Oordeelt niet, opdat gij niet veroordeelt worde….

Hoeveel kleding heb je nodig?

Met andere woorden: kan je kledingkast best een stuk leger gemaakt worden?

Als ik eerlijk ben, denk dat de mijne ook best eens flink uitgemest mag worden. En dan ben ik nog niet eens iemand die vaak wat nieuws koopt. Toch vind ik mijn kast best heel vol, terwijl ik streef naar niet te veel spullen en een eenvoudiger leven.

Een tijdje terug stelde ik een soortgelijke vraag over linnengoed in de keuken. Hoeveel keukentextiel heb je echt nodig? En ik heb toen heel veel microvezel- thee- en handdoeken weggedaan. Ik had ineens weer keurig nette lades die goed dicht konden. En ik heb ook echt genoeg aan het keuken linnengoed dat ik overhield.

Zou dat ook kunnen voor mijn kledingkast?

Je hebt genoeg aan 10 kledingstukken

Volgens Marieke Flipse (een modeontwerpster uit Tilburg) heb je genoeg aan 10 kledingstukken. En ze voegde de daad bij het woord, en ontwierp 10 kledingstukken die de basis vormen voor een goede garderobe. Die 10 kledingstukken van Marieke Flipse kun je combineren tot maar liefst 40 verschillende looks. Ze maakte ze onder het label No Mode.

Deze 10 basiskledingstukken zijn genoeg

Dit zijn de 10 basiskledingstukken die volgens Marieke Flipse genoeg zijn:

 1. 1 legging
 2. 1 jurk
 3. 1 slip dress
 4. 1 broek
 5. 1 tuniek
 6. 1 trui
 7. 1 rok
 8. 1 vest
 9. 1 jas
 10. 1 bodywarmer

Je kunt hiermee flink je kledingkast opruimen.

Wat kost zo’n minimale garderobe?

Laten eens kijken hoeveel zo’n minimale garderobe zou kosten. Ik gebruik voor het gemak even de Hema. De Hema staat voor vrij goede kwaliteit voor een redelijke prijs en is overal wel te vinden.

De legging:

hema legging
Legging 10,-Hema

De jurk:

Hema jurk
Jurk 10,- bij Hema

De slipdress moest ik even googelen. Een slipdress is, wat ik ervan begrijp, een soort onderjurk. Bij de Hema verkochten ze die niet, maar bij de Hunkemöller kon ik er eentje vinden:

slip dress
27,99 bij Hunkemöller

Broek:

Hema broek
25,- bij de Hema

Tuniek:

hema tuniek
15,- bij de Hema

Trui:

hema trui
20,- bij de Hema

Vest:

Hema vest 15,- bij de Hema
15,- bij de Hema

Jas:

Hema jas
35,- bij Hema

Bodywarmer: deze hadden ze niet bij de Hema. Ik vond er eentje via Zalando:

bodywarmer
44,95 bij Zalando

Totale kosten minimale garderobe van 10 stuks

Ik heb zoveel mogelijk de kledingstukken gezocht bij de Hema. Alleen de slip dress en de bodywarmer hadden ze daar niet.

In totaal komen de 10 kledingstukken voor een basis, minimalistische garderobe op 202,94.

Deze minimale garderobe en ik

Ik denk dat je inderdaad best een heel eind kunt komen met deze garderobe. Maar die vreselijke bodywarmer hoef ik niet. In plaats daarvan zou ik dan graag nog een rokje er bij hebben. Ook de trui zou ik liever vervangen met een vestje. Ook de slipdress kan ik wegbezuinigen. Die draag ik toch nooit. En ik spreek uit ervaring, want ik heb er eentje die ik ooit kocht om onder jurken te dragen zodat ze mooier zouden vallen. Maar in de praktijk doe ik hem nooit aan.

Wat ik miste in deze garderobe zijn t-shirts. Zelf draag ik die echt dagelijks. In de zomer gewoon los, en in de winter met een vestje er over. Ook mis ik ondergoed in het lijstje.

Mijn minimalistische garderobe:

Als ik een minimalistische garderobe van 10 stuks zou moeten maken dan zou die er ongeveer zo uitzien:

 1. Legging (Want in de winter zit er soms niets anders op dan een legging onder mijn rok te dragen.)
 2. Jurk
 3. Rok op knielengte
 4. Rok op kuitlengte
 5. T-shirt
 6. T-shirt
 7. Vestje
 8. Vestje
 9. Jas
 10. Vooruit, nog 1 rok.

De voor- en nadelen van een garderobe van 10 stuks

Het grote voordeel van een kledingkast met niet meer dan 10 kledingstukken lijkt me de enorme ruimte die je ineens in je kast hebt. Je zult bovendien minder tijd kwijt zijn met kiezen en opruimen.

Maar het gebrek aan keuze kan denk ik ook best saai zijn. Soms is het juist leuk om afhankelijk van je stemming die dag en/of het weerbericht je kleding te kiezen. Ook denk ik dat je vaker de was zult moeten doen. Want een kast met 10 kledingstukken is gauw leeg denk ik.

Wat antwoorden andere experts op: hoeveel kleding heb je nodig?

Volgens het fenomeen van de zogenoemde capsule garderobe heb je aan 30 kledingstukken genoeg. Dan zijn er dus al 20 meer dan volgens Marieke Flipse. Verder kon ik geen duidelijke getallen over een minimum aan kledingstukken vinden.

Marie Kondo houdt het algemeen: ‘Word je er blij van? Dan houd je het.’ En ook bij huishoudcoach Els Jacobs vind ik geen duidelijke antwoorden.

Filmpje over hoe je je kledingkast uitmest tot 10 kledingstukken

In onderstaand filmpje vertelt ene Jennifer Scott hoe je kunt beginnen met het uitmesten van je kledingkast, zodat je uiteindelijk 10 stuks kleding overhoudt.

Wat ga ik nou doen?

Schrijven over een garderobe van 10 stuks heeft me er in ieder geval bewust van gemaakt dat je eigenlijk maar een beperkt aantal kledingstukken nodig hebt. Mijn kast kan dus best een stuk leger. Toch voel ik niet meteen mijn handen heel erg jeuken om van alles weg te doen.

Niettemin ga ik binnenkort wel met een vuilniszak voor mijn kledingkast staan, en dingen wegdoen die ik toch bijna nooit draag. Dat kan dan naar de kringloop.

Op dit moment ga ik in ieder geval niet bijna al mijn kleding wegdoen om er 10 over te houden.

Hoeveel kleding heb je nodig? Samenvattend

Als je je afvraagt hoeveel kledingstukken je minimaal nodig hebt om dagelijks netjes voor de dag te komen, dan is het antwoord volgens modeontwerpster Marieke Flipse 10 stuks. Een ander veelgenoemd aantal is 30.

Ik denk dat je met 10 kledingstukken inderdaad een heel eind komt. Maar persoonlijk lijkt het mij wel een beetje saai.

In 2011 schreef ik het volgende over de vraag Hoeveel kleding heb je nodig?

Dankbaar ontvang ik tweedehands kleding.

Het enige nadeel is dat mijn kasten daardoor nogal uitpuilen. Nu vroeg ik me af: hoeveel kleding heeft een veertienjarige jongen zoals mijn oudste zoon, minimaal nodig?

Minimum garderobe 14-jarige jongen

Stel dat ik alle kasten uitmest, wat is dan het minimum dat ik moet overhouden?

Daarbij ga ik ervan uit dat ik regelmatig de was doe.

Ik kom op:

 • 7 onderbroeken
 • 4 hemden
 • 3 gewone broeken
 • 4 t-shirts
 • 7 paar sokken (hij heeft zweetvoeten)

Bij meisjes vind ik het lastiger te bepalen, en bij mijn jongste zoon Piet kom ik met drie broeken niet uit, omdat hij nog veel buiten speelt.

Minimum garderobe van een vrouw:

En hoe zit het met mezelf? Zou het niet veel rustiger zijn alleen het absolute minimum aan kleding in mijn kast te hebben? Zodat de kledinghangers ratelen in ledigheid als ik iets nodig heb?

Ik kom op:

 • 7 onderbroeken
 • 4 hemden
 • 4 bh’s
 • 3 rokken
 • 4 truitjes/t-shirts
 • 1 vestje

Dit antwoordden Huisvlijt bezoekers op de vraag: hoeveel kleding heb je echt nodig?

 • Ik vind het erg weinig, die minimumgarderobe. Ik verschoon sowieso iedere dag mijn t-shirt (fietsen naar werk). En ik sport 4 x per week. Ik trek altijd iets schoons aan in verband met zweten! (1 Moment)
 • Ik wil 7 setjes in de kast per kind, zodat ik als ik een slechte week heb, nog schone kleren uit de kast kan trekken. Zelf heb ik 4 spijkerbroeken en drie leggings. Ik let er bij koopkleren erg op dat ik het makkelijk kan combineren. Bij gekregen kleren bewaar ik meer voor mijn dochter als mijn zoon. Die is makkelijker. Ik ben wel makkelijk in kleren wegdoen. Niet meer te repareren? Of vlekken? Dan gaat het weg. Alle goede kleren die niet meer passen gaan door naar een volgende. Aan het eind van een seizoen heb ik daardoor wel minder voor de kinderen. Maar vaak komt er dan wel weer een tas van iemand. Ik vind het wel fijn om minder in de kast te hebben. Wat ik mooi vind draag ik vaker…. (Marion)
 • Het lijkt mij ook vrij weinig! Ik moet dan ook wel zeggen dat ik b.v. onderbroeken ook echt meer dan genoeg heb, zodat ik niet direct in de problemen kom als ik een week niet was. Daarnaast wil ik er ook niet altijd hetzelfde uitzien. Voor eigen dingen vind ik dat niet zo erg, maar als ik voor mijn werk bij elke bijeenkomst of afspraak in hetzelfde aan kom zetten, dan voelt dat toch ook ongemakkelijk. (Lekker Leven met Minder)
 • Lijkt me voor beide te weinig!! Wij hebben veel meer nodig. Ik was na ongeveer een week meestal. En zelf moet ik in mijn hum zijn voor bepaalde kleren. Zoveel heb ik niet als ik het vergelijk met anderen om me heen. Maar veel meer dan dit! (Zena)
 • Ik heb toevallig vandaag de kledingkast van onze zoon (8 jr) opnieuw ingedeeld (winter en zomer omgewisseld). Hij heeft het volgende liggen/hangen. 3 lange spijkerbroeken
  1 lange broek met stoere zakken
  3 joggingbroeken
  6 zomerbroeken (3/4 skatersmodellen 3 vesten
  4 longsleeves
  10 t-shirts +/- 12 onderbroeken
  la vol sokken2 winterpyjama’s
  2 zomerpyjama’s1 bodywarmer
  1 spijkerjack
  1 windjack
  1 winterjas2 paar skater gympen
  1 paar bergschoenen
  1 paar sandalen
  1 paar kaplaarzen
  1 paar slippers Hier heeft hij genoeg aan. Wij hebben geen droger, dus dit vind ik wel het minimum. Groetjes Isabelle
 • Ik heb iets van 35 kledingstukken incl. jassen en schoenen en sjaals. Kousen en ondertruitjes niet meegerekend. Nog meer dan genoeg eigenlijk. Voor de kindjes krijg ik veel gratis, en ik koop eens in de zoveel tijd een grote berg tweedehands. Kan het altijd iets meer dan een week volhouden op wat er in de kast ligt. Zo hoef ik ook niet elke keer te wassen. (Valhalla)
 • Als ik alleen al het ondergoed bekijk voor je zoon, en dat vergelijk met mijn zoon, vind ik dat veel te weinig. Mijn zoon voetbalt 3 keer in de week bij de vereniging en dagelijks buiten. Dit betekent altijd al twee keer per dag verschonen. De voetbalkleren kunnen af en toe wel een keer extra mee, maar hij doucht elke dag en zijn ondergoed dus twee keer. Want meneer vindt dat hij ‘s morgens schoon ondergoed aan moet als hij daar een nacht in geslapen heeft. Ik krijg dat niet afgeleerd en laat het nu ook maar zo. Daarnaast geldt dit ook voor zijn sokken. En wat de andere mensen al vermeldden: wat als je een keer niet kunt wassen. 4 shirts is wel erg weinig. Nee, ik vind dat het aantal wel een stuk naar boven moet worden bijgesteld. (Monique 65)
 • Ik vind vier broeken wel een beetje weinig. Als ik naar mijn meiden kijk, dragen ze bijna iedere dag wel een andere broek (of rok) omdat ze deze dagen heel veel buiten spelen. Vooral de jongste komt altijd vol vlekken en vegen thuis. Zij heeft een stuk of acht broeken in haar kast hangen en daardoor heb ik altijd een reserve…. (Astrid)
 • Hier ligt toch een heleboel meer in de kasten van de kinderen. Je moet toch rekenen op ongelukjes vind ik. Iedereen kan per ongeluk zijn kleren vies maken, gooi maar een glas drinken om, en je kunt andere kleren aantrekken. (Willeke)
 • Bij ons ligt er ook veel meer in de kast. Dat komt vooral omdat we meer soorten hebben. Ik bedoel, voor verschillende gelegenheden. Peuterzoon heeft bijvoorbeeld 2 sportbroeken, dunnere en dikkere broeken, spijkerbroeken, nette broek, drie-kwart en korte broeken.. Heb zelf ook langer en korter vest, dikker en dunner vest en een net jasje natuurlijk. Twee spijkerbroeken, twee winterbroeken, leggings, nette (langere) rok, kortere rok, feestrok.. Need I say more?
 • Oh, ik beperk me wel in de kleuren, zodat het beter bij elkaar past. Voor zoon veel wit, zwart, blauw en oranje. Voor dochter wit, grijs, paars en roze. Voor mezelf zwart, grijs, lila en paars. Steeds kleuren die onderling goed te combineren zijn. Als ik nu ineens met een heel andere kleur thuis kom, bijvoorbeeld geel, heb ik er natuurlijk weer niks bij/ op/ onder in dezelfde tint. Dus moet je nog veel meer kopen, om er een setje van te maken… En, zo is het ook makkelijker in de was ; ) (Pauline)
 • Ik trek toch wel graag iedere dag een ander shirt aan hoor. Zweet, etens- of andere geuren. En voor de kids is dat ook wel nodig. Er wordt nogal wat geknoeid, gespeeld en monden afgeveegd aan mouwen enz..  En als je niet veel was hebt, moet je dus halve wasjes draaien omdat anders zijn je shirts niet op tijd schoon zijn? Daarbij vind ik het ook niet echt prettig als men mij kan uittekenen in steeds dezelfde kleren.. Nu lijkt het net of ik ontzettend veel heb maar dat is ook weer niet waar.. (Tineke)
 • Het is wel echt minimum, want stel dat je even niet kunt wassen, wat dan met het ondergoed. Ik vind het toch wel fijn om daar ruim in te zitten.
  En trui of een broek kun je wel een dag langer dragen. Groeten Herma

Lees ook mijn post met opruimtips en mijn post over Pieke Stuvel!

Zou jij uit kunnen met 10 stuks kleding in je kast?

Similar Posts

34 Comments

 1. 10 vind ik echt te weinig. Ik mis tshirts en vesten. Idd de bodywarmer en slipdress hoeft van mij niet. Zelf geloof ik wel in minimaliseren en een time capsule kledingkast, beschreven door Marie Kondo. Van de zomer heb ik fe helft van mijn kleding weg gedaan. Alles wat ik nu niet draag gaat weg. Uiteindelijk wil ik wel naar een time capsule kledingkast. Maar tien kledingstukken….

 2. Vind 10 kledingstukken ook erg lastig. Ik draag alleen maar jurken, meestal met hemdje en panty legging en als het kouder is een gewone legging, heerlijk. Ik zou er met 10 kledingstukken , dus vrijwel altijd hetzelfde eruit zien. Hmmm. Ga toch voor de capsule wardrobe met max 30 suks denk ik. Het is wel goed om eens even bewust te kijken wat je nu echt nodig hebt, en te gaan voor alleen echt mooie dingen in je kast waar je ook heel gelukkig van wordt. Dat is dan wel weer de eventuele investering waard denk ik.

 3. Niets mis met je bewust zijn van wat echt “nodig” is maar 10 stuks vind ik te extreem. Zelf draag ik nooit jurk/rok/slipdress/bodywarmer/legging, mijn lijstje zou kunnen bestaan uit 1 jas, 2 broeken, 4 t-shirts, 2 truien, 1 vest(ondergoed en sokken tellen nooit mee op dit soort lijstjes). Ik draag op het werk bedrijfskleding, en met die 10 items zou ik wel uit komen, maar wat saai!! En dan draai je een halflege wastrommel, vind ik nou ook niet zo’n goed plan. Over het algemeen wordt 30 of 33 aangehouden, en dat lijkt mij goed te doen, zonder dat het erg saai wordt.

 4. Goed om na te denken wat je echt nodig hebt en in de praktijk draagt! En dat is voor iedereen anders. Een body warmer en slip dress zitten er bij ook bij niet bij. Wat wel: minimaal 3 broeken, waaronder 1 nette zwarte broek, 2 spijkerbroeken, zeker 5 nette t-shirts, 2 colbertjes (zwart en blauw), 2 vestjes, 1 trui, 1 rok, 1 winterjas, 1 jas voor het tussenseizoen. Dat zijn 16 items, maar in de praktijk draag ik meer kleding regelmatig (nooit geteld, misschien in totaal zo’n 25 items?) En dan nog de zomercollectie: enkele linnen/katoenen broeken, idem 1 zomerrok, 1 zomerjas, wat blouses, etc. Dus over de 30 items als basis kom ik wel.

 5. Nee hoor, ik ben heel tevreden met mijn kledingvoorraad. En mijn kast is goed gevuld. Ik krijg vaak complimenten hoe ik me kleed, en ik heb ook veel plezier in het combineren van kleding; geen saaie , altijd hetzelfde soort kleding. Leve mijn kledingkast vol met verrassende kleuren en stoffen !

 6. Zou echt te weinig zijn voor me. Ik draag in de winter trouwens vier lagen kleding over elkaar.
  En als je zo weinig hebt hoe doe je dat met de was als je geen droger hebt. En je kleding slijt veel harder als je zo vaak hetzelfde draagt.

 7. Dit is wel heel erg weinig. Moet je wel heel vaak wassen. Zit ook niks luchtigs bij voor zo’n warme zomer als de afgelopen maanden. Ik haat leggings. Wie die uitgevonden heeft moet gestraft worden. En wat moet je nu met zo’n slipdress? Te veel is niet goed (ik dus, weet dan nog vaak niet wat ik aan moet doen) maar dit werkt volgens mij ook niet.

 8. Tien dingetjes zou ik ook snel saai vinden. Maar van een rustige kledingkast ben ik absoluut voorstander. ‘s Winters heb ik weinig inspiratie en ik maak dus een setje of 6, die hang ik voor het grijpen -doorgaans rok/legging/hemdje/tuniek/vest -en dan nog wat losse broeken, waar meneer mijn man me liever in ziet ;-) Ook in de zomer, als ik een set of 6 heb, is het wel genoeg.
  De winterwissel heb ik net gedaan en omdat er nog wel eens warme dagen komen, hangt het nu vol, want ook nog zomerjurken/rokken die met panty dan warm genoeg zijn, maar die gaan er t.z.t. wel uit, de koffer in.
  Ik zie bij veel vrouwen ontzettend veel kleren en zou er zelf moedeloos van worden elke dag opnieuw te moeten bedenken wat ik aantrek. Ik draag het doorgaans een dag of 4, of als het gaat ruiken, wat maar het eerst komt.

 9. Zo lang ik kleine kinderen heb, heb ik echt meer nodig. Het is zo snel vies, zeker met een baby.
  Ik hou ook wel van wat afwisseling eigenlijk. Maar een lege kast en weinig keuze stress heeft ook wel wat :)

  1. Dat was ik bijna vergeten, maar inderdaad, je zit altijd oder de vlekken dan: als het niet een peuter is die z’n snotneus aan je knieën afveegt, is het wel een baby die over je schoudert een natte boer laat ;-)

 10. Wat grappig dat iemand vindt dat als je maar 10 kledingstukken hebt een slipdress en bodywarmer dan zo belangrijk zijn dat ze op dat lijstje moeten, terwijl je aan de comments al kunt merken dat niemand daar behoefte aan heeft Haha. Zelf zou ik heel ongelukkig worden van zo’n kleine garderobe.

 11. Tien stuks niet. Dat vind ik te weinig en blijf kleine wasjes draaien. Ik heb dus iets meer dan 10 kledingstukken, maar minder dan 30. Ik persoonlijk vind dat ik het goed doe.
  Voordeel van niet te veel kleding: Weinig moeite met kiezen. Zeker tegen de tijd dat er gewassen moet worden.

 12. 10 vind ik te weinig. Hoeveel ik heb weet ik niet. Ik koop nauwelijks kleding en doe er lang mee. Ik heb totaal geen inzicht in mode en het samenstellen van leuke setjes. Dat vind ik wel eens jammer want het beperkt me.
  Wat ik ook écht niet doe is kleding wegdoen om de kast leger te krijgen. Dat vind ik echt zonde. Dan draag ik het liever tot het versleten is.
  Dat heb ik bij alle spullen. Nu dat minimalisme zo in is zie ik mensen van alles wegdoen. Prima om een opgeruimd huis te hebben, daar houd ik ook van, maar niet prima om goede spullen zo weg te gooien.
  Gr Yvonne
  Oja, die bodywarmer draag ik dagelijks

  1. Yvonne, heb je niet een vriend(in) of man, iemand die er wel kijk op heeft en in je kast mee wil kijken?
   Weggooien is niet altijd de kliko in, hoor. Ik geef het aan anderen die ik ken, of aan de kringloopwinkel, of een inzamelactie, eens per half jaar als ik de seizoenswissel doe. Is het echt heel mooi en te klein bv., dat Marktplaats. Zo doen heel veel vrouwen het. Goeie kleren weggooien doe ik ook niet. Ik denk vaak: dat is nog vrij nieuw, zie mezelf er dan mee op een foto en dan is het toch al 10 jaar ;-)

  2. Ah, iemand die een bodywarmer draagt : ) Hoewel ik ze in mijn gewone dagelijkse leven dus nooit draag, heb ik er wel eentje voor het hardlopen. Die is weliswaar dun maar onmisbaar voor me in de herfst en winter. Dus ik snap wel wat je fijn vindt aan je bodywarmer Yvonne.

 13. Woh, tien is gewoon veel te weinig. Zo vaak was ik niet. En ik draag de meeste stukken toch wel een tweetal dagen.
  En als die ene broek in de was zit, maar je hebt geen zin om een rokje te dragen. Wat dan?

  Ik hou het bij dertig. Dat lijkt me inderdaad het minimum. Maar ik weet niet of ik daar onder of boven zit momenteel :D

 14. Dat zou mij echt te weinig zijn. Ik werk fulltime en wil iedere werkdag iets anders aan kunnen trekken. Dat doe ik in de praktijk niet maar het moet wel kúnnen. Want als ik bijvoorbeeld iets op m’n kleding mors, zie ik niet altijd kans die kleding ‘s avonds te wassen en de volgende ochtend weer gedroogd en gestreken aan trekken. Ik voer een eenpersoons-huishouding en dan heb je niet zomaar een trommel vol met bovenkleding. En een droger heb ik niet.

  Mijn kledingkasten zouden trouwens wel een flinke opruimbeurt kunnen gebruiken. Er ligt/hangt veel in dat ik al heel lang niet meer heb gedragen en ook zeker niet meer gá dragen.

 15. Tjpnge jonge wat heb die Irene veel commentaar over de legging. Voor mij is een legging ideaal. ik ben gehandicapt en je moet dan maar een orthese dragen..dan gaat het metaal ontzettend gloeien op je been van er zitten noppen aan de binnenkant van de orthese die niet afgewerkt zijn en dus van staal op de huid liggen. Bovendien zijn de kunststof delen die het been beschermen behoorlijk warm en sweterig dus wil je er wel graag iets onder hebben. Een orthese is een hulp middel voor wie verlamd is aan 1 been en toch wil lopen. Dan is het dragen van een legging een uitkomst. Jammer dan dat zij ze vervloekt maar ik ben blij dat hij is uitgevonden. Ze is toch niet verplicht om die te dragen? Dus waarom zoveel commentaar?
  En als ze bang is voor snotneusjes en kwijlmondjes moet ze geen kinderen nemen dat weet ze toch van te voren?

 16. Beste mevrouw Otto,

  Ik vrees dat dit een misverstand is: ik heb gespeurd in mijn reacties en kon geen kritiek mijnerzijds vinden op de legging. Nee hoor, ik gebruik ze zelf ook graag, onder een rok, als pyjama zelfs, handige dingen! Van maillots gaat de ‘sok’ gauw kapot, met een legging heb je dat probleem niet.
  Ik kan me voorstellen dat u met uw orthese een legging goed gebruiken kunt. Ik vind het naar voor u dat u hiermee te kampen hebt, wel fijn dat u zich goed kunt redden met zo’n hulpmiddel en dat de legging helpt uw been te beschermen tegen de pijnpunten ervan!
  Wat betreft de snotneusjes hebben we ook een misverstandje: Welnee, ik ben gek op kindertjes, ik vond het heerlijk, die kleintjes, die viezigheid nam ik maar al te graag voor lief :-) Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar de onze zijn inmiddels tieners en ik was alleen even vergeten hoe dat vroeger was, toen ze klein waren, daarom reageerde ik op die bewuste dame. Dan heb je inderdaad wat meer broeken nodig ;-)
  Mevrouw Otten, het spijt me als ik u onbedoeld ergens mee heb gekwetst of beledigd, dan bied ik u mijn oprechte excuses aan. Ik hoop van harte dat u die wilt accepteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.