Kleedgeld vijftienjarige

Mijn vijtienjarige dochter krijgt 30 euro kleedgeld per maand, en mijn jongste dochter van twaalf staat te trappelen van verlangen om ook kleedgeld te krijgen. Als ze naar de middelbare school gaat krijgt ze het.

Maar wat blijkt nou: mijn oudste dochter staat te trappelen om er weer vanaf te komen. Ze vindt kleedgeld ‘waardeloos’, en wil liever dat ík gewoon weer kleren voor haar koop. Ook klaagt ze dat 30 euro per maand niet genoeg is.

Ik wil niet stoppen met kleedgeld, omdat ik het goed vind voor de kinderen om te leren met geld om te gaan. Maar het bracht me wel aan het twijfelen: is 30 euro per maand inderdaad te weinig?Volgens het Nibud wel: die zeggen dat 48 euro per maand toch wel het minimum is. Aan de andere kant: dat geef ik zelf ook niet uit, in een maand.

Hoe doen jullie dit?
Geven jullie kleedgeld?
En zo ja, hoeveel?

Similar Posts

19 Comments

 1. In mijn omgeving zijn er veel kinderen die kleedgeld krijgen, maar dat is inderdaad wel meer, zo rond de 45 euro per maand.
  We doen het zelf zo, wat nodig is kopen wij voor de kinderen en ze krijgen elke maand 10 euro extra van ons. (Naast hun gewone zakgeld) Als ze dan extra dingen willen hebben kunnen ze dat daar van kopen. Ook hebben de twee oudsten (15 en 17 jaar) een bijbaantje en daar kopen ze ook wel eens kleding van. M’n kinderen willen het liever zo houden, ze zien het niet zitten om zelf alle kleding te kopen met kleedgeld. En zo kun je ook nog een beetje invloed houden op welke kleding ze kopen. We vinden het hier ideaal om het zo te doen.

 2. van mij kregen de kinderen (2) altijd de kinderbijslag. Ik gellof dat het destijds 300 gulden was. Maar ik ging samen met hen kopen. En probeerde een beetje te sturen.Want zoon lief kon de weelde van zoveel geld niet aan. Maar ik hanteerde wel op is op.Als ze een broek van honderd kochten zei prima maar bedenk wel dat er dan niet zoveel over blijft voor de rest van de kleding.Zo leren ze wel keuze te maken.

 3. Ik weet niet of ik minder aan mezelf besteed dan aan de kinderen maar als volwassene kunnen kledingstukken soms wel een paar jaar achter elkaar in een seizoen van pas komen. Ik heb een basis maar door het groeien bouwen zij di niet op.

 4. Mijn dochter (12) krijgt 40 euro per maand. Wij betalen alleen dan nog de winterschoenen/laarzen. Ze krijgt dit sinds augustus vorig jaar. Ze krijgt het alleen helemaal niet op omdat ze niet zoveel om kleding geeft (nog niet?!) en omdat ze ook kleding 2e hands krijgt van familie. En ze had ook nog winterkleren van vorig jaar. Nu hebben we zomer/lente kleding gekocht en gaat het budget beter op. Ze moest een zomerjas hebben, bikini, schoenen, slippers etc.
  Ik had alleen verwacht dat ik niet meer mee zou hoeven winkelen, maar dat is toch wel.

  JaJa

 5. Zoals ik gisteren al zei krijgt onze dochter van 17, 50 euro per maand. Alleen ondergoed en sokken koop ik nog zelf. Als ze een jas en laarzen moet kopen, moet ze dus wel gespaard hebben. Voor jongeren is het toch belangrijker dan voor ons wolwassenen om er een beetje leuk uit te zien. Er zijn 2 kanten: ze hoeven niet uitgelachen te worden, maar moeten ook zichzelf kunnen en mogen zijn (ik vind dit leuk al is het tweedehands).
  Met een budget leren omgaan is nuttig en het maakt ze zelf sterker. Als onze middelste dochter 16 wordt, krijgt ze het ook.

 6. Vaak hoor je 50 euro per maand op deze leeftijd. Kleren zijn misschien niet voor JOU belangrijk, maar je kan toch niet verwachten dat dat hetzelfde voor je kinderen is?! Niets is zo erg als niet mee kunnen komen in deze leeftijd, dus als je het kan opbrengen, gun het ze dan!

 7. Over het geheel genomen zit ik duidelijk erg laag met mijn 35 euro per maand! Ik ga me bezinnen of het uit kan om het te verhogen.

  Mijn dochter zal jullie dankbaar zijn.

 8. Ik deed 150 euro per 3 maanden. En daar moest hij(15) dan alles van kopen. In de praktijk koop ik nog alles en hij betaalde mij dan terug :-) Met het kleedgeld zijn we dus maar gestopt.

 9. Ik ‘durf’ het nauwelijks nog te typen, maar onze kinderen hebben nooit kleedgeld gehad ( 19 en 15 jaar ). Toch komen ze niets tekort.
  En willen ze kleding kopen zonder mij, dan kopen ze dát wat ze nodig hebben en krijgen ze het geld van mij teruggestort, maar ze kennen mijn grenzen wat uitgeven betreft.

  Ik snap niet zo heel erg goed waarom er iedere maand kleding moet worden gekocht.
  De vriendin van mijn dochter krijgt 80 euro en dan nog moet ze geld lenen van haar moeder…tja.

  M.a.w. ik vind kleedgeld overbodig.

 10. Mijn dochter (11) krijgt 50 euro kleedgeld per maand. Dit budget hanteer ik al een lange tijd inclusief jas en schoenen.
  Ze weet pas sinds kort dat dit haar budget is en nu kijken we samen wat we ermee kunnen doen.
  Wat over blijft van de maand, schuift door naar de volgende maand enzovoort. Zo kan ze een mooie buffer opbouwen en onderwijl proberen we de uitdaging te houden om zoveel mogelijk per maand over te houden terwijl ze er wel leuk bij blijft lopen.
  Ze vind het erg leuk om het op deze manier te doen en ook een uitdaging. Ze is zich best bewust van de prijzen en denkt eerst na voordat ze uitgeeft.
  Als ze volgend jaar op het VO zit, krijgt ze het kleedgeld in eigen beheer en dan hoop ik dat ze net zo verstandig blijft als dat ze nu is.

 11. Mijn dochters krijgen 70 euro per maand, de kinderbijslag gedeeld door de maanden. Daar doen ze alles van.Ook jassen en schoenen. En ondergoed, en sportkleding. En ook als ik mee ga shoppen gaat mijn knip niet voor ze open. Gaat prima, ze zijn nog nooit blut geweest. Vinden ze een rotidee, dus dat zal ook niet zo snel gebeuren. Jongste koop ik de kleding voor. Meestal op internet, dan zit ie erbij en kiest voor spijkerbroek en iets zwarts erop. Ook hier stel ik dan wel een budget. Peperdure spijkerbroeken en shirts komen er bij onms écht niet in! Niet zolang wij er voor betalen….

 12. Ik denk dat je je eigen uitgaven niet kunt vergelijken met de uitgaven van een kind. Ik ben nu 26 en geef drastisch minder uit aan kleding dan toen ik 16 was. Toen groeide er nog vanalles, mijn vorm veranderd maar ook droeg ik het meer af doordat ik kilometers moest fietsen. Ik heb ook het gevoel dat alles vaker in de was ging toen ik die leeftijd had, onzeker en onhandig als ik was, werd het snel vies.

 13. oudte puberzoon krijgt 50 euro per maand , maar hoeft daar bv geen sportkleding van te kopen, want een trainingspak en voetbalschoenen maat 46 !!! zijn dan al snel goed om het budget van 3 mnd op te slurpen.Ik koop 1 x per jaar voor iedereen nieuwe sportkleding(ongeveer).Wel bestaat hier de mogelijkheid om bij een grote uitgave bv dus weer die schoenen maat 46 een voorschot te krijgen zodat hij dan het geld van 2 of 3 mnd tegelijkertijd krijgt omdat hij anders geen schoenen meer heeft om op te lopen.

 14. @Spil van het gezin: waarom zelf wel ondergoed/sokken kopen? Juist goed voor ze te leren dat die niet vergeten moet worden?
  @Trudy: royaal budget! Maar als dat incl jassen, goede schoenen en sport en badkleding is, ja dan kom je daar wel op.
  Je kunt inderdaad kinderbudgetten niet vergelijken met volwassen garderobes. Ik draag nog steeds kleding en schoenen van +7 jaar oud, combineer dat met nieuwer en beween die perfecte broek die helemaal door is gesleten. Als de kinderen zijn uitgegroeid wordt het in verhouding iets goedkoper, net als bij ons.

 15. @ loonlijstmama: dat is vooral om praktische redenen: sokken doen ze met zijn drieën mee, allemaal dezelfde maat en ik kan het echt niet uit elkaar houden bij het vouwen van de was. Ondergoed omdat ze heel veel niet lekker vindt zitten en goed ondergoed is best duur. Ik ben niet bang dat ze die later zal vergeten te kopen…
  Groetjes Jolanda

 16. Onze oudste kreeg kleedgeld vlak na de invoering van de euro. Achteraf kwam ze er wel erg bekaaid vanaf. Nu krijgend e jongens 50 euro per maand kleedgeld. Schoenen en jassen (1 x per 2 jaar vor elk seizoen) kopen wij. De rest, inclusief toiletartikelen en beltegoed kopen ze zelf. Het is niet genoeg voor een plank vol bjorn bjorgs of een kast vol merkkleding. Maar voor pubers is kleding nu eenmaalerg belangrijk en een aanvaardbare spijkerbroek voor hen is duurder dan bij de miss etam.

 17. Wij hebben onze kinderen altijd een vast all-in bedrag gegeven per maand. Je salaris is immers ook niet door je baas in potjes verdeeld.Zakgeld, kleedgeld en belgeld ineen. Een vast bedrag en daar moet je het van doen. Geen voorschotten (dat is immers opvoeden met leningen). Voordat wij er mee begonnen zorgde ik voor een fatsoenlijke voorraad ondergoed en sokken, passende sportkleding en jassen zodat ze niet direct naar de winkel hoefden te snellen. Onze nu bijna 19 jarige jongste zoon kreeg maandelijks (tot hij 18 was en stufi kreeg)€130,- per maand. Dat was opgebouwd (in ons hoofd ) uit €10,- per maand beltegoed, €10,- per week zakgeld en de rest “kleedgeld” .Van hun maandbedrag betaalden de kinderen dus beltegoeden, cadeautjes, iets te drinken op school, uitgaan, toiletartikelen anders dan die voor de grijp liggen, eventueel make-up, kleding, schoenen, sportartikelen. Ze spaarden er ook van. Wij hebben vanaf dag 1 dat geld maandelijks op een vaste dag gestort op hun jongerenrekening. Geld dat je namelijk eerst bij de bank uit de muur moet halen geeft minder makkelijk uit dan geld dat je in eeen spaarpot of portemonnee hebt zitten.

  Herminez

 18. Mijn zoons krijgen € 75,- per maand. Jassen, schoenen, ondergoed en sokken koop ik.
  Als ik hier de reakties lees is dat dus best een hoog budget. Toch is het voor mij op deze manier voordeliger. Toen ik hun kleding nog kocht kwam ik echt niet uit met 75 euro per maand per kind. Ik geniet er zelf ook zo van als mijn kinderen er leuk en modieus uitzien. Voor mezelf geef ik overigens amper geld uit aan kleding dus dat compenseert dan weer..

  Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.