14 Extreme bespaartips

extreme bespaartips
In dit licht zie je mijn grijze uitgroei ook enorm goed!

Je hebt bespaartips, en je hebt extreme bespaartips.

Die laatste categorie bespaartips vinden veel mensen erg ver gaan.

Vandaar ook de term extreme bespaartips.

Extreme bespaartips zijn voor iedereen verschillend

Maar zoals zo vaak in het leven, verschilt het per persoon wat extreem is en wat niet.

Zo is het voor de één een extreme bespaartip om niet meer elke dag een kop koffie te kopen bij de Starbucks en voor iemand anders is het pas extreem om nog maar 1x per week te douchen.

Hoewel 'extreem' dus net als schoonheid enigszins bepaald wordt door 'het oog van de toeschouwer,' heb ik toch een lijstje gemaakt met extreme bespaartips.

14 Extreme bespaartips

 1. De Vrekkenkrant werd beroemd met extreme bespaartips. Zoals theezakjes na gebruik aan een waslijn hangen en daarna nog een aantal keren gebruiken.
 2. Niet meer douchen maar in plaats daarvan jezelf dagelijks poedelen met een washandje.
 3. In afvalcontainers zoeken naar voedsel en/of spulletjes. In de VS noemen ze dit dumpster diving.
 4. Off grid gaan wonen, oftewel ergens gaan wonen waar je niet bent aangesloten op voorzieningen als water en gas. In het programma B&B Vol Liefde woont Bram Eigenhuijsen op die manier in Zweden. Brams vriend legde het handig uit: als de wereld vergaat, heeft Bram nog steeds water en energie. Hij leeft compleet zelfvoorzienend.
 5. De auto wegdoen, en voortaan alles te voet of op de fiets doen.
 6. Als je doucht het water opvangen in een emmer en gebruiken om de wc door te spoelen.
 7. De verwarming uitzetten of een flink aantal graden lager, en dit compenseren met een dikke trui en/of dekens.
 8. Zelf je haren knippen. Dit is voor mij een extreme bespaartip omdat ik niet handig ben.
 9. Bespaar op wc papier en spoel jezelf na met het water dat je in de douche hebt opgevangen.
 10. Zet een emmer buiten neer om zo regenwater op te vangen en spoel daarmee de wc door. Ook handig als je van jezelf niet meer vaak mag douchen.
 11. Koop bepaalde producten alleen in grote hoeveelheden als ze in de aanbieding zijn.
 12. Ruil diensten en producten.
 13. Koop producten met een kortingssticker omdat ze (bijna) over de datum zijn.
 14. Ga naar de sportschool op het abonnement van iemand anders. (Met instemming uiteraard. Een kennis van mij doet dit, en zijn vriend is allang blij dat zijn sportschoolabonnement nu tenminste gebruikt wordt...)

Wat zijn voor jou extreme bespaartips?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ooit las ik het boekje "hoe word ik een echte vrek"en ontdekte,dat ik al veel deed. Voor mij is kou(verwarming/water te moeilijk

 2. Een auto heb ik nooit gehad, dus daar kan ik niet op besparen. Afwassen doe ik eens per week, omdat ik dan pas een afwasbak vol heb. Bespaart verwarmd water en vooral tijd. Door corona knip ik wel zelf m'n haar en dat heeft voordelen als een deel minder hard groeit. Zelf kan je het vaker knippen en dan valt het minder op.

 3. Dingen kopen in de aanbieding doe ik ook. Scheelt toch weer wat. Water opvangen begin ik niet aan en ik vind de prijs van water ook reuze meevallen. Dingen uit een afvalbak vissen vind ik dan weer vrij extreem en zou ik nooit aan beginnen.

 4. De auto weg, dat hebben we een paar jaar gedaan en dat beviel eigenlijk heel goed. Tot Corona kwam, toen vond ik het onverantwoord om geen auto te hebben en dus hebben we er weer een. Douchewater opvangen voor het toilet doe ik al jaren. Werkt uitstekend. Regenwater opvangen ook, maar dat is voor de tuin en de planten. Wij gebruikten de verwarming nauwelijks de afgelopen winter en dat ging goed. Met truien en vooral met een kruik en soms kruiken. Alle andere tips zijn voor mij ongeschikt en/of raar. Theezakjes ophangen en jezelf schoonspoelen op het toilet met regenwater? Echt belachelijk vind ik.

 5. Het enige wat ik doe, is het plastic zakje waar ik mijn moeders vuile was in mee neem, thuis hergebruiken als vuilniszak. Maar da’s niet zo extreem. Toch?

 6. 'Twee op een trek', d.w.z. als twee huisgenoten na elkaar moeten plassen, afspreken om maar één keer door te trekken. Het is een tip uit de tijd van de Vrekkenkrant. Maar wij passen die nog geregeld toe. Toch weer een kleine waterbesparing! Trouwens, wat een mooie foto van jou, Nicole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.